Oranssi Keitto Rakkaudella

Oli vaikea keksiä, miksi kutsuisin tätä keittoa. Tuhat makua, lämmitävää, hymyillyttävää, makeaa mutta tulista, kermaista, pehmeää, täyttävää!

Tämän voi tehdä simppelisti, keittämällä kaikki ainekset, ja silloinkin tämä on hyvää. Suosittelen kuitenkin tekemään kaikki vaiheet jotta saat maut parhaimmilllaan esille. Vaivannäkö palkitaan ensimmäisellä lusikallisella, aivan varmasti.

En ole käyttänyt tässä mitään kasviskermaa, sillä koostumus ja maut ovat sellaisenaan todella edukseen. Jos macadamiapähkinöitä ei löydy, käytä tilalla vaikka pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä. Ilmankin onnistuu ja myös pähkinätön rakenne on suussa sulavaa!

Oranssi Keitto Rakkaudella

1 1/2 punainen paprika
3 porkkanaa
3dl kurpitsasosetta
1 suuri sipuli
2rkl tuoretta appelsiinimehua
1/2 raastettua appelsiinin kuorta
2 valkosipulin kynttä
2rkl ravintohiivahiutaleita
4rkl macadamianpähkinöitä
Mausta, paprikajauheella, runsaalla chilillä ja mustapippurilla.

Pinnalle,
2rkl hampunsiemeniä
2rkl kuivattua sipulia
Kookosbalsamicoa

Laita macadamiapähkinät likoon. Pilko paprika lohkoiksi ja aseta leivinpaperin päälle pellille. Laita ylimmälle tasolle 200 asteeseen ja anna paahtua, kunnes kuoreen on ilmestynyt mustia pilkkuja. Voit tämän jälkeen kääriä paprikat folioon kunnes ne jäähtyvät ja saada näin kuoret pois. Minä en tätä vaihetta koskaan jaksa tehdä ja pistän paprikat käyttöön kuorineen päivineen.

Voit paahtaa sipulin ja valkosipulin uunissa paprikoiden kanssa, mutta jos millään jaksat, suosittelen että ne paahdetaan pannulla erikseen.

Keitä porkkana pehmeäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.

Ota porkkanoista keitinvettä talteen noin 4dl. Kaada loput pois ja nostele porkkanat tehosekoittimeen tai jätä kattilaan sauvasekoittamista varten. Lisää joukkoon paprikat, sipuli ja valkosipuli sekä kurpitsasose.  Valuta macadamiat vedestä ja lisää joukkoon. Lisää myös appelsiinimehu ja kuori. Soseuta aivan tasaiseksi ja lisää prokkanoiden keitinvettä kunnes koostumus on paksu mutta keittomainen.

Lisää mausteet ja ravintohiivahiutaleet ja sekoita vielä.
Lopuksi koristele hampunsiemenillä, kuivatulla sipulilla ja pirskottele maustettua balsamicoa päälle. Itse käytin kookosbalsamicoa.

Tarjoile!




0

Itse Tehty Maapähkinävoi




Varmaan on tullut selväksi että rakastan maapähkinävoita, ja tässä rakkaudessa ei ole mitään rajaa. Olen joutunut olemaan ostamatta sitä kotiin, koska menetän kontrollin lähes välittömästi. Tämäkin purkki tyhjeni aika nopeasti ja se oli ihanaa!!

Reseptiä ei oikein ole, sillä ainut ainesosa mitä tähän tulee on: maapähkinät. 
Voit halutessasi lisätä joukkoon esim. kanelia tai vaniljaa. Itse lisäsin hiukan vaniljaa.

Paahda maapähkinöitä uunissa 200 asteesssa, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jos käytät kuorimattomia,  pyörittele pähkinöitä käsien välissä kunnes kuori irtoaa. Se on vaivan arvoista! 

Kaada maapähkinät tehokkaaseen blenderiin ja anna palaa! 

Jos käytössä on sauvasekoitin tai pienempitehoinen blenderi, tee tämä osissa ja anna niiden levätä välissä, ettei ylikuumenemista tapahdu. 

Purkita ja nauti!
0

RAW. Macadamia Cream Cheese



Minä miehelle: Menetkö sä yhtä sekaisin näistä pähkinäjuustoista kuin minä?
Mies: No en mä yhtä sekaisin mene, mutta on ne hyviä.

Niinpäniin. Minäpä menen aivan sekaisin! Niin sekaisin että en saanut illalla unta kun tiesin että tätä on vielä jäljellä. Joten heräsin syömään loput pähkinäjuustot, jonka jälkeen sain nukuttua vasta rauhassa. Kyllä se vaan on niin että macadamioista tulee paras juusto!

Tätä juustoa nautimme iltapalaksi, parsakaalin ja salaattiveneiden lisukkeena.


MACADAMIA CREAM CHEESE

2.5dl macademiapähkinöitä
1 valkosipulin kynsi
2-3rkl sitruunan mehua
2-5rkl ravintohiivahiutaleita
mustapippuria
1rkl kookosöljyä
(Aurinkokuivattuja tomaatteja)

Jos käytössä on vähemmän tehokas blenderi tai sauvasekoitin, liota pähkinöitä muutaman tunnin, tai yön yli. Jos saat idean tehdä pähkinäjuustoa 30min ennen kuin aiot syödä sen, unohda liotus ja heitä ne blenderiin. 

Blendraa macademiapähkinät, mustapippuri, valkosipuli ja öljy sekaisin. Käytin kookosöljyä, mutta mikä tahansa muu öljy käy myös. Norota joukkoon ruokalusikallinen kerrallaan vettä, kunnes massa näyttää ehkä kaukaisesti raejuustolta. Lisää sitruunamehua ja ravintohiivahiutaleita muutama rkl kerrallaan, tarkistaen maku. Minä pidän hyvin hiivahiutaleisesta ja hyvin sitruunaiesta lopputuloksesta, toisille maistuu miedompi. 

Laitoin joukkoon yhden aurinkokuivatun tomaatin, siitä tuo punertava väri. Jos pidät näiden mausta, heitä vapaasti joukkoon niin monta kuin haluat.

Kaavi pois blenderistä ja tarjoile salaattiveneiden täytteenä.

1

RAW. Luksustattaripuuro





Olen alkanut haaveilemaan uudesta blogin nimestä. Kissoja & Kasvisruokaa tuntuu kyllä omalta, mutta ehkä jokin kansainvälisempi nimi houkuttaisi. Tai sitten vaan lyhyemmin K&K, joka on tuntunut tähän mennessä parhaalta. Toisaalta haluaisin että siinä selviäisi blogin sisältö lyhyesti mutta kansainvälisesti. Enpä tiedä, mutta idea pyörii päässä. Ehkä senkin takia, että tuo nimi tuli hätäpäissään, kun en muutakaan keksinyt. Sen piti olla väliaikainen, v.2010. Nyt v.2014, nimi on vieläkin ja parempaa ideaa ei ole tullut. Niinpä niin. Kaikki ideat ja mielipiteet otetaan kyllä vastaan ja avosylin.

Nimiä en keksi mutta aamupuuron osaan tehdä, joten nyt siihen!

Tämä aamupala koostuu useammasta osasta, mutta jokainen on kyllä vaivan arvoinen. Toteutin tämän siinä mielessä helposti, että jos käytät blenderiä, sitä ei tarvitse pestä välissä. Näin saat tehtyä kaiken muutaman minuutin aikana, kunhan esivalmistelut on hoidettu.

Alla olevasta ohjeesta tulee yksi annos. Tattarin määrä riipuu oikeastaan siitä, kuinka paljon puuroa haluat. Itse tein puolen desin annoksen, ja nälkä lähti oikein hyvin. Toistaalta, tiedän toisten haluavan aamupalaksi selkeästi ison annoksen, joten tällöin 1dl voisi olla parempi. Mustikoiden tilalla voit luonnollisesti käyttää mitä tahansa muita marjoja.
Hampunsiemenistä tulee lisukemaito. Halutessasi puuron kaveriksi paksun ''kerman'', valitse cashewpähkinä, pinjansiemen tai macademiapähkinä tilalle. Tällöin haluat laittaa niitä myös kaksinkertaisen määrän, eli ainakin 4rkl.. Jos pidät maitomaisesta koostumuksesta, kuten minä tässä puurossa tein, voit käyttää mitä tahansa pähkinää tai siementä jonka mausta pidät, mutta säilytä 2rkl määrä.

Jos teet vain pari desiä siemenmaitoa tätä puuroa varten, siemenkuitua ei kannata alkaa siivilöimään pois. Jos kuitenkin päätät valmistaa samalla erää suuremman satsin, kuidun voi ottaa talteen vaikkapa leivontaan tai seuraavan päivän puuroon lisättäväksi.

LUKSUSTATTARIPUURO

0.5-1dl tattarisuurimoita
1 pieni banaani
0.5tl psylliumia
Tippa vanilja-aromia
0.5dl mustikoita
1rkl chiasiemeniä
2rkl kuorittuja hampunisemeniä

Iltavalmistelut. Huuhtele tattari kunnolla ja laita likoamaan jääkaappiin. Sekoita mustikat ja chia keskenään, ja kaada päälle vettä niin että ne ovat peittyneet. Laita jääkaappiin. Laita myös hampunsiemenet (tai muu valitsemasi siemen tai pähkinä) pienen vesimäärän kanssa likoon.


Aamulla. Suosittelen noudattamaan tätä järjestystä, niin et joudu pesemään blenderiä välissä.

1. Ensiksi valuta hampunsiemenistä vesi pois ja kaada ne blenderiin. Lisää vettä n.2dl ja anna pyöriä täydellä teholla kunnes neste alkaa näyttää vaalealle maidolle. Makeuta halutessasi esim. taatelilla. Kaada lasiin ja laita sivuun.

2. Huuhtele tattarit siivilässä juoksevan veden alla. Kaada ne blenderii ja lisää banaani, vanilja sekä psyllium. Jos haluat makeampaa lopputulosta lisää myös makeutus.

Kaada ensin 0.5dl tekemästäsi siemenmaidosta joukkoon. Jos puuro tuntuu liian paksulle, lisää vielä 0.5dl. Jos teit ''kermaa'', säästä se mielummin puuroa varten ja norota joukkoon vettä tai muuta valmismaitoa 0.5dl kerrallaan. Kaada tarjoilulautaselle, kaavi lusikalla blenderistä niin pajon puuroa kun saat.

3. Kaada blenderiin chia-mustikkaseos. Sekoita ja kaavi tarjoilulautaselle, tattaripuuron päälle.

4. Kaada siemenmaitosi tai kerma puuron reunoille ja nauti heti!


0

Porkkana-Ananas Smoothie





Viimeaikojen aamupalat ovat koostuneet lähes pelkästään chia-vanukkaista tai smoothieista. Tänäaamuna minun piti tehdä mehua, siivilöimällä kuidut talteen, mutta koska vitamix hoiti hommansa niinkin hyvin, siivilään ei juuri jäänyt mitään talteen otettavaa! Harsokangasta pitäisi siis ainakin hankkia.

Porkkanamehua ostan usein Pasilan aseman k-kaupasta evääksi, varsinkin jos nälkä uhkaa. Tämä pitää minut tyytyväisenä kotiin asti, ja pystyn olemaan napostelematta kunnes saan ruoan tehtyä. Porkkanat ovat kuitenkin niin halpoja, että aivan liian harvoin tulee oma mehu itse tehtyä mukaan. Tähän pitää kyllä tehdä muutos.

Smoothiesta riittää yhdelle iso lasillinen tai kahdelle pienet. Itse join kyllä kaiken itse!

Porkkana-Ananas Smoothie

1 iso porkkana
3 ananasrengasta
2rkl hampunsiemeniä
kourallinen mielipähkinöitäsi, käytin cashew ja maapähkinää
1rkl macaa

Liota pähkinöitä 20min-2h, riippuen kuinka tehokas blenderi on käytössä. Voit myös laittaa ne edeltävänä iltana likoon. Valuta vesi pois ja kaada pähkinät sekä siemenet blenderiin. Lisää kylmää vettä ensin pari dl, ja blendaa tasaiseksi. Lisää sitten porkkanapalat ja jatka sekoittamista. Lopuksi lisää ananas ja vielä vettä niin paljon kuin haluat. Itse käytin nestettä yheensä noin 3-4dl. Sekoita täydellä teholla 20sek. 

Jos käytössä on sauvasekoitin tai vähemmän tehokas blenderi, porkkana kannattaa raastaa etukäteen. Näin saat rakenteesta hienoa. Jos käytössä on vitamix tai vastaava, voit heittää kaikki ainekset kerralla blenderiin ja antaa pyöriä. 

Nauti heti tai nappaa mukaan aamupalaevääksi. Ennen evään nauttimista, ravista muutaman kerran kunnolla ja juoma on taas kuin vasta tehty.

Itse kuljetan aamupalani ja keittoni life factoryn lasipullossa, mahtuu tarpeeksi ja korkki on tiivis! Ei tarvitse pelätä että koulukirjat ovat porkkanamehussa tai parsakeitossa. Laitoin joukkoon ruokalusikallisen macaa. Jos maku ei miellytä, jätä pois tai kokeile heittää joukkoon vaikka taateli tai tilkka agavea. Makea peittää macan maun aika kivasti. Sanotaan myös että jos mukaan heittää lucumaa puolet-saman verran kuin macaa, maku muuttuu huomattavasti pehmeämmäksi. 



1

Natural Booster Smoothie



Aikaisemmin esittelin ja testasin Leaderin Natural Sport proteiinijauheen, ja nyt vuorossa Naural Booster, jonka sain samassa paketissa. Tätä olen aikaisemmin kokeillut ihan sellaisenaan, kun tein pieniä pähkinäprotskupalloja ja pyörittelin ne tässä raikkaassa jauhessa. Nyt pistin aamusmoothien joukkoon. 

Kyseessä on siis jauheseos joka sisältää nimensä mukaisesti melkoisen listan boostaavia ainesosia. Itselleni osa näistä on tuttuja mutta osaa en ole koskaan kokeillut. 

Sisällysluettelo Leaderin sivuilta:

Aineosat: Maltodekstriini (maissi), mustaherukkajauhe, macajauhe, acaimarjajauhe, ruusunjuurijauhe, guaranajauhe, ruusunjuurijauhe (Rhodiala rosea), yerba mate (Ilex paraguariensis), rypäleensiemenuute, männynkuoriuute, inkivääriuute, vihreäteeuute (Camelia sinensis L.), acerola-kirsikkajauhe, makeutusaie (stevioliglykosidi). Tuote sisältää 20 % kuivattua mustaherukkaa.

Maca on ainakin tuttu, samoin vihreä tee ja tietenkin mustaherukka. Guarana on myös tuttu, vaikken sitä ole ennen käyttänyt. Yerba mate, männynkuoriuute, acaimanrajauhe ja rypälesiemenuute taas vieraampia. 

Tuote sisältää siis 20% kuivattua mustaherukkaa, ja myös maistuu siis aika paljon sille. Itse pidän herukasta ja tämä istuu siis omaan makuun oikein hyvin. Maku on hyvin raikas, ehkä hiukan kirpsakka kun sellaisenaan maistaa. 

Kuvassa olevaan smoothieen laitoin 2rkl jauhetta ja esim macaa en kyllä maista läpi millään, vaikka yleensä sen tunnistan mistä vain. Itsäni ei macan maku haittaakkaan, mutta tiedän monia jotka eivät halua että tästä mausta on mitään todisteita.

Pistin pakan sekaisin enkä tehnytkään marjasmoothieta jauheen mukaan, vaan laitoin jotain aivan muuta!
Kaikille kurpitsasta ei-niiin innostuville, kokeile korvata omena-, mango- tai persikkasoseella.

Aamupalaksi smoothie ja sitten sulkapalloa pelaamaan!

NATURAL BOOSTER SMOOTHIE

2rkl natural booster jauheseosta
1 banaani
1dl kurpitsasosetta
2rkl kuorittuja hampunsiemeniä
1tl lesitiiniä
2rkl sun warrior vaniljaproteiinia
2dl kookosmaitoa
2rkl marjoja
+ vettä

Blendaa kaikki paitsi 1rkl hampunsiemeniä ja marjat. Ripottele ne valmiin smoothien päälle ja nauti!


0

Single Serve - Mehevät Letut




Eilen sain tehtyä toisenkin tentin pois alta, jonka olen laiskuuttani jättänyt roikkumaan. Olisin siis voinut ilmoittautua jo aikaisemmin suorittamaan tätä, mutta ei vaan huvittanut. Olen huomannut itsessäni opiskelijana uusia piirteitä. Kun aikaisemmin jätin tenttiinluvut viimetinkaan mukamas vahingossa, teen nyt sitä ihan tarkoituksella. Viimetinka ei ole valitettavasti viimeisen viiden kahden tentin aikana tarkoittanut edellistä viikkoa tai paria edeltävää päivää, vaan tenttiaamua (tentti iltapäivällä). Melkein hävettää myöntää oma laiskuuteni. Tämä on tietenkin myös aiheesta riippuen, mutta kun omaksuttavana on ei-niin mielenkiintoista, paukutan vaan kaiken äkkiä ulkoa ja jäljennän kiltisti tenttipaperiin niillä sanamuodoilla, ja sillä järjestyksellä kuten kirjassa. Omaa ajattelua ilmenee siis pyöreät nolla.

Toisaalta tällä valinnalla, että luen vasta viimehetkellä, on myös positiivisia vaikutuksia. Minulle todellakin merkitsee se, että pärjään tenteissä hyvin. Jos olen lukenut paljon ja aloittanut reilusti aikaisemmin, olen tyytyväinen vitoseen. Jos taas jätän viimehetkeen ihan tietoisesti, en voi syyttää ketään muta kuin itseäni ja hyväksyn numeron kuin numeron. Onneksi tähän mennessä ei ole tuota hyväksymistä hirveästi tarvinnut toteuttaa, tentit ovat menneet kuitenkin aina hyvin. Eikö muutenkin ole ihan looginen yhtälö ''jätän viimehetkeen - haluan osata hyvin''. Näen tuon hiuksenhienon ristiriidan kyllä itsekin.

Nyt on koulussa sellainen vaihe, että toivon että lukukausi on ohi ja syksy jo käsillä. Silloin alkaa ihka oikeat terkkarihommat mm. neuvolassa, koulu- ja työterkkarissa!

Nyt reseptiin! Mies oli eilen kaverinsa luona saunomassa ja minä päätin juhlistaa tenttiahkeruutta sitä että jaksoin tehdä tentit. Sekoitin hiukan tunteen mukaan tehosekoittimessa aineksia, idealla että toivottavasti onnistuu. No onnistuhan se! Makeutin hiukan erytriolilla, mutta sen voi jättää kokonaan poiskin, tai korvata hunajalla, parilla taatelilla, siirapilla, sokerilla...

Single Serve – Mehevät letut

1/2 banaani
0.5dl kookosjauhoja
0.5dl kaurajauhoja
0.25dl polenta suurimoita
2rkl psylliumia
ripaus suolaa
vaniljaa
2rkl erytriolia
2dl mantelimaitoa
Vettä kunnes koostumus on sopiva

Öljyä paistamiseen
Päälle 1rkl agavea ja marjoja

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa keskenään. Norota vettä kunnes taikina pyörii hyvin, mutta on silti jähmeä. En esimerkiksi pystynyt kaatamaan sitä suoraan pannulle, vaan nostelin lusikalla jähmeiksi keoiksi. Taikina oli siis melko paksua, ja tekemäni letut pienehköjä, kämmenen kokoisia. Näin niitä on helpompi kääntää ja letuista tulee meheviä.

Nostele siis lusikalla kuumalle öljytylle pannulle, tasoita hiukan letun pintaa jotta se leviää. Anna paistua hetki ja käännä. Kun pinta on sopivan värinen, nosta talouspaperille ja anna ylimääräisen öljyn imeytyä pois. Kasaa lautaselle, koristele agavelle ja marjoilla. Rakenne tiivistyy hiukan levätessään, joten odota 5min ennen syömistä. Käytin itse jäisiä marjoja, ja nekin ehtivät kivasti sulaa tässä 5min aikana. Nauti yksin, omien koko annos!
3

Naos ja hellyyshetki




1

Kaura-Quinoa Teeleivät



Päätin testata ostamaani kaurajauhoa. Koska kaurahiutaleet olivat loppu, tilalle käytin quinoahiutaleita. Syntyi siis puolivahingossa gluteenittomat teeleivät iltapalaksi! En ole kovin paljon käyttänyt kaurajauhoja, mutta näillä kokemuksilla pidän kovasti niiden mausta. Riisijauhoja en ole vielä päässyt testaamaan joten niitä varmaan seuraavaksi. Quinoajauhon päälle en ymmärrä, mutta hiutaleet ovat kiva vaihtelu muiden hiutaleiden joukossa.

Alla oleva ohje on tuplattu, ja sillä syntyi neljä suurta leipää. Ohje ei ole kovin monimutkainen ja on hyvin sovelluskelpoinen. Olen tehnyt teeleivistä ties kuinka monta variaatiota ja olen melko pitkälle sitä mieltä että kunhan hiutaleiden, nesteen ja jauhojen suhde pysyy samana, niitä voi vaihdella melko vapaasti. Hiutaleina kauraa, ruista, quinoaa... jauhona tattaria, ruista tai vaikka vehnää.

Nämä ovat meidän vakkari ei keksitä mitään muuta pientä mutta on nälkä ruokaa! Koskaan eivät kyllä jätä pulaan. Jos päälle ei ole mitään laittaa, voi joukkoon heittää myös vaikka oliiveja, aurinkokuviattua tomaattia ja pähkinöitä tuomaan makua.

Kaura-Quinoa Teeleivät

4dl quinoahiutaleita
1dl gluteenitonta jauhoseosta
3dl kaurajauhoja
1dl mantelimaitoa
3dl vettä
2rkl oliiviöljyä
3 pientä porkkanaa
2rkl chia siemeniä
1rkl leivinjauhetta
Suolaa, pippuria, yrttejä

Kuori porkkanat ja raasta tai tehosekoita ne. Itse en jaksa raastaa enää ollenkaan, vaan heitän porkkanan paloina tehosekoittimeen ja silppuan sitä kunnes se on haluamani rakenteista silppua. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja mausta haluamillasi mausteilla. Sekoita maito, vesi, öljy ja porkkanasilppu keskenään ja yhdistä kuiviin aineksiin.

Lusiki leivinpaperille neljä suurta kekoa ja painele ne jauhotetuin käsin littaniksi. Pistele haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa 20-30min.

Viipaloin päälle sekalaisesti vain sitä mitä kaapista ensimmäisenä sattui käteen. Avocadoa, paprikaa ja tofua.
5

Vihreä samettikeitto



Keittojen kuvaaminen on mielestäni todella vaikeaa. En yksinkertaisesti osaa sitä, vaikken tiedä kuvaamisesta kyllä paljon muutenkaan. Olen tässä haaveillut, että kun valmistun niin ostan itselleni lahjaksi uuden kameran. Pienen mutta tehokkaan. Valtavaa järkkäriä en siis tarvitse, kun nykyään hyviä järkkärilaatuisia kuvia saa myös pienemmän paketin versiolla.

Tämä keitto on uusi lempparini! Onhan sitä sosekeittoja tullut tehtyä, keitä ja soseuta. Tässä se esipaistaminen on kuitenkin se juttu. Olen tehnyt tätä nyt pari kertaa lähiaikoina ja ei voi muuta sanoa, kuin että tämä on todellakin paras sosekeitto vähään aikaan.

Cashewpähkinät tekevät tästä sen samettisen!  Voit myös käyttää esimerkiksi kaurakermaa mutta suosittelen pähkinöitä kuusnolla!

Vihreä samettikeitto

1 pieni kesäkurpitsa
1dl vihreitä linssejä
100g tuoretta baby pinaattia
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
1dl cashewpähkinöitä
3rkl ravintohiivahiutaleita
1/3 nippu basilikapuskasta
2rkl kuorittuja hampun siemeniä + lisää koristeeksi
Puolikas kasvisliemikuutio

Laita pähkinät likoamaan ja linssit kiehumaan. Pilko sipuli, kurpitsa ja valkosipuli. Jos jaksat, voit myös idättää linssit valmiiksi tätä varten. Paista kurpitsaa ja sipulia kunnes ne saavat hiuakn väriä. Lisää joukkoon pinaatti ja valkosipuli. Pinaattia tuntuu olevan paljon mutta se häviää nopeasti joukkoon, kun laitat sen pannulle. Paista sekoittaen muutama minuutti.

Kuumenna muutama dl vettä ja liota kasvisliemikuutio siihen. Valuta linssit ja pähkinät nesteestä. Kaada linssit, pähkinät ja pannulla olevat ainekset sekä basilika ja kasvisliemi tehosekoittimeen ja soseuta. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.

Lisää hampunsiemenet ja ravintohiiva. Sekoita, koristele ja nauti!





2

Välimeren hampurilaiset



 Nimi, niin kuin ohjekkin on suoraan lainattu "Planeetan parhaat VEGE-purilaiset" kirjasta, vaikka en ihan samoja ainesosia laittanutkaan. Kirja on aivan loistava ja jopa reseptejä päivittäin selaava vegekokki löytää sieltä uutta inspiraatiota ja ideaa. Lisäksi kaikki reseptit ovat onnistuneet sellaisena kuin ne on kirjassa luvattu. Plussaa! Hauskaa on, että tässä kirjassa kaikkia pihvejä tai pihvin näköisiä kutsutaan purilaisiksi. Monet reseptit jotka omaan silmään näyttävät aivan kekseiltä tai letuilta, ovat myös purilaisia...? Siispä nämäkin ovat purilaiset, vaikka leipää ei ympärillä ole.

Pihvipohjan tein ohjeen mukaan, mausteissa uskalsin sooloilla. Tähän tulee aika paljon gluteenijauhoja joten pahoittelut kaikille sitä välttäville. Tilalle voisi kokeilla vaikka gramjauhoa ja hiukan maustamatonta soijajogurttia, pitämään rakennetta koossa. Mielestäni gluteenijauhot tuovat joukkoon kivaa sitkoa ja hyvää suuntuntumaa, josta itse pihveissä pidän. Seuraavat pihvit tulevat olemaan gluteenittomia, sillä olen jo valkannut kirjasta seuraavaksi kokeilavan ohjeen :)

Oikeastaan vasta kun aloin näitä tekemään, tajusin kuinka paljon proteiinia näihin tulee, enpä ole tällaisia ennen tehnyt mutta mies ainakin oli mielissään. Itselleni riittäisi vähempikin ja itsekseni puhuinkin että ensi kerralla gluteenijauhoa ainakin vähemmäksi, ''ei'' oli kanssaeläjän vastaus. Niin kai sitten.

Överiproteiinisuudesta huolimatta nämä olivat todella hyvän makuisia ja rakenne oli juuri omaan suuhun miellyttvä, tuhti mutta murea! Voisin ehdottomasti tehdä näitä pihvejä täsmälleen samalla reseptillä uudestaankin, tai vaikka pyörykkämuodossa.

Lisukkeeksi tulevaa tahnaa ei kannata unohtaa, sillä maut täydentävät kivasti toisiaan. Sen voi kasata rennosti niistä aineksista mitä kaapista löytyy. Meillä tahnaa tuli aika paljon, mutta se kävikin kivasti levitteenä loppuviikon.

Tässä olen ystäväni kanssa käynyt monta mielenkiintoista keskustelua suomalaisista ravitsemussuosituksista. Keskustelu ajautuu kovasti maitokeskusteluun. Olen kyllä niin kiitollinen että ystäväpiiristä löytyy joku joka jakaa mielenkiinonkohteeni ja on oikeasti ihan älyttömän fiksu ihminen, ihan laajan mittakaavan mukaan. Arkipäiväisestä paasauskeskustelusta voi aina oppia jotain uutta, tai haastaa itsensä ajattelemaan omia ajatusmalleja. Nauroimmekin sulkapallotreenin päätteeksi pukkarissa, että keskustelumme aiheesta kävi sen verran julistavaksi ja äänekkääksi, että muut pitivät meitä jonkin sortin anarkisteina. Ehkä ensi kerralla teetämme lehtisä kanssatreenaajille jaettavaksi ;) Äsken selailin seuraamiani blogeja ja silmiin osui mielenkiintoinen artikkeli Kemikaalikocktailin  puolelta. Suosittelen kurkkaamaan. Erityisesti tuo japanilainen ruokapyramidi miellyttää omaa silmää!

Välimeren hampurilaiset

2 1/3 dl soijarouhetta
2 1/3 dl kasvislientä
170g kiinteää tofua
1rkl raastettua sitruunankuorta
2 1/3 dl gluteenijauhoja
0.5dl ravintohiivahiutaleita
Maun mukaan hienonnettuja oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaattia
Itse laitoin näitä yhteensä 0.5dl
Mausteeksi: mustapippuria, oreganoa, persiljaa, tilliä, reilusti paprikajauhetta


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Turvota soijarouhe kasvisliemessä, johon on lisätty myös mausteet. Murenna käsin joukkoon tofu, ja sekoita oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Näitä alkuperäisessä ohjeessa ei ollut, vaan oli käytetty kapriksia ja tuoreita yrttejä. Sekoita joukkooo ravinothiivahiutaleet ja gluteenijauho. Myöskään ravintohiivaa ei alkuperäisesti käytetty mutta en vain voinut olla laittamatta tätä joukkoon, se on vaan niin hyvää!

Vaivaa kunnes taikina saa sitkoa ja pysyy hyvin koossa. Muotoile käsin 4 suurta pihviä ja paista uunissa 30min kääntäen kerran puolivälissä.


Oliivitahna

10 vihreää oliivia
1 valkosipulin kynsi
1/3 basilikapuskasta
2 artisokan sydäntä
3 aurinkokuivattua tomaattia
1rkl hampunsiemeniä
2rkl auringonkukansiemeniä
1rkl sitruunamehua
1rkl oliiviöljyä
hiukan mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Korvaile niitä toisillaan mielesi mukaan. Siemeniä voi korvata pähkinöillä, kuivattua tomaattia tuoreella ja artisokkaa vaikka kypsennetyllä paprikalla. Kaikki oikeastaan toimii kunhan pysytään välimeren teemassa, tai vähän sinnepäin.

Nauti pihvisi runsaalla salaattipedillä, oliivitahnalla sivellen.













0

Natural Protein Marjasmoothie



Sain jonkun aikaa sitten Leaderilta testiin uusia natural sarjan tuotteita. Tästä on jo aikaa, mutta nyt vasta olen päässyt kokeilemaan noita. Koulukiireet onneksi helpottavat ainakin toistaiseksi ja tänään ehdin käymään salillakin, päiväaikaan! Salilla ehtii toki käymään mutta varsinkin näin vuoden alussa siellä on aika paljon uusia treenaajia. Toisinaan saa jonottaa pitkäänkin ja kytätä jatkuvasti milloin saa haluamansa painot tai tangon. Siksi yritän käydä mahdollisimman paljon aamuisin ja päivisin. Nyt kun koulussa on enemmän itsenäistä työskentelyä, tämä jopa onnistuukin!

Palautusjuomana testasin siis Leaderin Natural Sport Protein Mixiä, makuna Mustikka-Vadelma. Tiedän että toiset sekoittavat jauheet vain veteen tai johonkin maitoon, mutta itse en tästä innostu. Laitan mielummin joukkoon myöas tuoreita hedelmiä tai marjoja, ja juon proteiinini muun smoothien sekana.

Jauhe tuoksui ja maistui sellaisenaan maistettuna raikkaalle, marjaisalle. Se sekoittui hyvin juomaan eikä suuhun jäänyt jauhoista suuntuntumaa. Maku oli oikeastaan aika hyvä ja tätä voisin kuvitella käyttäväni useamminkin. Maku ei ollut liian makea, mikä on hyvä sillä lisään halutessani omat makeutukset joukkoon ja yleensä tavoittelenkin enemmän raikasta kuin makeaa lopputulosta. Olen kerran kokeillut sekoittaa tätä puuron joukkoon ja toimi hyvin siinäkin. Lisäsin puuroon myös tuoreita marjoja ja mantelimaitoa, hyvää oli!

Olen kokeillut tätä ennen ehkä kahta kasvisproteiinijauhetta, joiden on tarkoitus olla marjan makuisia. Täytyy kyllä sanoa että tämä on tähän mennessä voittaja!

Proteiinijauhe sisältää siis riisi- ja herneproteiinia, mikä on ehkä seikka josta olen eniten innoissani. Vaikka nuo menevät maustamattomanakin, valmiiksi maustettu sekoitus oli huomattavasti kivempi smoothiessa.

Natural Sport tuotteita olen nähnyt ainakin Life kaupoissa ja työpaikallani Yliopiston Apteekin valikoimassa.

Natural Protein Marjasmoohtie


1/2 banaani
2dl mieleisiä marjoja, käytin puolet mustikkaa ja puolet mustaherukkaa
1rkl kuorittuja hampun siemeniä, tai muita siemeniä
3dl mantelimaitoa
25g Natural Protein Mustikka-Vadelma jauhetta

Koristele haluamillasi siemenillä, itse käytin chia-siemeniä.

Sekoita tehosekoittimessa kaikki tasaiseksi, lisää vettä kunnes saat mieleisesi koostumuksen.
Itse lisään aina marjat jäisinä jotta smoothie on ihanan kylmä ja virkistävä :)
0

Gluteenittomat browniet


Nämä syntyivät oikeastaan harjoituksen tuloksena. Minulla on tapana kiittää työharjoittelupaikkaani aina jollain herkulla. Browniet ovat varmasti monen keittiössä se ''tuttu ja turvallinen'' mutta  itse halusin tehdä harjoitteuerän. Vaikka nämä browniet leivoinkin, kyllästyin tietenkin heti ajatukseen tehdä sama juttu kaksi kertaa, ja harkkapaikka sai osakseen kahden kerroksen raakakakun, jonka tein tämän ohjeen mukaan. Jättäen päällimmäisen kerroksen vain pois.

Gluteenittomat ihan vain siksi, että minulla oli juuri sopivasti jauhoseosta jäljellä, josta halusin päästä eroon. Toisaalta, kyllä itsekin syön mielummin jotain mikä ei ole kyllästetty vehnällä, vaikken sitä täysin vältä. Gluteenin suhteen minulla on siinä mielessä ristiriitainen suhde, että rakastan kuitenkin seitania. Seitan on tehty gluteenijauhoista lähes pelkästään, joten sitä on hiukan hankala korvailla millään. Gluteeniton leipominen taas kiinnostaa, sillä miksi käyttää aina samaa jauhoa, kun löytyy vaikka mitä muitakin vaihtoehtoja, jotka ovat huomattavasti terveellisimpiä. Käyttämässäni gluteenijauhossa oli perus gluteeniton jauhoseos + muutama rkl mantelijauhoja ja pari tl psyllium jauhetta. Koska seos on aikaisemmin yhdistelemäni, eri pakettien lopuista, en pysty tarkasti sanomaan mitä se sisälsi. Hyvin toimi kuitenkin. Käytin myös sokerin sijaan erytriolia, mutta sen voi korvata mieleisellään sokerilla, jos näin haluaa.


Alkuperäinen ohje löytyy täältä!

Lisäksi, olen saanut kysymyksiä mistä ruokien tunnisteet löytyvät nykyään. Ne ovat siis siirtyneet tuonne yläpalkkiin eri otsikoiden alle. Koska ne ovat vielä jalostusvaiheessa, sekavuutta saattaa ilmetä. Pyrin kuitenkin pitämään homman jotenkin käyttökelpoisena. Jos haluat selata reseptejä yleisesti, paina ensimmäisen reseptipostauksen tunnistetta: ruoka, ja pääset selaamaan ohjeita ilman, että tarvitsee aina klikata edelliseen postaukseen.

Toinen kysymys on että voisinko pitää julkista ruokapäiväkirjaa jonkun ajan. Kieltämättä tämä idea tuntuu ihan hauskalle, mutta onhan tässä toteuttamista, kun pitää oikeasti muistaa pistää ylös kaiken mitä syö. Tekisi toisaalta ihan hyvää jotta myös muistaisi syödä säännöllisesti. Toiveen esittäjä oli anonyymi joten en tiedä kuka on asialla, mutta mietityttää, että kiinnostaisiko pientä lukijakuntaani moinen? Itse ainakin seuraan mielelläni mitä muut syövät :) Tekeekin hiukan mieli haastaa mukaan pari muutakin bloggaajaa, jotta sitten porukassa voisi päiväkirjoja pitää ja kytätä toisten arkivinkkejä...

Nyt itse ohjeeseen!

gluteenittomat browniet



1 cup vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1/4 cup kaakaojauhetta
1 cup sokeria tai erytriolia
1/2 cup kookosöljyä
2tl leivinjauhetta
1/2 + 2rkl soijajogurttia
3/4 cup vettä
1/2 cup tummaa suklaata rouhittuna
1tl vanilja-aromia
Lisäsin myös kourallisen pähkinärouhetta


Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele neliskulmainen brownie vuoka. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa öljy, jogurtti ja vanilja yhteen ja yhdistä seokset keskenään. Lisää vettä vähitellen kunnes taikina on paksua mutta juoksevaa. Lisää suklaa- ja pähkinärouhe. Paista n. 35min.

Anna näiden jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Suoraan uunista tulleina nämä ovat mureita ja kakkumaisia, mutta kun maltat odottaa ainakin 2 tuntia, tai seuraavaan päivään, rakenne muuttuu tiiviiksi ja tahmaiseksi. Kyllä kiitos!





1

Ihanin siemenleipä!



Tämä on vannomatta paras gluteeniton leipä minkä olen koskaan ikinä tehnyt. Tämä taitaa olla paras leipä ihan kaikkien leipienkin kategoriassa. Löysin ohjeen ja ylistyksen Kiitos Hyvää -blogista, joka taas nappasi sen My new roots -blogista. Tämä on todellakin kaikkien kehujen arvoinen. Gluteeniton leivonta on vielä uusi juttu, ja sen täydellisen rakenteen hakeminen vaatii harjoittelua. Tässä en lähtenyt sooloilemaan ja mittasin kaikki ainekset tarkasti. Kyllä hyvä ohje toimii kokemattomankin käsissä ja leivästä tuli t ä y d e l l i s t ä !

Ihanin siemenleipä

1 cup auringonkukan siemeniä
1/2 cup pellavansiemeniä
1/2 cup manteleita
1 1/2 cup kaurahiutaleita
2rkl chia siemeniä
3rkl psyllium jauhetta
1tl merisuolaa
1rkl agavesiirappia
3rkl kookosöljyä
1 1/2 cup vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata kookosöljy ja sekoita se siirapin kanssa veteen. Sekoita neste kuiviin aineksiin huolellisesti. Taikina saa olla melko jämäkkää. 

Painele taikina vuokaan ja anna olla 2-24h. Itse maltoin odottaa juuri ja juuri tuon 2h. 

Paista 175 asteessa ensin 20min. Sitten kumoa leipä vuoasta ja jatka paistamista 30-40min. Leipä on valmis kun sisältä kuuluu kopautettaessa ontto ääni. Rehellisyyden nimissä kuitenkin kerron että en minä mitään onttoa ääntä kuullut. 40min jälkeen leipä oli kauniin värinen ja päätin että nyt se on valmis. Hyvin oli sisältäkin kypsä. Ohje neuvoo että anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista. Minäpä söin palan heti, uunikuumana, ja kyllä kannatti. Jos leikkaat huolellisesti pienisahalaitaisella veitsellä, niin viipale irtoaa siististi, eikä murene. Kuinka moni oikeasti malttaisi katsella tätä leipää monta tuntia, ennen kuin maistaisi?? Ei varmaan kovin moni...






5

Kesäkurpitsarullat Cashewjuustolla



Ostin pitkästä aikaa ison pussillisen cashew pähkinöitä. Vaikka arkijuusto valmistuukin edullisista maapähkinöistä niin nämä olivat kyllä niin paljon parempia! Onneksi täytettä jäi hiukan ylikin ja sitä sai syötyä vielä ruisleivän päällä keiton kera.

Kesäkurpitsarullat Cashewjuustolla

1 kesäkurpitsa
2.5dl cashewpähkinöitä
1 valkosipuli
3rkl ravintohiivahiutaleita
1rkl oliiviöljyä
1rkl sitruunamehua
mustapippuria
1 pkt pakastepinaattia tai muutama suuri kourallinen tuoretta

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi levyiksi. Voit käyttää esim leveää kuorimaveistä tai terävää fileerausveistä. Minulla on mandoliini ja suosittelen ehdottomasti käyttämään sellaista jos löytyy. Asettele kesäkurpitsalevyt pellille ja laita uuniin 200 asteeseen, kunnes ne pehmenevät ja kypsyvät hiukan.

Liota cashewpähkinöitä vedessä ainakin vartin verran. Pidempään jos käytössä on heikompitehoinen blenderi. Valuta vesi pois ja kaada kaikki ainekset blenderiin. Sekoita sykäyksittäin kunnes saat aikaan mieleisesi koostumuksen. Tarkista maku ja lisää mielesi mukaan sitruunamehua, ravintohiivaa tai mausteita. Voit myös heittää joukkoon esimerkiksi aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja tai yrttejä. Jos massa tuntuu liian paksulta, norota vettä vähän kerrallaan joukkoon kunnes saat sopivan koostumuksen. Itselläni tätä ongelmaa ei ollut sillä pakastepinaatista irtosi tarvittava neste.

Aseta lusikallinen kesäkurpitsan päälle, ja kääri rullalle. Asettele rullat uunivuokaan, sivele päälle oliiviöljyä ja pyöräytä mustapippuria. Paista kunnes kesäkurpitsarullat pehmenevät lisää ja näyttävät kypsiltä. Itse pidin uunissa 15-20min.

Tarjoile alkupalana tai vaikka salaatin kera.
0

Suklaatipat punnarista



Punnits & säästä kauppoja on mukavasti levinnyt monille kulkureittieni varsille. Eilen löysin sieltä näitä suloisia maidottomia suklaatippoja, jotia on melko kätevä käyttää esim. leivonnaisissa tai koristeina. Halvemmaksi varmaan tulee rouhia taloussuklaata itse, mutta esimerkiksi koristeluihin tulen takuulla ostamaan näitä kaappiin! Ulkomaisia ruokablogeja kun lukee, niin törmää usein, että leivonnassa käytetään nimenomaan tällaisia tippoja, joita on sitten helppo sulatella ja sekoittaa taikinoihin. Onkohan esim. amerikassa saman hintaista ostaa taloussuklaata tai pussillinen tällaisia valmiita paljoa?
1
Back to Top