Don't Miss a Bite - Makuja Ja Muistoja Maailmalta


Sain Blogatin kautta luettavaksi Vera Jordanovan uuden keittokirjan Don't Miss a Bite. Tartuin tilaisuuteen tietenkin mielelläni, sillä keittokirjoja ja ideoita ei voi koskaan olla liikaa. Vaikka kokkaankin vegaanista ruokaa, se ei tarkoita että hakisin ideoita vain vegaanisista lähteistä. Toki on aivan mahtavaa, että nykyään myös kasvisruokakirjoja sekä vegaanisia kirjoja on helposti saatavilla. Näitä on kuitenkin hyvin paljon vähemmän, kuin tavallisia keittokirjoja. Suurimman osan ideoista ruokiin haen blogien puolelta, mutta myös kirjoja ja lehtiä on kiva lueskella. Vaikka en liharuokia tee, makuyhdistelmät, ideat sekä marinadit kannattaa aina ottaa talteen. Lihaan käytetään tyypillisesti voimakkaampia makuja ja mausteita, jotka sopivat erinomaisesti myös seitanin, soijarouheen, tempehin tai tofun maustamiseen. Olen joskus marinoinut myös munakoisoa sekä sieniä kanalle tarkoitetussa itämaisessa marinadissa. Kauniit kuvat ja miellyttävät maut kannattaa aina jättää mieleen. Loppujen lopuksi, lihan ja voin korvaaminen on helppo juttu ruoanlaitossa.

Minulle keittokirjat ovat myös kuvien katselua, ideoiden hakemista sekä ruokakulttuureihin tutustumista. Don't Miss a Bite oli ihanan paksu, täynnä kauniita valokuvia ja mitä erilaisempia ruokaideoita. Monessa ohjeessa on käytetty eläinperäisiä tuotteita, mutta helposti korvattavassa muodossa. Tiedättehän ne kirjat joissa jokainen ohje sisältää 6 munaa, kilon sokeria ja kolme purkkia maitorahkaa? Tämä ei kuulunut niihin. Löysin vaikka kuinka monta herkullista ohjetta, jota haluan kokeilla käyttämällä lihan sijaan tempehiä tai vaikkapa ison portobellon sienen. Vähän kyllä jännitin, kun lähdin mukaan tähän kampanjaan, sillä koskaan ei voi olla varma miten reseptit taipuvat omaan keittiöön. Onneksi monipuolisista ohjeista löytyy monta hyvää ideaa ja myös täysin kasvisperäisiä ohjeita.



Vera Jordanova on Suomalais-Bulgarialainen näyttelijä ja malli. Don't Miss a Bite sisältää noin sata reseptiä, jotka eivät takuulla toista itseään. Ohjeet ovat monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia myös vegetaarisesti. Ensimmäisellä kerralla tein polentapaistosta, joka maistui erinomaiselle. Valitettavasti valon määrän ja taidon puutteen takia kuvat eivät todellakaan onnistuneet. Myöhemmin päätimme katsoa ystäväpariskunnan kanssa elokuvaa ja tarjosin meze-tyyppistä ruokaa naposteltavaksi. Lähes kaikki katosi ja ruoka sai kehuja. Kirjasta nappasin dippiohjeet ja idean meze-tarjoiluista. Dippejä tuli todella paljon, sillä halusin tehdä ne lähes täysin ohjeen mukaan. Loput katosivat seuraavana päivänä onneksi ongelmitta. Mikäli teet vain muutamalle ihmiselle, puolikas annos varmasti riittää. Ylhäällä kuvassa näkyvä pinaattilisuke on yksi suosikkini ja alla olevat falafelit onnistuivat myös kivasti.

Illan menu oli seuraavanlainen:
Falafel pyöryköitä
Paistettua pinaattia ja auringonkukansiemeniä
Sitruunalla maustettua bulguria
Munakoiso-saksanpähkinädippiä
Paprika-tomaattidippiä



Paprika-tomaattidippi

5 punaista paprikaa
2 tomaattia
5rkl oliiviöjyä
2 sipulia
1/2tl juustokuminaa
1/2tl chilihiutaleita

Ohjeessa oli myös 1dl korppujauhoja, mutta jätin ne vain pois sillä minulla ei ole tapana käyttää korppujauhoja ruoanlaitossa.

Paahda paprikoita ja tomaatteja 250 asteessa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat tummia. Nosta paprikat kattilaan ja anna jäähtyä kannen alla. Kuori ja pilko tomaatit, siirrä syrjään.

Kuumenna oliiviöljy ja paista sipulit kullankeltaisiksi. Mausta kevyesti suolalla ja anna jäähtyä.

Kuori paprikat ja poista siemenet. Sekoita kaikki ainekset blenderissä tahnaksi ja mausta. Anna olla jääkaapissa 20min ennen tarjoilua.

Munakoiso-Saksanpähkinädippi

2 keskikokoista munakoisoa
1 punainen paprika
1rkl oliivöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2-3rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
1tl suolaa
4tl punaviinietikkaa

Paahda munakoisoja ja paprikaa 250 asteessa uunin grillivastuksen alla kunnes ne ovat tummia. Nosta ne kattilaan ja laita kansi päälle ja anna jäähtyä. Kuori jäähtyneet munakoisot ja paprikat, sekä poista kannat ja siemenet. Hienonna joko huhmareessa tai koneella tahnaksi, mutta jätä hiukan sattumia. Lisää loput ainekset, sekoita hyvin ja anna olla jääkaapissa 20min ennen tarjoilua.

Lorautin itse vielä hiukan oliiviöljyä päälle loppuvaiheessa.




1 kommentti

  1. Tuo kirja vaikuttaa ihanalta! Pitää laittaa ehdottomasti korven taakse, nimittäin rakastan juuri tuollaisia kauniita ruokakirjoja, millaiseksi tätäkin kuvailet... ja tuo saksanpähkinä-munakoisodippi, nam miten hyvältä näyttää!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top