Välimeren hampurilaiset



 Nimi, niin kuin ohjekkin on suoraan lainattu "Planeetan parhaat VEGE-purilaiset" kirjasta, vaikka en ihan samoja ainesosia laittanutkaan. Kirja on aivan loistava ja jopa reseptejä päivittäin selaava vegekokki löytää sieltä uutta inspiraatiota ja ideaa. Lisäksi kaikki reseptit ovat onnistuneet sellaisena kuin ne on kirjassa luvattu. Plussaa! Hauskaa on, että tässä kirjassa kaikkia pihvejä tai pihvin näköisiä kutsutaan purilaisiksi. Monet reseptit jotka omaan silmään näyttävät aivan kekseiltä tai letuilta, ovat myös purilaisia...? Siispä nämäkin ovat purilaiset, vaikka leipää ei ympärillä ole.

Pihvipohjan tein ohjeen mukaan, mausteissa uskalsin sooloilla. Tähän tulee aika paljon gluteenijauhoja joten pahoittelut kaikille sitä välttäville. Tilalle voisi kokeilla vaikka gramjauhoa ja hiukan maustamatonta soijajogurttia, pitämään rakennetta koossa. Mielestäni gluteenijauhot tuovat joukkoon kivaa sitkoa ja hyvää suuntuntumaa, josta itse pihveissä pidän. Seuraavat pihvit tulevat olemaan gluteenittomia, sillä olen jo valkannut kirjasta seuraavaksi kokeilavan ohjeen :)

Oikeastaan vasta kun aloin näitä tekemään, tajusin kuinka paljon proteiinia näihin tulee, enpä ole tällaisia ennen tehnyt mutta mies ainakin oli mielissään. Itselleni riittäisi vähempikin ja itsekseni puhuinkin että ensi kerralla gluteenijauhoa ainakin vähemmäksi, ''ei'' oli kanssaeläjän vastaus. Niin kai sitten.

Överiproteiinisuudesta huolimatta nämä olivat todella hyvän makuisia ja rakenne oli juuri omaan suuhun miellyttvä, tuhti mutta murea! Voisin ehdottomasti tehdä näitä pihvejä täsmälleen samalla reseptillä uudestaankin, tai vaikka pyörykkämuodossa.

Lisukkeeksi tulevaa tahnaa ei kannata unohtaa, sillä maut täydentävät kivasti toisiaan. Sen voi kasata rennosti niistä aineksista mitä kaapista löytyy. Meillä tahnaa tuli aika paljon, mutta se kävikin kivasti levitteenä loppuviikon.

Tässä olen ystäväni kanssa käynyt monta mielenkiintoista keskustelua suomalaisista ravitsemussuosituksista. Keskustelu ajautuu kovasti maitokeskusteluun. Olen kyllä niin kiitollinen että ystäväpiiristä löytyy joku joka jakaa mielenkiinonkohteeni ja on oikeasti ihan älyttömän fiksu ihminen, ihan laajan mittakaavan mukaan. Arkipäiväisestä paasauskeskustelusta voi aina oppia jotain uutta, tai haastaa itsensä ajattelemaan omia ajatusmalleja. Nauroimmekin sulkapallotreenin päätteeksi pukkarissa, että keskustelumme aiheesta kävi sen verran julistavaksi ja äänekkääksi, että muut pitivät meitä jonkin sortin anarkisteina. Ehkä ensi kerralla teetämme lehtisä kanssatreenaajille jaettavaksi ;) Äsken selailin seuraamiani blogeja ja silmiin osui mielenkiintoinen artikkeli Kemikaalikocktailin  puolelta. Suosittelen kurkkaamaan. Erityisesti tuo japanilainen ruokapyramidi miellyttää omaa silmää!

Välimeren hampurilaiset

2 1/3 dl soijarouhetta
2 1/3 dl kasvislientä
170g kiinteää tofua
1rkl raastettua sitruunankuorta
2 1/3 dl gluteenijauhoja
0.5dl ravintohiivahiutaleita
Maun mukaan hienonnettuja oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaattia
Itse laitoin näitä yhteensä 0.5dl
Mausteeksi: mustapippuria, oreganoa, persiljaa, tilliä, reilusti paprikajauhetta


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Turvota soijarouhe kasvisliemessä, johon on lisätty myös mausteet. Murenna käsin joukkoon tofu, ja sekoita oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Näitä alkuperäisessä ohjeessa ei ollut, vaan oli käytetty kapriksia ja tuoreita yrttejä. Sekoita joukkooo ravinothiivahiutaleet ja gluteenijauho. Myöskään ravintohiivaa ei alkuperäisesti käytetty mutta en vain voinut olla laittamatta tätä joukkoon, se on vaan niin hyvää!

Vaivaa kunnes taikina saa sitkoa ja pysyy hyvin koossa. Muotoile käsin 4 suurta pihviä ja paista uunissa 30min kääntäen kerran puolivälissä.


Oliivitahna

10 vihreää oliivia
1 valkosipulin kynsi
1/3 basilikapuskasta
2 artisokan sydäntä
3 aurinkokuivattua tomaattia
1rkl hampunsiemeniä
2rkl auringonkukansiemeniä
1rkl sitruunamehua
1rkl oliiviöljyä
hiukan mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Korvaile niitä toisillaan mielesi mukaan. Siemeniä voi korvata pähkinöillä, kuivattua tomaattia tuoreella ja artisokkaa vaikka kypsennetyllä paprikalla. Kaikki oikeastaan toimii kunhan pysytään välimeren teemassa, tai vähän sinnepäin.

Nauti pihvisi runsaalla salaattipedillä, oliivitahnalla sivellen.













Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top