Pieni banaanikakku - terveellisempi sellainen



Eilen oli poikaystäväni syntymäpäivä, ja sen kunniaksi leivoin hiukan terveellisemmän herkun iltapalaksi. Tein tämän kakun pieneen 17cm kakkuvuokaan, joten sitä oli juuri sopivasti kahdelle. Kakku on suklaisa ja makea, ihanasti kostea ja mehevä. Todellakin herkullinen ja terveellisimmistä aineksista leivottu jälkkäri! Leivoin tämän ilman minkäänlaista reseptiä, mutta kun lopputulos alkoi näyttää lupaavalta, kirjoitin nopeasti määrät ylös. Tämä on sellainen kakku, jota voi hyvällä omatunnolla leipoa ihan vain omaksi iloksi ja kutsua päivän ruokavalintoja silti terveellisiksi.

Toki kakkuun tulee sokeria ja rasvaa. Sokerina käytin kookossokeria, sillä se antaa ihanan karamellisen maun lopputulokseen. Tilalla voi toki käyttää tavallista sokeria tai erytriolia, mikäli haluaa sokerittoman version. Korvaa kookossokeri samalla määrällä muuta sokeria tai erytriolia. Rasvana käytin kookosöljyä ja sitä tuli kokonaisuudessaan aika vähän. Uskon että tämä onnistuu ilman öljyäkin, mikäli sen haluaa välttämättä jättää pois. Nesteen määrää voisi tällöin hiukan lisätä. Suosittelen kookossokeriin tutustumista, mikäli et vielä ole kokeillut. Jäin itse sen ihanaan tummaan makuun hetkessä koukkuun. Juon kahvini ja teeni ilman sokeria, mutta tämä on aivan loistava juuri leivonnassa!

Kookosjauho ja kikhernejauho tekevät rakenteesta tiiviimpää ja toimivat sidosaineina. Uskoisin että näitä voi korvata toisillaan, mikäli sinulla on vain jompaa kumpaa. En ole tätä kakkua ennen soveltanut, joten on vaikea sanoa miten taikina käyttäytyy muilla kuin alla olevilla aineksilla. En näe mitään syytä miksei mikä tahansa vastaava kuitenkin kävisi. Itselläni on lähes aina molempia kaapissa. Kikhernejauhosta tulee loistavat vegemunakkaat ja se on usein mukana seitanin valmistuksessa. Kookosjauhoa taas lisäilen leivonnaisiin ja jälkiruokiin johon haluan hyvää makua tai tiiviimpää rakennetta. Se sopii myös ihanasti kotitehtyihin vanukkaisiin tuomaan koostumusta. 

Käytän paljon cup mittojani, joten myös tämän mittailin niillä. 1/2cup on noin 1.2dl ja 1/4cup on noin 0.6dl. 

Syntymäpäiväsankari ilahtu ja pidimme yhdessä huolen siitä että koko pieni kakku katosi illan aikana.

Terveellisempi banaanikakku

1/2 cup kaurajauhoja
1/4 cupkaurahiutaleita
1/4 cup kookossokeria
1rkl kookosjauhoja
2 rkl kikhernejauhoja
1tl leivinjauhetta
2rkl raakakaakaojauhetta

1/2 cup mantelimaitoa
2 banaania
2rkl kookosöljyä
1rkl chia-siemeniä
2tl piparkakkumaustetta
1/2tl kanelia
1/2tl vanilja-aromia

Kuorrrutus

2rkl kookosöljyä
1rkl hunajaa/agavea
2rkl raakakaakaojauhetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa pieni (17cm halk.) irtopohjavuoka pohjasta leivinpaperilla, niin että se on myöhemmin helppo saada irti. Mikäli et omista näin pientä vuokaa, uskoisin että leipävuoka voisi myös toimia.

Kaada kaikki ainekset blenderiin kaurahiutaleita ja chiasiemeniä lukuunottamaatta. Sekoita kunnes banaani on muussaantunut täysin. Lisää kaurahiutaleet ja chiasiemenet ja anna pyöriä vain hiukan. Älä kuitenkaan niin pitkään, että hiutaleet ehtivät murskaantua täysin.

Kaada leivinpaperilla katettuun pieneen irtopohjavuokaan ja paista noin 20-25min. Kakku on valmis kun se on selkeästi tummunut kullanruskeaksi. Minulla pintaan tuli muutama pieni halkeama. Nosta kakku pois uunista ja anna jäähtyä. Voit irroittaa kakun reunoista joko tässä vaiheessa, tai vasta lopussa. Itse annoin kakun jäähtyä täysin, irroitin vuoasta ja sitten kaadoin kuorrutteen päälle.

Kuumenna kuorrutuksen aineksia sekoittaen pienessä kattilassa kunnes hunaja ja öljy on täysin juoksevaa. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada jäähtyneen kakun päälle. Koristele mielesi mukaan. Siirrä jääkaappiin ja anna siellä jäähtyä täysin muutaman tunnin ajan, jotta saat ihanan tiiviin ja mehukkaan rakenteen.

Huom! Kuorrute onnistuu myös ilman hunajaa, mikäli et halua lisää makeutta. Tällöin lisäile kookosöljyä, jotta rakenteesta tulee mieleisesi paksuinen.

Nauti hyvällä omatunnolla!

Sitten on ihan pakko linkittää tähän tämä video klik klik. Kyseessä on siis video jossa puhutaan diabeteksesta ja ruokavaliosta. Kooste on Freeleen tekemä, joten tietenkin näkökulma on hyvin vegepositiivinen hehe. En yleensä suhtaudu tutkimuksiin niin, että ne ovat totta kunhan julistavat sitä mitä haluan kuulla, mutta koin vain piristävänä kuulla näitä asioita positiivisessa valossa. Että se ei ole aina sitä ''rajoita hedelmiä-hiilareita-kaloreita ja vegaaneilla on puutostiloja ja ne kuolee proteiininpuutteeseen'' tarinaa... Ensimmäiset kaksi minuttia on Freeleen höpötystä, sitten alkaa iloisen mielen videokokoelma :)!



3 kommenttia

  1. Nami tätä täytyy kokeilla! :)

    - Milja

    VastaaPoista
  2. Onko tuo banaani kovinkin oleellinen osa kakkua (korvaako esim. kananmunat) vai tuoko se vain makua ja koostumusta? Jos on, voisiko sen korvata jollakin? Vaikuttaa meinaan todella hyvälle, mutta itse olen allerginen banaanille :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Banaani ei sinällään korvaa mitään, sillä ohje syntyi lennossa ja käsillä sattui vain olemaan banaaneja. Tietenkin se tuo koostumukseen makeutta ja mehevyyttä. Voisin kuvitella että banaanin voisi korvata vaikka omenasoseella tai vastaavalla? Kypsäksi keitetty ja muussattu bataatti tai kurpitsakin voisi jopa toimia!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top