RAW. Hedelmäiset Salaattiveneet






Kasvissyöjänä saa osakseen ihan ihmeellisimpiä kysymyksiä ja toteamuksia. En nyt lähde kommentoimaan niitä, mutta minua silti jaksaa huvittaa se, kuinka pihalla ihmiset voivat olla. Erityisesti  ihmetyttää, kun kuulee kommentteja kouluttautuneilta terveysalan ihmisiltä. Kuten aikoinaan työterveydenhuolossa terkkari ihmetteli että mistä ihmeestä minä saan tarpeeksi kaliumia, kun olen kerran kasvisruokavaliolla. Jep. Mutta ymmärrän missä vika kyllä on. Meidänkin koulutuksessa ravitsemukseen liittyvistä asioista puhutaan aivan liian vähän ja aivan liian suppeasti. Muutama tunti ''ravitsemussuositukset sitä ja ravitsemussuositukset tätä'' ja siinä se. Opiskeltavaa riittää niin monelta osa-alueelta, joten on aivan ymmärrettävää, etteivät kaikki voi olla kiinnostuneita ravitsemuksesta ja lukea aiheesta tietoa yhtä paljon.

Tänäpäivänä kasvissyöjiä on niin paljon, ja luulisi että se ei olisi kenellekkään enää ihmetyksen aihe. En toki tarkoita että kaikkien pitäisi olla ravitsemukseen perehtyneitä, ja itsekin olen mm. politiikasta niin hukassa kuin kukaan voi olla, ei siis ole tarkoitus arvostella ketään. Mutta se ei poista sitä tekijää etteikö minua viihdyttäisi kaikki nämä kommentit. Näitä on kuullut vuosien aikana vaikka minkälaisia. Alla koottuna mun omat lempparireaktiot....

Ai sä siis noudatat tollasta proteiinitonta ruokavaliota?
Joo, munkin pitäisi laihduttaa...
Koetko sä että sä jaksat urheilla tolla ruokavaliolla?
Mä en jaksa noita trendejä, niitä tulee ja menee.
Saatko sä syödä leipää/perunaa/riisiä?
Niin, ennen kun saa lapsia niin sitä voi kokeilla kaikenlaista.
No hyvä jos on rahaa tollastakin toteuttaa
Mulle tulis proteiinivaje jos mä olisin kasvissyöjä
Sitten sä varmaan syöt hirveästi kaikenlaisia pillereitä ja lisiä?
Kai sä maitoa sentään juot?! Mistä sä saat sitten kalsiumia?!
Syöthän sä kuitenkin kanaa ja kalaa?
Ai olette miehesi kanssa molemmat kasvissyöjiä? Etkö anna hänen syödä lihaa? 
Eikö sun koskaan tee mieli huijata ja syödä lihaa? Entä jos kaikki muut syövät?
Odota vaan kun tulet raskaaksi, et varmaan pysty pitämään tuota yllä.
Miksi ihmeessä!?
Tiedätkö sä kuinka paljon hiilareita sä tuut syöneeksi!

Sitten tilanteet joissa popsin rauhassa ruokaani, keskittyneenä siihen, enkä kiinnitä huomioita muihin ruokailioihin

Joojoo siis mäkin yleensä syön tosi terveellisesti, nyt mulla on vaan tää pista. 

Ei huolta, ei minua kiinnosta. Enkä olisi huomioinut pitsaasi, mutta nyt kun mainitsit niin taisitkin sanoa samaa jo viimeksi. Se on huvittavaa kun saapuu megasalaattiaan syömään ja sama ihminen joka kehotti sinua edes maitoa juomaan alkaa selittelemään miten hän ei yleensä syö tätä ja tätä ruokaa mutkun mutkun lapset tykkää ja lapset haluaa niin oli pakko tehdä. Olempa kuullut että henkilö ei haluaisi juoda kokista, mutta kun lapset eivät oikein juo mitään muuta niin siksi sitä on aina jääkaapissa. Anteeksmitä?

Eniten ehkä hermostuttaa juuri lapsiin vetoaminen kun selitellään miksi syödään huonosti tai kommentit jotka antavat ymmärtää, että odotappas kun olet raskaana tai sinulla on lapsia, niin sitten sinäkin alat juomaan maitoa ja syömään margariinia. Toki en voi tietää, miten ruokavalio ja elämä muuttuu tällöin, mutta en haluaisi uskoa että minusta tulee se ihminen joka ostaa roiskeläppiä ja valmisaterioita vain koska lapseni näin haluaa. Hyvä ystäväni totesi, että pojan synnyttyä ruokavalio on muuttunut terveellisempään suuntaan, sillä koko perhe syö samaa ruokaa ja hän yrittää tarjota pojallensa mahdollisimman monipuolista ja terveellistä ruokaa. Näin sen mielestäni pitäisi mennä. Se on jotenkin niin outoa kun kaupassa kuulee ''Tiina 6v haluaistiko sinä laittaa vaatteet päälle, nyt mennään ulos''. ''Pekka 5v haluatko syödä päivälliseksi vihanneksia?''. Järkevämpi kysymys voisi olla ''haluatko syödä parsakaalia vai kukkakaalia?''. En ole kyllä minkään tasoinen kasvatusalan asiantuntija ja tässä vain oma näkemykseni.

Nyt loppuu avautuminen ja mennään itse reseptiin.

Aamupalaksi nautin salaattiveneet joihin laitoin banania ja marjoja. Päälle kunnolla cashewpähkinäkastiketta ja silppusin lempparivihreitä päälle. Oli muuten aika pirun hyvää!

Hedelmäiset Salaattiveneet

Suuria salaatinlehtiä
2 suurta banaania
2 kourallista marjoja
50g cashewpähkinöitä
Kanelia
Mantelimaitoa
Muutama tippa stevia english toffeeta
Lehtikaalia, minttua ja rucolaa

Laita pähkinät ja noin 5cm pala banaania blenderiin sekä lisää muutama tippa steviaa ja hiukan kanelia. Anna blenderin pyöriä ja norota mantelimaitoa joukkoon kunnes seos on mielestäsi sopivan paksuista. Blendaa kunnes pähkinät ovat sekoittuneet täysin.

Täytä salaattiveneet viipaloiduilla banaaneilla, ja marjoilla. Ripottele päälle vielä hiukan kanelia ja silppua lehtikaali, minttu ja rucola päälle. Kaada pähkinäkastike päälle ja nauti sormin syöden!


3

RAW Coconut Blueberry Chia Pudding




Tein aivan ihanan chiavanukkaan hiljattain, ja en voi muuta kuin jakaa reseptin, vaikka näitäkin alkaa kertymään jo aika monta. Mutta sehän ei haittaa :) Lisäksi huomasin, että seuraava postaukseni on 400 postaus! Huikeaa että olen jaksanut jo näin pitkään kirjoitella, ainakin omasta mielestäni. Olen vieläkin kipeänä kotona, joten nyt kaikki keinot käyttöön ja toivotaan että mustikat tekevät superfood taikansa. Toisaalta, jos se siitä olisi kiinni niin en varmaan olisi sairastunut alunpitäenkään, sen verran kaikenlaisia marjoja tulee syötyä. Mutta ainahan voi toivo että näiden marjojen joukossa on se taikamarja joka sisältää niin paljon kaikkia hyviä antioksidantteja että mystisesti paranen!

Tämä chiavanukas oli vastaukseni makeanhimoon ja siihen, kun jääkaapissa ei oikeastaan ollut mitään. Hyvä niin, sillä vatsa täyttyi sopivasti ja makeanhimo katosi. Käytin tähän kookosmaitoa ja en ole oikeastaan tietoinen, mitää true raakailijat tästä tuumaavat. Jos tölkkikookosmaito ei käy ja tuoretta ei ole saatavilla, alla on myös ohje, miten voit tehdä ''oman'' kookosmaidon jota voit käyttää vastaavissa resepteissä. Se ei tietenkään ole täysin sama asia, mutta maku on taivallista ja rakenne aivan yhtä kermaista.

Syy miksi syön vanukkaani usein vastaavista lasipurkeista on säilytyksen helppous. Jos ei heti pääse nauttimaan, ne voivat odottaa jääkaapissa aivan rauhassa. Usein myös ennakoin illan nälkää ja teen tällaisen vanukkaan valmiiksi odottamaan. Lisäksi lasipurkissa näitä on helppo kuljettaa esim. töihin ja kouluun. Muovirasia aukeaa huomattavasti herkemmin kuin vastaa purnukka tai perus lasipurkki. 

Coconut Blueberry Chia pudding

Kookosmaidon tilalle

1.5dl vettä
1rkl cashew pähkinöitä
2rkl kookoshiutaleita/raakoja kuivattuja kookoslastuja

Blendaa ainekset mahdollisimman tasaiseksi. Jos käytössä on heikompi blenderi, yhdistä ainekset ja anna niiden liota muutama tunti ennen blendaamista.

Vanukaspohja

1.5dl kookosmaitoa tai edellä kuvattua seosta
1dl mantelimaitoa
5rkl chiasiemeniä
Kanelia ja vaniljaa

Lisäksi halutessasi: Mikäli haluat jälkiruokamaisemman maun lisää joko 1rkl hunajaa tai muutama tippa steviaa. Käytin tähän english toffee stevia tippoja.
2tl vanilja-riisiproteiinia

Päälle

1 banaani
1-2dl mustikoita
raakakaakaonibsejä rouhittuna

Sekoita kookosmaito, mantelimaito, mausteet ja chiasiemenet keskenään. Sekoita huolella vaikka haarukalla tai ravista purkissa niin että chia levittyy tasaisesti eikä paakkunnu yhteen. Jätä jääkaappiin odottamaan ja käy välillä sekoittamassa, mikäli muistat. Jos et muista tai ole kotona, sillä ei ole niin väliä. Sekoia kerran kunnnolla ennen muiden ainesten lisäämistä.

Lisää ensin viipaloitu banaani, sitten marjat ja koristele lopuksi kaakaonibseillä. Mikäli et pidä niiden mausta rouhi päälle hiukan raakasuklaata. Toki se maapähkinävoikin sopii aivan kaikkialle, joten myös tähän. 

Nauti välipalana, aamupalana, eväänä tai jälkiruokana!


2

Blinijuhlat ja sairastelua


Mikäs sen sopivampaa työharjoittelun päätteeksi, kuin kunnon räkätauti. Vielä toissayönä olin sitä mieltä että aamulla mennään salille (en mennyt) ja eilen aamulla ajatus oli että tämä menee kyllä ohi pienellä levolla. Aamulla ehdin viedä työpaikalleni kakkua, käydä äidilläni ja siivoilla kotona. Olo oli väsynyt, mutta ihan ok. Kotiin jäämistä en edes harkinnut. Iltaa kohden alkoi väsyminen lisääntyä ja ennen nukkumaan menoa jo käden nostaminen oli vaikeaa. Ai kun kiva. Nyt istun kotona, korvat niin lukossa että edes tietokoneen naputusta en kuule kunnolla. Silmät vuotaa ja yleinen ymmärrys ja ajattelukyky merkittävästi alentuneena. Miehellä olisi ollut tänään koulua, mutta hän viihtyy aamuisin sängyssä ja aina toisinaan lukujärjestys mystisesti muuttuukin sellaiseksi, että oppitunnilla ei tarvitsekaan olla läsnä. Myös tänäaamuna kävi näin. Onpahan minulla seuraa täällä kotona :)

Räkätaudissa on mukava viihdyttää itseään youtuben maailmassa. Olen aina innostunut katsomaan postauksia ruokavalioihin liittyen. Viimeaikoina suosikeiksi on noussut Rice & Raw, Freelee The Banana Girl ja Kat Green. Aihe pyörii saman kiinnostavan aiheen ympärillä ja jos minua haluaa joskus jouluna tai synttäreillä ilahduttaa, sellainen kirja kuin 80/10/10 diet kiinnostaa kovasti. En tiedä saako tätä kirjakaupoista mutta Amazonista ainakin löytyy :) En ole kiinnostunut noudattamaan kyseistä ruokavaliota, mutta minua kiinnostaa lukea aiheesta lisää niin puolesta kuin vastaan. Hyviä hedelmä- ja smoothieohjeita ei toisaalta ole koskaan liikaa.

Viikonloppuna oli blinijuhlat äidin luona. Olenko tarpeeksi monta kertaa kertonut, kuinka ihanaa on mennä hänen luokse syömään, kun saa oikeasti hyvää vegeruokaa ilman erityisiä vaatimuksia. Blinit syntyvät munatta ja sienikastikkeet maidotta. Ikeasta haetaan minulle omat mädit ja pääruoaksi valitaan vegaaninen pihviohje. Päälle korianterikastiketta ja äidin tekemää pahoilaisenhilloa. Kaikki sujuu mutkatta ja helposti, ja ruoasta ei tarvitse ottaa stressiä. Minä saan tietenkin tehdä kakut!

Blinien ohje oli Chocohilin ja päälle laitettiin kurpitsaa, suolakurkkua, sienikastiketta ja vegemätiä.

Tässä linkissä aikaisemmat blinini.

4

RAW. Size Matters

...Smoothie

Olen viimeaikoina syönyt entistä enemmän raakapainotteisesti. En sentään täysin raakaa, mutta ainakin hedelmien määrä ruokavaliossa on lisääntynyt entisestään. Olen myös alkanut valmistaa smoothieita enemmän, yleensä aamupalaksi tai lounaaksi. Molemmat ruoat ovat sellaisia, joissa oikeasti kaipaan energiaa. Minulle sopii huomattavasti paremmin runsas syöminen päivän alussa, ja vähän kevyempi sitten myöhemmin. Jos syön lounaaksi kevyen salaatin, kaipaan siihen vierelle vielä smoothien tai kasan hedelmiä.

Olen myös rauhoittanut syömisvauhtiani, mikä näkyy ehkä eniten parantuneessa olossa. Pyrin olemaan enemmän läsnä ja syömään rauhassa, tässä riittää vielä opettelemista. Rauhassa syöminen kulkee kausittain. Välillä on viikkoja jolloin muistan popsia aivan rauhassa ja sitten tulee kausi jossa kirjaimmellisesti imuroin ruokani ja samalla pohdin että ohhoh kun on raskas olo.

Kun lounaaksi on smoothie, koko ratkaisee. Samalla on myös hyvä tilaisuus harjoitella rauhassa syömistä, sillä smoothiekin on hyvä pureskella ja hörppiä rauhassa. Minulta kyseltiin taas ruokapäiväkirjaa ja sellainen on jossain vaiheessa tulossakin. Nyt karkeampi jaottelu siitä, minkälaiselta päivän ruokani näyttävät ja minkä olen huomannut sopivan minulle.

Päivän ruokavalintani näyttävät usein tältä
  • Aamu. Smoothie, hedelmäkasa tai puuro
  • Lounas. Salaatti, suuri smoohtie tai jokin raakaruoka-annos
  • Välipala. Kasvisjogurttia, hedelmiä ja pähkinöitä, Yosa Sport on suosikkia kun eväs pitää saada kaupasta, jotain myslintapaista.
  • Päivällinen. Usein lämmin ruoka, tofua, tempehiä, hernettä, soijaa, tai muita papuja ja linseejä. Joskus myös keitto/salaatti. Yleensä jotain mikä on sekä minun että miehen mieleen.
  • Välipala2. Hedelmiä tai sekalaista napsimista riippuen siitä mitä kaapista löytyy. Edellispäivien jämäruokaa.
  • Iltapala. Chiasiemenvanukkaat syön usein iltaisin. Joskus myös leipää tai myslintapaista, mutta paras olo ja uni tulee chiavanukkaasta.
Iltapala tulee usein syötyä klo 22.30. Tämä johtuu siitä, että työvuoroni loppuu iltaisin klo 22. Kun pääsen kotiin, minulla on nälkä vaikka olisi mitä välipaloja syönyt töissä. Chiavanukas on ihana ratkaisu, sillä se täyttää sopivasti olematta liian raskas. Teen usein vanukkaani valmiiksi jääkaappiin odottamaan, sillä kun astun ovesta väsyneenä ja nälkäisenä, on helppo tarttua valmiiseen annokseen eikä alkaa pohtimaan että mitäs tässä nyt kyhäisi.

Toki myös herkuttelen ja syön omia leivoksiani. Esimerkiksi välipalan kohdalla söin tällaisen tipuleivoksen! Maapähkinävoita sujahtaa herkuksi niiin puuron, hedelmien kuin smoothien kaveriksi. Karkkihimoon haen työpäivän jälkeen Punniste ja Säästästä terveellisempiä herkkuja. Onneksi moinen on työpaikkani vieressä! Leipää olen syönyt entistä vähemmän, mutta suosikkini on tämä gluteeniton siemenleipä tai itse tehdyt ruisleipäset. Nuo ruisleipäset onnistuivat muuten ihanasti myös kaurajauhoa käyttämällä vehnä- tai spelttijauhon sijaan.

Nyt tähän Size Matters Smoothieeseen. Smoothie ilahduttaa ja paljon smoothieta ilahduttaa vielä enemmän, eikö? Toiset järkyttyvät smoothiekoolle ja sanovat, että on suorastaan hirveää syödä niin paljon hedelmiä koska hiilarit ovat pahasta vai miten sen meni? Minä taas nautin siitä että purkkiin mahtuu kokonainen ananas tai 6 hedelmää.

Jokaiselle sopii omanlainen ruokavalio ja mielestäni oman kehon kuunteleminen kertoo aika paljon siitä, mikä itselle käy tai ei käy. Runsas hedelmien syönti on aina ollut minun juttuni, vihannesten lisäksi tietysti. Kun syön päivässä paljon värikästä ja raikasta ruokaa, olo pysyy hyvänä, vatsa litteänä, mieli on virkeä ja treenit kulkevat! Ja vaikka en pastasta tai riisistä niin välitä, niin hedelmien hiilareille ja makeudelle sanon että kyllä kiitos ja enempi on parempi. 

Size Matters - Smoothie

2 banaania
3 kiiviä
1 mango
1 kourallinen lehtikaalia
1kourallinen pinaattia
1/2 avocado 
Nippu tuoretta minttua
0.5dl riisiproteiinia

Blendaa ainekset ja nauti. 





4

Raw Easter Chicks For Two





Hetken mielijohteesta päätin osallistua CocoVi pääsiäiskisaan!
Keksin nimittäin miljoona ja yksi asiaa mitä kaikkealla tekisin palkintopussukalla. Kisasta voi lukea täältä!

Tarjolla raikkaita single serve juustokakkuja jotka siis esittävän hulluineen silmineen ja nokkineen pääsiäistipuja. Mieheni kyllä vihjasi ystävällisesti että hän ei näitä tipusiksi tunnistanut, mutta sellaisia ne kuitenkin nyt ovat :D! Pääsiäisenä on kaikenlaista herkkua tarjolla joten kannattaa tehdä vain kaksi leivosta, jotta välttyy siltä pakottavalta tarpeelta ravata jääkaapilla ja ottaa ''ihan vain pienen palan vielä''. Toisaalta, kyllä tällaisia tipusia vähän paremmalla omatunnolla voi popsia useammankin.

Maku oli ihanan raikas, mutta niiin täyteläinen ja moussemainen. Popsimme nämä yhdeltä istumalta mieheni kanssa, ja sitten suuntasimme kävelylle aurinkoon. Mango nousi ehdottomasti suosikiksi raakaleivonnaisissa.

Iloista pääsiäistä!

RAW EASTER CHICKS FOR TWO

Pohja

12 parapähkinää
4 liotettua taatelia tai 0.5dl liotettuja rusinoita
1rkl kookosöljyä

Kakkuosa

2dl cashewpähkinöitä
1 mango
2rkl kaakaovoita
2rkl kookosöljyä
1rkl hunajaa/agavea tai muutama tippa steviaa
1tl soijalesitiiniä
1dl sitruuna-/appelsiinimehua
(2tl macaa ja tocoa)
Keltaiseen väriin väriainetta tai sahramia

Koristelu

Kookoshiutaleita
4 silmää

Laita aivan ensimmäiseksi cashewpähkinät likoon veteen ja siirrä sivuun odottamaan.

Vuoraa kaksi mukia kelmulla pohjaa myöten. Jätä mukin yli menevä osa tarpeeksi pitkäksi jotta saat siitä myöhemmin hyvän otteen jolla kiskoa leivokset ulos. Jos sinulla on sopivan kokosia silikonimuotteja ja pieniä leivosmuotteja, käytä niitä. 

Tee ensin pohja. Blendaa pähkinät hienoksi ja lisää joukkoon valitsemasi hedelmä. Pohjan teossa voi käyttää sekä taateleita että rusinoita. Myös viikunat tai kuivatut aprikoosit varmasti toimivat, kunhan ne on ensin liotettu pehmeiksi ja tahmaisiksi. Jos blenderi ei ole tarpeeksi tehokas käytä yleiskonetta tai jauha käsipelillä, sekin onnistuu! Lisää sula kookosöljy ja sekoita vielä kunnolla. 

Painele pohjamassa kunnolla muottisi pohjalle ja aseta jääkaappiin odottamaan.

Laita kaakaovoi ja kookosöljy kattilaan ja kuumenna matalalla teholla välillä sekoittaen. Jos käytät hunajaa tai agavea, lisää sekin joukkoon. Yleensä suosin hunajaa mutta tällä kertaa makeutin steviatipoilla, lisää nämä vasta lopussa. 
Kuori mango ja heittele palat blenderiin, lisää joukkoon myös valutetut cashewpähkinät ja soijalesitiini.Tämä ei ole pakollinen mutta tekee rakenteelle hyvää. Lisää halutessasi muita boosteja. Itse laitoin hiukan macaa ja tocoa. Lisää myös sitruuna- tai appelsiinimehu vähän kerrallaan. Massa saa olla paksuhkoa mutta sen tulisi kuitenkin pyöriä lähes ongelmitta, välillä sekoitussauvalla avittaen. Jos massa ei pyöri, lisää vielä hiukan appelsiini- tai sitruunamehua.

Sekoita kaakaovoi ja kookosöljy pähkinämassaan, ja lisää tässä vaiheessa steviaa, mikäli käytät sitä makeuttamiseen. Maistele välillä jotta lopputulos ei ole liian makea. Koska lopputulos ei ollut tarpeeksi keltainen, käytin värjäämiseen vielä sahramia. Se on miedon makuinen joten voit huoletta laittaa sitä kunnes saat mieleisesi keltaisen.

Kun täyte on valmis, kaada se pohjien päälle. Halutessasi noroa loppu täyte niin, että päälle jää ''nokka''. Aseta jääkaappiin odottamaan mielellään yön yli. Kun kakut ovat jähmettyneet, nosta ne muoteista pois kelmun reunoja apuna käyttäen. Älä pelkää pientä epätasaisuutta, sillä pintaa voi tasoittaa helposti kuumassa vedessä käytetyn veitsen avulla. Pyörittele kookoshiutaleissa ja lisää silmät. Käytin kuivattuja mansikoita hiukan hullun vaikutelman saamiseen :D Puolikas cashew antaa kivat hymysilmät.

Nauttikaa auringosta ja herkuista! Kurkatkaa myös instagramista miten Naos nauttii pääsiäisherkkunsa. Terveisin instasta innostunut.


6

K&K joins instagram

Eilisen Indiedays bileiden lopputuloksena, minä ja paras ystäväni tulimme siihen tulokseen että on aika oivaltaa mikä se instagram oikein on. Lisäksi muutama ruokabloggaaja vakuutti rinnalla, että siellä on hyvä jakaa kaikki kuvat mitä ei muuten täällä jaksa tai kehtaa! Kaksi viisi lasia viiniä ja minä olin myyty.... Aamulla kahvikuppi kouraan ja googlen ääreen... ''how to get started on instagram''. Vieläkään ei ole harmainta aavistusta miten tuo toimii, mutta onhan minulla jo kolme seuraajaa... ja yksi kuva. Seuraajien toivossa en toisaalta tuota perustanut, vaan ehkä enemmän ystävien kanssa sosiaalisoitumisen ja kuvien jakamisen ilon merkeissä. Mikä taitaa olla se tarkoituskin.   

Kuitenkin nyt kiinnostuneille tiedoksi, että minut löytää instagramista klikkaamalla yllä olevaa kuvaa. Käyttää en vielä oikein osaa, enkä ymmärrä hashtag# juttuja, joten käytännön vinkit saa jakaa!
4

Kissojen juhlapäivä

Kissojen juhlapäivä on kun...

Ruoaksi on maksaa
Zooplus tuo kotiin uuden hiirilelun
Murren Murkinasta saa puruluun





4

DIY Puffed Amaranth Cereal



 Vähään aikaan en ole ollut näin innoissani mistään! Kaupoissa aina katselen kaihoisasti puffattua amaranttia, riisiä, tattaria.. mitä näitä nyt on. Tiedän kuitenkin syöväni sen hetkessä, eikä hinta ole sen arvoinen. Googlauksen tuloksena löysin tämän blogin, jossa kerrottiin miten puffata amaranttia itse. En voinut uskoa kuinka helppoa se on! Äkkiä kattila kuumaksi ja amarantti kaapista, puoli tuntia myöhemmin minulla oli kevyen kevyttä, herkullista ja rouskuvaa amaranttimuroa käsissäni, voitto!

Olen siis henkeen ja vereen myslin ystävä. Jos pitää valita yksi heikkous, johon tartun matalan verensokerin iskiessä, se on mysli. Ja maapähkinävoi, tietenkin. Olen sanonut miehelle että meille ei saa ostaa kotiin sitä sokerista ja öljyistä muromysliä. En pidä sitä millään tavalla esim. terveellisenä aamupalana, mutta jos sitä on niin minä myös syön sen.

Itsetehdyt myslit ovat niiin hyviä, mutta kun upotan sekaan mieleisen määrän pähkinää ja kuivahedelmää niin lopputulos on myös ei niin lompakkoystävällinen. Opiskelijabudjetilla kuitenkin mennään! Amaranttia olemme keittäneet lisukkeeksi sekä puuroksi. Puuroon en lämmennyt niin paljon kuin vaikkapa hirssi tai tattaripuuroon. Nämä amaranttimurot ovat kuitenkin niin uskomattoman hyviä, että taidankin tietää mitä rupean valmistamaan myslin tilalle.

Sunnuntaiaamu ei voi paremmin alkaa, kun ensin pelataan tunnin sulkapalloreissu hyvän ystävän kanssa ja tämän jälkeen syödään ihanan raikas ja värikäs aamupala kaikill herkuilla! Rehellisyyden nimissä myönnän että peli tapahtui kyllä puolen päivän tienoilla ja loukkasin jalkani niin että jouduin linkkaamaan kotiin,  mutta kai sitä saa vähän romantisoida kertomusta..?

AMARANTH CEREAL

Amarantin Puffaaminen

Virallisesti puffaaminen taitaa tarkoittaa turvottamista yms. mutta koska sana ''puffed'' kuvaa mielestäni parhaiten  sitä mistä tässä on nyt kyse, turvottaminen antaa jotenkin erilaisen sävn. Olkoot nämä nyt suomeksikin puffattuja amarantteja. 

1) Tarvitset kattilan ja kannen. Ohje suositteli paksupohjaista kattilaa, mutta otin itse aivan normaalin kannellisen kattilan. 

2) Kuumenna kattila aivan kuumaksi!

3) Tiputa kattilaan 1rkl kerrallaan amaranttia. Ne alkavat kuumuudessä heti poksua, joten pidä kansi päällä. Parin sekunnin välein nostin kattilan ja pyörittelin sitä niin että amarantit levisivät tasaisesti pohjalle ja sekoittuivat välillä. Tässä menee hyvin lyhyt hetki. Kun poksuminen alkaa vähentyä, kaada amarantit pois toiseen kulhoon jäähtymään. 

Puffautunut amarantti näyttää vaalealta ja ilmavalta, palanut on pieni ja tumma. Jos tunutu että murosi palavan poksumisen sijaan, vähennä hiukan lämpöä ja kokeile uudestaan. 

4) Toista vaihetta 3, kunnes sinulla on tarpeeksi amaranttimuroja. 

Aamupalalautaselle tarvitset

1dl amaranttipuffeja 
Tuoretta mangoa
3 kuivattua aprikoosia
2dl soijajogurttia
1rkl maapähinävoita

Laita maapähkinävoi pienessä kulhossa mikroon, jotta saat sen kunnolla juoksevaksi. Kasaa soijajogurtin päälle muut ainekset ja koristele maapähkinävoilla. Nauti

Voit myös tehdä amaranttipuffeistasi muromysliä sekoittamalla siihen öljyä ja agavesiirappia, sekä paistamalla niitä hetken uunissa!
6

RAW LUNCHBOX Vihreä Kukkakaalisalaatti


Monessa raakaruokablogissa ja kirjassa löytyy kukkakaalista tehty riisi. Vein asian vahingossa asteen
pidemmälle, kun innostuin blendaamaan hiukan liian pitkään aamusalaattiani. En ollu oikeastaan alussa varma haluanko tehdä keittoa, salaattia vai ''muhennosta'', mutta onneksi lopetin hienontamisen tässä vaiheessa, sillä lopputulos oli herkullinen mutta myös kivan näköinen. Miten nyt kukakin tykkää vihreää mössöä kauniiksi kutsua. Rusinainnostus ei lopu mihinkään, sillä olen päivä päivältä vakuuttuneempi siitä, miten ne sopivat raakaruokiin. Suunnitelmissa on kyllä kokeilla kuivattua aprikoosia tai viikunaa seuraavaksi, ovathan ne lempparilistani ykkösiä!

Työharjoittelua on puolet takana puolet edessä. Myös yksi harkkapaikka on hommattuna tulevalle syksylle, jolloin menen terveyskeskukseen terkkaroimaan ja muistuttelemaan ihmisiä juomaan riittävästi maitoa ja syömään ainakin 8 leipää päivässä kevytmargariinilla sekä light tuotteilla päällystettynä (toimituksen huomio: huomaa kommentin oi niin näpsäkkä sävy!). Neuvolapaikka on vielä hakusessa. Ensi syksyä ja terkkarihommia odotellessa!

Nyt kipaisen äkkiä Tallinnan puolella suklaiseni kaksospoikien synttäreillä. Harmi kun ei taida olla aikaa tehdä tofu ja muiden vegaanituotteiden raahausta kotiinpäin, ensi kerralla sitten!

Vihreä Kukkakaalisalaatti

Kourallinen kukkakaalin nuppuja,Kaksi kourallista tuoreita baby pinaatin lehtiä
Hiukan tuoretta basilikaa ja persiljaa
1/2 avocado
0.5dl saksanpähkinöitä
Pieni pala paprikaa
2rkl sitruunamehua
1rkl ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi
Mustapippuria

3 aurinkokuivattua tomaattia
Muutama rkl rusinoita

Hienonna kaikki ainekset sykäyksittäin blenderissä tai monitoimikoneessa sekaisn aurinkokuivattua tomaattia ja rusinoita lukuunottamatta. Lisää ne pilkottuna tai kokonaisuudessaan salaattisi päälle ja nauti!

Kommenteissa syntyi muutama idea aiheesta joten linkkaampa tämän tähän. Tekisi mieli lukea tämä Ruokapyramidihuijaus kirja, mutta vielä en ole saanut käsiini. 3.4 oli julkaisupäivä. Onko kukaan päässyt kurkkimaan sisältöä?



4
Back to Top