Suolaiset kikherneletut


Huomaan että aikaa kirjoittamiseen pitää oikein erikseen ottaa nykyään. Ideoita onneksi löytyy! Näin käy ajan kanssa, kun meinaa tunkea lähes koko vuoden opinnot 6kk sisään. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa mun ajatuksenkululle mutta tässä sitä ollaan. Seuraavaksi on kuitenkin edessä raivokasta opinnäytetyön tekemistä ja työharjoittelu Kätilöopistolla.

Moni on aloittanut tammikuussa uuden elämän tai ainakin terveellisemmän sellaisen. Kuten itse jo aikaisemmin kirjoitin, en sen kummempia terveyslupauksia tehnyt. Tammikuussa on käynnissä myös vegaanihaaste johon voi vielä nytkin liittyä mukaan. Moni aloitteleva kaipaa usein hyviä ja helppoja ohjeita, joten tässä minun panokseni tammikuulle.

Aikaisemmissa postauksissa tämä herkku esiinty nimellä omeletti tai munaton munakas. Gramjauhoista (eli kikhernejauhoista) syntyy toki myös makea herkku kuten tässä nämä suklaiset letut. Olemme viimeaikoina nauttineen jälleen eri versioita tästä kikherneletusta ja suosikkiresepti alkaa kehittymään. Teen mieluiten muutaman letun aamupalaksi tai työpäivän jälkeen iltapalaksi. Munakkaalle nämä eivät ihan maistu, mutta mikäli on tottunut syömään munakasta usein ja haluaa tilalle jotakin muuta vaihtoehtoa, tämä voisi olla hyvinkin potentiaalinen. Huomautan myös, että näiden ei toki ole myöskään tarkoitus maistua munakkaalle. Ainakaan minulla ei enää nouse vesi kielelle paistetusta munan tuoksusta, vaikka aikaisemmin pidin munakkaasta kovasti.

Kikherneletuista sen sijaan pidän maun puolesta, mutta myös niiden ominaisuuksien vuoksi.

Helppo valmistaa sopiva annosmäärä
Hyvin nälkää pitävä
Terveellinen
Edullinen hinta
Muuntautumiskykyinen. 

Lisäksi gramjauhoilla on mukavana ominaisuutena se, että ne eivät tartu kovin herkästi ainakaan omalle pannulle kiinni. Toki mitä ohuemman letun haluaa, sitä parempi pannu kannattaa olla käytössä. Asiasta kannattaa lukaista Chocochili -blogista. Gramjauhot ovat myös kivan edullisia, joten niitä kannattaa olla kuivakaapissa jemmassa. Huomatkaa, että nyt on kysessä gramjauhot (=kikhernejauhot) eikä graham jauhot, joihin moni saattaa nämä sekoittaa.

Kun joukkoon lisätään soijajogurttia tai tofua, koostumuksesta tulee mielestäni mukavan paksu ja letuista meheviä. Pelkällä vedellä saat aikaan ohuempia ja rapeampia omeletteja. Täytä mielesi mukaan tai sekoita taikinan joukkoon vaikka sipulia ja maissia. Olen myös lukenut paljon, että kikherneletut maistuvat pienillekkin lapsille välipalaksi humukseen dipattuna tai leivän välissä syötynä.

Suolaiset Kikherneletut
Yhdelle

1.5dl gramjauhoja
0.5dl Alpron maustamatonta soijajogurttia
1 valkosipulin kynsi
0.75-1dl vettä
2tl öljyä
1rkl ravintohiivahiutaleita.
0.5tl paprikajauhetta
Ripaus kurkumaa
Mustapippuria ja suolaa maun mukaan
+ muita mausteita maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Mikäli taikina on kovin vetistä, lisää vielä 1-2rkl gramjauhoja. Taikina saa olla juoksevaa, mutta ei liian ohutta. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Yleensä paistan vain ensimmäisen letun öljyssä ja muut täysin ilman.

Kaada taikinaa pannulle haluamasi määrä. Pieniä ja keskikokoisia lettuja on helpompi kääntää. Anna kypsyä hiukan keskilämpöä kuumemmalla ja käännä kun reunat ovat kypsiä. Kun lettu on tarpeeksi kypsää, se kääntyy helposti, liian aikaisin ei kannata väkisin yrittää.

Paista molemmin puolin kypsäksi ja tarjoile. Mielestäni nämä maistuvat parhaiten guocamolen, hummuksen tai chilikastikkeen kanssa. Kuvassa olevat saivat päällensä chilihummusta.


19 kommenttia

  1. Sitä kikhernettä ei nyt tuossa ohjeessa näy...? Tuleeko sitä siis vai ei?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, anteeksi epäselvyys! Gramjauhot ovat siis kikhernejauhoja. Voisi sen mainita tuossa, niin välttyy väärinkäsityksiltä :D

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Siis minä luin koko ajan että GRAHAM.... nyt vasta tajusin, että siinä lukeekin GRAM. Se on siis kikhernejauhoa?? Mistä sellaista saa?

      Poista
    4. Niin siis kyseessä on gramjauho = kikhernejauho. Grahamjauho on asia sitten ihan erikseen :) Lisäsin tarkennuksen tekstiin.

      Poista
    5. Joo gram :D Tosiaankin hiukan epäselvää. Sitä saa esim. punnitse&säästä kaupoista tai ekomarketeista. Itse ostan punnarista tai ruohonjuuresta :)

      Poista
    6. http://kauppa.ruohonjuuri.fi/kikhernejauho-gram-jauho-/DOVES-5011766010092/dp ostan usein näitä tai irtomyynnistä punnitse & säästä kaupasta :)

      Poista
    7. Minä jo vähän innostuin, että "hei, mullahan olis tähän aineet..." graham-jauhoja siis... =D Täytyypä käydä tutkailemassa tuota gramia, kun täälläkin olis toi Punnitse&Säästä. Mä olen muuten joskus ennenkin ajatellut, että siinä on tullu kokille kirjoitusvirhe, kun on kirjoittanut gram eikä graham. =D
      (Kivasti menee nää viestit koko ajan ristiin... =D)

      Poista
    8. Haha joo :D Käy ihmeessä katsomassa, tosi monikäyttönen jauho muutenkin esim. kasvispyöryköissä ja pihveissä. Joo, ihme kun ei ole tullut keneltäkään valituksia että resepti ei toimi, kun pitää tosiaan huomata tarkentaa tuo gramjauho kikhernejauhoksi.

      Poista
  2. No niin, nyt on haettu pieni satsi gram-jauhoja P&S-kaupasta ja kaikki ainekset siis löytyy (paitsi kurkuma, mutta sen en anna haitata...). =D Pitää kokeilla tätä joku päivä! Ja jos maku tuntuu hyvältä, pitää varmaan sit etsiä jotain muitakin juttuja, mitä tosta jauhosta vois tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu! Kerro sitten miten onnistui :) Mullakin gramjauhot loppu, pitää käydä huomenna täyttämässä varastoja.

      Poista
  3. Ihana ohje, meni heti kokeiluun :) Ja tuli herkullisia lettuja, kiitos ihanasta ohjeesta! Täytteeksi paistoin kantarellejä ja paprikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kantarellitäyte kuulostaa ihanalle, pitäisi itsekin kokeilla!

      Poista
  4. Moi! Näitä olen monesti meinannut alkaa tekemään, mutta ohjetta katsottuani huomaan aina, ettei kaapissa ole soijajogurttia tai ravintohiivahiutaleita. Voisiko ne korvata jollain muilla aineksilla? Olen tehnyt tämän tyyppisiä joskus munalla, mutta koska usein tulee aamiaiseksi syötyä yksi muna, niin näitä olisi sitten kiva tehdä ilman munaa vaikka myöhemmin päivällä :)
    Soijajugurttia ei tule ostettua vaan ihan tavallista maustamatonta, ja se ei kai kuumentamista kestä. Onkos sitten ravintohiivahiutaleilla joku tärkeä tehtävä seoksen onnistumisen takaamiseksi? :) Psylliumia kaapista yleensä löytyy.
    Minulle tällaisten lettujen ei siis tarvitsisi olla vegaanisia ja olisi helpotus kun keksisi miten saisi tällaisia kivoja kikulättyjä tehtyä ilman, että tarvitsee etukäteen käydä kaupassa jugurttiostoksilla.
    Kiitos muuten tästä mahtavasta blogista! Tein viime jouluna bataattikakkua ohjeellasi, mutta laitoin liikaa appelsiininkuorta.. :) Oli se silti tosi hyvää ja mehevää.
    - Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips! Ravintohiivahiutaleet ovat mukana lähinnä maun takia, joten voit ne hylätä huoletta, mikäli niitä ei ole. Voit vaikka pyöräyttää joukkoon vähän muita mausteita, oman mielen mukaan.

      En osaa tavallisesta jogurtista sanoa, kun tämä soijajogurtti käyttäytyy ehkä juuri niinkuin se muna, eli jähmettyy hiukan kun sitä kuumennetaan. En sen koommin tiedä muniskataan mutta jos korvaamaan lähtisin niin ehkä mielummin se yksi muna, kuin tavallinen jogurtti. Ja hei, monet tekevät kikherneletut ihan vaan veteen, eli ilman mitään jogurtteja. Musta se antaa kuitenkin kivasti mehevyyttä.

      Kiva että bataattikakku maistui :)!

      Poista
  5. Löysin gram-jauhoja Aasialaisesta elintarvikekaupasta ja ravintohiivahiutaleita oluthiiva nimisinä luontaistuotekaupasta.
    Etnisissä ruokakaupoissa kannattaa asioida muutenkin. Niissä on hyvät valikoimat mm. erilaisia papuja ja linssejä. Mausteista korianterijauhe ja chilihiutaleet ovat mieleeni.
    Pakastealtaasta löytyy kaikenlaisia mereneläviä ja kaloja mm. kokonaisia pakastettuja makrilleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sieltä minäkin omani ostan, 5kg säkissä :) Ravintohiivahiutaleita voi toisaan olla myös oluthiiva nimellä, omani ostan usein Punnitse & Säästä kaupasta nimellä Nutritional Yeast eli ravintohiiva. Jos kiinnostaa, niin olen kirjoittanut siitä, mitä minä yleensä ostan etnisestä kaupasta. Juuri tuohon maustehyllyn pitää tutustua vielä tarkemmin, siellä on kaikkia ihania sekoituksiakin valmiina :)! http://www.kahviajakasvisruokaa.fi/2015/03/10-asiaa-mita-ostaa-etnisista-kaupoista.html

      Poista
  6. Minulla tämä meni vähän mönkään... letusta tuli epämiellyttävä jauhomainen maku suuhun, vaikka paistoin sitä pitkään. Teinkö jotain väärin vai onko lettujen tarkoitus ollakkin sellaisia? Näin on tapahtunut jo kahdesti, mutta ehkä en ole vain tottunut kikhernejauhojen makuun. Harmittaa, koska minulla on 1 kg pussi jauhoja, enkä tiedä mitä niistä tekisin. Kannattaisiko minun ostaa lisäksi gluteenijauhoja ja valmistaa seitania? Puskeeko siinä gram jauhojen maku läpi? (olen vasta aloittelija kasvissyöjä) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Mielestäni letut eivät ole jauhoisia, joten joku saattoikin mennä pieleen. Gramjauholla on toki oma makunsa, mutta itse en sitä paistamisen jälkeenjuuri huomaa. Teitkö letuista kovin paksuja? Ohuempi lettu voisi olla kanssa ratkaisuna?

      Seitanissa gramjauho ei ainakaan maistu, ei siis millään, joten sitä kannattaa ainakin kokeilla. Lisäksi se tekee seitanista juuri mureaa, toisin kuin seitan, joka on tehty pelkästään gluteenijauhosta. Mulla onkin tapana laittaa aina hiukan gramjauhoa vaikka joku seitanohje näin ei sanoisikaan.

      Gramjauhoa kannattaa käyttää muutenkin esim pihvien ja pyöryköiden sidosaineena. Niihin sitä ei tule kuin vähän, niin ei maku häiritse jos siitä ei tykkää.

      Tsemppiä kasviskokkailuun :)!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top