RAW. Size Matters

...Smoothie

Olen viimeaikoina syönyt entistä enemmän raakapainotteisesti. En sentään täysin raakaa, mutta ainakin hedelmien määrä ruokavaliossa on lisääntynyt entisestään. Olen myös alkanut valmistaa smoothieita enemmän, yleensä aamupalaksi tai lounaaksi. Molemmat ruoat ovat sellaisia, joissa oikeasti kaipaan energiaa. Minulle sopii huomattavasti paremmin runsas syöminen päivän alussa, ja vähän kevyempi sitten myöhemmin. Jos syön lounaaksi kevyen salaatin, kaipaan siihen vierelle vielä smoothien tai kasan hedelmiä.

Olen myös rauhoittanut syömisvauhtiani, mikä näkyy ehkä eniten parantuneessa olossa. Pyrin olemaan enemmän läsnä ja syömään rauhassa, tässä riittää vielä opettelemista. Rauhassa syöminen kulkee kausittain. Välillä on viikkoja jolloin muistan popsia aivan rauhassa ja sitten tulee kausi jossa kirjaimmellisesti imuroin ruokani ja samalla pohdin että ohhoh kun on raskas olo.

Kun lounaaksi on smoothie, koko ratkaisee. Samalla on myös hyvä tilaisuus harjoitella rauhassa syömistä, sillä smoothiekin on hyvä pureskella ja hörppiä rauhassa. Minulta kyseltiin taas ruokapäiväkirjaa ja sellainen on jossain vaiheessa tulossakin. Nyt karkeampi jaottelu siitä, minkälaiselta päivän ruokani näyttävät ja minkä olen huomannut sopivan minulle.

Päivän ruokavalintani näyttävät usein tältä
 • Aamu. Smoothie, hedelmäkasa tai puuro
 • Lounas. Salaatti, suuri smoohtie tai jokin raakaruoka-annos
 • Välipala. Kasvisjogurttia, hedelmiä ja pähkinöitä, Yosa Sport on suosikkia kun eväs pitää saada kaupasta, jotain myslintapaista.
 • Päivällinen. Usein lämmin ruoka, tofua, tempehiä, hernettä, soijaa, tai muita papuja ja linseejä. Joskus myös keitto/salaatti. Yleensä jotain mikä on sekä minun että miehen mieleen.
 • Välipala2. Hedelmiä tai sekalaista napsimista riippuen siitä mitä kaapista löytyy. Edellispäivien jämäruokaa.
 • Iltapala. Chiasiemenvanukkaat syön usein iltaisin. Joskus myös leipää tai myslintapaista, mutta paras olo ja uni tulee chiavanukkaasta.
Iltapala tulee usein syötyä klo 22.30. Tämä johtuu siitä, että työvuoroni loppuu iltaisin klo 22. Kun pääsen kotiin, minulla on nälkä vaikka olisi mitä välipaloja syönyt töissä. Chiavanukas on ihana ratkaisu, sillä se täyttää sopivasti olematta liian raskas. Teen usein vanukkaani valmiiksi jääkaappiin odottamaan, sillä kun astun ovesta väsyneenä ja nälkäisenä, on helppo tarttua valmiiseen annokseen eikä alkaa pohtimaan että mitäs tässä nyt kyhäisi.

Toki myös herkuttelen ja syön omia leivoksiani. Esimerkiksi välipalan kohdalla söin tällaisen tipuleivoksen! Maapähkinävoita sujahtaa herkuksi niiin puuron, hedelmien kuin smoothien kaveriksi. Karkkihimoon haen työpäivän jälkeen Punniste ja Säästästä terveellisempiä herkkuja. Onneksi moinen on työpaikkani vieressä! Leipää olen syönyt entistä vähemmän, mutta suosikkini on tämä gluteeniton siemenleipä tai itse tehdyt ruisleipäset. Nuo ruisleipäset onnistuivat muuten ihanasti myös kaurajauhoa käyttämällä vehnä- tai spelttijauhon sijaan.

Nyt tähän Size Matters Smoothieeseen. Smoothie ilahduttaa ja paljon smoothieta ilahduttaa vielä enemmän, eikö? Toiset järkyttyvät smoothiekoolle ja sanovat, että on suorastaan hirveää syödä niin paljon hedelmiä koska hiilarit ovat pahasta vai miten sen meni? Minä taas nautin siitä että purkkiin mahtuu kokonainen ananas tai 6 hedelmää.

Jokaiselle sopii omanlainen ruokavalio ja mielestäni oman kehon kuunteleminen kertoo aika paljon siitä, mikä itselle käy tai ei käy. Runsas hedelmien syönti on aina ollut minun juttuni, vihannesten lisäksi tietysti. Kun syön päivässä paljon värikästä ja raikasta ruokaa, olo pysyy hyvänä, vatsa litteänä, mieli on virkeä ja treenit kulkevat! Ja vaikka en pastasta tai riisistä niin välitä, niin hedelmien hiilareille ja makeudelle sanon että kyllä kiitos ja enempi on parempi. 

Size Matters - Smoothie

2 banaania
3 kiiviä
1 mango
1 kourallinen lehtikaalia
1kourallinen pinaattia
1/2 avocado 
Nippu tuoretta minttua
0.5dl riisiproteiinia

Blendaa ainekset ja nauti. 

4 kommenttia

 1. Musta on niin hienoa että suitsutat hedelmien puolesta, koska itsekkin oon melko pöpinä hedelmiin. Oon myös hyvin iloinen lukiessani siitä, että noita nk. laatusuosituksia kyseenalaistetaan. Kammoa sitä, miten yleiseksi ajattelutavaksi on tullut sellainen malli, että kaikkien tulisi syödä tiettyjen suositusten mukaan (ja samalla tavalla) jotta ruokavaliota voitaisiin kutsua terveellisiksi.
  ps. oon saanut täältä niin paljn ihania lounasideoita kesäksi töihin (osa ollut jo harkassa käytössä) ja aamiaiseksi yms. Pitääkin kokeilla tota chian siirtämistä iltapalaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että lounasvinkit on tullut käyttöön! Ja joo tää on jotenkin viimeaikoina ärsyttänyt, että kaikkien pitäisi syödä saman mallin mukaan tai että muilla on oikeasti mielipidettä siitä miten sä syöt. Tietenkin itsekin ihmettelen kun joku vetää eineksiä joka päivä, ja pidän tyyppiä vähintäänkin outona :D niin nyt kun syö paljon hedelmiä, niin saa liikaa hiilareita ja sokereita, kun syö soijaa saa rintasyövän ja kun syö kasviksia niin se on pelkkää kaninruokaa...

   Poista
 2. Itse kokeilin tällä viikolla ensimmäistä kertaa vihersmoothieta. Nyt on tullut melkein päivittäin pyötäytettyä. :) Säilyykö smoothie miten, jos esim. töihin ottaisi mukaan? Ja nyt innostuin noista chia siemenistä, pakko mennä samantien punnitse ja säästä liikkeeseen hakemaan (onneksi on auki!) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse otan usein mukaan ja hyvin säilyy jos jääkaappiin laittaa. Banaani on sellainen joka tummuu päivän mittaan, joten jos banskua laitan niin juon sen yleensä viimeistään puolen päivän aikoihin, esteettisistä syistä :) Toisaalta, jos mukana on mustikkaa, vihreää tai muuta vahvaa väriä, ei pientä tummumista huomaa ja eihän se oikeastaan edes haitaa. Mä en voi tarpeeksi korostaa kuinka hyvä juttu chiasiemenet mun mielestä on! Kerro sitten mitä päätit niistä pyöräyttää :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top