Pumpkin Challenge: Tyrni-Kurpitsa Smoothie


Viikko kolme käynnistyi eilen. Kurpitsahaasteen reseptit löydät myös tämän kurpitsahaaste tunnisteen alta. Täältä taas löydät kaikki kurpitsa-aiheiset ohjeet. Tänään taas kurpitsaa juoman muodossa, mutta en vaan voinut vastustaa. Heti kun maistoin tätä ensimmäisen siemauksen, tiesin että blogiin päätyy!! Seuraava resepti tulee sitten olemaan suolainen.

Käytin koko sunnuntaipäivän siihen, että paistoin kurpitsani pehmeäksi ja soseutin sen minigrip- pusseihin. Yhdessä pussissa on aina noin 400g, sillä saman verran on myös kaupoissa myytävissä kurpitsasosetölkeissä. Näin on helppo ottaa pussi sulamaan, sillä useissa ohjeissa neuvotaan käyttämään tölkillinen kurpitsaa. Taktikointia :)! Näitä 400g pusseja on pakkasessa tällä hetkellä noin 40 kappaletta. Aika monta tuntia meni siis tähän hommaan!

Tämä smoothie takuulla herättää aamuun. Se on ihanan raikas ja kirpsakka, sekä vitamiineja täynnä. Niitä täällä oleva räkänenä ainakin tarvitsee parantuakseen nopeasti räkäisyydestä. Olen myös popsinut muita marjoja, joita pakkasesta löytyy. Kaikki vitskut ja flavonoidit mulle nyt.

Mikäli kurpitsa on vähän uusi ja pelottava juttu, niin ei hätää. Tässä se ei korostu päämakuna, vaan antaa taustalla kivaa pehmeyttä. Tyrnejä sen sijaan ei kannata unohtaa. Mikäli niitä ei ole saatavilla, kokeile korvata ne jollain muulla melko hallitsevalla maulla. Lakka voisi toimia myös hyvin. Jos sekin on liian eksoottista, kokeile ananasta, persimonia tai mangoa. Jotakin keltaista ja herkullista!

Sitten huomasin ihan yllättäen, että kohtahan onkin jo lokakuu! Tiedätte varmaan mitä se meinaa! Lihaton lokakuu alkaa ja kannustankin kaikkia lähtemään mukaan kokeilemaan :) Jos tuntuu liian haastavalle, niin voihan sen toteuttaa myös esimerkiksi maanantaista perjantaihin. Tämä on mielestäni oikein hyvä tempaus, johon kannattaakin innostaa vaikka perhe tai työporukka. Porukassa on aina kivempaa. Lihattoman lokakuun facebook-sivut löytyvät täältä. 

Koska kenellekkään muulle en uskalla lähettää henkilökohtaista kutsua, niin äiti sinut haastan mukaan! Äidin uskaltaa aina haastaa...

Mikäli olet kasvissyöjä ja syöt hyvin kasvispainotteisesti, voit haastaa itsesi kokeilemaan esim. maidotonta ruokavaliota? Minulta on toivottu vegaani-postausta, jossa kerron omasta ruokavaliostani ja aatteista sen takana. Täten lupaan toteuttaa tämän lokakuun aikana.



Tyrni-Kurpitsa Smoothie 
aamupalaksi yhdelle

1dl kurpitsasosetta
1dl tyrnejä
1 banaani
2 appelsiinia
2rkl kookosmaitoa
Vettä niin paljon kuin haluat.

Kuori appelsiinit ja heitä blenderiin. Lisää loput ainekset ja anna pyöriä kovalla teholla. Norota vettä joukkoon kunnes koostumus on mieluista. Mikäli haluat makeampaa lopputulosta, niin vaniljanmakuiset steviatipat sopivat oikein hyvin. Itse pidän kuitenkin raikkaasta lopputuloksesta, ja koen, että banaani kyllä makeuttaa riittävästi.  Nauti!

Tervetuloa myös uusille lukijoille! Toivottavasti viihdytte reseptieni parissa.



10

Linssihummus




Nyt on paras aika nauttia syksyn sadosta. Kurpitsaa on kaupassa tyrkyllä, ja mummon pihalta saa porkkanaa ja punajuurta. Sienet odottavat pakkasessa ja puolukat sujahtavat aamusmoothien joukkoon. Ruokaa saa luomuna, kotimaisena, lähiruokana, puhtaana, herkullisena! Sen lisäksi että kaikki tämä on ihan älyttömän herkullista, se on myös halpaa (lue: ilmaista).

Valehtelisin jos väittäisin, että se ei olisi yksi syy miksi otan mielelläni vastaan kaikki ylimääräiset porkkanat. Uuden läppärin osto tekee uhkaavasti tulojaan ja yritän pistää hiukan sivuun, jotta voisin ehkä ostaa vähän paremman vehkeen kuin nykyinen. Onneksi samassa taloudessa asuu oma it-tuki. Minun tehtäväkseni jää ilmoittaa summa, minkä olen valmis maksamaan. It-tuki puolestaan saa katsoa mitä sillä hinnalla kannattaa hankkia. Sopii minulle, sillä värillä tai ulkomuodolla ei loppujen lopuksi ole niin paljon väliä. Enemmän toivon hyvää akun kestoa ja keveyttä, jotta tietokone sujahtaisi mukaan hiukan helpommin kuin nykyinen.

Eilen tein linssihumusta uunijuureksien kanssa. Eipä tätä virallisesti varmaan saisi humukseksi kutsua, kun kaksi pää raaka-ainetta puuttuu, ne kikherneet ja se taihini. Mutta ei se varmaan ole niin tarkkaa. Jos joku kovasti hermostuu tästä epähumuksesta, niin toki joukkoon voi lisätä niitä kikherneitä ja sitä tahinia, jotta nimi ei petä kantajaansa.

Ohjeesta tulee isompi erä, ja sitä voikin käyttää jääkaappikylmänä dippinä tai levitteenä. Tämä taipuu myös loistavasti kastikkeeksi esim. pastan tai salaatin sekaan. Eräs ystäväni kertoi, että hänen kolmevuotiaansa ei suostu syömään vihanneksia, ellei voi kastaa niitä humukseen tai vastaavaan dippiin. Käypä tämä siis sellaiseenkin!



2dl kuivattuja linssejä
1 suuri sitruuna
2 valkosipulin kynttä
0.5dl + 1rkl oliiviöljyä
1/2 puska basilikaa
kourallinen korianteria 
1dl auringonkukansiemeniä
1dl vihreitä oliiveja
1/2tl misoa

mustapippuria mausteeksi

Keitä linssit kypsiksi ja purista sitruunasta mehu. Paahda auringonkukansiemenet pannulla jatkuvasti sekoittaen. Kun ne ovat paahtuneet kauniin rusehtaviksi, siirrä ruokalusikallinen sivuun koristeeksi. Säästä myös 1rkl oliiviöljyä päälle kaadettavaksi.

Voit valmistaa hummuksen joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Myös yleiskone käy oikein hyvin. Minä käytin vitamixiani, kuten tavallisesti.

Kaada kaikki ainekset blenderiin ja sekoita. Mikäli massa on liian paksua, lisää hiukan öljyä tai sitruunanmehua vielä. Koristele auringonkukansiemenillä ja tarjoile. Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.


Nauti kauniin vihreästä väristä ja syksyisestä mausta.




2

Pumpkin Challenge: Pumpkin Spice Latte



Viikko kaksi.

Tiedostan hyvin miten oudolta se kuulostaa, että pitäisi laittaa kurpitsaa kahviin. Luota minuun, se sopii sinne juuri niin hyvin kuin se sopii piirakkaan tai keittoonkin. Eli siis loistavasti! En tiedä kuka tämän idean on keksinyt, mutta kiitos hänelle!

Pumpkin spice latte on varmaan tullut tutuksi Starbucksin juomana. Jos ei sitä ole siellä juonut, niin varmasti kuvia on ainakin nähty? En ole koskaan käynyt suomen Starbucks kahvilassa ja muutenkin olen asioinut koko ketjussa elämäni aikana vain kaksi kertaa. Rehellisyyden nimissä siis täytyy myöntää, että minulla ei ole aavistustakaan miltä aidon ja alkuperäisen kurpitsalaten kuuluisi maistua. Jos se maistuisi yhtään samalta, kuin tämä juoma, se olisi varmaan vakkarivalintani!

Tässä ohje, joka on ajan mittaan muodostunut sellaiseksi kuin se on nyt. Voit toki nauttia tällaisen aamupalaksi aamukahvin sijaan, mutta minulle tämä toimittaa enemmän jälkiruoan virkaa. Kahvi on minulle todellinen herkku, ja tässä juomassa sitä ei ole läheskään tarpeeksi, jotta kahvihampaan kolotus ei vaivaisi koko loppupäivää. Jälkkärihammas sen sijaan on oikein tyytyväinen.

Kurpitsajuomat kannattaa pitää mielessä varsinkin sellaisina hetkinä, kun sinulla kurpitsajämät, joita et osaa oikein upottaa mihinkään. Mikä loistava tekosyy lusikoida jämät blenderiin ja juoda vielä yksi kupillinen kahvia. Kuvat nappasin jo aikaisemmin, mutta tätä kirjoittaessa piti käydä pyöräyttämässä yksi latte lisää. Olen liian heikko vastustamaan mitään näin hyvää. Kuumasta kaakaosta en niin paljon innostu, mutta kun kyse on tästä, olen jo matkalla keittiöön.


Isoon mukilliseen,

2dl mantelimaitoa
1dl+3rkl  kookoskermaa
3rkl kurpitsasosetta
muutama tippa vanilja-aromia
1 shotti espressoa
1/4tl kanelia
ripaus inkivääriä ja kardemummaa
1rkl hunajaa*

vaahdotettua kookoskermaa ja kanelia

Lisäksi: Päälle voit raastaa appelsiinin kuorta.

*Voit makeuttaa mieleiselläsi tavalla. Käytin tässä hunajaa mutta usein käytän myös stevia-tippoja joissa on mukana vanilja-aromi. Oikeastaan mikä tahansa sopii tähän, kunhan se on itselle mieluinen. Tämä juoma kuitenkin kaipaa makeutusta, joten suosittelen ettet skippaa tätä vaihetta kokonaan.

Kaada mittakannuut mantelimaito ja kurpitsasose. Kuumenna ne mikrossa tai kattilassa melkein kiehuvaksi.Valmista espresso.

Sillä aikaa kun espresso valmistuu, ota kookoskerma ja vaahdota se jämäkäksi. Tämä onnistuu parhaiten kylmillä välineillä ja kunnon teholla. Kookoskerma nousee tölkissä veden päälle, kun sitä säilyttää jääkaapissa. Olen huomannut, että joissain merkeissä tätä tapahtuu hiukan vähemmän. Tällöin olen vaahdottanut sitä ihan samoin, mutta lopputulos on vain vähän löysempää. Makua se ei onneksi haittaa!

Kaada ainekset blenderiin, mutta säästä 3rkl kookoskermasta koristeluun. Sekoita tasaiseksi ja kaada mukiin. Lusikoi loppu kookoskerma päälle, ripottele kanelia ja nauti kuumana!

Pue villasukat jalkaan ja nauti syksystä!

...ja tee opinnäytetyötä.
6

Raw Cacao Avocado Cake



Viime lauantaina vietimme aikaa hyvän ystäväni luona hänen syntymäpäiviään. Ilta venähtikin melko pitkäksi ja kotiin tuli lähdettyä ajelemaan vasta puoli yhden aikoihin. Tai noh, kenelle tämä on alkuilta ja kuka menee nukkumaan normaalisti kymmeneltä... Onneksi ei itse tarvinnut ajaa (ilman ajokorttia ja viineissä) vaan kyyti saapui ovelle ja vei turvallisesti kotiin. Parisuhteen hyvät puolet :)!

Tämän kakun väsäsin kiireessä aamuvuoron jälkeen ja kirjoitin kaiken varalle aineksia ylös kännykkään, jos se sattuisikin olemaan hyvä. Näitä vastaaviahan on vaikka millä mitalla, mutta olen viimeaikoina kiinnostunut kokeilemaan raakaleivonnaisista vähän edullisempia versioita. Avocado ei maistu tästä läpi, joten ei huolta,  mikäli se ei sellaisenaan ole ykkösherkkuasi. Makua voi välillä myös tarkistaa ja lisätä esim. kaakaojauhetta vielä suklaisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Pohjaan käytin maapähkinöitä sellaisenaan. Mikäli aikaa on, ne voi paahtaa uunissa kevyesti ensin. Lopputulokseen tulee ihana maapähkinäinävoinen maku!

Kakusta tuli ihanan täyteläinen ja suklainen! Avocado piti koostumuksen todella mehevänä ja huijasi mukaan vähän niitä hyviä rasvojakin :)!


Pohja

2dl maapähkinöitä
1dl tuoreita taateleita

Suklaatäyte

1 iso kypsä avocado
3 tuoretta taatelia
0.5dl kookosöljyä
1.5rkl kaakaovoita
0.5dl raakakaakaojauhetta
1-3 rkl hunajaa maun mukaan
1 appelsiinin mehu
ripaus kardemummaa

koristeluun raakakaakaojauhetta ja goji marjoja.


Purista appelsiinin mehu valmiiksi ja lämmitä hunaja ja kookosöljy yhdessä juokseviksi. Laita kaakaovoi pienessä astiassa kuumaan vesihauteeseen.

Kuori avocado blenderiin ja lisää kivettömät taatelit. Kaada joukkoon raakakaakaojauhe ja juokseva kookosöljy ja hunaja. Anna blenderin pyöriä ja lsää sula kaakaovoi. Lisäile appelsiinimehua vähän kerrallaan norottaen, kunnes taikina on paksua vanukasmaista.

Lusikoi pohjan päälle ja koputtele pöytää vasten, jotta massa tasoittuu. Levitä lusikalla tasaiseksi. Tämä jäi melko paksuksi, eikä pinnasta tullut aivan sielä. Ei kuitenkan hätää, sillä sen voi myöhemmin siloittaa kuumalla veitsellä. Jos jaksaa. Minä en näköjään jaksanut, mutta se ei onneksi makuun vaikuta.

Siirrä kakku odottamaan jääkaappin yön yli tai laita se pakkaseen useammaksi tunniksi, mikäli haluat nauttia sitä samana iltana!

Koristele ja tarjoile!

Huom! Kakku on tehty pieneen 17cm halkasijan irtopohjavuokaan.


2

Pumpkin Challenge: Coconut-Pumpkin Pie






Minua on kyllä koulittu viimeaikoina oikein urakalla. Olen saanut niin intensiivistä valokuvaus- ja kuvanmuokkausopetusta että pää on aivan pyörällä! Kuten varmaan huomaattekin, blogini on saanut uuden bannerin ja ulkoasu on muuttunut raikkaammaksi. Parempi kuin olisin koskaan osannut itse tehdä, ja kaikki kiitos kuuluu hyvälle ysävälleni Natalialle. Hänen otoksiaan pääsee kurkkimaan tarkemmin hänen omasta blogistaan Light that once was. Hänet tunnetaan täällä toisinaan nimellä ''yläkerran mantsanopiskelija'' tai ''11 kerros''. Samassa talossa asuminen on kätevää, kun voi raahautua omaisuutensa kanssa kaverin luo kuvausoppiin ja teekupille.

Kuluneen viikon aikana olen kuullut mm. seuraavia lausahduksia:

''Tuossa kuvassahan näkyy varjot, ei sitä voi käyttää''
''Pue jotain mikä sopii kurpitsan kanssa, vaikka vihreää''
''Säädät (tähän valokuvauskiinaa) asetukset ja sit otat vaan sen kuvan!''

Jep, helpommin sanottu kuin tehty. Mutta nyt meinaan opetella homman kyllä kunnolla, ja menee jalustakin tilaukseen. Onneksi on oma tukihenkilö lähellä, jolta voi aina kysyä. Myös tämän postauksen kuvat sekä kuvankäsittely on Natalian käsialaa, kuten varmaan laadusta näkee.


Tämä kurpitsahaaste on hyvä aloittaa klassikolla. Kurpitsapiiras on niin minun kuin mieheni suosiossa. Aina kun sellaisen pyöräyttää, katoaa se hyvin nopeasti lautaselta. Tälläkin hetkellä, kakusta on jäljellä vain tyhjä vuoka ja muutama muru. Tästä tulikin erinomainen, vaikkakin hiukan erilainen mitä olen aikaisemmin tottunut tekemään. Pohjana toimii jo pidempään testauksessa oleva gluteeniton mantelipohja, joka saa kyllä kymmenen pistettä ja papukaijamerkin! Ohje on hyvin murea ja maukas, mutta ei lainkaan liian makea eikä mureneva.

Ohje on saanut vaikutteita Oh She Glows blogin kurpitsapiirakan pohjasta, mutta siihen on ajan mittaan syntynyt myös omaa kädenjälkeäni. Täyte on syntynt vähän vahingossa, kun leivoin aineksia blenderiin heittämällä ja parasta toivomalla. Pikkuhiljaa siitä kehkeytyikin tämä versio. Vink vink, sopii myös ihanasti joulupöytään!!



Gluteeniton mantelipohja:

1 cup (eli 2.4dl) kaurajauhoja*
2 cup manteleita, tai muita pähkinöitä
3rkl chia-siemeniä
1tl kanelia
1/2tl ruususuolaa
1/4 cup hunajaa*
2rkl kookosöljyä

Hienonna mantelit tehosekoittimessa tai muulla tavalla hienoksi. Rakenne saa olla hyvin hienoa, mutta älä anna massan muuttua mantelivoiksi. Sekoita joukkoon chia (tai pellavasiemenrouhe), kaneli ja suola. Lisää joukkoon kaurajauho ja sekoita huolella. Lämmitä hunaja ja kookosöljy mikrossa, ja kaada kuivien ainesten joukkoon ja sekoita. Painele vuokaan tiiviisti reunoja möyten, ja pistele haarukalla reikiä pohjaan.

*Käytin valmiita kaurajauhoja, mutta voit myös käyttää kaurahiutaleita tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee hienojakoista jauhoa.

*Hunajan tilalla voit käyttää mitä tahansa siirappia. Se toimii sidosaineena, joten mikäli hunajasi on kiinteää, lämmitä se mikrossa juoksevaksi.

Kurpitsa-kookos täyte:

1 cup kurpitsasosetta
1 cup kookosmaitotölkistä päälle noussutta kermaa
4rkl appelsiinista puristettua mehua
2tl no-egg jauhetta 
1.5rkl perunajauhoja
1/4 cup hunajaa*
1-2rkl kookosöljyä
2tl kanelia
1/2tl kardemummaa
1/2 tl vanilja-aromia

Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi.

*Hunajan tilalla voi käyttää myös sokeria. Käytä tällöin hienojakoista sokeria tai laita se ensimmäiseksi tehosekoittimeen ja anna karkean rakeen pyöriä hienommaksi. Olen leiponut myös erytriolilla onnistuneesti kurpitsapiirakkaa, mutta tähän en ole sitä vielä kokeillut. Käyttäisin ehkä tomuerytriolia koostumuksen takia.

Kaada massa tiiviisti painellun pohjan päälle ja paista 175 asteessa 1h ajan. Pidä kakun yläpuolella toista peltiä, jotta pinta ei pääse palamaan. Pellin voi ottaa pois viimeisen 15-10min aikana, mikäli pinta tarvitsee lisää väriä. Itse pidin peltiä koko tunnin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, sillä silloin koostumus tiivistyy lopulliseen muotoonsa! Kärsivällisyys kannattaa tämän kohdalla.

Koristele syksyn marjoilla ja kookoshiutaleilla!
8

How to: miten syödä mango?

Sen syvällisempää ei nyt ole tulossa. Opinnäytetyötä tehdessä on kuitenkin hyvä keskittyä olennaiseen. Olkaa hyvät. Itse opin tämän tämän vuoden puolella, joten eiköhän löydy joku joka ei ole tätä loistavaa tapaa vielä oivaltanut. 





0

Pumpkin Challenge





Tervetuloa uusille lukijoille! Toivottavasti viihdytte reseptien ja muun höpinän parissa. Kaikki palaute otetaan ilolla vastaan :)!

Nyt lähtee pieni haaste itselleni, mutta toivottavasti myös hyödyllinen juttu kaikille lukijoille.

Kurpitsaa alkaa hivuttautumaan keittiöön monesta eri suunnasta, ja kaupoissa en malta pitää näppejäni erossa niistä ihanista oransseista palloista. Olen varmaan muutamaan otteeseen tehnyt selväksi, että kurpitsa on mun suosikkia missä muodossa tahansa!  Nyt starttaakin kymmenosainenosainen kurpitsahaaste, jossa joka viikko postaan yhden kurpitsareseptin. Tämä kestää siis kymmenen viikkoa ja loppuu marraskuun puolella. Yritän suunnitella ohjeet monipuolisiksi ja tehdä sekä suolaista että makeaa. Marraskuun puolella löytyy varmaan jotain vinkkejä joulupöytään tai lahjaksi.

Idea on tässä lähinnä aktivoida itseäni, mutta myös innostaa muita hyödyntämään kurpitsaa monipuolisemmin. Koska minua on jo etukäteen varoiteltu tulevasta kurpitsasadosta, haluan aktiivisesti ryhtyä tekemään muutakin kuin sosekeittoja ja kurpitsapiirakoita (toki niitäkin on ihan pakko tehdä!). Kun julkisesti lupaa olla innovatiivinen ja aktiivinen kurpitsakokki, on vaikeampi syyttää kiirettä ja syödä sosekeittoja jouluun asti.

Muut innokkaat toki vaan mukaan kurpitsahaasteeseen, vinkkien varastaminen on ruokabloggauksen parhaita puolia ;)

Miksi kannattaa innostua kurpitsasta?

Kurpitsa on terveellistä, hyvän makuista ja älyttömän monipuolista. 

Se taipuu niin makeaan kuin suolaiseenkin ja koukuttaa takuulla pehmeällä maullaan. 

Lisäksi kurpitsaruokien teko on ystävällistä lompakolle, varsinkin kurpitsa-aikaan kun sitä voi saada omalta pihalta, tutuilta ja sukulaisilta! 

Kurpitsaa voi myös pakastaa rasioihin ja käyttää myhemmin, näin sitä ei myöskään mene hukkaan, vaikka saisitkin lahjoituksena jättiläisyksilön.

Kaikki ruoka on aina kaunista katseltavaa, kiitos syksyisen oranssin värin!

Kerrankin jotain näin ihanaa saa kotimaisena.

Kaikki ohjeet tulevat olemaan gluteenittomia. Näin ne sopivat mahdollisimaan monen suuhun ja myös siksi, että yritän kovasti kehittyä monipuolisemmaksi gluteenittomaksi ruoanlaittajaksi. Myös raakaherkkuja on luvassa!


Resepti nro. 1 starttaa ensi viikolla! Stay tuned!



16

Kirpsakka Spirulina



Oikein iloista huomenta kaikille!

Olin juuri ostamassa itselleni spirulinaa, tai muuta vihrejauhetta, kun yläkerran mantsanopiskelija kysyi, olenko kiinnostunut käyttämään hänen jauheitaan pois. No olinhan minä! Ei hyvää tavaraa roskiin voi heittää. Sainkin siis itselleni spirulinaa, chlorellaa, macaa, msm-jauhetta ja riisiproteiinia. Jokin kakku on sinne yläkertaan kyllä leivottava! Ja kakkuhuolien häivyttmäiseksi mainitsen, että luonnollisesti leivon sinne ylös jotakin terveellistä ja gluteenitonta, vastaanottajan ruokavaliota noudattaen ;)!

Sen lisäksi että pidän kovasti spirulinan mausta, se antaa aivan ihanan värin. Teen usein kouluun vihersmoothien aamuksi. Laitan banaania joukkoon, mutta en pidä siitä minkä väriseksi juoma muuttuu tummuessaan. Kun joukkoon heittää salaattia ja muita vihreitä, tätä tummumista ei juurikaan huomaa. Spirulina antaa vielä oman osuutensa ja aamupalasta tulee tummanvihreä ja kaunis!

Mikäli spirulinan maku tuntuu vieraalta, kokeile aloittaa pienestä määrästä. Lisäksi se kannattaa yhdistää raikkaiden makujen kanssa. Minttua, sitruunamelissaa, limea ja sitruunaa, inkivääriä ja kiiviä!

Nauti kylmänä!

Tänään on koulusta vapaata, ja ensi viikkokin sujuu tietokonetta tuijottaen ja opinnäytetyötä kirjoittaen. Kalenterissa lukee isolla, 8h päivässä. Tämän verran pyhitän jokaisesta päivästäni opinnäytetyölleni. Katsotaan mitä saan aikaan. Onneksi opparipari on yksi parhaista kavereistani, yhteistyö sujuu! Aihe ei ainakaan herätä tässä vaiheessa suuria innonpurkauksia. Valitsimme sen kuitenkin harkiten ja syystä, joten sitä on ehkä hyvä muistutella itsellensä motivaatiopulan iskiessä.

Tämä aamu alkoi vihreällä lasillisella. Tiedä sitten johtuiko se vapaapäivästä vai viherjuomasta, mutta olen energiaa täynnä ja valmiina päivään. Tänään olen käärinyt ison kasan sushia, imuroinut ja pessyt keittiön höyrypesurilla. Virkannut lampaan älä kysy ja nyt tietokoneella on miljoona välilehteä auki hakusanalla case manager.  Lounaaksi odottaa kasa kasviksia ja illaksi töihin mukaan nappaan sushia. Kello on puoli 11 ja käyn ylikierroksilla!

Kirpsakka spirulina-smoothie

1 banaani*
1/2 limen raastettu kuori ja mehu
nippu tuoretta minttua
1 kiivi
1tl spirulinaa (Cocovi)
kookosvettä**
Kourallinen pakastevadelmia

Sekoita ainekset tehosekoittimessa lisäten nestettä mielesi mukaan. Lisäsin pakastevadelmat vasta lopuksi, jäähdyttämään juoman kylmäksi. Nauti juoma pillillä ja lusikoi lopuksi vadelmat suuhusi. Nauti!

* Banaanin voit korvata laittamalla 2 kiiviä lisää. Myös avocado maistuu taivaalliselle tällaisessa juomassa.
**Edellinen postaus oli kakku, johon käytettiin kookosmaitotölkistä vain kookoskerma. Tähän juomaan käytin ylimääräisen kookosveden. Tässä linkki.


3

Peanut Butter Coconut Cake


 Vietimme tyttöporukkalla viikonloppuna aivan ihanaa iltaa. Väsyttävän kouluviikon jälkeen on ihana istua ystävien kanssa alas, nauttia viinistä ja kakusta sekä vaihtaa kuulumisia.

Olen halunnut kokeilla raakajuustokakkua muutenkin kuin cashew- tai muilla pähkinöillä tehtynä. Vaikka maku onkin ihana, ovat ne aika kalliita. Erityisesti silloin, kun haluaa tehdä hiukan isomman kakun. Nyt pysyin jälleen pienessä vuoassani, jotta leipomusta ei tulisi liikaa. Mikäli haluat tehdä isoon vuokaan, ainekset kannattaa tuplata.

En käyttänyt makeutusta kakkuun, sillä pohjassa olevat taatelit riittävät mainiosti. Mikäli haluat makeampaa täytettä, lisää siihen vanilja-stevia tippoja tai rkl hunajaa. Tein kakun samana päivänä, joten se ei ollut ihan täysin ehtinyt jähmettyä. Muutaman tunnin jääkaapissa olon jälkeen, kakku oli hyvin leikattavissa, mutta rakenteeltaan pehmeä ja ilmava. Seuraavana päivänä se oli taas hyvin juustokakkumainen ja tiivis. Itse pidin enemmän tiiviimmästä koostumuksesta, joten suosittelen että kakku tehdään edellisenä päivänä valmiiksi.

Tämä valmistustapa ja kakku jää kyllä suosikkilistoille! Ihanan täyteläistä ja tuhtia kahvin kanssa. Samalla taas tästä ei jää samanlaista kakkuöverioloa kuin esimerkiksi täytekakusta tai uunissa käyneestä jauhokakusta. Mikäli et halua käyttää tölkissä olevaa kookosmaitoa (ei tietoa kuinka raa-aksi se mielletään?) niin tilalla voi käyttää nuorta kookospähkinää. Se ei välttämättä vatkaudu samalla tavalla, mutta kookosöljy jähmettää massan jääkaapissa. Kookosöljyä kannattaa tällöin lisätä 1-2rkl.

Vaikka et olisikaan raakaruoasta kovin innostunut, raakakakut kannattaa pitää korvan takana. Mikäli kylään tulee vegaani, maitoallergikko, gluteeniton syöjä tai terveysintoilija, raakakakku on ratkaisusi ongelmaan. Ihan takuulla saa pisteesi nousemaan, sen sijaan että tarjoaisit kaupan valmis gluteenittomia-keksejä muiden syödessä suklaakakkua. Toisaalta, mikä sen parempi kuin tehdä kaikille syöjille herkullinen raakakakku, kehut ovat taattuja!

Peanut Butter Coconut Cake

Pohja

3dl parapähkinöitä
2dl tuoreita taateleita
1rkl maapähinävoita

Täyte

1tlk kookosmaitoa, josta käytetään kerma
2rkl maapähkinävoita
3rkl kookosöljyä
1/2 lime-mehu
Vanilja-aromia tai vailja-stevia tippoja

Koristeluun 2 kiiviä ja kookoshiutaleita.

Laita leivinpaperi irtopohjavuokasi pohjalle.

Hienonna parapähkiät blenderissä tai yleiskoneessa. Lisää maapähkinävoi ja kivettömät tuoreet taatelit yksitellen. Sekoita massaa kunnes se on muotoiltavissa. Jos taatelit ovat kovin kuivia tai kuivattuja, niitä kannattaa liottaa hetki. Tämän jälkeen aseta ne siivilään hetkeksi, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Kun massa on valmis, painele se vuokaan ja aseta jääkaappiin.

Täytettä varten ota jääkaappikylmä kookosmaito. Kun se on ollut kylmässä, kerma kerrostuu päälle ja se on helppo erotella. Kaavi lusikalla kerma kulhoon. Alla oleva kookosvesi jää käyttämättä, joten voit käyttää sen vaikka smoothieeseen myöhemmin. Vatkaa kermaa kunnes se kuohkeutuu ja siitää tulee ilmavaa. Tässä saattaa mennä useampi minuutti.

Lisää kuohkeaan vaahtoon kookosöljy ja vanilja-aromi. Vatkaa vielä hetki ja erottele noin 1/4 vaahdosta erilliseen kulhoon. Aseta sivuun odottamaan. Lisää suurempaan kermamäärään maapähkinävoi ja vatkaa kunnes se on sekoittunut hyvin. Mikäli haluat laittaa maapähkinävoita enemmän kuin 2rkl, voit laittaa sitä vapaasti. Kaavi seos pohjan päälle.

Purista limestä mehu ja vatkaa se sivuun asetetun kerman joukkoon. Tämä voi hiukan vedeltää sitä, mutta sillä ei ole merkitystä. Lusikoi se toisen kerroksen päälle vuokaan ja aseta kakku jääkaappin.

Kun kakku on jähmettynyt, koristele haluamallasi tavalla. Alunperin ostin granaattiomenan koristeluun, mutta koska se oli kuivahtanut, sooloilin äkkiä kiivin ja kookoksen kanssa. Ratkaisu toimi todella hyvin ja kiivi olikin ihanan kypsä ja raikas!

Vinkki! Mikäli lompakko näyttää punasta taateliden ja parapähkinöiden kohdalla, kokeile käyttää kuivattua taateleita tai rusinoita! Liottamalla saat niistä pehmeitä ja mehukkaita. Valuta vain ylimääräinen vesi pois. Parapähkinöiden sijaan voit käyttää mitä tahansa pähkinöitä. Myös idätetty tattari sopii korvaamaan osan pähkinöistä. Pohjaa tulee sen verran, että se riittää reunustamaan kakun. Määrää voi vähentää ja tehdä pohjan, joka on vain kakun alapuolella, mutta ei reunoilla.

4

RAW. Kermainen avocadokastike ja kesäkurpitsanuudeleita




Kesäkurpitsanuudelit ovat kyllä nousseet lempparikseni alta aikayksikön! Jättikulho raakaa kesäkurpitsaa ja soosia, on siis melko tavallinen näky sylissäni. Tiedän, että toiset myös paistavat näitä, tai kuulottavat kevyesti pannulla. Ei missään nimessä sanon minä! Ihana mieto maku ja koostumus ovat parhaita juuri raakana. Toki pidän paistetusta kesäkurpitsasta taas erilaisten ruokien yhteyksissä. Myös kurpitsa-aika on käsillä, ja tämä tyyppi ei ainakaan, malta pysyä housuissaan.


Keltaista kurpitsaa on mennyt viimeaikoina smoothien joukossa aika paljon. Tiedän kuitenkin että miehen lemppari on kurpitsapiirakka. Sitäkin on siis varmaan kohta taas tehtävä. Äiti vinkkasi minulle, että isovanhemmilla on sitten paljon kurpitsaa. Viimeksi sain n. 15kg yksilön, joten paljon minulle sanottuna voi oikeasti tarkoittaa ihan älyttömiä määriä. jee.

Huomasin myös, että olempas minä ollut laiska. Yllä olevat tunnistepalkit ovat vieläkin päivittämättä, ihan hävettää. Tällä hetkellä parhaiten toimii raaka-aineen perusteella tunnistehaku!

Mutta nyt itse ruokaan. Käytin tähän kastikkeeseen kokonaisen avocadon. Kevyempi lopputulos onnistuu, kun laittaa tilalle kesäkurpitsaa tai jotakin hedelmää. Avocado teki tästä kastikkeesta juuri niin ihanan kuin se oli, joten suosittelen ehdottomasti käyttämään kokonaisen. Kuten jotkut tietävät, tykkään myös sujauttaa hedelmää suolaisen ruoan sekaan. Raakaruokaporukoissa näkee paljon, että laitetaan mangoa vastaavaan kastikkeeseen. Koska mangot olivat vielä raakoja, ja halusin vähemmän hedelmäistä lopputulosta, käytin nektariinia. Nektariini onkin lempiratkaisuni esim. salaatinkastikkeisiin.  Jos hedelmä pelottaa, tilalle voi laittaa enemmän vihreitä, kesäkurpitsaa tai lisää sitä avocadoa, esim. puolikkaan verran. Se ei takuulla ainakaan vähennä kastikkeen
kermaisuutta!

RAW. Kermainen avocadokastike ja kesäkurpitsanuudeleita

1 kesäkurpitsa spiraloituna tai kuorimaveitsellä suikaloituna.

1 avocado
1/2 nippu korianteria
1/2 nippu rucolaa
pieni kourallinen basilikaa ja minttua
1/2-1 sitruunan mehu
1 nektariini
Muutama vihreä oliivi
1-2 lehtisellerin vartta
veitsenkärjellinen misoa

lisäksi:
250g kirsikkatomaatteja
Rukolaa

Spiraloi kesäkurpitsa ja blendaa kastikkeen ainekset keskenään. Lisää tilkka vettä, mikäli kastike tuntuu liian paksulle. Kaada nuudelien joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää tomaatit ja silppua päälle rucola.

Nauti!



0

Terveellinen ruoka - Mistä tiedän mihin uskoa?




Terveelliset valinnat?

Olen viimeaikoina pohtinut taas paljon ruokavalintoja ja keskustellut näistä asioista ystävien ja tuttujen kanssa. Nämä ajatukset ovat omiani, eikä tarkoitus ole väheksyä kenenkään muun tottumuksia tai ruokatapoja. En lähde sen tarkemmin avaamaan sitä mitä kenenkin pitäisi mielestäni syödä, enkä toki edes pystyisi vastaamaan tähän kenenkään puolesta. Toivottavasti kuitenkin tämä herättää ajattelemaan omia toimintatapojaan ja valintojaan.

Minulle hyvät ruokavalinnat tarkoittavat tiettyjä asioita, mutta jollekin toiselle, ne voivat tarkoittaa aivan jotain muuta. Ja hyvä niin, sillä se mikä toimii toisen lautasella, ei välttämättä toimi juuri sinulle. Nämä valinnat myös vaihtelevat eri elämäntilanteissa, kehittyvät ihmisen mukana ja muuttuvat uusien tottumusten syntyessä ja vanhojen unohtuessa.

Ihmiset tekevät valintoja jatkuvasti. Hedelmä vai jogurtti, kahvi vai tee, pulla vai banaani, liha vai kasvis? Onhan se monille selvää, että pienet valinnat johtavat suureen ja yksi poikkeus voi johtaa uuteen tapaan. Mistä sitten tietää mitä valintoja kannattaa tehdä?


Informaation määrän mahdottomuus!

Nykyään tietoa on ihan kaikkialta saatavilla. On kirjoja, tv-ohjelmia, lehtiä, blogeja (!!) ja tutkimuksia. Sitten tietenkin terveydenhuollon ammattlaiset (tai sellaiseksi opiskelevat!). Jokaisella varmaan on lähipiirissä ainakin yksi Pirkko tai Petteri joka tietää ihan kaikesta kaiken, tai ainakin itse luulee näin. Miten ihmeessä tässä tietotulvassa tietää mihin tai kehen ylipäätänsä uskoa.

Valitettavaa on, että liian monet lankeavat pikadieetteihin ja suuriin lupauksiin. Työpaikallani aina säännöllisesti katselen pahalla silmällä ruokajauhepusseja joiden paketit ovat toivoa ja intoa täynnä. Tai sitten hiukan pahemmalla silmällä niitä vanhempia, jotka kerta toisensa jälkeen vievät lapsensa naapurissa olevaan hampurilaispaikkaan. ''No taasko sä haluat sinne? Kai se on mentävä, kun et sä muuta syö.'' Niinpä niin.

Suuret lupaukset ja nopeat tulokset ovat yksi asia, jotka särähtävät korvaani aina pahasti. Toinen on todella tiukat ohjeet ja säännöt. Myös hyvin vaikea toteutettavuus saa ihoni kananlihalle. Tiedättehän ruokavalion jossa kerrotaan, että ollaksesi terve ja syödäksesi terveellisesti, tarvitset näitä erikoisjauhoja, näitä kapseleita ja nämä oppaat.

Kohti uusia tuulia mennessä, suosittelen ajattelemaan, onko kyseessä ruokavalio jota voin toteuttaa vaivattomasti myös tulevaisuudessa? Mielestäni ei ole mitään järkeä ryhtyä minkäänlaisille kuureille esimerkiksi painoa pudotettaessa. Kun muutosta on tarkoitus tehdä, niin jotta tilanne ei palaa ennalleen, uusia valintoja joutuu tekemään. Mikäli aikoo tehdä pysyvän muutoksen, niin näitä uusia tapoja kannattaa alkaa opettelemaan heti, eikä vasta tämän ihmekuurin jälkeen. Vaikka tarkoituksena olisikin pudottaa painoa, kannattaa miettiä olisiko syytä asettaa tavoitteensa laajempaan haarukkaan. Mikäli pyrkii syömään monipuolisesti ja terveellisesti, sekä pitämään huolta kehostaan, myös muut palat voivat loksahtaa paikoilleen siinä sivussa.

Joku sanoi kerran osuvasti, että jokainen valintamme on joko askel kohti terveyttä, tai askel kauemmaksi siitä. Vaikka en asiaa ihan niin yksinkertaisena pidä, huomaan silti miettiväni tätä toisinaan. Yksinkertaistettuna tämä ajatus voisikin toimia valintojen ja vaihtoehtojen keskellä? Minulle ainakin satunnainen herkuttelu tarkoittaa askelta kohti mielenterveyttä, joten liian ankara ei saa olla!

Kuka mitä missä - ja väittää mitä?

Kannattaa  miettiä, ketä uskoa ja mistä tietonsa hakee. Itse seuraan paljon erilaisia blogeja ja myös videopostauksia youtubessa. On kuitenkin muistettava että useimmiten niidenkin takana on tavallinen ihminen, joka luultavasti kertoo asioita omasta näkökulmastaan. Vaikka kuinka ihannoisit sitä kaksikymppistä timmikroppaista hyvän olon lähettilästä, se ei tarkoita että kaikki mitä hän suosittelee ja kertoo on faktaa ja hänen malliaan kannattaa ehdottomasti noudattaa. Olemme kaikki ihmisiä ja mielipiteemme muuttuvat kokemuksien, tiedon ja vaikutteiden (lue: trendien) myötä, jopa huomaamattamme. Aina kuitenkin löytyy joku joka julistaa omia valintojaan totuutena, vaikka viime viikolla oli asiasta vielä eri mieltä. Vinkkejä kannattaa toki ottaa ja korvat on hyvä pitää uusien ideoiden varalta auki. Kannustan kuitenkin kaikkia suhtautumaan tietoon kriittisesti ja ottamaan itse asioista selvää. Mikäli lähtee liputtamaan kovaan ääneen jonkun asian puolesta, on hyvä tehdä läksyt ensin. 

Kun luetaan tekstejä ravitsemukseen liittyen, viitataan usein erinäisiin tutkimuksiin. Tutkimusten lukemiseen harjaantuu vain sitä tekemällä. Monet ovat englanniksi, ja vaativat monelta vielä ekstrapanoksen. Näissäkin asioissa kannattaa miettiä, mistä tämä tutkimus on peräisin, kuka sen on maksanut ja mitä varten se on tehty? Jos olisin voittoa tavoitteleva, maitoa tuottava yritys, haluaisin ehdottomasti rahoittaa tutkimuksen jossa osoitetaan että kalsiumia saa vain maidosta, ja jättää muut kalsiumin lähteet taka-alalle. Mikäli taas tuottaisin leipää ja viljavalmisteita, haluaisin ehdottomasti kertoa kaikille, miten vain täysjyväleivästä saa terveellisiä kuituja.  100% koehenkilöistä voi tarkoittaa viittä ihmistä ja mainitsematta jättämisen voimaa ei pidä aliarvioida. 

Suhtaudu avoimesti!

Sitten on tietenkin myös oma asenne, joka ratkaisee enemmän kuin ehkä huomaammekaan. Mikäli olet jotakin mieltä asiasta, vaatii todella paljon, että pystyt suhtautumaan vastakkaiseen avoimin mielin. Olen itsekin tästä esimerkki. Mikäli nyt julkaistaisiin laaja tutkimus, joka kertoisi, että kilo rahkaa päivässä on terveyden salaisuus, pyörittelisin varmaan silmiäni ja jättäisin homman lukematta. Tietty tervejärkisyys mukana pitäen, kannattaa muistaa, että oma kanta ei välttämättä ole se ainoa vaihtoehto. Ja se, että yksi näkemys ei välttämättä sulje toisia kokonaan pois. Olen itse monessa kohtaan valinnut keskitien, ja asettunut ''en minkään'' kannalle. Luen mielelläni tutkimuksia ja tekstejä eri näkökulmista ja pyrin oppimaan mahdollisimman paljon uutta. Samalla en kuitenkaan valitse kantaani, pitäen mielen avoimena eri vaihtoehdoille. Se että joskus sanoo ''en tiedä mitä mieltä olla'' voi olla paljon järkevämpää, kuin tehdä meteli yksipuolisten tietojen varassa. Toki joistain asioista minulla on mielipiteeni, ja sen vuoksi mm. syön vegaanista ruokaa.

Toivoisin erityisesti ruokavalioihin liittyen avoimuutta. Se että joku syö kasvisruokaa, ei tarkoita sitä, että hänellä on puutostiloja. Vastaavasti, sekasyöjän ruokavalio ei välttämättä ole lainkaan monipuolinen. Kun kovaan ääneen lähtee arvostelemaan toisen ruokavalintoja, tietämättä niistä mitään, tekee itsestään vain vähän hölmön vaikutelman. On eri asia kysyä vegaanilta, että mistä hän saa kalsiumia, kuin todeta että luut varmaan murtuvat ihan minä hetkenä hyvänsä. 

Kannustaisin kaikkia siis lukemaan, oppimaan ja hankkimaan tietoa. Mikäli ravitsemusasiat kiinnostavat, niitä käsitteleviä kirjoja kyllä löytyy. Itse luen niitä myös viihteenä, jolloin tarkoitus on lähinnä tutustua johonkin näkemykseen. Tarkoituksen ei tarvitse olla kirjan oppien noudattaminen. Mikäli hyviä ideoita tarttuu, mitään ei ole ainakaan hävinnyt. Olen myös huomannut, että lukeminen aiheista, jotka eivät alunperin tue omaa kantaani, on todella virkistäväa ja auttaa ymmärtämään paremmin eri aiheiden taustoja.

Aina voi oppia lisää, ja siitä ei ole koskaan haittaa. Mitä enemmän lukee, sitä paremmin huomaa, kuinka vähän oikeastaan tietää!

Kuuntele kehoasi

Tämä onkin aihe omalle postaukselle. Neuvoisin kaikkia kuitenkin kuuntelemaan kehoaan ja tarkastelemaan mikä saa aikaan hyvän olon juuri sinulle.

Kiitos ja kumarrus.










6
Back to Top