Mini Cinnamon Cake







Leivontakokeilut ovat ihanan virkistäviä, silloin kun ne onnistuvat. Ties kuinka monta kertaa olen ihmetellyt epämääräistä ''kakkua'' jonka olen saanut aikaiseksi. Väitän kivenkovaa itselleni, että halusin leipoa uunilettua, ja lopputulos on täysin onnistunut. Ohuen ohut, hauras ja kärähtänyt. Tällaista sen pitikin olla...not.
Nyt kuitenkin puhutaan onnistuneesta kokeilusta, sillä kakusta tuli mehevä, maukas ja makea! Kuvan julkaisinkin jo instagramissa aikaisemmin, mutta tämä postaus on roikkunut luonnoksissa hetkisen aikaa.

Käytin toistamiseen samantyyppistä ohjetta kuin aikaisemmin postaamassani Pienessä banaanikakussa. Jotain viehättävää siinä on, kun kakku on minikokoinen! Ei jämäpaloja, ei riskejä kakkuövereistä. Sopii siis minulle! Kun leivon kokeilumielessä, nappaan taikinaan lähes aina pari banaania, sen kummemmin miettimättä. Kommentti, jossa kysyttiin banaanin korvaamisesta sai miettimään. Tosiaan, voin heittää paljon hyviä arvauksia ja ehdotuksia, mutta en oikeastaan ole koskaan kokeillut ilman banaania.

Käytin tässä suurinpiirtein samaa ohjetta kuin ennen, pienillä muutoksilla. Banaanin sijan käytin uunissa käynyttä bataattia. Käytin jälleen kookossokeria ja mielestäni se antaa ihanan karamellisen maun sekä makeuttaa juuri tarpeeksi. Päälle voi kuitenkin tehdä makean kuorrutuksen, tai sipaista hiukan hunajaa lisäksi. Hunajan voit korvata myös esim. siirapilla. Kookossokerin voit korvata millä tahansa mieleiselläsi sokerilla, mutta makunsa puolesta suosittelen tutustumaan kookossokeriin. Lisäksi pidän sitä muutenkin parempana valintana kuin perinteistä vaaleaa sokeria.

Edellisessä ohjeessa käytin kookosjauhoja ja kikhernejauhoja. Nyt kaivoin kaapista lupiinijauhot, jotka ovat muuten jääneet hiukan vähemmälle käytölle. Pidän kovasti niiden tuomasta miedosta mausta ja rakenteesta. Olen kuitenkin vannoutunut kikhernejauhon käyttäjä leivonnassa ja ruoanlaitossa. Siispä tartun tähän pussiin jo tottumuksesta. Lupiinijauhoja kannattaa kuitenkin testata, mikäli tuote on vieras. Ostin omani Ruohonjuuresta ja tästä linkistä pääset heidän sivuilleen lukemaan tuotteesta hiukan lisää.  Lupiinijauho sisältää kaikki välttämättömät aminohapot (proteiinia 43g/100g), on gluteenitonta ja sitoo leivonnassa hyvin. Olen käyttänyt tätä onnistuneesti myös kasvispihvejä tehdessä ja lupiinijauhoa sidosaineena käyttäen.

Lupiinijauhokokeilun idea oli lähinnä se, että toimiiko mikä tahansa muu hyvin sitova jauho tässä ohjeessa. Seuraavaksi kaivankin kaapista vaikka mantelijauhot, mutta uskallan väittää, että mikäli käytössä on mitä tahansa proteiinipitoista ja hyvänmakuista jauhoja, se toimii.

Päälle vatkasin kookosmaitotölkistä saatua kookoskermaa, jonka makeutin tilkalla hunajaa ja maustoin kanelilla.

Mini Cinnamon Cake

1/2 cup kaurajauhoja
1/4 cupkaurahiutaleita
1/4 cup kookossokeria
3rkl lupiinijauhoja
1tl leivinjauhetta

1/2 cup mantelimaitoa
1 pieni kypsä bataatti
2rkl kookosöljyä
1rkl chia-siemeniä tai pellavansiemeniä
2tl kanelia
1/2tl vanilja-aromia

Halkaise bataatti ja aseta se leikkauspinta alaspäin uunilevylle. Paista 200 asteessa, kunnes se on täysin kypsä. Tähän voi mennä 45-60min. Kun bataatti on hiukan jäähtynyt, irroita kuori ja heitä bataatti blenderiiin. Lisää joukkoon kaikki muut ainekset, paitsi kaurahiutaleet ja chiasiemenet. Kun massa on tasaista, lisää chia, ja kaurahiutaleet ja sekoita sykäyksittäin. Älä kuitenkaan sekoita niin pitkään, että ne ehtivät murskaantua täysin.

Vuoraa pieni (n. 17cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla, jotta saat kakkusi myöhemmin mukavasti irti. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 25-30min. Paistoin tätä hiukan kauemmin kuin edellistä banaanikakkua, sillä tämän rakenne oli hiukan pehmeämpi. Rakenne tiivistyy ja paranee, kun kakku saa jäähtyä aivan kylmäksi jääkaapissa. Ole siis kärsivällinen, mikäli pystyt siihen! Tein tässä asiassa sopuratkaisun, söin palan heti uunikuumana ja maltoin odottaa lopun kakun kohdalla jäähtymistä.

Bataattivinkki. Mikäli olet yhtä suuri bataattifriikki kuin minä, paista sitä useampi kerrallaan ja säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Paras tulee, kun paistat bataattisi kuorineen ja leikkaamattomana. Siihen kuluu aikaa noin 1-1.5h, bataatin koosta riippuen. Olenko muuten ainut joka nauttii bataattinsa kanelin kera välipalaksi ;)?

Olen nyt virallisesti kauan odotetulla lomalla! Aurinko paistaa ja kohta matkaan Viroon serkkuni häihin. Tämän jälkeen miehen isän luo Ateenaan, josta kirjoitin jo aikaisemmin Vegaani Ateenassa postauksessa. Sitten alkaakin koulu, ja terveyskeskus ja neuvola odottavat!



5 kommenttia

  1. Oi joi! Pitää käydä ostamassa jokin erittäin pieni irtopohjavuoka, jotta pääsisi kokeilemaan tätäkin, varsinkin kun ohje on banaaniton :) Tosin helteetkin saisivat loppua ensin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä aikaa kun pientä vuokaa ei löydy, uskon että jokin normi leipävuokakin toimii :)

      Poista
  2. Onpa ihanan kuuloinen ja näköinen kakku! Tuo lupiinijauho alkoi kiinnostaa, pitääkin mennä syyhystelemään sitä Ruohonjuureen - aika mainio aminohappokoostumus/protskupitoosuuskin kaiken lisäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, se on myös aika miedon makuinen niin käy ihan kaikenlaiseen ruokaan.

      Poista
  3. Oi bataatti onkin ihanaa! Varmasti maistuva kakku :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top