Pumpkin Cinnamon Rolls (V, Gf)




Postasin pari päivää sitten kuvan tekemistäni ei-niin-söpöistä gluteenittomista pullista. Onneksi en jättänyt hommaa siihen, vaan jatkoin sinnikkäästi yrittämistä. Ruoanlaiton ei pidä olla rakettitiedettä, mutta välillä on kyllä aikamoinen kemisti fiilis. Yleensä hioisin tällaista reseptiä vielä pidempää, ja testaisin mahdollisesti hiukan raaka-aineita muuttelemalla. Instagramissa ja whatsapissa kuitenkin pirisee, ja en pistä teitä odottelemaan enää kauemmin. Päin vastoin, muut kemistit mukaan ja ideat jakoon, mikäli kokeilette ja kehitätte ohjetta.

Sokerittomuus on usein keskustelua aiheuttava seikka. Jokainen käsittää sen vähän eri tavalla. Toiselle se tarkoittaa taloussokerin puuttumista ja toisen mielestä se koksee kaikkia sokereita. Nämä ovat ''sokerittomia'', mutta käytin täytteeseen hiukan hunajaa. Sen voi jättää pois mikäli haluaa. Perinteisen sokerin sijaan käytin erytritolia. Tämä vastaa tilavuudeltaan sokeria, joten voit vapaasti valita lempi makeutuksesti tähän joukkoon, oli se sitten ruokosokeria, taloussokeria, intiaanisokeria tai sitä erytritolia. Hyvä tulee myös, jos korvaa esim. puolet tavallisesta sokerista erytritolilla.

Olen vähän sitä mieltä, että jos ei nyt joka päivä sokeria hirveästi vedä, niin ei tällainen pulla kerran kuussa kyllä mitään kaada, vaikka siinä olisikin vähän sokeria mukana. Jos pulla on jokaviikkoinen herkku, josta ei tahdo päästää irti, niin siinäpä hyvä kannustin kehittää ohjetta hiukan terveellisemmäksi. Lisäksi, mikä onnistumisen ilo kun erytritolin ja hunajan yhdistelmä toimi niin hienosti. Miksi sokeritonta pullaa? No mutta miksipäs ei?

Jos et syö paljon makeaa, mutta ostat usein puolivalmiita ruokia, valmiita maustekastikkeita, jogurtteja ja välipaloja, kannattaa kurkata tuotesisällöstä sokerin määrä. Voit yllättyä, paljon päivän mittaan sitä kertyy, vaikket karkkia ja pullaa söisikään. Jokainen kuitenkin leipoo nämä mielensä mukaan ja sooloilu on sallittua, kunhan kertoo minulle parhaan lopputuloksen tai klikkaa instagramiin @liisalla tai #liisalla (pitäisi varmaan alkaa itsekin käyttämään tätä) mukaan.

Näistä tuli pehmeitä, hyvin kohonneita ja maukkaita! Ihan uskomatonta. Margariinia en väliin halunnut mutta mikäli sellaista tykkäät käyttää, niin täytteestä tulee varmasti oikein mehevä. Ilmankin tulee aivan loistavia ja sipaus kookosöljyä riittää pitkälle.

Muutamissa gluteenittomissa jauhoseoksissa on mukana sokeria, joten se kannattaa huomioida, mikäli on kovin tarkka. Toisissa on myös mukana maitoajauhetta, joten tuoteselosteet kannattaa lukea ennen ostamista.

Mittailin ohjeeseen cup mitoilla, joten siksi dl muunnokset ovat vähän hassuja. Omat värikkäät cup mitat saa Clas Ohlsonilta edullisesti. Kannattaa hankkia, säästät ainakin minuutin leipoessasi, kun ei tarvitse miettiä muunnoksia. Toki jossain vaiheessa alat muistamaan nekin ulkoa...

Pumpkin Cinnamon Rolls

0,8dl  mantelimaitoa
1pkt kuivahiivaa
2dl erytritolia
4rkl kookosöljyä
1tl vanilja-aromia
1.6 dl kurpitsasosetta

4.8dl gluteenitonta jauhoseosta + lisää käsittelyyn
2tl leivinjauhetta
2tl psylliumia
1/2tl ruususuolaa
2tl kardemummaa
1tl kanelia

Täytteeksi

Kanelia
Kookosöljyä
Hunajaa
Kookoshiutaleita

Voiteluun

0.5dl mantelimaitoa
2tl kookosöljyä 
1tl hunajaa

Sekoita mantelimaito ja kurpitsasose keskenään. Lämmitä ne mikrossa kädenlämpöiseksi ja lisää kuivhiiva joukkoon. Sekoita ja aseta hetkeksi syrjään.

Sekoita keskenän kuivat ainekset, mukaan lukien erytritoli. Lisää maitoseokseen öljy ja vanilja-aromi ja sekoita kuiviin aineksiin. Käytin sekoittamiseen vatkainta. Kaavi taikina reunoilta keskelle ja sekoita vielä hetki käsin. 

Aseta sivuun vetäytymään noin 10min ajaksi. Ala sitten vaivata taikinaa ja lisäile siihen tarvittaessa jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikinasta voi muodostaa pehmeän pallon. Taikina on tahmaisempaa ja tarttuu herkemmin sormiin, kuin normaali taikina. 

Aseta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan 50-60min ajaksi.

Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaivaa taikinaa vielä hetki ja kumoa sitten keittiötason päälle, jossa on kevyesti jauhoitettu leivinpaperi. Aseta toinen leivinpaperi taikinapallon päälle ja kaulitse näiden välissä se isoksi levyksi. Käsittelyä helpottaa, jos et tee levystä aivan ohutta. 

Irroita päällimmäinn leivinpaperi ja sivele pinta kookosöljyllä kevyesti. Ripottele runsaasti kanelia ja kookoshiutaleita. Sipaise aivan levyn alkuun hiukan hunajaa tai muuta makeutusta, jotta pullan keskustasta tulee se paras kohta. Tätä voi toki tehdä koko levyn päälle. Kääri rullalle. Mikäli taikina tarttuu käsiin kovin herkästi, kastele niitä hiukan ennen rullaamista, ja käytä alla olevaa leivinpaperia apuna. Jos olet joskus käärinyt sushia sushimattoa apuna käyttäen? Leivinpaperi saa toimia sushimattona ja anna taitosi loistaa.

Kastele veitsi ja puolita sillä pötkö. Jatka palojen puolittamista, kunnes palat ovat sopivan kokoisia. Aseta leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan melko tiiviisti. 

Lämmitä voiteluaineksia mikrossa, kunnes hunaja ja öljy on sulaa. Voitele runsaasti ja paista, kunnes pinta on saanut hiukan väriä.

Kehitysvinkit ja testipalautteet otetaan vastaan, ja resepti jatkakoon elämistä!


Sitten hiukan vielä muuta asiaa.

Muistuttelen, että inspiration blog awards äänestys on vielä käynnissä, ja sieltä voi itselleen voittaa liput tapahtumaan!

Olen saanut muutaman kommentin, että blogi ei mahdu koko näytölle. Pienentäminen on aika suuri projekti minulle, mutta kokeiles ctrl - yhdistelmän klikkaamista. Näin toimin itse aina, kun joku sivusto vaikuttaa liian suurelta. Pieni vaiva, iso apu :)

6 kommenttia

  1. Kiitos Liisa ohjeesta! Tämä ei todellakaan vaikuta hankalalta vaan oikein helpolta reseptiltä. Plussaa vielä siitä, että tässä ei ole erikoisia ainesosia, joita ei ihmisten kaapeista löytyisi. Tuota käyttämääsi makeuttajaa minulta ei löydy tai välttämättä kaikilta muiltakaan, mutta senkin voi varmasti korvata vaikka stevialla, jos ei pidä sitä huonona tai maultaan liian pistävänä. Hunajan korvaaminen taas onnistuu millä vain - oma suosikkini on agave- tai kookossiirappi! :)

    Kiitos vielä tästä reseptistä ja herkullisesta kuvasta! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nanni :) mä tilaan mun erytritolin foodinin verkkokaupasta. Stevia toki sopii, ja niitä taitaa olla sellaisiakin, mitkä vastaavat tilavuudeltaan sokeria? Toki myös tippoja voi käyttää, mutta koostumuksesta on tällöin vaikea sanoa. Stevia on oikein hyvä vaihtoehto, mutta minulla juurikin se vaikutti valintaan, etten oikein pidä sen jälkimausta.Toki käytän sitä pienissä määrin toisinaan.

    Joo ja tosiaan hunajan korvaaminen onkin helppoa, sillä sitähän monet eivät käytä. Omalla kohdallani hunaja on luomuin ja lähituotetuin tuote jota minulla on saatavilla. Saan sen vain yhden välikäden kautta (isovanhemapani :)) ja olen siis päätynyt käyttämään sitä.

    Jos kokeilet stevialla niin pistä jakoon, että miten onnistui. Minuakin kiinnostaa :)!!

    VastaaPoista
  3. Tuo makeuttaja on nykyään myynnissä ihan perus marketeissa ainakin isoimmissa, nimellä karppisokeri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitti! Vink vink kaikki erytritolin metsästäjät

      Poista
  4. Kokeilemisen arvoinen resepti. Tuo cup mitta-vinkki oli hyvä, kun aina ei jaksa pohtia ja muunnella mittoja. Taidan poiketa huomenna mittaostoksilla :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo cup mitat helpottavat kyllä elämää :) Varsinkin kun siinä on pakeitssa kaikki 1/4-1cup mitat. Näppärää. Saahan niitä toki muualtakin mutta esim. stokkalla maksoi vastaavan oloinen muovipala kaksi kertaa niin paljon :D

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top