Viljaton Laskiaispulla!
Laskiaispullat ovat aivan ihania, eikö? Ovat ne minunkin mielestäni, mutta eivät ehkä sisällä ainesosia joita syön kovin innokkaana. Valkoista sokeria, vehnää... tiedättehän. Ei minulla ole mitään satunnaista herktutelua vastaan, ja jos makeaa tekee mieli, niin aito pulla on silloin tällöin mielestäni huomattavasti pienempi paha, kuin jatkuva irtokarkkien napostelu ja limujen juominen. Nyt kuitenkin halusin kokeilla reseptiä, joka olisi täysin viljaton. Sopii myös gluteenittomalle tai viljoja vältteleville.

Sain ohjeen ystävältäni, joka oli lukenut sen Hanna Skyttän blogista. Valitettavasti blogisivustoa en enää saa auki ja alkuperäistä reseptiä en päässyt katsomaan. Samasta syystä en tiedä myöskään muuta kuin ainesosat, ja sekoitusjärjestyksestä tai paistosta jouduin tekemään omat sovellutukset.

Alkuperäinen resepti käytti 3 kananmunaa ja eri proteiinijauhetta kuin minä, mutta itse korvasin munan no-egg jauheella ja proteiinina käytin Sunwarriorin vaniljaproteiinia.

Makeutukseen käytetään erytriolia, mitä on mielestäni hyvin pohdittu Elämäni Kunnossa - blogissa. Voit toki käyttää tilalla myös tavallista sokeria.

Täytyy sanoa, että näistä ei tullut tietenkään yhtä ilmavia ja pehemitä kuin oikeasta pullasta. Eikä tarkoitus varmasti olekaan. Rakenne oli huomattavasti tiiviimpi, mutta maku oli erinomainen, kardemumman ansioista myös pullamainen. Kuvassa pinta näyttää kuivalta, mutta sitä se ei todellakaan ollut, vaan yllättävän pehmeä ja herkullinen!

En olisi ikinä arvannut että näissä ei ole käytetty ollenkaan viljaa, sen verran ''leivosmainen'' suuntuntuma kuitenkin oli. Näillä voi hyvin siis tyydyttää laskiaispullahimonsa tai saada kaipaamaansa tunnelmaa. Mikä parasta, näitähän voi syödä vähän useammankin ilman jälkiturvotuksia ja huonoa omatuntoa!

Viljaton laskiaispulla

2dl mantelijauhoja
4rkl vaniljaproteiinijauhetta
4rkl psylliumjauhetta (alkuperäinen resepti huomauttaa että näiden pitää olla jauhetta, hiutaleet eivät käy)
2tl leivinjauhetta
1tl suolaa
2dl erytriolia
1rkl no-egg jauhetta + 3rkl kylmää vettä
2.5dl kiehuvaa vettä (jouduin käyttämään 3dl)
1-3tl kardemummaa

Tämä ohje on niin kuin itse sen tein, alkuperäisestä en siis tiedä.

Sekoita mantelijauho, vaniljaproteiinijauhe, psyllium, leivinjauhe, suola, kardemumma ja erytrioli keskenään. Sekoita no-egg jauhe ja kylmä vesi keskenään ja vatkaa hiukan, kunnes se on hiukan jähmeämpää, mutta ei kuitenkaan vielä vaahtoa.

Sekoita kuuma vesi ja no-egg seos kuiviin aineksiin. Jouduin lisäämään vettä enemmän kuin ohjeessa suositeltiin, sillä taikina oli aluksi liian murenevaa. Tämä voi johtua eri proteiinijauheesta tai no-egg jauheesta, josta ei tullut nestettä yhtä paljon kuin munista olisi voinut tulla.

Vaivaa massaa kunnes siihen alkaa muodostua hiukan sitkon tuntumaa, tämä on psylliumin ansiota. Tee taikinasta palloja leivinpaperille ja paista 200 asteessa kunnes pinta on saanut väriä. Itse käänsin pullat  kun huomasin että pohja on tummunut, mutta pinta ei vielä. Kun arvelin että pullat ovat valmiita, leikkasin yhden koepullan halki ja tarkistin sisustan. Suosittelen tätä keinoa, jos et ole aivan varma kypsyysasteesta.

Täytä mielesi mukaan, vatkatulla kookoskermalla, soijavaaholla, kreemillä?

Täytin nämä kookosvaahdolla, jonka sain jähmeäksi lisäämällä joukkoon 1 rkl vaniljaproteiinijauhetta. Lisäksi laitoin mansikka-chiasiemen hilloa ja maapähkinävoita.

Nauti!
Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top