Hyvän Arjen Säästövinkit

Olen muutaman muun bloggaajan kanssa keskustellut säästämisestä arjessa. Joku sanoi, että se ei ole säästöä vaan elämäntapa, mikä oli mielestäni hyvä kommentti jatkuvalle hintojen tuijottelulle. Heräsi myös ajatusta siitä, että onko bloggaajan itse noudatettava omia vinkkejään?

Nora onkin jo blogissaan Lindo Nora pohtinut rahan käyttöä. Muutamalla hyvällä vinkillä pääsee todella pitkälle. Erityisesti tuota budjetin tekoa pitäisi toteuttaa enemmän. Noran blogi kannattaa muutenkin kurkata. Ihanan selkeä, kauniit kuvat ja järkevää tekstiä.

Pidän monipuolista ruokaa todella tärkeänä, ja päivä ilman hedelmiä ja vihanneksia on täysin mahdoton. Arjen valinnoilla on kuitenkin todella paljon merkitystä ja tässä siis tavat, joilla minä säästän. Toinen voi pitää minua edelleen tuhlarina ja toinen taas umpipöhkönä, mutta nämä tavat toimivat meillä. Monet syyttävät kiirettä ja ajan puutetta, ja toteavat että ''tekisin itse ja hakisin tarjouksista, mutta en vain ehdi!'' Ei ole tarkoitus väheksyä kenenkään kiirettä, mutta useimmiten kyse on kuitenkin vain ajankäytöllisestä ongelmasta, ei niinkään ajan puutteesta. Sitten onkin asetettava vaakalaudalle onko pennin venyttäminen niin tärkeää, että ajan käyttöä olisi valmis pohtimaan hiukan uudestaan?

1. Sieltä missä on edullisempaa

Tuntuu ehkä itsestään selvyydeltä, mutta tuleeko oikeasti tehtyä ostokset kaikki samasta paikasta ihan siksi, koska se on helpompaa. Ja kyllä, minä vaihdan kauppaa, jos tiedän että banaani maksaa täällä 1.35e/kg ja tuolla toisessa 1.15e/kg. Kuljen hikisenä ja väsyneenä kassieni kanssa sinne viereiseen kauppaan, jotta saan ne banaanit. Muistan myös paljonko eri pähkinät makavat eri kaupoissa, ja ihan oikeasti haen maapähkinät sieltä ja cashewit tuolta. Ostan taatelit yhdestä cittarista ja soijamaidon toisesta, ja säästän euron!

2. Tarjoukset

Ei pidä väheksyä ja niiden perässä kuljetaan. Euron päivät ovat suorastaan taivas ja sinne mennään ainakin kahden kantajan voimin. Vaatii viitsimistä, mutta lähden ehdottmasti erikseen kauppaan ihan vain siksi, että jotain mitä tarvitsen, on tarjouksessa juuri nyt. Leikkaan kupongit ruohonjuureen ja laitan viestin hyvästä diilistä myös kaverille.

3. Kauden vihannekset

Tämä on helppo, sillä se mikä on kaudessa, on yleensä kaupoissa edullista ja tyrkyllä. Taito on taas oppia hyödyntämään näitä mahdollisimman monipuolisesti. Kukaan ei kuitenkaan jaksa syödä samaa ruokaa jatkuvasti.  Valmistaudu henkisesti ja suunnittele hyvin. Jos olet tehnyt punajuuresta vain lohkoja uunissa, tutustu muihin vaihtoehtoihin, opettele ja innostu. Kun mainitaan kaali, mieleen tulee vain kaalilaatikko ja kääryleet? Käytä hakusanoja ja eri lähteitä. Kurkkaa esim. pinterestin punajuuritarjonta ja muiden ideat TasteSpotting sivustolta. Kun reseptejä ja ideoita on paljon, voit hyödyntää edullista vaihtoehtoa monipuolisemmin ja niihin kyllästymättä. Itse harrastan tätä ideointia usein junamatkoilla kännykällä selaten. Ja aivan liikaa myös oppitunneilla.

Muistathan myös että edullista punajuurta voi leipoa leipään ja porkkanaa soseuttaa pakkaseen tulevaa keittoa varten.

Kauden vihanneksiin voi tutustua esim. tästä loistavasta taulukosta.

4. Valmisruoat pannaan

Ei sillä että ostaisin valmisruokia, sillä olen myös pieni terveysintoilija (jos tulee jollekulle uutisena). Toisinaan kuitenkin on helppo  napata valmis maustekastike wokkiin tai maustettu tomaattimurska. Kastikkeen tekeminen ja maustaminen on kuitenkin todella edullista, eikä vaadi paljoa. Suosikkini on mison, sitruunamehun ja valkosipulin yhdistelmä, eikä vie aikaa kuin kaksi minuuttia, kun kaiken heittää ruoan sekaan. Tulee myös takuulla maksamaan vähemmän, kuin valmiit kastikkeet.

Myös hummukset ja muut tahnat on todella helppo tehdä itse.

5. Pavut, linssit, herneet

Niitä kasviskeittiössä kuluu paljon ja vaikka missä muodossa. Tölkki maksaa euron luokkaa, mutta kuinka edullista onkaan, keittää näitä itse kuivatuista tuotteista. Prosessi on hiukan pidempi mutta se on niin mahtavasti kuvattu Eilistä Paistoa blogissa, että suosittelen kurkkimaan sieltä. Kuten linkin takaa huomaakin, keitetyt pavut voi pakastaa valmiiksi. Näin voit keittää hiukan enemmän kerrallaan, ja hukkaan ei tarvitse mennä. Liottaminen ja keittäminen kestää, mutta vieressä ei toki tarvitse istua koko prosessia. Pavut kyllä likoavat ja porisevat kattilassa, vaikkei niitä vahtisi jatkuvasti. Aika, jonka se vaatii sinulta jää siis pienemmäksi kuin alussa tuntuu. Tässä olen tehnyt kompromissin. Ostan usein valmiita tölkkejä, mutta aina välillä keitän myös itse. 50-50 hyvä tulee.

Kuivatut linssit vievät vähemmän valmistusaikaa kuin pavut ja maksavat paljon vähemmän kuin tölkissä olevat!

6. Aasialaiset kaupat

Tarvitseeko selittää? Menee ehkä samaan kategoriaan kohdan 1 kanssa. Teen reissun Hakaniemeen, jotta saan temephiä ja kimchiä. Lisäksi mukaan tarttuvat erilaiset jauhot, riisit ja nuudelit. Aasialaisia kauppoja on lähempänäkin, mutta temephiä ei. Myös tofua saa 1.5-2.5e/300-500g merkistä riippuen, joten kylmälaukun kanssa mennään.

7. Alkoholi

Tätäkään ei tarvitse varmaan selittää. Mulla on mielipiteeni siitä, kun selitetään miten pa ollaan ja käytetään rahaa säännöllisesti alkoholiin ja tupakkaan. Ketään en kuitenkaan viinipullosta silloin tällöin lähtisi tuomitsemaan.

8. Ei ruokaa roskiin.

Jälleen tosi simppelin kuulonen juttu. Suunnittelen ruoat sen perusteella, mitä pitää käyttää pois. Melkein kaikkea voi myös pakastaa, ja jälleen suosittelen inspiraation hakemista myös muualta kuin omasta päästä. Innostus voi iskeä ja muuten roskiin menevä kesäkurpitsa muuttaakin muotonsa sämpyläksi ja jauhoiset omenat soseeksi. Myös yrttejä voi pakastaa, silloin kun niitä on äidin pihalta saatavilla. Banaani on myös vakkari pakkasessa (nicecream) ja kun jotakin on saatavana paljon, se myös käytetään (kurpitsahaaste).

9. Eväät 

Olen todellinen eväiden mukana kantaja. Aamukahvi kulkee bodumin termarissa, ja laukussa odottaa litran smoothie. Maksaa takuulla vähemmän kuin leipä + kahvi koulun kahvilasta. Myös eväiden ostaminen on taidetta. Saan ihan megalautasellisen hyvää salaattia, kun käy ostamassa muutaman tomaatin, kurkkua ja tölkin papusekoitusta. Sen sijaan että kävisin hakemassa kympin aterian jostain valmiina. Työpaikkani lähettyvillä on kotipizza, subway, mäkkäri... Houkuttaako? Ei minuakaan.

10. Kissanruoka

Tässä taloudessa syödään kasvisruokaa, mutta ei pidä unohtaa meidän lihansyöjiä. Kissanruoasta olen nirso ja purkkiruoka ei kelpaa, muutamaa merkkiä lukuunottamatta. Nämä muutamat merkit maksavat kuitenkin eläinkaupoissa aikasen paljon. Zooplussalta saakin tilattua säästöpakkauksia, jolloin yksittäisen purkin hinta jää todella paljon pienemmäksi kuin eläinkaupoissa. Voitto.

Purkkiruoka on kuitenkin yleensä vaan ''jemmaruokana''. Sitä siis on tarjolla kun oikea ruoka loppuu. Tämä oikea ruoka on siis sitä lihaa. Tästä syntyy herkästi keskustelua, mutta tästä minä en myöskään tingi. Se että kissa on lihansyöjä, ei ole vain asia johon voisin vaikuttaa tai jota voisin millään tavalla muuttaa. Piste. Lihaa ostan usein eläimille tarkoitettuna raakapakasteena ja Murren Murkinassa tuleekin asioitua noin kerran parissa kuukaudessa. Tulee huomattavasti halvemmaksi ostaa 800g pötkö lihaa, kuin samalla parin euron hintaan purkkeja ja tölkkejä. Kaupoista kyttään -30% tarjouksia ja pakkanen on kovassa käytössä. Kissat ovat pysyneet terveinä ja rakastavat kaikkea ruokaa.

Kissojen ruokavaliosta tämän linkin alla.
Tästäpäs tuli oikein pitkä kertomus. Nämä vinkit ovat sellaisia, joita itse toteutan ja koen parhaiksi. Mielestäni ei ole olennaista se ''vinkki'' vaan miten sitä käyttää. Kaikki lisäideat otetaan avosylin vastaan. Kuvassa esiintyvästä edullisesta Linssi Dahlista tulossa ohje pian!

Mitenkäs muut? Löytyykö samankaltaista rahakäyttäytymistä muualta?9 kommenttia

 1. Todella hyvä postaus! Itse harrastin myös ennen tarjousten perässä juoksemista, mutta nyt kun asuinpaikka on muuttunut eikä kuukaushintaista bussikorttia ole, ei monessa eri paikassa vieraileminen enää kannata, kun entiset suosikkipaikat eivät ole pyöräilumatkan päässä. Etenkään halvalla torilla ei tule käytyä, mikä on aika sääli. Toisaalta meillä on viikoittainen ruokabudjetti, joten rahanmeno pysyy suurinpiirtein samana jatkuvasti. Eron huomaa sitten ruuan tasosta - jos ostokset pitää tehdä lähikaupassa, niin ruokalistalla on halvimpia vihanneksia, jos taas saa säästettyä, niin voi ostaa kalliimpia ruoka-aineita (tai esimerkiksi leipoa makeita herkkuja). Suurin rahasyöppö meillä on oikeastaan kissanruoka, sillä raakaruokintaan ei olla vielä siirrytty (joskus sitten), mutta laadukkaita purkkiruokiakaan ei meinaa löytyä, kun tuo Devi on "vähän" nirso. Meillä siis lentää ruokaa roskiin kissanruuan muodossa (ja ehkä vähän jääkaapistakin, kun valitettavasti täyteen vihanneslaatikkoon unohtuu kaikenlaista...).

  Pakko muuten huomauttaa yhdestä kielioppiasiasta, mikä sinulla esiintyy postauksesta toiseen. Kuin-sanan eteen EI tule pilkkua silloin kun kyse on vertailusta. Ei siis näin "jolloin yksittäisen purkin hinta jää todella paljon pienemmäksi, kuin eläinkaupoissa" vaan "paljon pienemmäkin kuin eläinkaupoissa". Pilkku katkaisee lauseen ikävästi, eli lukemisesta tulee vähän epämiellyttävää. Älä kuitenkaan huoli, et ole ongelmasi kanssa yksin :D Tuo esiintyy aika monessa blogissa (siksi se tätä kielioppipoliisia niin paljon häiritseekin) ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitti komenttista :) Tuo kissanruokajuttu on vähän sellainen että monet eivät ole niin kaikkiruokaisia kuin meidän ja asia onkin sitten vaikeampi. Tahtojen taisto kissan kanssa on vähän sellainen, että siinä tuppaa ihminen häviämään :'D

  Haha kiitti virheen huomautuksesta. Tiedän kyllä tämän heikkouteni, ja laiskuuttahan se on myös. Voin aina syyttää sitä että olen ''mamu'' :D!!

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos Liisa!:) Ihanasti kirjoitettu! Tarjousten perässä täälläkin juostaan!

  VastaaPoista
 4. Onneksi löysin tänne Eilisen paiston kautta! Miltei sanasta sanaan kuin omasta päästäni, paitsi kohta 10 kun ei taloudessa asu kuin ihmislapsia ;) Itselläni akilleen kantapää on vielä kohtasi numero 6 eli etniset kaupat. Ei ole koskaan tullut käytyä ja uskallettua tarttua oudon näköisiin pusseihin / purkkeihin, miksi ne epäilyttää??? Esim. linssit ja pavut houkuttelisi.. Turussa ehdoton säästöpaikka on myös torin edulliset vihannekset, en ole nähnyt vastaavaa hintatasoa muilla toreilla.

  Jäänpäs blogias seurailemaan, iloista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei -V-! Kiva että löysit tiesi tänne :) Hyvä että muutkin ovat penninvenyttäjiä, mulla menee se toisinaan ihan periaatteesta tosi pitkälle. Kun ei vaan voi maksaa 10snt enemmän kun toisessa paikkaa on halvempaa! :)! Etnisiin kauppoihi kannattaa tutustua. Kun ensimmäisen kerran maistoin Kimchiä olin ihan myyty. Myös tempeh niissä on niin älyhalpaa ja sitähän voi pakastaa. Onhan se vaikea mennä ostamaan uusia juttuja, kun ei yhtään tiedä mitä niissä on. Olen katsonut Youtubessa videoita, kun itämaisiin ruokiin paremmin tutustuneet esittelevät suosikkejaan. Sieltä bongaa hyviä vinkkejä aina.

   Poista
 5. Tiesitkö, että on olemassa myös kotimaista tempehiä? Kokeiltu on ja on hyvää: http://www.tempe.fi/

  VastaaPoista
 6. Hei! Mahtava postaus :-)

  Oon juuri ensiviikolle kaavailemassa omaan blogiin saman tyylistä postausta budjetoinnista ja monipuolisesta ruokavaliosta pikkurahalla. Oli siis tosi mielenkiintoista lukea tätä ja aika moneen kohtaan samaistun!

  Paitsi nuo pirun pavut. Pitäisi oikeasti rueta liottamaan niitä itse, kun olen tähän asti ostanut aina purkeista... :D Otankin siis vinkista vaarin ja seuraavan kerran liotan itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi kommentista! Mielenkiinnolla odotan sunkin postausta. Pavuissa teen itse kompromisseja. Salaatteihin ja sellaisenaan syötäviin käytän tölkkitavaraa. Pataruokiin, uuniruokiin ja sellaisiin keitän. Linssit on helppo keittää, koska niihin ei mene niin paljon aikaa!

   Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top