Peanut-Chili Vegan Cheese

Hyvää sunnuntaita ja tervetuloa uudet lukijat!

Minun piti postata tämä ohje jo muutama päivä sitten. Sitten tupashti Indiedays Blog Awards äänestys ja se ei-niin-putkeen mennyt korvapuustipäivä. Paljon asiaa lyhyessä ajassa, mutta tätä ei voinut jättää pyörimään luonnoksiin yhtään kauemmin.

Tämä ohje kehittyi, kun pohdin mitä vegaani (tai maidoton tyyppi)  voisi nauttia viinin ja keksien kanssa, muiden popsiessa juustoja ja ilmakuivattua kinkkua vai mitä nyt syödäänkään. Pidän kyllä oliiveista, artisokasta ja muusta naposteltavasta, mutta niiden rinnalta puuttuu sitä jotakin. No tätä.

Käytin pohjana tätä ohjetta, joka on yksi lemppareistani arkijuustoa tehdessä. Uusi suosikki on kuitenkin löytynyt!! Mieskin piti tästä kovasti ja kaivoi pakkasesta kaikki loput palat kerralla sulamaan. Minun motkottaessa, että menee hukkaan ja ei tule syötyä hän kuittasi homman lyhyesti. Ei. Tulee syötyä. Selvä.

Tämän maun juju on ne paahdetut maapähkinät ja chili. Combo toimii niin loistavasti, että itsekin olen hämmästynyt. Maapähkinöiden tilalle käyvät kaikki muut pähkinät tai siemenet. Tee kuitenkin palvelus reseptille, ja paahda ne. Ero on vain niin merkittävä, ja se saa tämän kulkeutumaan jokaisen maapähkinävoihullun sydämeen.

Ohjeesta tulee jälleen pehmeähkö juusto. Eli kuten kuvista näkee, voi viipaloida mutta myös ihanasti levittää. Agarin määrää voi lisätä, mikäli haluat koveampaa koostumusta. Ohjeesta tulee kaksi kuvassa olevan kokoista kimpaletta.

Peanut-Chili Vegan Cheese

2.5dl vettä
1 1/2tl agar jauhetta*

1.2dl pähkinämaitoa
2rkl Sambal oelek kastiketta
2rkl tahinia
2.5dl maapähkinöitä
1dl ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi

Mausteeksi hiukan kurkumaa, suolaa ja mustapippuria

Paahda maapähkinät uunissa kultaisiksi. 
Laita blenderiin kaikki paitsi vesi ja agar jauhe. Mausta mielesi mukaan mausteilla. Kurkuma antaa väriä, mutta sen voi halutessaan jättää pois, mikäli ei halua kellertävää väriä juustoonsa.

Mittaa vesi pieneen kattilaan ja lisää agar. Sekoita vispilällä jatkuvasti ja anna kiehahtaa muutaman minuutin verran, kunnes agar on kokonaan liuennut. 
Anna blenderin pyöriä ja kaada ohuena nauhana muun massan joukkoon.

Kaada kevyesti öljyttyihin vuokiin ja aseta jääkaappin jähmettymään. Suosittelen käyttämään muovisia rasioita, sillä niistä tämä on helppo napsauttaa ulos, pohjaa painamalla. Mikäli laitat esim. lasiseen purkkiin, voit vuolla juustoa veitsellä levitteen tapaan. Odota ainakin 4-6h että massa on kokonaan jähmeä. Tämän jälkeen voit leikata osiin ja pakastaa haluamasi määrän. Mikäli pakastat koko rasiallisen, voit siirtää sen sellaisenaan jo pakkaseen jähmettymään.

Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

*Älä sekoita agar hiutaleita ja jauhetta. Mikäli käytät hiutaleita, niitä pitää laittaa kolminkertainen määrä ja keittää pidempään.  Agar jauhetta saa esim. yliopiston apteekista. Purkki maksaa jonkin verran, mutta riittää todella pitkään.

Nauti levitteenä tai juustona leivän, keksien tai korppuen päällä. 


3 kommenttia

 1. Vitsit kun näyttää hyvältä!

  Onnea myös ehdokkuudestasi blogiawardseihin, kävin heti äänestämässä sua! Ja ne sun puustiviritelmätkin vaikutti hyvältä, odottelen jo lopullista versiota ja reseptiä niihin. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos äänestäsi :) Ja haha, ne puustit oli ihan kivoja mutta vaatii kehittelyä ehdottomasti!

  VastaaPoista
 3. Tää on nyt vähän noloa, kun ohjeen nimi on juusto. Mutta mun mielestä tää maistui liian juustoiselta! Tosi tuhtia ja juustoista. Päädyin laimentamaan tätä miksaamalla kikherneiden kanssa levitteeksi. Sillain maistui tosi hybin kaikille.

  Taidan siis jatkossakin jatkaa maapähkinöitä vähän pavuilla ja ehkä annostella hiivahiutaleita vähän maltillisemmin. Niissäkin on kyllä eroja, kuinka aromikkaita ovat.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top