RAW. Hedelmäiset Salaattiveneet


Kasvissyöjänä saa osakseen ihan ihmeellisimpiä kysymyksiä ja toteamuksia. En nyt lähde kommentoimaan niitä, mutta minua silti jaksaa huvittaa se, kuinka pihalla ihmiset voivat olla. Erityisesti  ihmetyttää, kun kuulee kommentteja kouluttautuneilta terveysalan ihmisiltä. Kuten aikoinaan työterveydenhuolossa terkkari ihmetteli että mistä ihmeestä minä saan tarpeeksi kaliumia, kun olen kerran kasvisruokavaliolla. Jep. Mutta ymmärrän missä vika kyllä on. Meidänkin koulutuksessa ravitsemukseen liittyvistä asioista puhutaan aivan liian vähän ja aivan liian suppeasti. Muutama tunti ''ravitsemussuositukset sitä ja ravitsemussuositukset tätä'' ja siinä se. Opiskeltavaa riittää niin monelta osa-alueelta, joten on aivan ymmärrettävää, etteivät kaikki voi olla kiinnostuneita ravitsemuksesta ja lukea aiheesta tietoa yhtä paljon.

Tänäpäivänä kasvissyöjiä on niin paljon, ja luulisi että se ei olisi kenellekkään enää ihmetyksen aihe. En toki tarkoita että kaikkien pitäisi olla ravitsemukseen perehtyneitä, ja itsekin olen mm. politiikasta niin hukassa kuin kukaan voi olla, ei siis ole tarkoitus arvostella ketään. Mutta se ei poista sitä tekijää etteikö minua viihdyttäisi kaikki nämä kommentit. Näitä on kuullut vuosien aikana vaikka minkälaisia. Alla koottuna mun omat lempparireaktiot....

Ai sä siis noudatat tollasta proteiinitonta ruokavaliota?
Joo, munkin pitäisi laihduttaa...
Koetko sä että sä jaksat urheilla tolla ruokavaliolla?
Mä en jaksa noita trendejä, niitä tulee ja menee.
Saatko sä syödä leipää/perunaa/riisiä?
Niin, ennen kun saa lapsia niin sitä voi kokeilla kaikenlaista.
No hyvä jos on rahaa tollastakin toteuttaa
Mulle tulis proteiinivaje jos mä olisin kasvissyöjä
Sitten sä varmaan syöt hirveästi kaikenlaisia pillereitä ja lisiä?
Kai sä maitoa sentään juot?! Mistä sä saat sitten kalsiumia?!
Syöthän sä kuitenkin kanaa ja kalaa?
Ai olette miehesi kanssa molemmat kasvissyöjiä? Etkö anna hänen syödä lihaa? 
Eikö sun koskaan tee mieli huijata ja syödä lihaa? Entä jos kaikki muut syövät?
Odota vaan kun tulet raskaaksi, et varmaan pysty pitämään tuota yllä.
Miksi ihmeessä!?
Tiedätkö sä kuinka paljon hiilareita sä tuut syöneeksi!

Sitten tilanteet joissa popsin rauhassa ruokaani, keskittyneenä siihen, enkä kiinnitä huomioita muihin ruokailioihin

Joojoo siis mäkin yleensä syön tosi terveellisesti, nyt mulla on vaan tää pista. 

Ei huolta, ei minua kiinnosta. Enkä olisi huomioinut pitsaasi, mutta nyt kun mainitsit niin taisitkin sanoa samaa jo viimeksi. Se on huvittavaa kun saapuu megasalaattiaan syömään ja sama ihminen joka kehotti sinua edes maitoa juomaan alkaa selittelemään miten hän ei yleensä syö tätä ja tätä ruokaa mutkun mutkun lapset tykkää ja lapset haluaa niin oli pakko tehdä. Olempa kuullut että henkilö ei haluaisi juoda kokista, mutta kun lapset eivät oikein juo mitään muuta niin siksi sitä on aina jääkaapissa. Anteeksmitä?

Eniten ehkä hermostuttaa juuri lapsiin vetoaminen kun selitellään miksi syödään huonosti tai kommentit jotka antavat ymmärtää, että odotappas kun olet raskaana tai sinulla on lapsia, niin sitten sinäkin alat juomaan maitoa ja syömään margariinia. Toki en voi tietää, miten ruokavalio ja elämä muuttuu tällöin, mutta en haluaisi uskoa että minusta tulee se ihminen joka ostaa roiskeläppiä ja valmisaterioita vain koska lapseni näin haluaa. Hyvä ystäväni totesi, että pojan synnyttyä ruokavalio on muuttunut terveellisempään suuntaan, sillä koko perhe syö samaa ruokaa ja hän yrittää tarjota pojallensa mahdollisimman monipuolista ja terveellistä ruokaa. Näin sen mielestäni pitäisi mennä. Se on jotenkin niin outoa kun kaupassa kuulee ''Tiina 6v haluaistiko sinä laittaa vaatteet päälle, nyt mennään ulos''. ''Pekka 5v haluatko syödä päivälliseksi vihanneksia?''. Järkevämpi kysymys voisi olla ''haluatko syödä parsakaalia vai kukkakaalia?''. En ole kyllä minkään tasoinen kasvatusalan asiantuntija ja tässä vain oma näkemykseni.

Nyt loppuu avautuminen ja mennään itse reseptiin.

Aamupalaksi nautin salaattiveneet joihin laitoin banania ja marjoja. Päälle kunnolla cashewpähkinäkastiketta ja silppusin lempparivihreitä päälle. Oli muuten aika pirun hyvää!

Hedelmäiset Salaattiveneet

Suuria salaatinlehtiä
2 suurta banaania
2 kourallista marjoja
50g cashewpähkinöitä
Kanelia
Mantelimaitoa
Muutama tippa stevia english toffeeta
Lehtikaalia, minttua ja rucolaa

Laita pähkinät ja noin 5cm pala banaania blenderiin sekä lisää muutama tippa steviaa ja hiukan kanelia. Anna blenderin pyöriä ja norota mantelimaitoa joukkoon kunnes seos on mielestäsi sopivan paksuista. Blendaa kunnes pähkinät ovat sekoittuneet täysin.

Täytä salaattiveneet viipaloiduilla banaaneilla, ja marjoilla. Ripottele päälle vielä hiukan kanelia ja silppua lehtikaali, minttu ja rucola päälle. Kaada pähkinäkastike päälle ja nauti sormin syöden!


3 kommenttia

 1. Liiiisaaaaa <3 ihan paras kirjotus eva! Sain kunnot naurut täällä! "Joojoo siis mäkin yleensä syön tosi terveellisesti, nyt mulla on vaan tää pitsa." Hahahaha, oikeesti ihmiset on niin surkeita, sitä on heti niin uhka ku ei oo ensimmäisenä juoksemassa työpaikan kahvihuoneen valmispullapitkoon kiinni ja saat jonkun hankalan ihmisen tai minkälie "häiriöisen" ihmisen leiman :D ja muutenki toi tollanen et ihan ku olisit jollai "dieeeeetillä" mikä ei tuu koskaan pitämään koska joku päivä kummiskin sorrut niihin kaupan valmiskananugetteihin joissa on 0.1 jotain kanan jännetärkkelystä, koska muuten et oo inhimillinen, erehtyvä ihminen! Ihmiset ei taida tajuu et ruokavalio voi olla elämäntapa ja että siinä voi olla tiettyä idiologiaaki takana.Ja voi kele noi proteiinit... HOH HOIJJAKKAAAAAA ainoa ravintoaine koko maanpäällä, muuten kuihdut kasaan :'D "höystän tän mun rasvattomaan maitoon tehdyn prodejuoman prodejauheel ja laitan ripauksen proderahkaa ja höystän 100& proderaejuustolla, IHQ, täs on muute yks mansikka, muute liian paljo carbs, hyi!" tosi monipuolista ja terveellistä :'D TEE se sun komea naisystävä indiedays partyistä <3


  VastaaPoista
 2. BRAVO! Juuri näin! Nuo kommentit on tosi tuttuja :D Ja nimenomaan tulee ihmisiltä, joilla ei oo harmainta hajua ravitsemuksesta. Tai sitten hyvin perinteisiltä ja kapeakatseisiltä ihmisiltä. Useimmiten näiden kommentien takana on pudas kateus ja katkeruus - vituttaa kun toinen on perehtynyt ja jaksaa kiinnostua terveydestään.

  Hohhoijjaa, onneksi ite tietää tollasissa tilanteissa mitä tekee ja kumpi taas on enemmän perillä asioista :-D Ja PYH mitä tekosyiät nuo lapset! Herranjumala, sinä ne elintarvikkeet olet kaupasta kotiin kantanut..peiliin katsomisen paikka.

  Löysin blogisi vasta, aijon ehdottomasti siirtyä vakkari tsekkaajaksi! Super maukkaan näkösiä reseptejä!

  xx

  VastaaPoista
 3. Ihanan kuulosia! Just kivan outoja mun makuun :D Uskon, että tulis kyllä liian oudon makuisia mun tekemänä.

  Ja noita juttuja kuulee varmaan ikuisesti. Mun lemppari on se ainanen "ai olet kasvissyöjä....syötkö kanaa?.... kai edes kalaa?".... niin missä vaiheessa kala ja kana on siirretty kasvikuntaan?

  Omalta sukulaiselta tuli kyllä paras, että "ai ette syö tonnikalaa.... no mutta eikö nyt tämän kerran voisi joustaa, joustitte viimeksikin".... Kyllä nauratti, kun on ollut yli 10v kasvissyöjä, eikä sinä aikana joustanut mihinkään suuntaan, että onko sitä salaa sitten syötetty vai tonnikalaa jossai piiraassa :D Ja siis mikä ihmeen"joustaa", ei kai sitä omaa moraalia vastaan kukaan lähde toimimaan.

  Helpoimmalla pääsee kun aina sanoo, että joooo, juuri söin, vaikka olisi kuolla nälkään :'D

  T. naapuri

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top