Healthy Apple Pie (V, Gf)

Sain isovanhemmiltani jälleen ison kasan omenoita, ja vielä paljon on varmaan tulossa. Heillä on tapana pakata mukaan kauheat kasat ruokaa, vaikka kävisin siellä viikon jokaisena päivänä. Omenat ovat erityisesti isoisälleni todellinen henkiasia. Hän onneksi syö niitä itse vähintään yhtä ahkerasti kuin tuputtaa muille, joten syyttävää sormea ei voi osoitella. Toki on kiva saada ilmaiseksi hedelmiä, seuraava askel onkin innostaa myös mies syömään niitä... Koska omenat eivät ole loppumassa kesken, ajattelin kehittää hiukan piirakkaohjetta johon niitä saisi upotettua. Tässä muodossa kanssaeläjä toki nauttii omenansa mielellään.

Tämä oli jälleen leivontaa mututuntumalla ja sen perusteella, mitä kaapeissa oli. Halusin kuitenkin tehdä piirakan, joka ei ole ehkä se kaikista epäterveellisin versio. Lopputulos ei ollut mitenkään älyttömän makea mutta mielestäni juuri sopiva, arkipäivän herkuksi. Pohjasta tuli kostea ja mehevä ja mikä parasta, se pysyi sellaisenaan myös kahden yön yli. Pidemmästä ajasta ei ole tietoa, sillä kakku oli syöty jo tässä vaiheessa. Leivoin kakun perjantai illalla ja maistoin ensimmäisen palan vasta lauantaina. Suosittelen että maltatte tämän ajan, sillä tällöin pohja ehtii jäähtyä, tiivistyä ja mehevöityä täydellisesti. Tein rinnalle pakastetuista banaaneista jäätelöä ja nautin aamupalaksi.

Piiras oli erinomaista täällaisenaan, mutta kuulen mielelläni jos joku kokeilee tai muuntelee ohjetta vielä eteenpäin! Muistakaa tarkistaa kauran ja mausteiden gluteenittomuus, mikäli siinä on oltava erityisen tarkka. 

Paistoin kakun piirakkavuoassa, jossa on lasinen pohja ja irrotettava reunus. Tämä on suosikkivuokani tällaisiin piirakoihin sekä raakapohjiin. Ei tule kuuloonkaan että osaisin nostaa piirakan siististi kiinteästä pohjasta. Siispä tämä vuoka on aivan ehdoton juttu.

Mikäli sinulta ei vielä löydy gram- eli kikhernejauhoja, suosittelen tutustumaan niihin. Ne toimivat proteiinipitoisina sidosaineena niin suolaisessa kuin makeassa ruoassa ja niistä syntyvät myös erinomaiset proteiinipannarit. Taikinassa voi kikherneen maku hiukan maistua, mutta se katoaa paistamisen aikana kokonaan. 


1dl kaurajauhoja 
1dl kaurahiutaleita
1dl kikhernejauhoja

2rkl chia siemeniä
1/2tl soodaa
1/2tl leivinjauhetta
1/2tl psyllium jauhetta (vapaaehtoinen)
1tl kanelia
1tl vanilja-aromia
1/2tl kardemummaa tai piparimaustetta
1 chai-teepussin sisältö (käytin clipperin vihreää chai teetä)

6 pehmeää taatelia
1 banaani 
2dl kookosmaitoa
1/2dl hunajaa (tai muuta vastaavaa)
1/2dl kookosöljyä
1rkl omenaviinietikkaa

Jos sinulla ei ole kaurajauhoja, voit itse valmistaa niitä kaurahiutaleita tehosekoittimessa hienontamalla.

Sekoita jauhot, chia siemenet ja mausteet keskenään.  Laita banaani, taatelit ja kookosmaito blenderiin. Anna pyöriä tasaiseksi. Lämmitä kookosöljyä ja hunajaa kunnes ne ovat juoksevia. Kaada muiden ainesten joukkoon ja anna pyöriä vielä hiukan, jotta kaikki sekoittuu tasaisesti. Lisää joukkoon myös omenaviinietikka. Kaada kuivien ainesten joukkoon ja sekoita huolellisesti. 

Öljyä vuoan reunat kevyesti ja kaada taikina vuokaan. Taikina on melko paksua, joten tasoita tarvittaessa lusikalla hiukan. Asettele omenaviipaleet päälle mieleiselläsi tavalla. Mikäli haluat, voit ripotella päälle vielä kanelia. 

Paista 200 asteessa 30-35min. Anna jäähtyä tunnin ajan ja siirrä jääkaappiin. Nauti kun piirakka on täysin jäähtynynt. Irrota reunus vasta täysin jäähtyneestä piirakasta. Reunus irtosi hyvin, mutta vaati hiukan voimaa alussa. 

Mikäli haluat makeamman lopputulokset voit lisätä hiukan taateleit, tai pyöritellä omenapalat sokerissa ja kanaelissa, ennen päälle asettelua. Myös tarjoiluun voi aina lisätä vaikkapa vaahterasiirappia.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai banaanijäätelön kera.

6

Don't Miss a Bite - Makuja Ja Muistoja Maailmalta


Sain Blogatin kautta luettavaksi Vera Jordanovan uuden keittokirjan Don't Miss a Bite. Tartuin tilaisuuteen tietenkin mielelläni, sillä keittokirjoja ja ideoita ei voi koskaan olla liikaa. Vaikka kokkaankin vegaanista ruokaa, se ei tarkoita että hakisin ideoita vain vegaanisista lähteistä. Toki on aivan mahtavaa, että nykyään myös kasvisruokakirjoja sekä vegaanisia kirjoja on helposti saatavilla. Näitä on kuitenkin hyvin paljon vähemmän, kuin tavallisia keittokirjoja. Suurimman osan ideoista ruokiin haen blogien puolelta, mutta myös kirjoja ja lehtiä on kiva lueskella. Vaikka en liharuokia tee, makuyhdistelmät, ideat sekä marinadit kannattaa aina ottaa talteen. Lihaan käytetään tyypillisesti voimakkaampia makuja ja mausteita, jotka sopivat erinomaisesti myös seitanin, soijarouheen, tempehin tai tofun maustamiseen. Olen joskus marinoinut myös munakoisoa sekä sieniä kanalle tarkoitetussa itämaisessa marinadissa. Kauniit kuvat ja miellyttävät maut kannattaa aina jättää mieleen. Loppujen lopuksi, lihan ja voin korvaaminen on helppo juttu ruoanlaitossa.

Minulle keittokirjat ovat myös kuvien katselua, ideoiden hakemista sekä ruokakulttuureihin tutustumista. Don't Miss a Bite oli ihanan paksu, täynnä kauniita valokuvia ja mitä erilaisempia ruokaideoita. Monessa ohjeessa on käytetty eläinperäisiä tuotteita, mutta helposti korvattavassa muodossa. Tiedättehän ne kirjat joissa jokainen ohje sisältää 6 munaa, kilon sokeria ja kolme purkkia maitorahkaa? Tämä ei kuulunut niihin. Löysin vaikka kuinka monta herkullista ohjetta, jota haluan kokeilla käyttämällä lihan sijaan tempehiä tai vaikkapa ison portobellon sienen. Vähän kyllä jännitin, kun lähdin mukaan tähän kampanjaan, sillä koskaan ei voi olla varma miten reseptit taipuvat omaan keittiöön. Onneksi monipuolisista ohjeista löytyy monta hyvää ideaa ja myös täysin kasvisperäisiä ohjeita.



Vera Jordanova on Suomalais-Bulgarialainen näyttelijä ja malli. Don't Miss a Bite sisältää noin sata reseptiä, jotka eivät takuulla toista itseään. Ohjeet ovat monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia myös vegetaarisesti. Ensimmäisellä kerralla tein polentapaistosta, joka maistui erinomaiselle. Valitettavasti valon määrän ja taidon puutteen takia kuvat eivät todellakaan onnistuneet. Myöhemmin päätimme katsoa ystäväpariskunnan kanssa elokuvaa ja tarjosin meze-tyyppistä ruokaa naposteltavaksi. Lähes kaikki katosi ja ruoka sai kehuja. Kirjasta nappasin dippiohjeet ja idean meze-tarjoiluista. Dippejä tuli todella paljon, sillä halusin tehdä ne lähes täysin ohjeen mukaan. Loput katosivat seuraavana päivänä onneksi ongelmitta. Mikäli teet vain muutamalle ihmiselle, puolikas annos varmasti riittää. Ylhäällä kuvassa näkyvä pinaattilisuke on yksi suosikkini ja alla olevat falafelit onnistuivat myös kivasti.

Illan menu oli seuraavanlainen:
Falafel pyöryköitä
Paistettua pinaattia ja auringonkukansiemeniä
Sitruunalla maustettua bulguria
Munakoiso-saksanpähkinädippiä
Paprika-tomaattidippiä



Paprika-tomaattidippi

5 punaista paprikaa
2 tomaattia
5rkl oliiviöjyä
2 sipulia
1/2tl juustokuminaa
1/2tl chilihiutaleita

Ohjeessa oli myös 1dl korppujauhoja, mutta jätin ne vain pois sillä minulla ei ole tapana käyttää korppujauhoja ruoanlaitossa.

Paahda paprikoita ja tomaatteja 250 asteessa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat tummia. Nosta paprikat kattilaan ja anna jäähtyä kannen alla. Kuori ja pilko tomaatit, siirrä syrjään.

Kuumenna oliiviöljy ja paista sipulit kullankeltaisiksi. Mausta kevyesti suolalla ja anna jäähtyä.

Kuori paprikat ja poista siemenet. Sekoita kaikki ainekset blenderissä tahnaksi ja mausta. Anna olla jääkaapissa 20min ennen tarjoilua.

Munakoiso-Saksanpähkinädippi

2 keskikokoista munakoisoa
1 punainen paprika
1rkl oliivöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2-3rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
1tl suolaa
4tl punaviinietikkaa

Paahda munakoisoja ja paprikaa 250 asteessa uunin grillivastuksen alla kunnes ne ovat tummia. Nosta ne kattilaan ja laita kansi päälle ja anna jäähtyä. Kuori jäähtyneet munakoisot ja paprikat, sekä poista kannat ja siemenet. Hienonna joko huhmareessa tai koneella tahnaksi, mutta jätä hiukan sattumia. Lisää loput ainekset, sekoita hyvin ja anna olla jääkaapissa 20min ennen tarjoilua.

Lorautin itse vielä hiukan oliiviöljyä päälle loppuvaiheessa.




1

Suklaiset Proteiinipannukakut - Vegaanin keittiössä kirjasta


Monelle kasvisruokailijalle on varmasti tuttu Elina Innasen kirjoittama Chocochili -blogi. Hiljattain sain postissa hänen uuden (ja toisen) keittokirjansa, josta olen edelleen todella innoissani. Kirjan nimi on Vegaanin keittiössä  - Parempaa arkiruokaa kasviksista ja sitä se juuri on. Minulle on tärkeää, että keittokirjassa on hyvät ja runsaat kuvat ja se ei tästä puutu. Ihanan herkulliset ja näyttävät valokuvat saavat vatsan jo sellaisenaan kurnimaan. Kirja on myös mukavan paksu, joten ideat eivät takuulla lopu kesken.

Lähes jokainen ohje on toteutettavissa lähi citymarketin valikoimalla, eikä vaadi erikoisvälineitä tai kalliita raaka'aineita, jotka jäisivät kaappiin pölyttymään. Suomalaisia kasviksia on käytetty monipuolisesti ja kekseliäästi, mikä sopii ainakin minulle hyvin. Se että ohjeissa on tavallisia aineksia, joita saan edullisesti ja kotimaisena, nostaa pisteet minun asteikollani. Toisinaan innostun kokeilemaan erikoisempia juttuja, mutta väitän että tässä kirjassa kaikki ohjeet sopivat niin vegaanin, kuin myös sekasyöjän suuhun. Voisin kuvitella, että antaisin kirjan käyttöön vaikka sukulaiselle, joka tuskailee kasvisruoan valmistamisen vaikeuden kanssa.

Joulu on tulossa, joten tätä kannattaa ainakin toivoa sekä myös antaa, niin sekasyöjille kuin myös kasviskeittiöihin. Kirjan voit ostaa täältä.  Koska olen ruokabloggaaja, tykkään tukea myös muita bloggaajia sekä erityisesti suomalaisia, jotka julkaisevat keittokirjoja. Mielestäni on upeaa että joku ryhtyy tähän suureen projektiin ja ainakin minulle kirja tuntuu paljon läheisemmältä, kun se on se on tehty suomalaisessa keittiössä. Ainekset ovat tuttuja ja toteuttaminen sujuu mutkattomasti.

Toivelistallani onkin mm. Raakaleipurin parhaat kakut, joka on Maria Lönnqvistin kirja. Hänen kakkujaan voi maistella Hymy Raw Food Cafessa, jossa itseasiassa juuri eilen nautin tiramisukakkua ja mantelilattea. Kovasti haluaisin myös omistaa ensi kuussa ilmestyvän Kiitos Hyvää kirjan, joka on Kiitos Hyvää blogin kirjoittaja Virpi Mikkosen tekemä. Postausta odottaa myös Vera Jordanovan kirja Don't Miss a Bite. Vaikka kyseessä ei ole kasvisruokakirja, on se mielestäni silti aivan ihana ideoineen ja kuvineen. Postauksessa kerron aiheesta tarkemmin, mutta mielestäni kasvissyöjän kannattaa pitää silmät auki myös sekareseptien kohdalla. Hyvät vinkit voi napata talteen ja veganisoida loput, toimii.


Itse valmistin tänään lauantain kunniaksi näitä ihania lettuja. Kyseessä on siis Vegaanin keittiössä -kirjan suklaiset proteiinipannukakut, jotka löytyvät kirjasta sivulta 204. Elina kirjoittaa, että nämä syntyivät, kun hän halusi kehitellä vegaanista versiota blogeissa pyöriviin kananmuna + banaani lettuihin. Nämä todella ovat sitä. Vaikka en itse kananmunaa käytä, pidän ideasta että kokeillaan yksinkertaisia yhdistelmiä ja jätetään valmiit lettusekoitukset kauppaan.

Kikhernejauhot ovat proteiinipitoisia ja sitovat taikinaa hyvin. Ne käyvät niin suolaiseen kuin makeaan ruoanlaittoon, joten neljä euroa maksava kilo ei varmasti jää kaappiin pyörimään. Suosittelen kokeilemaan. Tällaisiin lettuihin ne käyvät erittäin hyvin myös siksi, että letut eivät millään tartu pannuun kiinni. Käytin öljyä vain ensimmäisen letun kohdalla ja loput paistuivat tasaisesti ja kauniisti ilmankin. Lettupinon päälle voi vaikka kaataa lusikallisen kookosöljyä, mikäli haluaa hiukan rasvaa ja makua kuitenkin mukaan.

Nämä letut valmistuivat terveellisistä ainesosista ja ovat täysin gluteenittomia. Jos seuraatte minua instagramissa, tiedätte että banaaneja on tällä hetkellä ihan kiitettävästi kotona. Ongelma on lähinnä siinä, että ykskään niistä ei ole vielä kypsä. Onneksi banaanin voi kypsyttää nopeasti uunissa ja niin tein nytkin. Rinnalla tarjosin siis uunissa paistettua banaania. Kirjassa päälle kaadetaan vaahterasiirappia ja minulla oli käytössä ruusuilla maustettu agavenektari. Koska taikinaan ei tule muuta sokeria, suosittelen siirapin käyttöä, joka syventää kivasti suklaan makua.


noin 20 kpl.

3dl kikhernejauhoja 
1rkl kaakaojauhetta
1rkl perunajauhoja
1.5tl leivinjauhetta
1.5tl vaniljasokeria
2 banaania
4dl soija- tai mantelimaitoa
Öljyä paistamiseen
Banaania ja siirappia tarjoiluun

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää joukkoon ensin maito ja sitten soseutettu banaani. Anna taikinan turvota 10-15min. Taikina oli paksuhkoa mutta kuitenkin juoksevaa ja helposti kaadettavaa. Paista.

Tarjoiluun käytin paistettuja banaaneja joita pidin 200 asteessa kunnes ne olivat tummia. Banaanit voi jättää uuniin lettujen paiston ajaksi, välillä kurkkien. 

Tarjoile ja nauti!

Hyvää lauantaita.


12

Persimon-Kaneli Smoothie + Follow Friday



Joskus ei voi arvatakkaan, miten eri ainekset sopivat yhteen.Nimittäin persimon ja kaneli. Olen mieltänyt persimonin raikkaiden hedelmien joukkoon, kun taas kanelia käytän mausteena tuhdeissa. Appelsiini oli aikaisemmin yksi poikkeus, joka sopi kanelin kanssa vaikka onkin raikas. Persimonista tuli saman tien poikkeus numero kaksi. Niistä saa ihanan oranssin värin ja kanelin kanssa syksyisen ja täyteläisen smoothien. Tästä inspiroituneena, voisinkin leipoa persimonista jotakin joulupöytää ajatellen.

Presimonien kausi on vauhdissa ja olen valehetelematta söynyt niitä lähes päivittäin. Ne eivät onneksi ole hinnalla pilattuja, kuten eivät myöskään banaanit eilen kaupassa! 59snt kilo sai minut ostamaan niitä kokonaisen laatikollisen. 18kg banaaneja odottaa siis kypsymistä! Sanokaa vaan hulluksi, mutta kun elää budjetilla, tällainen on todellista säästöä. En voi kuvailla kuinka onnellinen olen laatikostani!

Olen viimepäivinä ollut muutenkin melko seesteissä tilassa. Koen oloni tasapainoiseksi ja tyytyväiseksi. Tätä tunnetta on kaivattu sen ihmiskaaoksen rinnalle, joka koin olevani vielä viime viikolla. Olen ajatellun paljon ystäviäni ja kanssaeläjää, tuntenut suunnatonta kiitollisuutta kaikesta ja nauttinut arjen asioista, kuten stressivapaa Liisa yleensä tekee. Vaikka vielä on paljon kouluhommia, opinnäytetyön yksi etappi on suoritettu. Ajatukset ovat kirkkaat ja mieli on suhtkoht positiivinen.


Yhdelle:
2 persimonia
1 appelsiini
5taatelia
2dl mantelimaitoa tai kookosmaitoa
1/4tl kanelia
vettä

Tehosekoita kaikki ainekset ja nauti!




Luin jokunen aika sitten kivasta ideasta, toteuttaa follow friday, jolloin bloggaaja suosittelee omia suosikkejaan joko blogimaailmasta tai vaikkapa instagramin puolelta. Minusta tämä oli oikein mahtava idea. Varsinkin hiukan pienempiä blogeja on kiva nostaa esille, jotta muutkin huomaavat mahdolliset aarteet. Yritän muistaa toteuttaa tätä, sillä suosikkeja löytyy!

Vegaanimaailmassa on useita suuria nimiä ja erityisesti ulkomaalaisia blogjea aiheesta löytyy paljon. Suurin osa seuraamistani blogeista on kuitenkin ei-vegaanisia, eikä vegaanius ole kriteerini millään tavalla. Joihinkin blogeihin koukutun hyvien ohjeiden takia, ja nämä ovat usein kyllä kasvisruokia. Osassa ihailen kuvia ja joitakin seuraan jo tavan vuoksi. Sitten on blogeja, joita olen seurannut jo pidemmän aikaa ja huomaan että minua aidosti kiinnostaa mitä kirjoittajalle kuuluu. Yksi näistä on Suvi, joka pitää blogia The best is yet to come (klikkaa nimeä). Häneltä löysin idean follow fridaysta, ja myös häntä haluan suositella teille. Postaukset ovat monipuolisia, eivätkä pyöri vain yhden aiheen ympärillä. Postauksia on kiva lukea ja mielestäni parasta niissä on aitous ja lämminhenkisyys. Suvi kirjoittaa maanläheisesti ja rennosti elämästään ja siihen kuuluvista asioista.

Joskus tuntuu että monet urheiluun ja hyvinvointiin painottuvat blogit ovat hyvin samantyylisiä. Kuvataan mealpreppausa, poseerataan trikoissa ja kerrotaan miten pitää vain oppia hyväksymään itsensä sellaisenaan kuin on! Toki tällaisiakin aiheita seurataan paljon, mutta minusta on mukavaa päästä tutustumaan kirjoittajaan ja oppia hiukan tuntemaan häntä tekstien kautta. On niitä blogeja, joiden kuvat vain selaat nopeasti mutta tekstejä et vaivaudu lukemaan. Huomaan, että Suvin tekstit luen taas aina alusta loppuun. Käykääs kurkkaamassa!

Tänään vietin päivän Natalian kanssa kaupungilla. Kävimme Hymy Raw Food Cafessa kakuilla ja pyörimme ikeasta lähtien monessa eri kaupassa etsimässä minulle valokuvauslamppuja. Millä kaikki muut saa valoa kuviin näin pimeällä?!

Taustalla soi Giovanni Allevi - Back to Life. Tiedättehän ne kappaleet jotka vain kolahtavat. Olen kuunnellut tätä ja soittanut tätä, mutta en tunnu ikinä kyllästyvän.  Jos elämääni pitäisi kuvailla jollain kappaleella, se olisi tämä.

















2

Pumpkin Challenge: Pumpkin Pie Oatmeal




Eilinen aamu alkoi hyvillä mielin. Mies lähti kouluun, minä avasin hänen kaikki kolme näyttöään ja yhden tietokoneen. Myös oma tietokone napsahti päälle. Opinnäytetyötä tehdessä oppii, että ei pidä nauraa toisen datauspisteelle ja sen miljoonalle osalle. Kun välilehtiä alkaa olemaan toistakymmentä auki samaan aikaan, kolme jättinäyttöä ja datausloossi ei aiheutakkaan samanlaista pilkkaa ja huvitusta kuin aiemmin.

Tänään vietin päivän ystäväni luona. Päivään kuului hyvä ruoka ja sitäkin parempi seura. Olen kiitollinen, että voin tehdä tämän oppariurakan näin hyvän ystävän kanssa. Yhteistyö sujuu ja näkemistä odottaa joka päivä. Seminaariin on helppo mennä puhumaan, kun voi luottaa toisen sooloilutaitoon omansa rinnalla. ''Kyllähän me jotain selitetään...? Joo joo katotaan sitten siellä tilanteessa että kuka sanoo mitäkin.'' Opinnäytetyö välillä vähän stressaa, joten aivan kaikesta muusta ei pidä ottaa liikaa paineita. Pienet paineet kuitenkin otetaan siitä, että mitä me syödään samalla kun kuunnellaan muiden seminaariesityksiä? Taateleita... tummaa suklaata? Onneksi punniste & säästä on koulumatkan varrella!

Yleensä tykkään juoda aamulla smoothien, mutta yhdestä banaanista ei saa kyllä mitään järkevää aikaan. Pengoin eilen kaappeja ja mietin surkeana, onko oikeasti pakko mennä kauppaan...
Päätin tyytyä puuroon. Vaikka olen puuron ystävä, viimeaikoina olen syönyt sitä aika vähän. Aamuisin kaipaan hedelmiä, marjoja ja kaikkea vihreää. Toisinsanoen nopeasti sulavaa ja energisoivaa ruokaa. Kaapissa oli yhden banaanin lisäksi viikonlopun jämäkurpitsaa, kooksmaitoa ja kourallinen pähkinöitä. Tiesin heti mitä  tehdä!

Jos kurpitsa puurossa kuulostaa oudolta, niin suosittelen hylkäämään ennakkoluulot. Jossain vaiheessa olin näkevinäni trendiä, jossa kesäkurpitsaa raastettiin puuroon? Tämä aamupala maistui aivan kurpitsapiiraalle, vaikka toki koostumuksessa oli hienoisia eroja.



Pumpkin Pie Oatmeal

1dl suuria kaurahiutaleita
1dl kookosmaitoa
1dl mantelimaitoa
1dl kurpitsasosetta
2tl mantelivoita
1tl hunajaa
1/2 tl kanelia 
Ripaus suolaa

Päälle pähkinöitä ja banaai viipaloitunta


Keittele aineksia jatkuvasti sekoitellen. Käytin suuria kaurahiutaleita, joten niitä sai keittää hiukan pidempään. Anna puuron hautua rauhassa matalalla lämmöllä välillä sekoittaen. Kun kaurahiutaleet ovat turvonneet ja puuro on kypsää, siirrä se vielä vetäytymään muutamaksi minuutiksi.

Koristele ja nauti!
2

Nut-Free Raw Cake ja Isänpäiväleivontaan ideoita


Olemme vihdoin ja viimein saavuttaneet sen flown opinnäytetyön tekemisessä. Eilen aineiston analyysiä tehdessämme, olo oli suorastaan valaistunut. ''Tiedän mitä olen tekemässä ja osaan tehdä sen!'' Mitään muuta kuluneen viikon sisältöön ei oikeastaan mahdukkaan.

 Viikonloppuna on hyvän ystävän valmistujaisjuhalt ja isänpäivä tulossa. Onko teillä tapana leiopa isänpäiväksi jotain? Olosuhteiden hankaluudesta, jätän itse tällä kertaa leivonnat väliin. Isäni asuu sen verran kaukana ja sunnuntaina minua odottaa aamulla työvuoro. Miehen isä sijaitsee Ateenassa, joten hänkin saa valitettavasti tyytyä onnittelukorttiin. Mikäli haluat kuitenkin leipoa ja leivontaideat ovat vielä hiukan hukassa, voisin ehdottaa muutamaa. Lihavoidusta linkistä pääset ohjeeseen.

Perinteiselle isälle. 
Nämä pomminvarmat ja kehuja keränneet suklaa-appelsiinimuffinssit on helppo tehdä ja ne säilyvät mukavasti seuraavaankin päivään. Aamupala sänkyyn, kahvia ja suklaamuffinssi? Uskon että toimii takuulla.

Luomu isälle. 
Mikäli isäsi osaa arvostaa oman maan tuotoksia, kotimaisuutta ja luomua, tee hänelle suomalaisesta kurpitsasta kurpitsapiiras. Tämä piiras on kaunis ulkomuodoltaan ja makumaailma helposti lähestyttävä. Voit kertoa, että se sisältää hänen itse kasvattamaansa kurpitsaa ja isäsi voi nauttia kakkua tyytyväisyydestä polleana.

Ei-niin-makean-ystävä isälle
Tämä Chai kakku on makeahko, mutta ei millään tavalla liian makea. Kookossokeri antaa karamellisen maun, mutta ei makeuta yhtä paljon, kuin tavallinen pöytäsokeri. Tämä leipä toimii sunnuntain välipalana tai kahvileipänä ilman, että se on liian tuhti.

Terveys-isälle. 
Terveystietoiselle ja siitä tarkalle isälle valmistuu pienet hyvän omatunnon nutellapallot. Pieniä palloja voi nauttia muutaman kerrallaan (jos pystyy) ja ne eivät sisällä mitään ylimääräistä. Isä takuulla kiittää. 

Makean ystävälle.
Makean ystävälle leipoisin ehdottomasti tätä bataattikakkua. Kakku ei itsessään ollut liian makea, mutta istuu juuri sopivasti herkkusuun suuhun. Makea bataatti, kardemumma ja maapähkinävoi muodostavat yhdessä juuri sellaisen makunystyröitä hivelevän paketin, josta herkkuejen ystävän haaveilevat. 

Suuremmalle seurueelle
Mikäli teitä on monta niin nappaa ohje näihin pomminvarmoihin ohjeisiin. Sekä tämä porkkananakku että tämä suklaakakku on niin moneen kertaaan testattu, että pistän pääni pantiksi niiden onnistumisesta (huom. leipojasta kiinni olevat seikat eivät kuulu sopimukseen ;)) Valitse nämä kakut myös siinä tapauksesa, kun haluat näyttää maailmalle munattoman ja maidottoman leivonnan mahdollisuudet. Mikäli joukossa on sitä ja tätä allergiaa, kannattaa tehdä raakakakku. Kurkkaa ohje tästä ja tästä.Tässä ei voi kuin voittaaa, paitsi jos jollakin on pähkinäallergia...

Pähkinäallergia-terveyshippi-isälle?

Raakakut ovat pala taivasta, mutta kovin usein niiden valmistaminen tulee tehtyä vain pähkinöitä käyttämällä. Minuahan se ei sinänsä haittaa, mutta kyllä pähkinöihin menee aika lailla rahaa, mikäli leipoo isommankin kakun. Maaähkinät ovat edullisia, ja usein teenkin vegejuustot ja kakkupohjat säästämisen hengessä niistä. Pähkinäallergia on kuitenkin kovin tavallinen juttu, mutta olisi ikävää jos tällöin jäisi ihanat raakakakut maistelematta. Tässä ohjeessa olen käyttänyt kookosta, sillä googlauksen tuloksena totesin sen olevan hedelmä ja luumarja.

Ohjeesta tulee kaksi leivosta. Hunajan tilalla voi käyttää mieleistä siirappia tai vaikka steviatippoja. Mikäli vaihdat hunajan sellaiseen makeutukseen, joka ei jähmety kylmässä, lisää poistamasti hunajan verran kookosöljyä koostumuksen säilyttämiseksi.


Pohja.

0.5dl rusinoita
0.5dl + 4rkl auringonkukansiemeniä

Vihreä-täyte

1/2 avocado
1/2 sitruunan mehu
2rkl hunajaa
(2 rkl toco jauhetta)
2rkl kookoskermaa
2rkl kookosöljyä
Muutama tippa piparminttu-aromia

Suklaakerros

2rkl kaakaojauhetta
1 appelsiinin mehu
6 kivetöntä taatelia
2rkl kookoskermaa
2rkl kookosöljyä
1rkl hunajaa

Ota kaksi mukia ja öljyä ne kevyesti. Seuraavaksi vuoraa mukin sisäpuoli kelmulla. Kun öljyät ne ensin, kelmu on helpompi saada siististi paikoilleen, ja myöhemmin myös vetää kakku ulos. Jätä kelmu myös kunnon reunat kakun ulkopuolelle, jotta saat hyvän vetokahvan.

Blendaa pohjan ainekset keskenään hienoksi, kunnes saat muotoiltavaa massaa.  Painele se mukien pohjaan. 

Minä olen laiska, joten jos tehosekoittimeen on jäänyt muutama rusina tai pähkinämuru, en ikinä ota niitä pois. Kyllä ne sekoittuvat täytteen joukkoon.

Laita tehosekoittimeen kaikki ainekset paitsi hunaja ja kookosöljy. Kuumenna kookosöljyä ja hunajaa kunnnes ne ovat juoksevia ja norota muun massan joukkoon. Se kuinka juoksevaa massasi on, riipuu paljolti kuinka paljon sitruunamehua käytit. Mikäli sitruuna oli pieni ja kuivakka, käytä myös toisen puolikkaan mehu. Massa saa kuitenkin jäädä paksuhkoksi.

Kaada vuokiin ja aseta mukit pakkaseen odottamaan.

Valmista suklaakerros samoin kuin ensimmäinen. Tehosekoita kaikki paitsi hunaja ja kookosöljy. Kuumenna ne juoksevaksi ja lisää sitten joukkoon. Käytin toisessa kerroksessa vain yhden rkl hunajaa, sillä myös taatelit makeuttavat. Maista seosta ja lisää makeutta, mikäli koet sen tarpeelliseksi.

Ota mukit pakkasestaja kaada suklaakerros edellisen päälle. Anna mukien olla yön yli jääkaapissa. 
Vedä kakut kelmusta ulos ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele ja nauti!
Huom, mikäli kakku hiukan muussaantuu mukista poistettaessa, niin tasoita pintaa kuumalla veitsellä. Pinnasta tulee kuin uusi!

Hyvää isänpäivää jo etukäteen.
2

Cardmom Sweet Potato Pie (Gf)


Varoitus! Nyt tulee jotakin niin tajunnanräjäyttävää, että on paras pitää hiuksista kiinni. Olen hulluna kurpitsapiirakoihin ja välillä tuntuu etten mitään muuta teekkään.  Bataatti on vähintään yhtä makeaa ja ihanaa kuin kurpitsa, ja siitä saa mitä parhaimmat jälkiruoat. Minun piti valehtelematta estää itseäni, etten olisi syönyt tätä täytettä sellaisenaan. Blenderin sisältöä en ole koskaan puhdistanut näin huolella. Jos ikinä tarvitsee johonkin dippiä, kastiketta tai mitä vaan mössöä, se on tämä täyte. Jätä vain perunajauho pois ja sinulla on sellaisenaan syötävä ihana kermainen kastike! Vaikka joukossa oli vain vähän maapähkinävoita, voin vannoa että täyte maistui maapähkinävoitäytteelle. Mantelivoi on toinen, joka varmasti sopisi hyvin makumaailmaan. Nyt alkavat kurpitsapiirakat ja bataaattipiirakat käymään tiukkaa taistoa, mitä minä teen joulupöytään? Ehkä on ratkaistava ongelma toteamalla, että molempi parempi.

Pohjana käytän jälleen samaa suosikkia, joka ensimäisen kerran postasin tämän kurpitsapiirakan kanssa. Se on napattu Oh She Glows blogista ja tilanteen mukaan muokattu itselle sopivaksi. Tämä on mielestäni herkullisin gluteeniton piirakkapohja jota olen koskaan tehnyt ja vähään aikaan olen jopa menettänyt innon kokeilla mitään muuta. 

Tämän kakun voit ehdottomasti tehdä myös kurpitsasoseella tai mikset myös porkkanoilla. Hyvien kausiherkkujen hyödyntäminen ei saisi jäädä vain suolaisiin ruokiin. Jos muuten pohdin, mitä voisit hankkia vaikka joululahjaksi tai itsellesi, suosittelen tutustumaan satokausikalenteriin! Itse latasin puhelimeeni sovelluksen ja voin sanoa että kyllä kannatti. Sen lisäksi että muisti virkistyy kauden valikoimasta, sovelluksessa on ohjeet siitä, miten valita täydellinen ja kypsä yksilö. Mahtava juttu!


Pohja:

2.5dl kaurajauhoja tai kaurahiutaleita tehosekoitettuna
4.5dl pähkinöitä, käytin puolet cashew ja puolet pekaanipähkinöitä
2rkl kookos-sokeria
3rkl chia-siemeniä
1/2tl ruususuolaa
0.5dl + 2rkl juoksevaa hunajaa tai muuta vastaavaa
1rkl kookosöljyä

Täyte:

5dl uunikypsää bataattisosetta
1dl kookos-sokeria
1.5dl kookosmaitoa
6 tuoretta taatelia tai kuivattua liotettuna
2rkl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita
3rkl perunajauhoja
1rkl raastettua appelsiinin kuorta
1-2tl vanilja-aromia
2tl kanelia
1tl kardemummaa



Lämmitä uuni 200 asteeseen ja halkaise bataattisi. Aseta ne leikkauspinta alaspäin ja töki haarukalla reikiä selkäpuolelle. Bataatteja ei tarvitse kuoria, mutta pese ja kuivaa ne hyvin. Paista 45-60min kunnes ne ovat aivan kypsiä. Anna jäähtyä 15min ja poista kuori. Laita tehosekoittimeen ja anna pyöriä kermaiseksi massaksi. Käytin tähän yhden kokonaisen bataatin, ja se oli juuri sopivan kokoinen. Mikäli sinulla on paljon ylimääräistä sosetta, käytä se seuraavan päivänä vaikka keiton joukkoon tai laita pakkaseen odottamaan.

Sillä aikaa kun bataattisi on uunissa tai jäähtyy, voit tehdä pohjan. Käytä joko valmiita kaurajauhoja tai kaurahiutaleita. Varmista että ne ovat gluteenittomia, mikäli olet tässä asiassa tarkka. Kaada pähkinät, kookossokeri ja chiasiemenet (sekä kaurahiutaleet) tehosekoittimeen ja hienonna pieneksi. Varo ettet vahingossa valmista pähkinävoita. Mikäli käytät jotakin muuta sokeria kuin kookossokeria, sitä ei tarvitse useinkaan hienontaa. 

Kaada ainekset kulhoon ja lisää suola. Kuumenna hunajaa (tai siirappia) ja kookosöljyä niin, että ne ovat täysin juoksevia. Sekoita huolellisesti muiden ainesten joukkoon ja painele tiukasti vuoan pohjalle ja reunoille. 

Kun olet tehnyt bataattisoseesi, mittaa sen joukkoon blenderiin kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa hiukan. Massa on hyvin paksua, mutta se pyöri blenderissä kuitenkin vaivattomasti sekoituspuikolla sekoitettaessa.Varo tässä vaiheessa syömästä kaikkea täytettä sellaisenaan... Kaada massa pohjan päälle ja tasoita hiukan lusikalla. 

Paista noin 45min 175 asteessa. Seuraavaksi tulee vaikein kohta, anna kakun jäähtyä ensin tunnin verran huoneenlämmössä ja siirrä se jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. Tämä on ratkaiseva vaihe kakun koostumuksen kanssa, lupaan että se on sen arvoista!

Nauti!

6

Pumpkin Challenge: Paahdettu Paprikapasta sekä Onnellisuutta


Olen miettinyt viimeaikoina paljon onnellisuutta ja elämästä nauttimista. Syyllistyn itse aivan liian usein turhaan valittamiseen. Varsinkin koulussa käyminen on toisinaan haastava, sillä tunnen että opetusmetodit eivät sovi minulle. Kaipaan enemmän vapautta opinnoissa ja paremmin järjestettyjä mahdollisuuksia suorittaa asioita omaan tahtiin.

Viimeisin työharjoittelu oli erittäin positiivinen kokemus, ja tiedän olevani oikealla alalla, kunhan pääsen etenemään vielä hiukan ja mahdollisesti myös opiskelemaan pidemmälle tämän koulun jälkeen. Kouluasioiden opiskelu on ihan mielenkiintoista, mutta nostaisin ehdottomasti vaatimustasoa korkeammalle, mikäli olisi tarkoitus käyttää koko neljä vuotta kyseisten asioiden opiskeluun. Harmittaa, etten heti ensimmäisenä vuonna laittanut kiriä päälle, sillä olisin varmaan jo valmistumassa tällä hetkellä ja ehkä jo lukemassa seuraaviin pääsykokeisiin. Edellä mainittu on toki vain minun mielipiteeni ja ymmärrän että kaikki eivät halua käydä asioita samanlaiseen tahtiin. Toivoisin ehkä eniten sitä, että opintoja voisi helpommin sekä vauhdittaa että hidastaa ja opsikelija voisi hyödyntää vahvuuksiaan paremmin.

Olen siis valittanut näistä kouluasioista aivan liikaa, ja senkin takia olen ottanut monessa mielessä uuden asenteen. Pienen vaivannäön jälkeen onnistun nappaamaan kursseja nopeammin ja etenemään hiukan vauhdikkaammin. Sen sijaan että minä valittaisin, minä järjestän, selvitän ja suoritan. Se että toimin niiden asioiden eteen joita voin muuttaa, saa aikaan ihan mielettömän tyytyväisyyden tunteen. Se että annan niiden asioiden olla, joihin en voi vaikuttaa, on taas todella vapauttavaa. Jälkimmäinen vaatii toisaalta ainakin minulta vielä harjoittelua.Tuntuu, että minulla on ote elämästäni ja minä kuljen omaa tietäni, juuri niin kuin haluan. Koen tänä syksynä olevani jotenkin erityisen läsnä kaikessa mitä teen. Ajattelen kirkkaasti ja toimin tietoisesti. Toki tämä olotila vaihtelee, mutta 

Herään aamuisin, ja aloitan päiväni päättämällä, että minä olen tänään onnellinen.


Pinterest

Nyt sitten itse ruokaohjeeseen. Kurpitsahaaste edelleen käynnissä ja tässä tämän viikon ohje. Olen juonut kurpitsaa smoothieissa lähes joka aamu, mutta pastaa teen vasta toista kertaa aikoihin. Käytän pastana lidlin gluteenitonta pastaa, mutta tilalla voi toki käyttää mitä vain. Tämän annoksen idea on ehdottomasti kunnon kasa kermaista ja täyteläistä kastiketta. Sitä tulee paljon, ja lusikoin sen pastan sekaan viimeistä tippa myöten. Monissa resepteissä on laitettu kaikenlaisia juustoja ja kermoja kastikkeiden joukkoon. Olen sitä mieltä että tämä kastike oli kyllä niin täyteläistä, että se ei mitään juustoa kaipaisikaan. Paras ruoka syntyy luonnollisilla vihanneksilla ja juureksilla ja niiden omilla mauilla. Mikäli kaipaat vielä kermaisempaa lopputulosta, heitä kastikkeen joukkoon cashew-pähkinöitä ja soseuta muun mukana. Tässä jää tuorejuustot kakkoseksi!

Kurpitsahaaste on vielä hetken käynnissä, mutta 10 ohjetta alkaa olemaan pian täynnä. Toivottavasti olette nauttineet niistä yhtä paljon kuin minä.


Kastike:

2 porkkanaa
2 punaista paprikaa
6 aurinkokuivattua tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
Chiliä, paprikaa, mustapippuria
Yrttejä

Lisäksi:

250g Gluteenitonta pastaa
n. 300g tuoretta kurpitsaa
250g kirsikkatomaatteja
kourallinen paahdettuja cashew-pähkinöitä
kourallinen tuoretta baby pinaattia

Pilko porkkana, paprika, sipuli sekä valkosipuli pieneksi. Kaada ne suureen kulhoon ja lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja paahda 30min ajan uunissa 200 asteessa. Laita aurinkokuivatut tomaatit likoamaan veteen. Lopuksi käytä kaikki ainekset blenderissä tai sekoita sauvasekoittmella tasaiseksi. 

Laita pasta kiehumaan. Kuori kurpitsa ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Kuullota pannulla kunnes palat ovat melkein pehmeitä. Lisää joukkoon halkaistut tomaatit ja sekoittele muuutaman minuutin ajan.

Kaada kastike pastan päälle ja sekoita joukkoon kurpitsa ja tomaatti. Hienonna sekaan hiukan tuoretta pinaattia ja koristele pähkinöillä.

Mausta lopuksi mustapippurilla ja yrteillä. Lisää hiukan suolaa, mikäli sellaista kaipaat.

Nauti annoksestasi ja elämästäsi. Kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi.
8
Back to Top