Cardmom Sweet Potato Pie (Gf)


Varoitus! Nyt tulee jotakin niin tajunnanräjäyttävää, että on paras pitää hiuksista kiinni. Olen hulluna kurpitsapiirakoihin ja välillä tuntuu etten mitään muuta teekkään.  Bataatti on vähintään yhtä makeaa ja ihanaa kuin kurpitsa, ja siitä saa mitä parhaimmat jälkiruoat. Minun piti valehtelematta estää itseäni, etten olisi syönyt tätä täytettä sellaisenaan. Blenderin sisältöä en ole koskaan puhdistanut näin huolella. Jos ikinä tarvitsee johonkin dippiä, kastiketta tai mitä vaan mössöä, se on tämä täyte. Jätä vain perunajauho pois ja sinulla on sellaisenaan syötävä ihana kermainen kastike! Vaikka joukossa oli vain vähän maapähkinävoita, voin vannoa että täyte maistui maapähkinävoitäytteelle. Mantelivoi on toinen, joka varmasti sopisi hyvin makumaailmaan. Nyt alkavat kurpitsapiirakat ja bataaattipiirakat käymään tiukkaa taistoa, mitä minä teen joulupöytään? Ehkä on ratkaistava ongelma toteamalla, että molempi parempi.

Pohjana käytän jälleen samaa suosikkia, joka ensimäisen kerran postasin tämän kurpitsapiirakan kanssa. Se on napattu Oh She Glows blogista ja tilanteen mukaan muokattu itselle sopivaksi. Tämä on mielestäni herkullisin gluteeniton piirakkapohja jota olen koskaan tehnyt ja vähään aikaan olen jopa menettänyt innon kokeilla mitään muuta. 

Tämän kakun voit ehdottomasti tehdä myös kurpitsasoseella tai mikset myös porkkanoilla. Hyvien kausiherkkujen hyödyntäminen ei saisi jäädä vain suolaisiin ruokiin. Jos muuten pohdin, mitä voisit hankkia vaikka joululahjaksi tai itsellesi, suosittelen tutustumaan satokausikalenteriin! Itse latasin puhelimeeni sovelluksen ja voin sanoa että kyllä kannatti. Sen lisäksi että muisti virkistyy kauden valikoimasta, sovelluksessa on ohjeet siitä, miten valita täydellinen ja kypsä yksilö. Mahtava juttu!


Pohja:

2.5dl kaurajauhoja tai kaurahiutaleita tehosekoitettuna
4.5dl pähkinöitä, käytin puolet cashew ja puolet pekaanipähkinöitä
2rkl kookos-sokeria
3rkl chia-siemeniä
1/2tl ruususuolaa
0.5dl + 2rkl juoksevaa hunajaa tai muuta vastaavaa
1rkl kookosöljyä

Täyte:

5dl uunikypsää bataattisosetta
1dl kookos-sokeria
1.5dl kookosmaitoa
6 tuoretta taatelia tai kuivattua liotettuna
2rkl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita
3rkl perunajauhoja
1rkl raastettua appelsiinin kuorta
1-2tl vanilja-aromia
2tl kanelia
1tl kardemummaa



Lämmitä uuni 200 asteeseen ja halkaise bataattisi. Aseta ne leikkauspinta alaspäin ja töki haarukalla reikiä selkäpuolelle. Bataatteja ei tarvitse kuoria, mutta pese ja kuivaa ne hyvin. Paista 45-60min kunnes ne ovat aivan kypsiä. Anna jäähtyä 15min ja poista kuori. Laita tehosekoittimeen ja anna pyöriä kermaiseksi massaksi. Käytin tähän yhden kokonaisen bataatin, ja se oli juuri sopivan kokoinen. Mikäli sinulla on paljon ylimääräistä sosetta, käytä se seuraavan päivänä vaikka keiton joukkoon tai laita pakkaseen odottamaan.

Sillä aikaa kun bataattisi on uunissa tai jäähtyy, voit tehdä pohjan. Käytä joko valmiita kaurajauhoja tai kaurahiutaleita. Varmista että ne ovat gluteenittomia, mikäli olet tässä asiassa tarkka. Kaada pähkinät, kookossokeri ja chiasiemenet (sekä kaurahiutaleet) tehosekoittimeen ja hienonna pieneksi. Varo ettet vahingossa valmista pähkinävoita. Mikäli käytät jotakin muuta sokeria kuin kookossokeria, sitä ei tarvitse useinkaan hienontaa. 

Kaada ainekset kulhoon ja lisää suola. Kuumenna hunajaa (tai siirappia) ja kookosöljyä niin, että ne ovat täysin juoksevia. Sekoita huolellisesti muiden ainesten joukkoon ja painele tiukasti vuoan pohjalle ja reunoille. 

Kun olet tehnyt bataattisoseesi, mittaa sen joukkoon blenderiin kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa hiukan. Massa on hyvin paksua, mutta se pyöri blenderissä kuitenkin vaivattomasti sekoituspuikolla sekoitettaessa.Varo tässä vaiheessa syömästä kaikkea täytettä sellaisenaan... Kaada massa pohjan päälle ja tasoita hiukan lusikalla. 

Paista noin 45min 175 asteessa. Seuraavaksi tulee vaikein kohta, anna kakun jäähtyä ensin tunnin verran huoneenlämmössä ja siirrä se jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. Tämä on ratkaiseva vaihe kakun koostumuksen kanssa, lupaan että se on sen arvoista!

Nauti!

6 kommenttia

  1. Eikääää mitä herkkua! (Taas kerran.) Voin vaan kuvitella, miten kermaista ja maukasta tuo on. Oon ihan bataattifani, ja vitsi miten makeita ja pehmeitä ja tavallaan "kermaisen" unelmaisia koostumukseltaan niistä tulee jo uunissa kokonaisina paahtamalla, niin voin vaan kuvitella mitä ne tekee tälle piiraalle...

    Tuo satokausikalenteri pitää myös tsekata, siitä on niin hälinää kaikkialla just nyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! siis joo bataatti on kyllä taivas! Olen joskus syönyt sitä uunista tulleena kanelin kera, ihan menee jälkiruoasta :)! Satokausikalenteri on joo ihan trendiä nyt, ja hyvä trendi onkin.

      Poista
  2. Voi naminami!!! Näyttää niin hyvältä! Pakko tehä tätä nyt joku ilta (sä aiheutat mulle ongelmia, kun haluisin kokeilla KAIKKIA sun reseptejä nytkaikkimulleheti -perjaatteella ;D)

    Oh She Glows on kyllä ihana blogi, ja mä todellakin ihailen tätä sun "taitoa" muunnella reseptejä! Millonkohan oppisin itekin soveltamaan vähän ja kokeilemaan uusia juttuja tällä tavalla. Ite aina vaan teen justiinsa sillälailla, mitä ohjeessa sanotaan, mutta tää "kyky" ottaa reseptistä vaikkapa vaan justiinsa pohja, ja tehdä itse täyte, on mun mielestä ihailtavaa! :D Toisaalta niin yksinkertaista, mutta ite nyt oon tällänen peukalo keskellä kämmentä -tyyppi.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoss! Mulla on sama ongelma usein, kokeiltavien reseptien lista on NÄIN pitkä! Onneksi on bloglovin jossa voi tykkäillä kaikesta ja palailla myöhemmin selaamaan omia tykkäyksiä inspiraation puuttuessa ;) Tekemällä oppii, tuo pohja on vaan niin hyvää niin mitä sitä turhaan hyvää muuttelemaan. Kun omat suosikit alkaa kehittymään niin sitä samalla oppii tekemään comboja kahdesta hyvästä. Kaikki kokeilut eivät aina tietenkään onnistu mutta niitä ei tule postattua niin kukaan ei tiedä paljon mä oikeasti sählään tääällä ;)

      Poista
  3. Voi että, miten syötävän herkulliset kuvat! :P~~~~ Tein just toissaviikonloppuna saman tyyppistä kurpitsapiirakkaa, mutta bataattikin toimii kyllä valtavan hyvin kurpitsan tilalta. Ah, hyvä ruoka on hyvääää! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Kurpitsapiirakka on kyllä aina varma valinta, mutta ehkä pitää hakeutua vähän mukavuusalueen ulkopuolelle, porkkanapiirakkaa? Alkaa kummasti muistuttamaan jouluruokia nää mun kokkailut ;)Tosiaan, hyvä ruoka on vaan niin hyvää<3

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top