Linssihummus




Nyt on paras aika nauttia syksyn sadosta. Kurpitsaa on kaupassa tyrkyllä, ja mummon pihalta saa porkkanaa ja punajuurta. Sienet odottavat pakkasessa ja puolukat sujahtavat aamusmoothien joukkoon. Ruokaa saa luomuna, kotimaisena, lähiruokana, puhtaana, herkullisena! Sen lisäksi että kaikki tämä on ihan älyttömän herkullista, se on myös halpaa (lue: ilmaista).

Valehtelisin jos väittäisin, että se ei olisi yksi syy miksi otan mielelläni vastaan kaikki ylimääräiset porkkanat. Uuden läppärin osto tekee uhkaavasti tulojaan ja yritän pistää hiukan sivuun, jotta voisin ehkä ostaa vähän paremman vehkeen kuin nykyinen. Onneksi samassa taloudessa asuu oma it-tuki. Minun tehtäväkseni jää ilmoittaa summa, minkä olen valmis maksamaan. It-tuki puolestaan saa katsoa mitä sillä hinnalla kannattaa hankkia. Sopii minulle, sillä värillä tai ulkomuodolla ei loppujen lopuksi ole niin paljon väliä. Enemmän toivon hyvää akun kestoa ja keveyttä, jotta tietokone sujahtaisi mukaan hiukan helpommin kuin nykyinen.

Eilen tein linssihumusta uunijuureksien kanssa. Eipä tätä virallisesti varmaan saisi humukseksi kutsua, kun kaksi pää raaka-ainetta puuttuu, ne kikherneet ja se taihini. Mutta ei se varmaan ole niin tarkkaa. Jos joku kovasti hermostuu tästä epähumuksesta, niin toki joukkoon voi lisätä niitä kikherneitä ja sitä tahinia, jotta nimi ei petä kantajaansa.

Ohjeesta tulee isompi erä, ja sitä voikin käyttää jääkaappikylmänä dippinä tai levitteenä. Tämä taipuu myös loistavasti kastikkeeksi esim. pastan tai salaatin sekaan. Eräs ystäväni kertoi, että hänen kolmevuotiaansa ei suostu syömään vihanneksia, ellei voi kastaa niitä humukseen tai vastaavaan dippiin. Käypä tämä siis sellaiseenkin!



2dl kuivattuja linssejä
1 suuri sitruuna
2 valkosipulin kynttä
0.5dl + 1rkl oliiviöljyä
1/2 puska basilikaa
kourallinen korianteria 
1dl auringonkukansiemeniä
1dl vihreitä oliiveja
1/2tl misoa

mustapippuria mausteeksi

Keitä linssit kypsiksi ja purista sitruunasta mehu. Paahda auringonkukansiemenet pannulla jatkuvasti sekoittaen. Kun ne ovat paahtuneet kauniin rusehtaviksi, siirrä ruokalusikallinen sivuun koristeeksi. Säästä myös 1rkl oliiviöljyä päälle kaadettavaksi.

Voit valmistaa hummuksen joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Myös yleiskone käy oikein hyvin. Minä käytin vitamixiani, kuten tavallisesti.

Kaada kaikki ainekset blenderiin ja sekoita. Mikäli massa on liian paksua, lisää hiukan öljyä tai sitruunanmehua vielä. Koristele auringonkukansiemenillä ja tarjoile. Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.


Nauti kauniin vihreästä väristä ja syksyisestä mausta.




2 kommenttia

  1. Keskimmäinen kuva on yksi houkuttelevimmista ruokakuvista vähään aikaan!! Mitkä värit, tuli hirvee uunijuuresten himo ja syksyfiilis nousi kattoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti. Syksyssä varmaan rakastan juuri värejä eniten! Kerro ihmeessä jos kokeilet jotain mun ohjetta :) Vaikka täällä tai instagramissa, jos siellä olet :)!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top