Terveellinen ruoka - Mistä tiedän mihin uskoa?
Terveelliset valinnat?

Olen viimeaikoina pohtinut taas paljon ruokavalintoja ja keskustellut näistä asioista ystävien ja tuttujen kanssa. Nämä ajatukset ovat omiani, eikä tarkoitus ole väheksyä kenenkään muun tottumuksia tai ruokatapoja. En lähde sen tarkemmin avaamaan sitä mitä kenenkin pitäisi mielestäni syödä, enkä toki edes pystyisi vastaamaan tähän kenenkään puolesta. Toivottavasti kuitenkin tämä herättää ajattelemaan omia toimintatapojaan ja valintojaan.

Minulle hyvät ruokavalinnat tarkoittavat tiettyjä asioita, mutta jollekin toiselle, ne voivat tarkoittaa aivan jotain muuta. Ja hyvä niin, sillä se mikä toimii toisen lautasella, ei välttämättä toimi juuri sinulle. Nämä valinnat myös vaihtelevat eri elämäntilanteissa, kehittyvät ihmisen mukana ja muuttuvat uusien tottumusten syntyessä ja vanhojen unohtuessa.

Ihmiset tekevät valintoja jatkuvasti. Hedelmä vai jogurtti, kahvi vai tee, pulla vai banaani, liha vai kasvis? Onhan se monille selvää, että pienet valinnat johtavat suureen ja yksi poikkeus voi johtaa uuteen tapaan. Mistä sitten tietää mitä valintoja kannattaa tehdä?


Informaation määrän mahdottomuus!

Nykyään tietoa on ihan kaikkialta saatavilla. On kirjoja, tv-ohjelmia, lehtiä, blogeja (!!) ja tutkimuksia. Sitten tietenkin terveydenhuollon ammattlaiset (tai sellaiseksi opiskelevat!). Jokaisella varmaan on lähipiirissä ainakin yksi Pirkko tai Petteri joka tietää ihan kaikesta kaiken, tai ainakin itse luulee näin. Miten ihmeessä tässä tietotulvassa tietää mihin tai kehen ylipäätänsä uskoa.

Valitettavaa on, että liian monet lankeavat pikadieetteihin ja suuriin lupauksiin. Työpaikallani aina säännöllisesti katselen pahalla silmällä ruokajauhepusseja joiden paketit ovat toivoa ja intoa täynnä. Tai sitten hiukan pahemmalla silmällä niitä vanhempia, jotka kerta toisensa jälkeen vievät lapsensa naapurissa olevaan hampurilaispaikkaan. ''No taasko sä haluat sinne? Kai se on mentävä, kun et sä muuta syö.'' Niinpä niin.

Suuret lupaukset ja nopeat tulokset ovat yksi asia, jotka särähtävät korvaani aina pahasti. Toinen on todella tiukat ohjeet ja säännöt. Myös hyvin vaikea toteutettavuus saa ihoni kananlihalle. Tiedättehän ruokavalion jossa kerrotaan, että ollaksesi terve ja syödäksesi terveellisesti, tarvitset näitä erikoisjauhoja, näitä kapseleita ja nämä oppaat.

Kohti uusia tuulia mennessä, suosittelen ajattelemaan, onko kyseessä ruokavalio jota voin toteuttaa vaivattomasti myös tulevaisuudessa? Mielestäni ei ole mitään järkeä ryhtyä minkäänlaisille kuureille esimerkiksi painoa pudotettaessa. Kun muutosta on tarkoitus tehdä, niin jotta tilanne ei palaa ennalleen, uusia valintoja joutuu tekemään. Mikäli aikoo tehdä pysyvän muutoksen, niin näitä uusia tapoja kannattaa alkaa opettelemaan heti, eikä vasta tämän ihmekuurin jälkeen. Vaikka tarkoituksena olisikin pudottaa painoa, kannattaa miettiä olisiko syytä asettaa tavoitteensa laajempaan haarukkaan. Mikäli pyrkii syömään monipuolisesti ja terveellisesti, sekä pitämään huolta kehostaan, myös muut palat voivat loksahtaa paikoilleen siinä sivussa.

Joku sanoi kerran osuvasti, että jokainen valintamme on joko askel kohti terveyttä, tai askel kauemmaksi siitä. Vaikka en asiaa ihan niin yksinkertaisena pidä, huomaan silti miettiväni tätä toisinaan. Yksinkertaistettuna tämä ajatus voisikin toimia valintojen ja vaihtoehtojen keskellä? Minulle ainakin satunnainen herkuttelu tarkoittaa askelta kohti mielenterveyttä, joten liian ankara ei saa olla!

Kuka mitä missä - ja väittää mitä?

Kannattaa  miettiä, ketä uskoa ja mistä tietonsa hakee. Itse seuraan paljon erilaisia blogeja ja myös videopostauksia youtubessa. On kuitenkin muistettava että useimmiten niidenkin takana on tavallinen ihminen, joka luultavasti kertoo asioita omasta näkökulmastaan. Vaikka kuinka ihannoisit sitä kaksikymppistä timmikroppaista hyvän olon lähettilästä, se ei tarkoita että kaikki mitä hän suosittelee ja kertoo on faktaa ja hänen malliaan kannattaa ehdottomasti noudattaa. Olemme kaikki ihmisiä ja mielipiteemme muuttuvat kokemuksien, tiedon ja vaikutteiden (lue: trendien) myötä, jopa huomaamattamme. Aina kuitenkin löytyy joku joka julistaa omia valintojaan totuutena, vaikka viime viikolla oli asiasta vielä eri mieltä. Vinkkejä kannattaa toki ottaa ja korvat on hyvä pitää uusien ideoiden varalta auki. Kannustan kuitenkin kaikkia suhtautumaan tietoon kriittisesti ja ottamaan itse asioista selvää. Mikäli lähtee liputtamaan kovaan ääneen jonkun asian puolesta, on hyvä tehdä läksyt ensin. 

Kun luetaan tekstejä ravitsemukseen liittyen, viitataan usein erinäisiin tutkimuksiin. Tutkimusten lukemiseen harjaantuu vain sitä tekemällä. Monet ovat englanniksi, ja vaativat monelta vielä ekstrapanoksen. Näissäkin asioissa kannattaa miettiä, mistä tämä tutkimus on peräisin, kuka sen on maksanut ja mitä varten se on tehty? Jos olisin voittoa tavoitteleva, maitoa tuottava yritys, haluaisin ehdottomasti rahoittaa tutkimuksen jossa osoitetaan että kalsiumia saa vain maidosta, ja jättää muut kalsiumin lähteet taka-alalle. Mikäli taas tuottaisin leipää ja viljavalmisteita, haluaisin ehdottomasti kertoa kaikille, miten vain täysjyväleivästä saa terveellisiä kuituja.  100% koehenkilöistä voi tarkoittaa viittä ihmistä ja mainitsematta jättämisen voimaa ei pidä aliarvioida. 

Suhtaudu avoimesti!

Sitten on tietenkin myös oma asenne, joka ratkaisee enemmän kuin ehkä huomaammekaan. Mikäli olet jotakin mieltä asiasta, vaatii todella paljon, että pystyt suhtautumaan vastakkaiseen avoimin mielin. Olen itsekin tästä esimerkki. Mikäli nyt julkaistaisiin laaja tutkimus, joka kertoisi, että kilo rahkaa päivässä on terveyden salaisuus, pyörittelisin varmaan silmiäni ja jättäisin homman lukematta. Tietty tervejärkisyys mukana pitäen, kannattaa muistaa, että oma kanta ei välttämättä ole se ainoa vaihtoehto. Ja se, että yksi näkemys ei välttämättä sulje toisia kokonaan pois. Olen itse monessa kohtaan valinnut keskitien, ja asettunut ''en minkään'' kannalle. Luen mielelläni tutkimuksia ja tekstejä eri näkökulmista ja pyrin oppimaan mahdollisimman paljon uutta. Samalla en kuitenkaan valitse kantaani, pitäen mielen avoimena eri vaihtoehdoille. Se että joskus sanoo ''en tiedä mitä mieltä olla'' voi olla paljon järkevämpää, kuin tehdä meteli yksipuolisten tietojen varassa. Toki joistain asioista minulla on mielipiteeni, ja sen vuoksi mm. syön vegaanista ruokaa.

Toivoisin erityisesti ruokavalioihin liittyen avoimuutta. Se että joku syö kasvisruokaa, ei tarkoita sitä, että hänellä on puutostiloja. Vastaavasti, sekasyöjän ruokavalio ei välttämättä ole lainkaan monipuolinen. Kun kovaan ääneen lähtee arvostelemaan toisen ruokavalintoja, tietämättä niistä mitään, tekee itsestään vain vähän hölmön vaikutelman. On eri asia kysyä vegaanilta, että mistä hän saa kalsiumia, kuin todeta että luut varmaan murtuvat ihan minä hetkenä hyvänsä. 

Kannustaisin kaikkia siis lukemaan, oppimaan ja hankkimaan tietoa. Mikäli ravitsemusasiat kiinnostavat, niitä käsitteleviä kirjoja kyllä löytyy. Itse luen niitä myös viihteenä, jolloin tarkoitus on lähinnä tutustua johonkin näkemykseen. Tarkoituksen ei tarvitse olla kirjan oppien noudattaminen. Mikäli hyviä ideoita tarttuu, mitään ei ole ainakaan hävinnyt. Olen myös huomannut, että lukeminen aiheista, jotka eivät alunperin tue omaa kantaani, on todella virkistäväa ja auttaa ymmärtämään paremmin eri aiheiden taustoja.

Aina voi oppia lisää, ja siitä ei ole koskaan haittaa. Mitä enemmän lukee, sitä paremmin huomaa, kuinka vähän oikeastaan tietää!

Kuuntele kehoasi

Tämä onkin aihe omalle postaukselle. Neuvoisin kaikkia kuitenkin kuuntelemaan kehoaan ja tarkastelemaan mikä saa aikaan hyvän olon juuri sinulle.

Kiitos ja kumarrus.


6 kommenttia

 1. Näinhän se on, järkevää tekstiä :) Ruoka- ja ravitsemusasioita on syytä pohtia, jos ne kiinnostavat, mutta muiden neuvominen onkin sitten vaikeampi (ja lopulta myös aika turha) juttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ruoka- ja ravitsemus on vähän sellainen asia, että se koksettaa ihan jokaista, halusimme sitä tai emme. Toki sen ei ole pakko kiinnostaa, mutta monet alkavat miettiä asioia kuitenkin jossain vaiheessa elämää. Silloin kun tulee perheenlisäystä, tai omassa terveydessä ilmenee jotakin. Olen kanssa vähän sillä kannalla että on vähän turhaa toitottaa muille, miten heidän pitäisi tehdä, jos ei omaa motivaatiota ole. Toisaalta minusta toki tulee terveydenhoitaja, ja neuvomisesta tulee myös työtä. Tällöin pitääkin varmaan harjoitella lähestymistapaa, jolla ei loukkaa ketään, mutta osaa innostaa asiakkaan ottamaan vinkkejä ja kiinnostumaan itse lukemaan vielä lisää.

   Poista
 2. Fiksu kirjoitus, mulla on etenkin viime kuukausina ruokajuttujen muodostuttua yhä tärkeämmäksi osaksi mun päiviä pyörinyt päässä ihan samankaltaisia ajatuksia. Nykyisen median mahdollistama informaatiotulva, ihmisten kritiikittömyys ja mustavalkoiset asenteet ovat huono yhdistelmä.

  "Se että joskus sanoo ''en tiedä mitä mieltä olla'' voi olla paljon järkevämpää, kuin tehdä meteli yksipuolisten tietojen varassa"

  ^Allekirjoitan täysin. Tästä tosin johtuukin että en juuri ota 'kantaa' mihinkään ruokasotiin (tai muihin vastaaviin aiheisiin kuten politiikkaan, joissa tunne/järki/omat agendat sekottuvat suloisesti keskenään), mikä toisaalta taas ehkä antaa hieman tylsän kuvan musta ihmisenä, mutta mun mielestä keskusteluvalmius ja avoimuus uusille näkökulmille on aina plussaa :)

  Jos saisin toivoa jotain, niin vegaanipostausta! Ihan vaikka vaan joku avaus niistä syistä, joiden vuoksi olet alunperin kyseisen päätöksen tehnyt ja kenties jonkinnäköistä pohdintaa asian ympäriltä. Mä oon vielä ihan sekasyöjä, vaikka melko kasvispainotteisesti nykyään nautiskelenkin, mutta päässä pyörii jatkuvasti miten voisin omilla valinnoillani tehdä hyvää (vai onko se loppujen lopuksi vain isojen korporaatioiden käsissä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olen kyllä ihan samanlainen tuossa poliittisessa suuntautumisessakin, en ota kantaa. Joitakin se ärsyttää ihan mielettömästi, toiset antavat vain olla. Siitäkin saa aina syyllistämistä niskaansa, kun sanon rehellisesti, että en tiedä (enkä ole ottamassa selvää). Ehkä toisessa elämänvaiheessa.

   Toive huomioitu! Saa hyvän syyn avata omia ajatuksiaan itseellenikin.

   Poista
 3. Mahtavaa kun jaksoit kirjoittaa tästä aiheesta. Nämä terveysnäkökulmat kiinnostavat minua kovasti, mutta on niiiin paljon keskenään ristiriidassa olevia ruokavalioita ja tutkimuksia, ettei tästä lopulta ota selvää. Optimaalisen terveellinen ruokavalio tuntuukin enemmän uskon asialta, kuin miltään muulta. Kukanenkin tarttuu omia uskomuksiaan tukevaan "tietoon" ja vahvistaa näin omaa valmista kantaansa. Niinkuin kirjoititkin. Minäkään en esimerkiksi halua lukea juttuja, joissa todistetaan, että vain eläimiä syömällä elää satavuotiaaksi terveenä. Ristiriitaisten tietojen keskellä alan kallistua yhä enemmän tekemään valintoja ekologiselta kantilta katsottuna, lopulta se on se kaikkein terveellisin tie ;)
  Täytyy vielä kertoa, että näin lapsellisena koen myös hankalana tuon omaa kehoaan kuunnellen syömisen. Koko perhe syö sitä samaa ruokaa,j onka minä olen itseäni kuunnellen tehnyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimuksia on tosiaan vaikka muille jakaa. Mille tahnsa väitteelle hakee tukea niin sellaisen varmasti löytää! Ja toki terveys on myös subjektiivista, jos kokee itsensä terveeksi niin silloinhan se riittää itsellensä. Toisaalta, ihmisten käsitys terveydestä voi olla todella epärealistinen. Jos on kotoa perinyt huonot ruokailutottumukset, ja ei tiedä kuinka hyvältä voisi tuntua, jos söisi paremmin.

   Ihan tosi hyvä pointti tuosta kehon kuuntelusta. Toisaalta, mikset sinä voisi tehdä ruokaa kaikille, joka sopii juuri sinulle? Ellei kyseessä ole todella suppea ruokavalio, en usko että siinä kovin pahasti pieleen voi mennä.

   Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top