Nut-Free Raw Cake ja Isänpäiväleivontaan ideoita


Olemme vihdoin ja viimein saavuttaneet sen flown opinnäytetyön tekemisessä. Eilen aineiston analyysiä tehdessämme, olo oli suorastaan valaistunut. ''Tiedän mitä olen tekemässä ja osaan tehdä sen!'' Mitään muuta kuluneen viikon sisältöön ei oikeastaan mahdukkaan.

 Viikonloppuna on hyvän ystävän valmistujaisjuhalt ja isänpäivä tulossa. Onko teillä tapana leiopa isänpäiväksi jotain? Olosuhteiden hankaluudesta, jätän itse tällä kertaa leivonnat väliin. Isäni asuu sen verran kaukana ja sunnuntaina minua odottaa aamulla työvuoro. Miehen isä sijaitsee Ateenassa, joten hänkin saa valitettavasti tyytyä onnittelukorttiin. Mikäli haluat kuitenkin leipoa ja leivontaideat ovat vielä hiukan hukassa, voisin ehdottaa muutamaa. Lihavoidusta linkistä pääset ohjeeseen.

Perinteiselle isälle. 
Nämä pomminvarmat ja kehuja keränneet suklaa-appelsiinimuffinssit on helppo tehdä ja ne säilyvät mukavasti seuraavaankin päivään. Aamupala sänkyyn, kahvia ja suklaamuffinssi? Uskon että toimii takuulla.

Luomu isälle. 
Mikäli isäsi osaa arvostaa oman maan tuotoksia, kotimaisuutta ja luomua, tee hänelle suomalaisesta kurpitsasta kurpitsapiiras. Tämä piiras on kaunis ulkomuodoltaan ja makumaailma helposti lähestyttävä. Voit kertoa, että se sisältää hänen itse kasvattamaansa kurpitsaa ja isäsi voi nauttia kakkua tyytyväisyydestä polleana.

Ei-niin-makean-ystävä isälle
Tämä Chai kakku on makeahko, mutta ei millään tavalla liian makea. Kookossokeri antaa karamellisen maun, mutta ei makeuta yhtä paljon, kuin tavallinen pöytäsokeri. Tämä leipä toimii sunnuntain välipalana tai kahvileipänä ilman, että se on liian tuhti.

Terveys-isälle. 
Terveystietoiselle ja siitä tarkalle isälle valmistuu pienet hyvän omatunnon nutellapallot. Pieniä palloja voi nauttia muutaman kerrallaan (jos pystyy) ja ne eivät sisällä mitään ylimääräistä. Isä takuulla kiittää. 

Makean ystävälle.
Makean ystävälle leipoisin ehdottomasti tätä bataattikakkua. Kakku ei itsessään ollut liian makea, mutta istuu juuri sopivasti herkkusuun suuhun. Makea bataatti, kardemumma ja maapähkinävoi muodostavat yhdessä juuri sellaisen makunystyröitä hivelevän paketin, josta herkkuejen ystävän haaveilevat. 

Suuremmalle seurueelle
Mikäli teitä on monta niin nappaa ohje näihin pomminvarmoihin ohjeisiin. Sekä tämä porkkananakku että tämä suklaakakku on niin moneen kertaaan testattu, että pistän pääni pantiksi niiden onnistumisesta (huom. leipojasta kiinni olevat seikat eivät kuulu sopimukseen ;)) Valitse nämä kakut myös siinä tapauksesa, kun haluat näyttää maailmalle munattoman ja maidottoman leivonnan mahdollisuudet. Mikäli joukossa on sitä ja tätä allergiaa, kannattaa tehdä raakakakku. Kurkkaa ohje tästä ja tästä.Tässä ei voi kuin voittaaa, paitsi jos jollakin on pähkinäallergia...

Pähkinäallergia-terveyshippi-isälle?

Raakakut ovat pala taivasta, mutta kovin usein niiden valmistaminen tulee tehtyä vain pähkinöitä käyttämällä. Minuahan se ei sinänsä haittaa, mutta kyllä pähkinöihin menee aika lailla rahaa, mikäli leipoo isommankin kakun. Maaähkinät ovat edullisia, ja usein teenkin vegejuustot ja kakkupohjat säästämisen hengessä niistä. Pähkinäallergia on kuitenkin kovin tavallinen juttu, mutta olisi ikävää jos tällöin jäisi ihanat raakakakut maistelematta. Tässä ohjeessa olen käyttänyt kookosta, sillä googlauksen tuloksena totesin sen olevan hedelmä ja luumarja.

Ohjeesta tulee kaksi leivosta. Hunajan tilalla voi käyttää mieleistä siirappia tai vaikka steviatippoja. Mikäli vaihdat hunajan sellaiseen makeutukseen, joka ei jähmety kylmässä, lisää poistamasti hunajan verran kookosöljyä koostumuksen säilyttämiseksi.


Pohja.

0.5dl rusinoita
0.5dl + 4rkl auringonkukansiemeniä

Vihreä-täyte

1/2 avocado
1/2 sitruunan mehu
2rkl hunajaa
(2 rkl toco jauhetta)
2rkl kookoskermaa
2rkl kookosöljyä
Muutama tippa piparminttu-aromia

Suklaakerros

2rkl kaakaojauhetta
1 appelsiinin mehu
6 kivetöntä taatelia
2rkl kookoskermaa
2rkl kookosöljyä
1rkl hunajaa

Ota kaksi mukia ja öljyä ne kevyesti. Seuraavaksi vuoraa mukin sisäpuoli kelmulla. Kun öljyät ne ensin, kelmu on helpompi saada siististi paikoilleen, ja myöhemmin myös vetää kakku ulos. Jätä kelmu myös kunnon reunat kakun ulkopuolelle, jotta saat hyvän vetokahvan.

Blendaa pohjan ainekset keskenään hienoksi, kunnes saat muotoiltavaa massaa.  Painele se mukien pohjaan. 

Minä olen laiska, joten jos tehosekoittimeen on jäänyt muutama rusina tai pähkinämuru, en ikinä ota niitä pois. Kyllä ne sekoittuvat täytteen joukkoon.

Laita tehosekoittimeen kaikki ainekset paitsi hunaja ja kookosöljy. Kuumenna kookosöljyä ja hunajaa kunnnes ne ovat juoksevia ja norota muun massan joukkoon. Se kuinka juoksevaa massasi on, riipuu paljolti kuinka paljon sitruunamehua käytit. Mikäli sitruuna oli pieni ja kuivakka, käytä myös toisen puolikkaan mehu. Massa saa kuitenkin jäädä paksuhkoksi.

Kaada vuokiin ja aseta mukit pakkaseen odottamaan.

Valmista suklaakerros samoin kuin ensimmäinen. Tehosekoita kaikki paitsi hunaja ja kookosöljy. Kuumenna ne juoksevaksi ja lisää sitten joukkoon. Käytin toisessa kerroksessa vain yhden rkl hunajaa, sillä myös taatelit makeuttavat. Maista seosta ja lisää makeutta, mikäli koet sen tarpeelliseksi.

Ota mukit pakkasestaja kaada suklaakerros edellisen päälle. Anna mukien olla yön yli jääkaapissa. 
Vedä kakut kelmusta ulos ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele ja nauti!
Huom, mikäli kakku hiukan muussaantuu mukista poistettaessa, niin tasoita pintaa kuumalla veitsellä. Pinnasta tulee kuin uusi!

Hyvää isänpäivää jo etukäteen.

2 kommenttia

  1. Ihana gif! Ja mitä ihanin leivos! :)

    Onnea opinnäytetyöflown johdosta. Siinä on varsin miellyttävä kokemus ja sen vallassa hommat hoituu kuin itsestään.

    VastaaPoista
  2. Upee gif! Ja mitä kakkusia - yummersss!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top