DIY Lahjaksi Linssikeitto Purkissa



Olen tänävuonna vakuuttunnut siitä, että paras joululahja syntyy lasipurkkiin. Koska olen armoton pinterest hullu, tässä voi toki esiintyä jotain aivopesuun viittaavaa.  Ollaksesi vakavasti otettava diy ihminen (pinterest tyyliin), sinun on omistettava ainakin sata lasipurkkia ja askarreltava niistä lyhtyjä, kukkaruukuja, säilytyslokeroita ja ruoka-astioita! Hc pinnaajana tiedät myös, että ruoan voi tarjoilla lasipurkeista, ja mitä enemmän sitä valuu yli äyräiden, sitä trendikkäämpi olet. Katossasi roikkuu lasipurkkeja lamppuina ja kissasi syö tyylikkäästä mason jar purnukasta. Säästät kaikki oliivipurkit, sillä koskaan ei voi tietää, milloin haluat loihtia siitä jakkaran tai hammasharjatelineen. Seinälläsi on suuri kyltti:

MUST.
MAKE.
STUFF. 

ja rinnalla toinen kyltti:

GET.
SHIT.
DONE.

Jälkimmäinen viittaa lähinnä kaikkeen muuhun, mitä sinun pitäisi tehdä sen sijaan, että vietät aikaasi pinterestissä.

Olen todella pitkään katsellut kuvia linssikeitoista purkissa, mutta en koskaan saa aikaiseksi valmistaa sellaista. Nyt tartuin kuitenkin tuumasta toimeen. Varmasti yksi nopeimmin toteutettavista lahjoista, kunhan vain sinulla on linssejä kuivakaapissa.

Kauniin näköinen linssikeitto lasipurkissa sopii vaikka keittiöhyllyn reunalle koristeeksi. Hädän hetkellä on ihanaa tarttua lähes valmiiseen ruokaan, valmistaminen ei vie kauan aikaa!
Olennaista on, että valitset aineksesi keittoajan mukaan. 5 minuutin heitto ei näissä toki haittaa. Käytin tähän keitton halkaistuja punaisia linssejä ja vihreitä pikalinssejä, sillä vihreät linssit kiehuvat muuten kauemmin. Lisäksi laitoin joukkoon bulguria, sillä pelkkä linssi tuntui hiukan tylsälle. Blugurin voi kyllä jättää pois tai vaihtaa esim. riisiin tai pastaan, mutta huomioi ohjeissa keittoaika.

Keitosta tuli ihanan lämmittävä ja maukas. Juuri sellainen, jota haluat syödä kylmänä talvipäivänä. Söin kaksi isoa lautasellista, mutta jälkikäteen oli kuitenkin mukava olo. Niin mukava, että taisinpa nauttia jotakin pientä jälkiruoaksikin. Mielestäni itsetehdyissä lahjoissa on sitä jotakin, kuten kirjoittelin myös tässä nutellapallo-postauksessa. Luonnollisesti ruokalahjoissa on vielä vähän enemmän sitä jotain... sitä ruokaa siis!

Mielestäni nuo raidat ovat niin kauniita, että voisin valmistaa tällaisia itsellenikin. Lisää lahjaideoita lasipurkissa tulossa tasaiseen tahtiin jouluun saakka!

DIY Linssikeitto Purkissa

Purkkia varten:

1.5dl vihreitä pikalinssejä
2dl punaisia halkaistuja linssejä
1.5dl bulguria
0.5dl kuivattua sipulia
1tl valkosipulijauhetta
1tl tilliä
1tl persiljaa
hiukan kuivattua chiliä
Mustapippuria

+ muita haluamasi mausteita

Lisäksi:

2 suurta porkkanaa
Tuoreita yrttejä
Kasvisfondi
4 purkillista vettä

Pilko porkkana pieneksi ja kaada kattilaan. Lisää kasvisfondi ja purkin sisältö. Mittaa samalla purkilla 4 purkillista vettä ja lisäile sitä tarpeen ja mielen mukaan. Keitä noin 10-15min kunnes linssit ovat kypsiä. Hienonna lopuksi joukkoon yrttejä ja tarjoile!


9

Uuniomena-Kookos Mousse Kahdelle



Hyvää sunnuntaita kaikille! Eilen oli Indiedays Blog Awards juhlat ja Blogger's Inspiration Day. Täytyy sanoa että minulla oli ihan äärettömän mukava päivä, ja siitä kiitos ihanille seuralaisilleni. Kiitos Natalia ja Fanni! Tänään onkin edessä tenttiin lukua. Tentti on huomenna ja luettuja sivuja on tällä hetkellä tasan nolla. Toivottakaa onnea ahkeralle!

Eilen aamulla nautin tämännäköistä herkkua. Pitihän lauantai aloittaa hiukan juhlavemmissa tunnelmissa. Jälkiruoissa on vähän sellainen miinuspuoli, että niitä tulee toisinaan tehtyä aivan liikaa. Kun kahdelle henkilölle tekee, ei aina viitsi ruveta leipomaan koko kakkua. Ihan senkin takia, että kaikki tulee sitten syötyä itse. Herkutella toki saa, mutta kohtuus kaikessa. Mielestäni tällaisissa yksilöllisissä annoksissa on jotakin juhlavaa, vaikka niitä tekisikin isommalle porukalle.

Uuniomena ei ole koskaan sykähdyttänyt mitenkään erityisesti, mutta voi jopa harkita mieleni muuttamista. Paistetun omenan ja kookoksen maku kulkevat ihanasti yhdessä eikä monimutkaisia makulisukkeita tarvita. Tätä moussea on kaksi tapaa valmistaa. Mikäli jaksat tehdä pähkinöistäsi kerman, suosittelen ehdottomasti. Jos tiedät, että kookos ei ole lempiruokaasi, se myös tasapainottaa makua ja tekee kookoksesta vähemmän hallitsevaa. Minua ei hallitseva kookos haittaa, ja kuvassa olevat annokset sisältävätkin pelkästään kookosmaitoa. Ja ainiin.. Ei, tässä ei ole kurpitsaa.

Tein myös eilen muita herkkuja, mutta niistä hiukan myöhemmin lisää. Tarvitsin jokatapauksessa siis tätä raakaa karamelli-kastiketta. Lusikoin syödessäni sitä myös tämän moussen päälle ja voi että kuinka hyvin se kävikään! Mikäli aikaa on, suosittelen valmistamaan. Makuelämys oli tajunnanräjäyttävää!

Uuniomena Kookos-Mousse
2 annosta

200g kookosmaitoa
2 omenaa
1tl kanelia
2rkl appelsiinimehua
1tl agar agar jauhetta + 0.5dl vettä

Makeutus
1rkl hunajaa + vaniljaa tai vanilja-steviatippoja

Päälle ennen tarjoulua:
 1tl/annos juoksevaa hunajaa tai agavea. Minun tapauksessani ruusuilla maustettua agave-siirappia, mutta tiedostan että tätä ei välttämättä ole niin helposti saatavilla :)

Cashew-kermalla:
Liota 0.5dl cashew pähkinöitä 20min. Valuta vesi pois.
Blendaa ne tehokkaalla blenderillä tai sauvasekoittimella kermaksi, samalla norottaen joukkoon noin 0.5dl vettä. Kerma saa olla paksuhkoa. Tätä voi tehdä kerralla enemmänkin, mikäli pienen määrän valmistaminen on haastavaa. Blenderissä isompi määrä pyörii usein paremmin.

Jos teet cashew-kermaa, korvaa sillä puolet kookosmaidosta, mutta valmista muuten samoin. 

Aseta ensimmäiseksi kulhosi, vatkauspäädyt ja kookosmaito hetkeksi pakkaseen. Kylmänä sen käsittely on huomattavasti helpompaa.

Poista omenista kodat ja kuori ne mikäli niin haluat. Viipaloi omenat ohuiksi, ja aseta leivinpaperille. Paista 200 asteessa, kunnes se näyttävät valmiilta ja ovat pehmeitä.

Vatkaa kookosmaitoa niin paljon kuin pystyt. Koska tein tämän kookosmaidosta, enkä pelkästään kermasta, se ei vaahtoa yhtä vahvasti. Vatkaa joukkoon makeutus ja kaneli. 

Kaada appelsiinimehu ja vesi kattilaan. Lisää agar agar ja kuumenna jatkuvasti sekoittaen. Agar jauhe liukenee nopeasti joten tässä menee vain muutama minuutti. Norota agar-seos jatkuvasti vatkaten kookosmaidon joukkoon ja jatka vatkaamista noin minuutin ajan. 

Nostele uuniomenoita ja kermaseosta vuoronperään vuokaan. Voit toki myös pilkkoa omenat pienemmäksi ja sekoittaa ne suoraan kerman joukkoon. Aseta jääkaappiin ja anna jähmettyä mielellään seuraavaan päivään tai ainakin 5h. Huomaa että agar jähmettyy melko nopeasti, kun se pääsee kosketukseen kylmän kanssa. Kannattaa siis valmistella astiat ja omenat lähelle, jotta työskentely on sujuvaa.

Oman agar agarini ostan Yliopiston Apteekista. Sitä myydään myös luontaistuotekaupoissa ja hyvin varustetuissa ruokakaupoissa. Huomaa että jauhe ja hiutaleet ovat eri hintaisia ja jauhetta tarvitaan kolme kertaa vähemmän kuin hiutaleita, saman lopputuloksen saamiseksi. 

Nauti! 
4

Helpommat ja Terveellisemmät Nutellapallot



Näin instagramissa kuvan, jossa joku oli tehnyt nutellapalloja. Tiesin heti, että näitä on saatava! En valitettavasti muista enää, kenen kuvaa ihastelin. Tämä on oikeastaan testierä joulua ajatellen. Ihan kohta vaihtuu kuukausi, ja sitten on enää 1kk jouluun!

Pidän joulusta, mutta usein stressaa se tavaran määrä. Olemme perheen kanssa viettäneet lahjatonta joulua ja DIY joulua, jolloin siis vain itsetehdyt lahjat olivat sallittuja. Vaikka tämä alussa kuulosti vaivalloiselle, olen ehdottomasti sitä mieltä että se oli paras idea vähään aikaan. Lahjan ei tarvitse olla suuri, jotta siinä välittyy ajatus ja lämpö toista ihmistä kohtaan. Kun mietit, mistä juuri hän voisi tykätä, lahjasta tulee aidosti yksilöllinen. Minulla on tapana leipoa, mutta tänävuonna ajattelin myös hiukan askarrella ja ommella, mikäli aika ja into riittää. Kannattaa miettiä, onko se kaiken tavaran ostaminen tarpeellista? Usein lahjoja on ostettava vielä monelle ihmiselle ja toki siihen kuluu myös rahaa. Ainakin minun budjetillani se on toisinaan hiukan haastavaa.

Olen toiminut myös aika jyrkästi toisinaan, ja se on aiheuttanut osassa sukulaisissa ärtymymstä. Olen ilmoittanut, että minulla ei ole varaa lahjojen ostoon, enkä myöskään itse halua mitään. Kyse ei toki ollut vain haluamisesta, vaan myös siitä, että en yksinkertaisesti ole tarvinnut mitään. Ja minun mielestäni on epäreilua, kun joku sitten rikkookin tätä sopimusta. Kun sovitaan yhdessä diy/lahjaton joulu, niin on toisen kunnoittamista myöskin pysyä sopimuksessa.

Tänävuonna en sen ihmeellisimpiä sopimuksia jaksa solmia. Julistan siis, että minä en odota keneltäkään joululahjoja, enkä myöskään aijo ostaa sen ihmeellisempiä paketteja. Sen sijaan minulta saatte epämääräisiä herkkuja, askarteluja ja sykeröitä. Takaan että kaikki on lämmöllä ja kanelin tuoksulla tehtyä, vaikka käsityötaidoistani en mene takuuseen ;)

Kokeiluerä nro 1 oli napakymppi, joten ainakin näitä palleroita voitte odottaa lahjapaketistanne. Toki toivon että esitätte myös yllättynyttä kaikkien pakettien kohdalla. Todennäköistä on, että tulette näkemään reseptit ja DIY postaukset etukäteen täällä blogin puolella.

Nämä pallerot oli todella helppo tehdä ja ne syntyivät vain viidellä raaka-aineella. Ne ovat terveellisiä, makeita ja maistuvat varmasti myös perheen pienimmille. Hunajan voi halutessaan korvata tai jättää pois. Taatelit kyllä makeuttavat riittävästi, mutta halusin tähän vielä sen viimeisen silauksen. Lisäksi pienikin määrä hunajaa tai siirappia taittaa kivasti kaakaojauheen vahvaa makua. Jätin tarkoituksella massan hiukan isompirakenteiseksi, sillä monet tekevät pallonsa sauvasekoittimella tai käsipelin. Toimii siis niinkin!

Nutellapallot
15-20kpl

3.5dl kivettömiä tuoreita taateleita
2rkl kaakaojauhetta
150g pussi hasselpähkinöitä
4rkl kookoshiutaleita
1rkl hunajaa

Mausta mielesi mukaan esimerkiksi kanelilla, kardemummalla, chilillä tai vaniljalla

Mikäli sinulla on yleiskone, käytä sitä. Heitä kaikki ainekset koneeseen ja sekoita, kunnes massa on muotoiltavaa. Minä tein saman vitamixilla.

Ilman yleiskonetta (tai tehokasta blenderiä):

Hienonna taatelit pieneksi vaikka saksilla. Kun olet pilkkonut kaikki pienemmäksi, murskaa niitä hiukan käsin tai haarukalla. Blendaa ensin hasselpähkinöitä tehosekoittimessa tai muulla välineellä. Sekoita pähkinöiden joukkon kaakaojauhe, juoksevaksi kuumennettu hunaja ja kookoshiutaleet. Lisää taatelit ja sekoita huolellisesti. Mikäli sinulla on tehokas sauvasekoitin, voit kokeilla käsitellä massaa sillä.

Kun massa on muotoiltavaa ja hyvin sekoittunut, ala pyörittelemään siitä palloja. Kaiva esille säästämäsi hillopurkit ja paketoi lahjaksi. Koristele nauhalla ja rakkaudella valmistettu DIY lahja on valmis. Nämä taatusti sulattavat jokaisen sydämen.

...tai nauti itse ainakin tämä testierä.


6

Pumpkin Challenge: Curry Pumpkin Soup



Uhkailin edellisessä postauksessa, että tällä viikolla teen myös kurpitsakeittoa. Kovin pitkään ei tarvinnut odottaa, sillä keittohimo iski nopeammin kuin arvasinkaan. Tein keittoa kahdelle, mutta kuinkas kävikään. Söin kaksi lautasellista, eli kaiken aivan yksinäni.

Takuuvarma kurpitsakeitto syntyy aina yhdistämällä mukaan porkkanaa, bataattia, perunaa.. tiedättehän. Jotta lopputulos on kermainen, paksu ja täyteläinen. Halusin kovasti testata uutta tapaa valmistaa kurpitsakeittoa, niin että se sopisi myös paremmin esim. alkukeitoksi. Olen aivan ra-kas-tu-nut tähän! Miten joku näin simppeli voi olla näin hyvää? Yleensä kannustan kovasti kokeilemaan ja muokkaamaan ohjetta omanlaiseksi. Nyt suosittelen kovasti, että et unohda ainakaan omenaa, currya tai valkoviiniä. Myös tuore rosmariini oli hintansa väärti ja antoi keitolle aivan uudenlaisen maun, vaikka se lisättiin vasta loppuvaiheessa.

Pakastin on täynnä kurpitsaa, mutta tämän tein tuoreesta, kuvassa näkyvästä kurpitsasta. Kaupoissa myydään edullisesti pieniä kurpitsoja. Esimerkiksi myskikurpitsa soveltuu mitä loistavimmin tähän, eikä vaadi suurta pakastusprosessia, pienen kokonsa vuoksi.

Syksy tuo haasteensa. Valoa on vähän, ja blogiin kuvaillaan juuri niitä ohjeita mitä ehdin tekemään valoisaan aikaan. Pian vietän kaksi viikkoa opinnäytetyön parissa, ja kuvaamiset ehtii hoitaa hiukan aikaisemmin päivällä. Jonkunlainen valo pitäisi varmaan ostaa, sillä hyviä kuvia on todella vaikea saada vähänkin huonomman kelin iskiessä. Onko muilla vinkkejä ja kikkakolmosia tälle amatöörille :)?

Curry Pumpkin Soup

400g kurpitsaa kuutioituna
1 makea omena
1sipuli
2-3 keltaista tomaattia
1 valkosipulin kynsi

1/4dl kuivaa valkoviiniä
1dl Nordic sipulin makuista kermaa
1/2 kasvisliemikuutio 
0.5tl keltaista currya
mustapippuria

Päälle:

(2rkl ravintohiivahiutaleita)
tuoretta rosmariinia

Kuori kurpitsa ja kuutioi se. Kuori myös omena, poista kota ja paloittele valmiiksi. Pilko sipuli ja tomaatit sekä valkosipuli. Kiehauta kattilassa vettä ja pudota kaikki paloittelemasi ainekset sinne. Keitä noin 10-15min, kunnes kurpitsa on pehemeää. Ota 2dl vettä talteen ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Valuta muu vesi pois siivilässä, ja kaada ainekset blenderiin. Voit myös käyttää sauvasekoitinta. Lisää kasvisliemi ja soseuta.

Kun kaikki on soseena, nosta kattila takaisin levylle (ja kaada blenderin sisältö sinne). Kuumenna kiehuvaksi ja lisää loput ainekset. Anna pulpahtaa muutaman kerran,ja nosta levyltä. 

Koristele rosmariinilla ja ravintohiivahiutaleilla. Nauti!


2

Pumpkin Challenge: Pumpkin Chai Bread




Hyvää maanantaihuomenta! Pikaiset kirjoittelut ennen työharjoitteluun menoa.

Löysin ihanan leipäohjeen Forgiving Martha blogista. Oli aivan pakko kokeilla heti aamusta, niin houkuttelevalta se kuulosti! Lisäksi kurpitsan tuhoamisprosessi senkuin jatkuu... nimittäin kurpitsat ovat lisääntyneet ja isovanhempani kertoivat iloisena, että toivat seitsemän lisää. Kaikki eivät toki ole yhtä suuria kuin edeltäjänsä (15kg kurpitsaa pakkasessa), mutta muutamat ainakin melko lähellä. Tällä kertaa kurpitsoja syö myös apujoukot, joten en sentään kaikkea seitsemää yksin hamstraa.  Mies oli hiukan kauhuissaan tästä uutisesta, minä epärealistisen innoissani.

Nimesin leivän alkuperäisen ohjeen mukaan. Mitä sitä hyvää muuttamaan? Viikko on hyvä aloittaa kurpitsaohjeella, sillä viimeviikolla se meinasi jäädä kokonaan väliin! Tällä viikolla olen toki ajatellut tehdä myös kurpitsakeittoa, mutta eipä varmaan ole kiellettyä postata kahta kurpitsaohjetta viikossa. Minun haasteeni, minun sääntöni :)

Tutustun jälleen gluteenittomaan leivontaan hiukan paremmin. Tämä leipä onnistui yli odotusten ja sopii niin jälkiruoaksi kuin makeaksi lisukkeeksi. Mikäli kaura ei käy, voit korvata sen samalla määrällä gluteenitonta jauhoseosta. Uskoisin että myös muut hiutaleet toimivat, esim. quinoa-hiutaleet.  Chai-nimen tämä saa siitä yhdestä pussillisesta teetä. Vaikka olin skeptinen tämän suhteen, kokeilu kannatti. Teen maku maistuu kivasti koko leivässä, mutta ei mitenkään hallitsevana. Mausta tulee mieleen syksy ja tunnelmalliset syysillat. 

Mikäli haluat leivästä selkeämmin jälkiruoan, ripottele hiukan sulaa suklaata ja kookoshiutaleita päälle. Anna jäähtyä ja sinulla on tyylikäs jälkkäri. Tämä sopii myös ihanasti esim. jouluaamun makeaksi herkuksi. Sen ainaisen tähtitortun lisäksi :)


Pumpkin Chai Bread

2.5dl gluteenitonta jauhoseosta
2.5dl kaurahiutaleita
1.8dl kookossokeria
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1/2tl suolaa
1.5tl psylliumia
1tl kanelia
1tl kardemummaa
1 pussillinen chai-teetä

0.8dl oliiviöljyä
1.8dl kookosmaitoa
1tl omenaviinietikkaa
3dl kurpitsasosetta
1tl vanilja-aromia

Lämmitä uuni 165 asteeseen.

Sekoita kuivat ainekset erikseen ja märät ainekset erikseen. Avaa teepussi, ja sekoita sen sisältö kuivien ainesen joukkoon. Voit käyttää myös saman määrän mausteista irtoteetä. Yhdistä seokset ja sekoita huolellisesti. Anna taikinan levätä 10min ajan. 

Kaada silikoniseen leipävuokaan, tai leivinpaperilla vuorattuun tavalliseen leipävuokaan. Paista tunnin ajan. Laitoin paistamisen lopussa pellin kakun yläpuolella, jotta pinta ei tummu liikaa.

Kakkua voi toki syödä myös lämpimänä, mutta mielestäni se oli parasta jäähtyneenä. Anna levätä ainakin 20min ennen vuoasta irroittamista.

Nauti!






6

Pumpkin Challenge: Kahden Peston Pasta


Huh, nyt täytyy sanoa että tämä tyttö on väsynyt! Päivät vilisevät ohi, ja tuntuu ettei mitään ehdi tekemään. Äitini kommentoi osuvasti, että sehän olisikin vasta poikkeuksellista, jos kertoisin kuinka hyvin levännyt ja virkeä olen. Sellaista päivää ei kuulemma edes muista! Oma olotila on kieltämättä juuri sellainen. Teen iltaisin 30 day yoga challengea ja viimeksi nukahdinkin X asentoon makuuhuoneemme lattialle. Jossakin kohdi videossa ohjeistettiin menemään tuohon asentoon, mutta oliko se videon loppua vai alkua, siitä ei ole mitään muistikuvaa.

Olen uudessa työharjoittelupaikassa terveysasemalla. Päivät ovat uutta asiaa täynnä ja ihanan kiireisiä. Tämä voisi hyvinkin olla kenttä, jossa voisin työskennellä jonkun aikaa valmistuttuani tai ensi kesänä. Jää nähtäväksi, miten muut edessä olevat harjoittelut innostavat. Työharjoittelun lisäksi päiväni kuluvat töissä apteekissa, opinnäytetyötä tehdessä ja tentteihin lukiessa. Tekemistä on enemmä kuin aikaa ja pieni ahdistus painaa päälle. Siitä onneksi selvitään, kunhan saan vuoden viimeiset kaksi tenttiä tehdyksi. 

Vaelsin Lidlissä ennen työvuoroni alkua etsimässä kypsiä banaaneja evääksi (helpommin sanottu kuin tehty...). Katse osui pastahyllylle, ja gluteenittoman pastaan! Hintaa oli 1.99e joten nappasin paketin testiin. Pastaa en syö juuri koskaan koska en yksinkertaisesti innostu siitä niin paljon kuin esim. riisistä. Myös olo on kunnon riisikipon jälkeen huomattavasti parempi kuin pastan. Tätä en nyt kuitenkaan voinut vastustaa, sillä en ole ennen testannut tällaisa gluteenitonta pastaa. Mies on suuri pastanystävä, joten ainakin hän ilahtui päivän tarjoiluista. Minulla oli ennakkoluuloja, mutta en rehellisesti huomannut tässä mitään eroa normaliin pastaan verrattuna! Annos oli erittäin maukas ja söin omani kyllä kokonaan ja ennätysvauhdissa.

Koska kurpitsahaasteeni on edelleen käynnissä, pysyn teemassa. Oikeastaan vasta ruoan syömisen jälkeen tajusin, että tämähän sopii oikein hyvin joukkoon! Onhan tämä vähän huijausta, kun kurpitsaa tulee vain se 1dl. On kuitenkin kiva huomata, että se sopii niin monelaiseen ruokaan. Ehkäpä tästä voisi innostua upottamaan sitä myös muihin kastikepohjiin?

Minulla on tällä hetkellä uusi tietokone käytössä ja opettelu vie minulta usein aikaa. Huomasin että kuvat ovat aivan eri sävyisiä tietokoneellani, kuin esim. kännykässäni. Jos siis kuvat näyttävät överikontrastisislta tai todella värikylläisiltä, palaute otetaan mielellään vastaan. 

Huomenna matka käy kohti I love me -messuja ja sunnuntaina on edessä ihana islanninhevosvaellus. Ensi viikolla onkin jo Indiedays Blog Awards juhlat! Moikataan jos tavataan :)


Kahden Peston Pasta

Kahdelle gluteenitonta pastaa

 Vihreä Pesto:

Puolikas puska basilikasta ja toinen puolikas rucolasta
1dl vihreitä kivettömiä oliiveja
0.5dl cashew pähkinöitä
1 sitruunan mehu
2rkl oliiviöljyä

Mustapippuria

Punainen Pesto:

1 kypsä tomaatti
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1dl kurpitsasosetta
hiukan chiliä
1rkl oliiviöljyä
(1rkl ravintohiivahiutaleita)

Ripaus suolaa ja mustapippruia

Päälle:

Sieniä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
Pippuria 

Kiehauta vesi ja annostele pasta siihen. Lidlistä ostamani gluteeniton pasta kiehui 7-10min.
Laita aurinkokuivatut tomaatit veteen likoon ja aseta syrjään.

Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota pannulla. Lisää sienet joukkoon ja sekoittele kunnes sipuli on aivan kypsää.

Valmista sitten vihreä pesto sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Öljyä voit laittaa halutessasi enemmän, tai laittaa sen tilalle hiukan sitruunamehua. Tarkista maku ja mausta.

Ota aurinkokuivatut tomaatit likoamasta ja tehosekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Voit myös käyttää sauvasekoitinta molempien pestojen valmistukseen. Mausta.

Sekoita virheä pesto pastan joukkoon ja nostele punaista päälle mielesi mukaan. Lopuksi lusikoi päälle sienet ja nauti!

Hyvää perjantai-iltaa kaikille, vietetään oikein rentouttava viikonloppu jotta ensi viikolla taas jaksa painaa töitä ja koulua.

Myöhempi edit:

Huomasin että Indiedays toimituksen blogissa julkaistiin tämänastiset top5 listat äänestyksen tuloksista. Siellä minä keikun, sijalla neljä! Uskomatonta, en olisi ikimaailmassa uskonut että pääsen noinkin pitkälle :)

Suuuuri kiitos siis kaikille äänestäjille! Äänestysaikaa on vielä 19.10 asti ja äänestämään pääset tästä linkistä. 





10

Layered Chia Pudding


I know. Tuo kuva on aika iso. Mutta ei sitä vaan voi olla laittamatta tuollaisenaan! Katsokaa nyt sitä...

Vinkkivitonen: Jos blogini tuntuu liian leveältä, kokeiles klikata ctrl ja - saadaksesi vähän etäisempää näkökulmaa :)

Instagramissa seuraan @blueberrysmoothies Mariaa, jonka kuvasta inspiroituneena valmistin itsellenikin tällaista. Koska kaikkia hänen käyttämiään aineksia ei ollut, annoin lähinnä kuvan toimia vaikutteina ja valmistin oman ihanuuden. Chia-vanukkaat ovat todella ihania aamupaloja ja eväitä, sillä ne voi valmistaa purkkiin odottelemaan ja napata mukaan kiireessä. Nämä vanukkaat toimivat hyvin maidottomana jälkkärinä ja välipalana. Jos pohdit, mitä voisit nauttia esim. jogurtin tai rahkan sijasta, tässä se on. Chia + smoohtie on mitä monipuolisin combo ja sen voi pyöräyttää mistä vain hedelmistä, marjoista ja kasviksista.

Terveellistä, nopeaa, ihanaa!

Pidän kovasti spirulinan mausta, mutta mikäli se ei ole suosikkiasi, kokeile puolittaa määrä. Appelsiinin raikkaus tulee kivasti esille ja vaikkei spirulina ole tuttua, niin anna sille mahdollisuus tässä paketissa. Chia-vanukkaissa varmaan parasta on suuntuntuma. Sen lisäksi että chia hellii vatsaa ja on aikamoinen ravinnepommi, se sopii mitä parhaimmiten korvaamaan kananmunaa leivonnassa. Koskaan ei ole yksikään chiapussi jäänyt kaappiin lojumaan. Suosittelen.

Hyvää sunnuntaihuomenta kaikille vanhoille ja uusille lukijoille. Toivottavasti päivänne alkoi yhtä hyvin kuin minun.

Edit: Kirjoitin äskettäin Hyvän Arjen Säästövinkeistä. Vaikka chia mielletään superfoodiksi ja erikoisemmaksi, laskin huvikseni mitä yhden annoksen hinnaksi tulee. Foodin.fi sivustolta 1kg chiasiemeniä maksaa 25.9e. Itse käytän siis näitä nimenomaisia chiasiemeniä. 3rkl chiasiemeniä painoi noin 25g. Tästä voimme päätellä että 1kg pussi riittää 40 vanukasannokseen. Aika moneen siis! Näin ollen yhden vanukasannoksen hinnaksi siemenien kohdalla tulee noin 65snt. Ei yhään paha hinta minun mielestäni? Toki hintaa laksee, kun ostaa halvempaa chiaa esim. suuremmassa pakkauskoossa.

Layered Chia Pudding

Chiavanukas

2dl mantelimaitoa
3rkl chia-siemeniä
Muutama tippa vanilja-steviaa

Vihreä smoothie

2 appelsiinia
2 banaania
2rkl cashew pähkinöitä
1tl agavea (tai hunajaa, steviatippoja..)
1tl spirulina jauhetta
Hiukan rucolaa (tai minttua, pinaattia, muuta vihreää)

Koristele siemenillä ja rucolalla.

Sekoita mantelimaito, chia ja stevia lasipurkissa. Laita kansi päälle ja anna kunnon ravistus. Siirrä jääkaappiin odottelemaan. Käy ravistelemassa vielä ainakin kerran 10-20min päästä.

Vanukas on parasta seruaavana päivänä tai muutaman tunnin päästä. Voit nauttia sen myös 20-30min päästä, mikäli haluat päästä pikaisesti käsiksi. 

Ennen syömistä, blendaa smoothieainekset blenderissä ja kaada chiavanukkaan päälle.

Nauti!

5

Hyvän Arjen Säästövinkit

Olen muutaman muun bloggaajan kanssa keskustellut säästämisestä arjessa. Joku sanoi, että se ei ole säästöä vaan elämäntapa, mikä oli mielestäni hyvä kommentti jatkuvalle hintojen tuijottelulle. Heräsi myös ajatusta siitä, että onko bloggaajan itse noudatettava omia vinkkejään?

Nora onkin jo blogissaan Lindo Nora pohtinut rahan käyttöä. Muutamalla hyvällä vinkillä pääsee todella pitkälle. Erityisesti tuota budjetin tekoa pitäisi toteuttaa enemmän. Noran blogi kannattaa muutenkin kurkata. Ihanan selkeä, kauniit kuvat ja järkevää tekstiä.

Pidän monipuolista ruokaa todella tärkeänä, ja päivä ilman hedelmiä ja vihanneksia on täysin mahdoton. Arjen valinnoilla on kuitenkin todella paljon merkitystä ja tässä siis tavat, joilla minä säästän. Toinen voi pitää minua edelleen tuhlarina ja toinen taas umpipöhkönä, mutta nämä tavat toimivat meillä. Monet syyttävät kiirettä ja ajan puutetta, ja toteavat että ''tekisin itse ja hakisin tarjouksista, mutta en vain ehdi!'' Ei ole tarkoitus väheksyä kenenkään kiirettä, mutta useimmiten kyse on kuitenkin vain ajankäytöllisestä ongelmasta, ei niinkään ajan puutteesta. Sitten onkin asetettava vaakalaudalle onko pennin venyttäminen niin tärkeää, että ajan käyttöä olisi valmis pohtimaan hiukan uudestaan?

1. Sieltä missä on edullisempaa

Tuntuu ehkä itsestään selvyydeltä, mutta tuleeko oikeasti tehtyä ostokset kaikki samasta paikasta ihan siksi, koska se on helpompaa. Ja kyllä, minä vaihdan kauppaa, jos tiedän että banaani maksaa täällä 1.35e/kg ja tuolla toisessa 1.15e/kg. Kuljen hikisenä ja väsyneenä kassieni kanssa sinne viereiseen kauppaan, jotta saan ne banaanit. Muistan myös paljonko eri pähkinät makavat eri kaupoissa, ja ihan oikeasti haen maapähkinät sieltä ja cashewit tuolta. Ostan taatelit yhdestä cittarista ja soijamaidon toisesta, ja säästän euron!

2. Tarjoukset

Ei pidä väheksyä ja niiden perässä kuljetaan. Euron päivät ovat suorastaan taivas ja sinne mennään ainakin kahden kantajan voimin. Vaatii viitsimistä, mutta lähden ehdottmasti erikseen kauppaan ihan vain siksi, että jotain mitä tarvitsen, on tarjouksessa juuri nyt. Leikkaan kupongit ruohonjuureen ja laitan viestin hyvästä diilistä myös kaverille.

3. Kauden vihannekset

Tämä on helppo, sillä se mikä on kaudessa, on yleensä kaupoissa edullista ja tyrkyllä. Taito on taas oppia hyödyntämään näitä mahdollisimman monipuolisesti. Kukaan ei kuitenkaan jaksa syödä samaa ruokaa jatkuvasti.  Valmistaudu henkisesti ja suunnittele hyvin. Jos olet tehnyt punajuuresta vain lohkoja uunissa, tutustu muihin vaihtoehtoihin, opettele ja innostu. Kun mainitaan kaali, mieleen tulee vain kaalilaatikko ja kääryleet? Käytä hakusanoja ja eri lähteitä. Kurkkaa esim. pinterestin punajuuritarjonta ja muiden ideat TasteSpotting sivustolta. Kun reseptejä ja ideoita on paljon, voit hyödyntää edullista vaihtoehtoa monipuolisemmin ja niihin kyllästymättä. Itse harrastan tätä ideointia usein junamatkoilla kännykällä selaten. Ja aivan liikaa myös oppitunneilla.

Muistathan myös että edullista punajuurta voi leipoa leipään ja porkkanaa soseuttaa pakkaseen tulevaa keittoa varten.

Kauden vihanneksiin voi tutustua esim. tästä loistavasta taulukosta.

4. Valmisruoat pannaan

Ei sillä että ostaisin valmisruokia, sillä olen myös pieni terveysintoilija (jos tulee jollekulle uutisena). Toisinaan kuitenkin on helppo  napata valmis maustekastike wokkiin tai maustettu tomaattimurska. Kastikkeen tekeminen ja maustaminen on kuitenkin todella edullista, eikä vaadi paljoa. Suosikkini on mison, sitruunamehun ja valkosipulin yhdistelmä, eikä vie aikaa kuin kaksi minuuttia, kun kaiken heittää ruoan sekaan. Tulee myös takuulla maksamaan vähemmän, kuin valmiit kastikkeet.

Myös hummukset ja muut tahnat on todella helppo tehdä itse.

5. Pavut, linssit, herneet

Niitä kasviskeittiössä kuluu paljon ja vaikka missä muodossa. Tölkki maksaa euron luokkaa, mutta kuinka edullista onkaan, keittää näitä itse kuivatuista tuotteista. Prosessi on hiukan pidempi mutta se on niin mahtavasti kuvattu Eilistä Paistoa blogissa, että suosittelen kurkkimaan sieltä. Kuten linkin takaa huomaakin, keitetyt pavut voi pakastaa valmiiksi. Näin voit keittää hiukan enemmän kerrallaan, ja hukkaan ei tarvitse mennä. Liottaminen ja keittäminen kestää, mutta vieressä ei toki tarvitse istua koko prosessia. Pavut kyllä likoavat ja porisevat kattilassa, vaikkei niitä vahtisi jatkuvasti. Aika, jonka se vaatii sinulta jää siis pienemmäksi kuin alussa tuntuu. Tässä olen tehnyt kompromissin. Ostan usein valmiita tölkkejä, mutta aina välillä keitän myös itse. 50-50 hyvä tulee.

Kuivatut linssit vievät vähemmän valmistusaikaa kuin pavut ja maksavat paljon vähemmän kuin tölkissä olevat!

6. Aasialaiset kaupat

Tarvitseeko selittää? Menee ehkä samaan kategoriaan kohdan 1 kanssa. Teen reissun Hakaniemeen, jotta saan temephiä ja kimchiä. Lisäksi mukaan tarttuvat erilaiset jauhot, riisit ja nuudelit. Aasialaisia kauppoja on lähempänäkin, mutta temephiä ei. Myös tofua saa 1.5-2.5e/300-500g merkistä riippuen, joten kylmälaukun kanssa mennään.

7. Alkoholi

Tätäkään ei tarvitse varmaan selittää. Mulla on mielipiteeni siitä, kun selitetään miten pa ollaan ja käytetään rahaa säännöllisesti alkoholiin ja tupakkaan. Ketään en kuitenkaan viinipullosta silloin tällöin lähtisi tuomitsemaan.

8. Ei ruokaa roskiin.

Jälleen tosi simppelin kuulonen juttu. Suunnittelen ruoat sen perusteella, mitä pitää käyttää pois. Melkein kaikkea voi myös pakastaa, ja jälleen suosittelen inspiraation hakemista myös muualta kuin omasta päästä. Innostus voi iskeä ja muuten roskiin menevä kesäkurpitsa muuttaakin muotonsa sämpyläksi ja jauhoiset omenat soseeksi. Myös yrttejä voi pakastaa, silloin kun niitä on äidin pihalta saatavilla. Banaani on myös vakkari pakkasessa (nicecream) ja kun jotakin on saatavana paljon, se myös käytetään (kurpitsahaaste).

9. Eväät 

Olen todellinen eväiden mukana kantaja. Aamukahvi kulkee bodumin termarissa, ja laukussa odottaa litran smoothie. Maksaa takuulla vähemmän kuin leipä + kahvi koulun kahvilasta. Myös eväiden ostaminen on taidetta. Saan ihan megalautasellisen hyvää salaattia, kun käy ostamassa muutaman tomaatin, kurkkua ja tölkin papusekoitusta. Sen sijaan että kävisin hakemassa kympin aterian jostain valmiina. Työpaikkani lähettyvillä on kotipizza, subway, mäkkäri... Houkuttaako? Ei minuakaan.

10. Kissanruoka

Tässä taloudessa syödään kasvisruokaa, mutta ei pidä unohtaa meidän lihansyöjiä. Kissanruoasta olen nirso ja purkkiruoka ei kelpaa, muutamaa merkkiä lukuunottamatta. Nämä muutamat merkit maksavat kuitenkin eläinkaupoissa aikasen paljon. Zooplussalta saakin tilattua säästöpakkauksia, jolloin yksittäisen purkin hinta jää todella paljon pienemmäksi kuin eläinkaupoissa. Voitto.

Purkkiruoka on kuitenkin yleensä vaan ''jemmaruokana''. Sitä siis on tarjolla kun oikea ruoka loppuu. Tämä oikea ruoka on siis sitä lihaa. Tästä syntyy herkästi keskustelua, mutta tästä minä en myöskään tingi. Se että kissa on lihansyöjä, ei ole vain asia johon voisin vaikuttaa tai jota voisin millään tavalla muuttaa. Piste. Lihaa ostan usein eläimille tarkoitettuna raakapakasteena ja Murren Murkinassa tuleekin asioitua noin kerran parissa kuukaudessa. Tulee huomattavasti halvemmaksi ostaa 800g pötkö lihaa, kuin samalla parin euron hintaan purkkeja ja tölkkejä. Kaupoista kyttään -30% tarjouksia ja pakkanen on kovassa käytössä. Kissat ovat pysyneet terveinä ja rakastavat kaikkea ruokaa.

Kissojen ruokavaliosta tämän linkin alla.




Tästäpäs tuli oikein pitkä kertomus. Nämä vinkit ovat sellaisia, joita itse toteutan ja koen parhaiksi. Mielestäni ei ole olennaista se ''vinkki'' vaan miten sitä käyttää. Kaikki lisäideat otetaan avosylin vastaan. Kuvassa esiintyvästä edullisesta Linssi Dahlista tulossa ohje pian!

Mitenkäs muut? Löytyykö samankaltaista rahakäyttäytymistä muualta?



9

Pumpkin Cinnamon Rolls (V, Gf)




Postasin pari päivää sitten kuvan tekemistäni ei-niin-söpöistä gluteenittomista pullista. Onneksi en jättänyt hommaa siihen, vaan jatkoin sinnikkäästi yrittämistä. Ruoanlaiton ei pidä olla rakettitiedettä, mutta välillä on kyllä aikamoinen kemisti fiilis. Yleensä hioisin tällaista reseptiä vielä pidempää, ja testaisin mahdollisesti hiukan raaka-aineita muuttelemalla. Instagramissa ja whatsapissa kuitenkin pirisee, ja en pistä teitä odottelemaan enää kauemmin. Päin vastoin, muut kemistit mukaan ja ideat jakoon, mikäli kokeilette ja kehitätte ohjetta.

Sokerittomuus on usein keskustelua aiheuttava seikka. Jokainen käsittää sen vähän eri tavalla. Toiselle se tarkoittaa taloussokerin puuttumista ja toisen mielestä se koksee kaikkia sokereita. Nämä ovat ''sokerittomia'', mutta käytin täytteeseen hiukan hunajaa. Sen voi jättää pois mikäli haluaa. Perinteisen sokerin sijaan käytin erytritolia. Tämä vastaa tilavuudeltaan sokeria, joten voit vapaasti valita lempi makeutuksesti tähän joukkoon, oli se sitten ruokosokeria, taloussokeria, intiaanisokeria tai sitä erytritolia. Hyvä tulee myös, jos korvaa esim. puolet tavallisesta sokerista erytritolilla.

Olen vähän sitä mieltä, että jos ei nyt joka päivä sokeria hirveästi vedä, niin ei tällainen pulla kerran kuussa kyllä mitään kaada, vaikka siinä olisikin vähän sokeria mukana. Jos pulla on jokaviikkoinen herkku, josta ei tahdo päästää irti, niin siinäpä hyvä kannustin kehittää ohjetta hiukan terveellisemmäksi. Lisäksi, mikä onnistumisen ilo kun erytritolin ja hunajan yhdistelmä toimi niin hienosti. Miksi sokeritonta pullaa? No mutta miksipäs ei?

Jos et syö paljon makeaa, mutta ostat usein puolivalmiita ruokia, valmiita maustekastikkeita, jogurtteja ja välipaloja, kannattaa kurkata tuotesisällöstä sokerin määrä. Voit yllättyä, paljon päivän mittaan sitä kertyy, vaikket karkkia ja pullaa söisikään. Jokainen kuitenkin leipoo nämä mielensä mukaan ja sooloilu on sallittua, kunhan kertoo minulle parhaan lopputuloksen tai klikkaa instagramiin @liisalla tai #liisalla (pitäisi varmaan alkaa itsekin käyttämään tätä) mukaan.

Näistä tuli pehmeitä, hyvin kohonneita ja maukkaita! Ihan uskomatonta. Margariinia en väliin halunnut mutta mikäli sellaista tykkäät käyttää, niin täytteestä tulee varmasti oikein mehevä. Ilmankin tulee aivan loistavia ja sipaus kookosöljyä riittää pitkälle.

Muutamissa gluteenittomissa jauhoseoksissa on mukana sokeria, joten se kannattaa huomioida, mikäli on kovin tarkka. Toisissa on myös mukana maitoajauhetta, joten tuoteselosteet kannattaa lukea ennen ostamista.

Mittailin ohjeeseen cup mitoilla, joten siksi dl muunnokset ovat vähän hassuja. Omat värikkäät cup mitat saa Clas Ohlsonilta edullisesti. Kannattaa hankkia, säästät ainakin minuutin leipoessasi, kun ei tarvitse miettiä muunnoksia. Toki jossain vaiheessa alat muistamaan nekin ulkoa...

Pumpkin Cinnamon Rolls

0,8dl  mantelimaitoa
1pkt kuivahiivaa
2dl erytritolia
4rkl kookosöljyä
1tl vanilja-aromia
1.6 dl kurpitsasosetta

4.8dl gluteenitonta jauhoseosta + lisää käsittelyyn
2tl leivinjauhetta
2tl psylliumia
1/2tl ruususuolaa
2tl kardemummaa
1tl kanelia

Täytteeksi

Kanelia
Kookosöljyä
Hunajaa
Kookoshiutaleita

Voiteluun

0.5dl mantelimaitoa
2tl kookosöljyä 
1tl hunajaa

Sekoita mantelimaito ja kurpitsasose keskenään. Lämmitä ne mikrossa kädenlämpöiseksi ja lisää kuivhiiva joukkoon. Sekoita ja aseta hetkeksi syrjään.

Sekoita keskenän kuivat ainekset, mukaan lukien erytritoli. Lisää maitoseokseen öljy ja vanilja-aromi ja sekoita kuiviin aineksiin. Käytin sekoittamiseen vatkainta. Kaavi taikina reunoilta keskelle ja sekoita vielä hetki käsin. 

Aseta sivuun vetäytymään noin 10min ajaksi. Ala sitten vaivata taikinaa ja lisäile siihen tarvittaessa jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikinasta voi muodostaa pehmeän pallon. Taikina on tahmaisempaa ja tarttuu herkemmin sormiin, kuin normaali taikina. 

Aseta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan 50-60min ajaksi.

Kun taikina on kohonnut, laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaivaa taikinaa vielä hetki ja kumoa sitten keittiötason päälle, jossa on kevyesti jauhoitettu leivinpaperi. Aseta toinen leivinpaperi taikinapallon päälle ja kaulitse näiden välissä se isoksi levyksi. Käsittelyä helpottaa, jos et tee levystä aivan ohutta. 

Irroita päällimmäinn leivinpaperi ja sivele pinta kookosöljyllä kevyesti. Ripottele runsaasti kanelia ja kookoshiutaleita. Sipaise aivan levyn alkuun hiukan hunajaa tai muuta makeutusta, jotta pullan keskustasta tulee se paras kohta. Tätä voi toki tehdä koko levyn päälle. Kääri rullalle. Mikäli taikina tarttuu käsiin kovin herkästi, kastele niitä hiukan ennen rullaamista, ja käytä alla olevaa leivinpaperia apuna. Jos olet joskus käärinyt sushia sushimattoa apuna käyttäen? Leivinpaperi saa toimia sushimattona ja anna taitosi loistaa.

Kastele veitsi ja puolita sillä pötkö. Jatka palojen puolittamista, kunnes palat ovat sopivan kokoisia. Aseta leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan melko tiiviisti. 

Lämmitä voiteluaineksia mikrossa, kunnes hunaja ja öljy on sulaa. Voitele runsaasti ja paista, kunnes pinta on saanut hiukan väriä.

Kehitysvinkit ja testipalautteet otetaan vastaan, ja resepti jatkakoon elämistä!


Sitten hiukan vielä muuta asiaa.

Muistuttelen, että inspiration blog awards äänestys on vielä käynnissä, ja sieltä voi itselleen voittaa liput tapahtumaan!

Olen saanut muutaman kommentin, että blogi ei mahdu koko näytölle. Pienentäminen on aika suuri projekti minulle, mutta kokeiles ctrl - yhdistelmän klikkaamista. Näin toimin itse aina, kun joku sivusto vaikuttaa liian suurelta. Pieni vaiva, iso apu :)

6

Peanut-Chili Vegan Cheese





Hyvää sunnuntaita ja tervetuloa uudet lukijat!

Minun piti postata tämä ohje jo muutama päivä sitten. Sitten tupashti Indiedays Blog Awards äänestys ja se ei-niin-putkeen mennyt korvapuustipäivä. Paljon asiaa lyhyessä ajassa, mutta tätä ei voinut jättää pyörimään luonnoksiin yhtään kauemmin.

Tämä ohje kehittyi, kun pohdin mitä vegaani (tai maidoton tyyppi)  voisi nauttia viinin ja keksien kanssa, muiden popsiessa juustoja ja ilmakuivattua kinkkua vai mitä nyt syödäänkään. Pidän kyllä oliiveista, artisokasta ja muusta naposteltavasta, mutta niiden rinnalta puuttuu sitä jotakin. No tätä.

Käytin pohjana tätä ohjetta, joka on yksi lemppareistani arkijuustoa tehdessä. Uusi suosikki on kuitenkin löytynyt!! Mieskin piti tästä kovasti ja kaivoi pakkasesta kaikki loput palat kerralla sulamaan. Minun motkottaessa, että menee hukkaan ja ei tule syötyä hän kuittasi homman lyhyesti. Ei. Tulee syötyä. Selvä.

Tämän maun juju on ne paahdetut maapähkinät ja chili. Combo toimii niin loistavasti, että itsekin olen hämmästynyt. Maapähkinöiden tilalle käyvät kaikki muut pähkinät tai siemenet. Tee kuitenkin palvelus reseptille, ja paahda ne. Ero on vain niin merkittävä, ja se saa tämän kulkeutumaan jokaisen maapähkinävoihullun sydämeen.

Ohjeesta tulee jälleen pehmeähkö juusto. Eli kuten kuvista näkee, voi viipaloida mutta myös ihanasti levittää. Agarin määrää voi lisätä, mikäli haluat koveampaa koostumusta. Ohjeesta tulee kaksi kuvassa olevan kokoista kimpaletta.

Peanut-Chili Vegan Cheese

2.5dl vettä
1 1/2tl agar jauhetta*

1.2dl pähkinämaitoa
2rkl Sambal oelek kastiketta
2rkl tahinia
2.5dl maapähkinöitä
1dl ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi

Mausteeksi hiukan kurkumaa, suolaa ja mustapippuria

Paahda maapähkinät uunissa kultaisiksi. 
Laita blenderiin kaikki paitsi vesi ja agar jauhe. Mausta mielesi mukaan mausteilla. Kurkuma antaa väriä, mutta sen voi halutessaan jättää pois, mikäli ei halua kellertävää väriä juustoonsa.

Mittaa vesi pieneen kattilaan ja lisää agar. Sekoita vispilällä jatkuvasti ja anna kiehahtaa muutaman minuutin verran, kunnes agar on kokonaan liuennut. 
Anna blenderin pyöriä ja kaada ohuena nauhana muun massan joukkoon.

Kaada kevyesti öljyttyihin vuokiin ja aseta jääkaappin jähmettymään. Suosittelen käyttämään muovisia rasioita, sillä niistä tämä on helppo napsauttaa ulos, pohjaa painamalla. Mikäli laitat esim. lasiseen purkkiin, voit vuolla juustoa veitsellä levitteen tapaan. Odota ainakin 4-6h että massa on kokonaan jähmeä. Tämän jälkeen voit leikata osiin ja pakastaa haluamasi määrän. Mikäli pakastat koko rasiallisen, voit siirtää sen sellaisenaan jo pakkaseen jähmettymään.

Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

*Älä sekoita agar hiutaleita ja jauhetta. Mikäli käytät hiutaleita, niitä pitää laittaa kolminkertainen määrä ja keittää pidempään.  Agar jauhetta saa esim. yliopiston apteekista. Purkki maksaa jonkin verran, mutta riittää todella pitkään.

Nauti levitteenä tai juustona leivän, keksien tai korppuen päällä. 


3

Hyvää korvapuustipäivää!


Kaikki lähti siitä kun oivalsin, että tänään on korvapuustipäivä. Jotain on tehtävä. 

Avuksi ystäväni Google

Aloitetaan hakusanoilla.

1. Cinnamon roll
2. Vegan Cinnamon roll

tässä vaiheessa keksin käyttää siinä kurpitsaa.

3. Vegan pumpkin cinnamon roll

hetkonen... gluteenitontahan mä etisn!

4. Vegan gluten free pumpkin cinnamon roll.

...olisiko sokeriton?

5. Vegan gluten free sugar free pumpkin cinnamon roll

Ensimmäiset tuhat reseptiä hylättiin johdannon ja tiivistelmän perusteella ja siirryttiin hakusanojen tarkennukseen.

vegan AND paleo AND gluten free AND sugar free AND pumpkin cinnamon roll

Tiivistelmä paleoblogista, joka käsitteli viljoja, sokeria ja äkkikuolemaa saivat tarkentamaan hakua vähän lisää.

vegan OR paleo OR ''dairy free'' OR ''egg free'' AND ~ ''gluten free'' AND ~ ''sugar free'' OR ~erytriol AND pumpkin ~cinnamon roll

vegan OR paleo OR ''dairy free'' OR ''egg free'' AND ~ ''gluten free'' AND ~ ''sugar free'' OR ~erytriol AND pumpkin ~cinnamon roll -yeast

Tuplavarmistus vielä että mukana ei ole munaa tai maitoa.

vegan OR paleo OR ''dairy free'' OR ''egg free'' AND ~ ''gluten free'' AND ~ ''sugar free'' OR ~erytriol AND pumpkin ~cinnamon roll -yeast - egg -milk

vegan OR paleo OR ''dairy free'' OR ''egg free'' AND ~ ''gluten free'' AND ~ ''sugar free'' OR ~erytriol AND pumpkin ~cinnamon roll OR ~''sticky bun'' -yeast - egg -milk

vegan OR paleo OR ''dairy free'' OR ''egg free'' AND ~ ''gluten free'' AND ~ ''sugar free'' OR ~erytriol AND pumpkin ~''cinnamon roll'' OR ~''sticky bun'' OR ''monkey bread'' -yeast - egg -milk

Sitten aloin lukemaan tiivistelmiä.

Apocalpypse happened

Hakutulos rajattu yhteen. Pinterest. 
Kirosana.

Reseptiä ei ole siis vielä saatavilla, ja kuten kuvasta voi päätellä, lopputulos ei ollut ihan sitä mitä haettiin. Olisi ehkä pitänyt mainita edellinen ihan postauksen alussa, jotta kukaan ei oikeasti luule että olen tosissani tuon kuvan kanssa, heh! Ohjeessa meni lähinnä pieleen täyte, joka oli liian murumainen ja vahvan makuinen. Pullan rakenne oikeastaan yllätti ja vain kanelilla täytetyt versiot olivat ihan positiivinen kokemus. Ainakin sen verran positiivinen, että kehtasin kuljettaa yläkerran makuraadille maistettavaksi.

Mutta hyvää korvapuustipäivää kaikille!






11

Indiedays Blog Awards 2014


Siis ihan uskomatonta, että tuolla mä olen. Minun pieni blogi ja kasvissapuskat. En kyllä ikinä vertailisi itseäni mukana olevien blogien kanssa, sillä näen itseni aika pienenä tyyppinä blogimaailmassa. Kuitenkin, täällä mä tuijottelen omaa kuvakettani, vihrerpirtelöä juoden ja porkkanaa popsien (ei nyt ihan mutta tajuatte pointin...) Ja ylpeänä siitä, että kasvisruoka on edustettuna, mikä on varmaan tärkeintä!

Sitten vielä tämä edellinen listaus Suomen top 10 vegaaniblogit, jossa olen sijalla 5! Viisi! En olisi uskonut että minä edes mahdun listalle, mutta siellä sitä vaan ollaan. Tärkeintä minulle tässä kuitenkin on, että olen listalla mun lempiblogien joukossa.

Kiitos siis kaikille jotka olette tukeneet ja olleet mukana tämän blogin matkassa. Olen kasvanut blogin aikana teinistä aikuiseksi, muuttanut pois kotoa, ottanut kissoja ja hylännyt eläintuotteet ruokavaliosta. Vasta viimeaikoina alkaa tuntua, että tämä blogi on juuri sellainen, kuin mä sen haluan olevan. Mitä nyt nuo välilehdet vielä odottavat muokkausta.

Kiitos siis kaikille ja käykäähän äänestämässä suosikkeja. Äänestykseen osallistumalla voi voittaa lippupaketin 25.10 tapahtuvaan Indiedays Blog Awards - juhlaan. Mikäli lippupaketti osuu kohdalle, niin pirsekissä nähdään!

Äänestämään pääset TÄÄLTÄ.

11

Spicy Kale Chips




Näitä lehtikaalisipsejä on ollut kyllä ihan joka blogissa, ruoasta muotiin ja takaisin. Kyllä itsekin olen näitä tehnyt ties kuinka useasti, mutta postaukset ovat jääneet pyörimään luonnoksiin. Kaverini @supafanni hiljattain postasi instagramiin kuvan lehtikaalisipseistä, ja minulle heräsi ihan älytön himo näihin. Pakko saada heti! Mikä onni, että lidli pelastaa ja tarjouksessa olikin lehtikaalia hyvään hintaan. Toki, ostin kaikkea muutakin kaalinhakumatkallani, ja palasin kotiin kahden täyden kassin kanssa, heviosastoa pidemmälle pääsemättä. Perus lidlikeikka sanon minä. Olisin ehkä voinut säästää tämän kuitenkin toiselle päivälle, sillä kiitos syysflunssan, olin hikinen raato kun pääsin kotiin.

Lehtikaali taitaa olla yksi niistä ''trendi'' kasviksista, mutta huonomminkin voisi valita. Tai oikeastaan kaikista trendikasviksista pitäisi olla iloinen. Lehtikaali sisältää (100g) mm. 110mg C-vitamiinia, 42mg kalsiumia, 120mikrog folaattia ja 3,4g proteiineja. Aika ärhäkkä paketti siis. Nuo tiedot poimin finelistä ja tästä pääsetkin kurkkaamaan vielä tarkemmin, mitä kaikkea lehtikaalissa on.

Lehtikaalin rapeutta ja muuntautumiskykyä ei pidä väheksyä. Se taipuu suolaiseen ruokaan ja smoothien sekaan. Sipseinä lehtikaali on uskomattoman rapea ja maukas. Mausteita voi itse säädellä; minä pidän voimakkaasta chilin mausta, mutta olempa kerran maistanut macalla ja vadelmalla maustettua lehtikaalia Ruohonjuuren löytönä. Ennen paistamista laitoin joukkoon 2rkl ravintohiivahiutaleita, mutta saatoin ehkä kaataa niitä vähän lisää vielä ennen syömistä...Ne eivät kuitenkaan ole pakollisia, mutta minulle ne ovat se juttu.

Nämä ovat ihana naposteltava ja terveellinen sellainen. Öljyä tulee vain nimellisesti, ja suolan määrää voi itse säädellä. Lehtikaali-inspiraatioon kurkkaa Tastespottingin lehtikaaliohjeet, ei takuulla jätä kylmäksi.

Edit: Tajusin juuri että eilen oli jonkinlainen lehtikaalipäivä? Ei ihme että sitä kaalia tuntui olevan jokapuolella! :)

Spicy Kale Chips

Pellilliseen tarvitset:

100g lehtikaalia
1rkl kookosöljyä tai oliiviöljyä
(2rkl ravintohiivahiutaleita)
Savupaprikajauhetta
Chiliä
Ruususuolaa

Poista lehtikaalista kovat ruotokohdat pois, ja revi paloiksi. Pese ja kuivaa kaalisi huolellisesti.
Sekoita suuressa kulhossa joukkoon öljy ja mausta runsaalla kädellä. Muista kuitenkin, että suolaa voi aina lisätä myöhemmin. Älä siis ylisuolaa, pieni määrä riittää pitkälle.

Paista 150 asteessa, kunnes kaalisi ovat kutistuneet, tummuneet ja tuntuvat kosketettaessa rapeilta. Minulla meni tähän noin 15min. Varo kuitenkin, etteivät lehdet pala.

Kun otat sipsit uunista, malta minuutti. Sitten käy käsiksi!

Kriittiset kohdat!


  • Jos kaalisi ei ole täysin kuiva, se ei välttämättä paistu rapeaksi. Kuivaa siis kaali pesemisen jälkeen huolellisesti
  • Älä laita pellillistä liian täyteen, vaan anna kaalille tilaa
  • Tässä öljyllä ei kannata läträtä. Ruokalusikallinen riittää oikein hyvin, kun sekoitat kulhossa huolellisesti, niin että sitä on kaikkialla. Näin myös mausteet tarttuvat hyvin kiinni. Liika öljy voi pilata sipsit ja niistä tulee vettyneitä
  • Kova ruoto kannattaa ihan oikeasti poistaa, kiität itseäsi myöhemmin.
Nauti hyvällä omatunnolla!
5
Back to Top