Healthy Apple Pie (V, Gf)

Sain isovanhemmiltani jälleen ison kasan omenoita, ja vielä paljon on varmaan tulossa. Heillä on tapana pakata mukaan kauheat kasat ruokaa, vaikka kävisin siellä viikon jokaisena päivänä. Omenat ovat erityisesti isoisälleni todellinen henkiasia. Hän onneksi syö niitä itse vähintään yhtä ahkerasti kuin tuputtaa muille, joten syyttävää sormea ei voi osoitella. Toki on kiva saada ilmaiseksi hedelmiä, seuraava askel onkin innostaa myös mies syömään niitä... Koska omenat eivät ole loppumassa kesken, ajattelin kehittää hiukan piirakkaohjetta johon niitä saisi upotettua. Tässä muodossa kanssaeläjä toki nauttii omenansa mielellään.

Tämä oli jälleen leivontaa mututuntumalla ja sen perusteella, mitä kaapeissa oli. Halusin kuitenkin tehdä piirakan, joka ei ole ehkä se kaikista epäterveellisin versio. Lopputulos ei ollut mitenkään älyttömän makea mutta mielestäni juuri sopiva, arkipäivän herkuksi. Pohjasta tuli kostea ja mehevä ja mikä parasta, se pysyi sellaisenaan myös kahden yön yli. Pidemmästä ajasta ei ole tietoa, sillä kakku oli syöty jo tässä vaiheessa. Leivoin kakun perjantai illalla ja maistoin ensimmäisen palan vasta lauantaina. Suosittelen että maltatte tämän ajan, sillä tällöin pohja ehtii jäähtyä, tiivistyä ja mehevöityä täydellisesti. Tein rinnalle pakastetuista banaaneista jäätelöä ja nautin aamupalaksi.

Piiras oli erinomaista täällaisenaan, mutta kuulen mielelläni jos joku kokeilee tai muuntelee ohjetta vielä eteenpäin! Muistakaa tarkistaa kauran ja mausteiden gluteenittomuus, mikäli siinä on oltava erityisen tarkka. 

Paistoin kakun piirakkavuoassa, jossa on lasinen pohja ja irrotettava reunus. Tämä on suosikkivuokani tällaisiin piirakoihin sekä raakapohjiin. Ei tule kuuloonkaan että osaisin nostaa piirakan siististi kiinteästä pohjasta. Siispä tämä vuoka on aivan ehdoton juttu.

Mikäli sinulta ei vielä löydy gram- eli kikhernejauhoja, suosittelen tutustumaan niihin. Ne toimivat proteiinipitoisina sidosaineena niin suolaisessa kuin makeassa ruoassa ja niistä syntyvät myös erinomaiset proteiinipannarit. Taikinassa voi kikherneen maku hiukan maistua, mutta se katoaa paistamisen aikana kokonaan. 


1dl kaurajauhoja 
1dl kaurahiutaleita
1dl kikhernejauhoja

2rkl chia siemeniä
1/2tl soodaa
1/2tl leivinjauhetta
1/2tl psyllium jauhetta (vapaaehtoinen)
1tl kanelia
1tl vanilja-aromia
1/2tl kardemummaa tai piparimaustetta
1 chai-teepussin sisältö (käytin clipperin vihreää chai teetä)

6 pehmeää taatelia
1 banaani 
2dl kookosmaitoa
1/2dl hunajaa (tai muuta vastaavaa)
1/2dl kookosöljyä
1rkl omenaviinietikkaa

Jos sinulla ei ole kaurajauhoja, voit itse valmistaa niitä kaurahiutaleita tehosekoittimessa hienontamalla.

Sekoita jauhot, chia siemenet ja mausteet keskenään.  Laita banaani, taatelit ja kookosmaito blenderiin. Anna pyöriä tasaiseksi. Lämmitä kookosöljyä ja hunajaa kunnes ne ovat juoksevia. Kaada muiden ainesten joukkoon ja anna pyöriä vielä hiukan, jotta kaikki sekoittuu tasaisesti. Lisää joukkoon myös omenaviinietikka. Kaada kuivien ainesten joukkoon ja sekoita huolellisesti. 

Öljyä vuoan reunat kevyesti ja kaada taikina vuokaan. Taikina on melko paksua, joten tasoita tarvittaessa lusikalla hiukan. Asettele omenaviipaleet päälle mieleiselläsi tavalla. Mikäli haluat, voit ripotella päälle vielä kanelia. 

Paista 200 asteessa 30-35min. Anna jäähtyä tunnin ajan ja siirrä jääkaappiin. Nauti kun piirakka on täysin jäähtynynt. Irrota reunus vasta täysin jäähtyneestä piirakasta. Reunus irtosi hyvin, mutta vaati hiukan voimaa alussa. 

Mikäli haluat makeamman lopputulokset voit lisätä hiukan taateleit, tai pyöritellä omenapalat sokerissa ja kanaelissa, ennen päälle asettelua. Myös tarjoiluun voi aina lisätä vaikkapa vaahterasiirappia.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai banaanijäätelön kera.

6 kommenttia

  1. Ihastelinkin jo instagramissa näitä sun kuvia, aivan upeita :) ja tuo pohja näyttää niiiiin hyvältä. Pitää käydä etsimässä kikhernejauhoja jostain niin pääsen kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Kikhernejauho on tosiaan monipuolinen. Ainakin punniste ja säästä sekä ruohonjuuri myy. Merkkien välillä on aika moinen hintaero joten kannattaa vertailla :)

      Poista
  2. Oi aivan ihanan näköistä! Mulla onkin noita kaikkia aineksia nyt kaapissa, voisimpa sunnuntain kunniaksi vääntää tollasen ;)
    ps. todella todella todella ihania kuvia oot ottanut! <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Kerro hei ihmeessä, että miten toimi!

      Poista
  3. Onpa ihanan oloinen ohje! Oot kehittynyt kuvaajana huomattavasti, todella näyttäviä kuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vielä on paljon opeteltavaa (mm. pimeässä kuvaaminen näin suomen talven aikaan) mutta kun valo on hyvä niin pystyy jopa temppuilemaan asetelmilla. Onneksi on pinterest ja sen miljoonat kuvausvinkit ja ideat!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top