Seitan Ribz Uunissa
Pitkästä aikaa jälleen blogin ääressä. Pitkään vaivannut väsymys on vienyt innon kirjoittamisesta ja hiukan myös ruoanlaitosta. Nyt kuitenkin on tarkoitus palailla ja ehkä myös miettiä enemmän mitä suuhunsa laittaa, sekä myös nauttia siitä. Tällä en tarkoita mitään uuden vuoden terveyslupauksia, vaan sitä että arkeeni on mahtunut myös päiviä jolloin elätän itseni persimoneilla tai appelsiineilla. Sanomattakin on selvää että siinä on monipuolisuus kaukana. Olin tässä myös kipeänä ja sitä myötä myös liikkuminen on jäänyt vähemmälle. Pitkittyneen flunssan, poskiontelotulehdusten ja antibioottien myötä onnistuin myös hukkaamaan salikorttini... Kunhan se löytyy (tai ostan uuden) olisi tarkoitus alkaa etsimään hiukan säännöllisempää rytmiä arjessa sekä blogissa!

Olen kesällä grillatessa kovin mieltynyt gillattuihin seitan ribzeihin joiden alkuperäinen ohje löytyy Fat Free Vegan blogista. Onneksi ryhdyin kokeilemaan myös grillitöntä versiota, joka valmistuu helposti ihan vain uunissa. Näitä on tehty hiukan eri kastikkeella jo kahtena päivänä tällä viikolla! Aivan loistava tapa ja kaiken lisäksi hyvin helppo. 

Alla oleva ohje on sellainen jota käytin kuvassa näkyvien ribzien tekoon. Tahinia oli vain vähän joten lisäsin maapähkinävoita joukkoon. Voit kuitenkin käyttää mielesi mukaan mitä tahansa siemen- tai pähkinävoita. Lisäksi käytin grillikastiketta jossa oli jo savun maku, ja en lisännyt nestesavua itse seitantaikinaan. Sen sijaan laitoin joukkoon vähän tomaattipyrettä värin ja maun takia.
Olen tehnyt tätä aina kaksinkertaisen annoksen, ja näin saan käyttööni koko pitkulaisen brownie vuoan. Jos omistat pienehkön neliön vuoan, yksinkertainen annos varmaankin riittää. Alla yksinkertainen annos.


Seitan ribz uunissa


1 cup gluteenijauhoja
2tl paprikajauhetta
2rkl ravintohiivahiutaleita
2tl sipulijauhetta

3/4 cup vettä
2 pientä valkosipulin kynttä
1rkl tahinia
1rkl maapähkinävoita
1rkl soijakastiketta
1rkl tomaattipyrettä

1 cup lempi kastikettasi, käytin itse valmiin bbq grillikastikkeen ja ketsupin sekoitusta. Laiskasti mutta herkullisesti :)

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. 

Sekoita kuivat ainekset keskenään huolellisesti. Laita loput ainekset blenderiin ja sekoita kunnes ovat tasaisia. Tämän vaiheen voi tehdä myös käsin, mutta koska olen laiska ja en jaksa murskata valkosipulia tai sekoittaa maapähkinävoita, käytän blenderiä. 

Yhdistä ainekset ja sekoita haarukalla niin pitkään kuin pystyt. Tämän jälkeen vaivaa taikinaa muutaman minuutin. Jos tuntuu että taikina on todella jämäkkää ja kuivaa, kostuta välillä kätesi veteen, tämä helpottaa työskentelyä hiukan.

Painele taikina uunivuoan pohjalle. Alkuperäinen ohje suosittelee voitelemaan vuoan, mutta itse käytän yleensä leivinpaperia. Leikkaa seitanlevyyn urat ja laita uuniin. Anna paistua noin 25min. Tämän jälkeen leivtä puolet grillikastikkeesta seitanlevyn päälle, käännä levy ympäri ja levitä lopput toiselle puolelle. Paista vielä 10-20min kunnes kastike on hiukan paksuuntunut.

Nautimme nämä ensimmäisenä päivänä ruisleipien välissä itse tehdyn pähkinälevitteen kera. Toisella kertaa höyrytetyn parsakaalin lisukkeena. 

1 kommentti

  1. Nam! Olen etsiskellyt ideoita Super Bowl aterialle ja nyt löytyi hyvä vaihtoehto. Kiitos!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top