Musta riisi on uusi tumma riisi?


Rakastan riisiä. Paljon. Ja nimenomaan sitä vaaleaa tahmaista riisiä. Sitä missä ei ole kuituja mukana ja sitä mitä ei suositella syötäväksi. Tummaa sen olla pitää. Terveystietoiset liikkuvat tässä kohti levottomasti tuolillaan. Eikö terveellisestä ruoasta kiinnostunut ihminen tykkää luonnostaan kaikesta terveellisemmästä? Arjessa valitaan jo tottumuksesta tumma, ja kerrotaan miten paljon pitää siitä enemmän ja oikein tuntee miten vaalea riisi on askel kohti ongelmia x. Näin ei ole minun kohdallani käynyt, vaikka voin tuon kokemuksen allekirjoittaa monen muun ruoan kohdalla. Ironia siis sikseen, kun osuu kuitenkin omaan nilkkaan.

Riisiä on tummaa, vaaleaa, pitkäjyväistä, puuroutuvaa... Mitä pitäisi valita??

Minun suosikkini on vaalea riisi siitä yhdestä syystä. Se on tahmaista ja näin sijoittuu kategoriaan ''hyvää''. En inhoa mitään niin paljon kuin kuivaa riisiä, jyviä jotka eivät takerru toisiinsa. Tästä syystä olen syvästi järkyttynyt aina, kun mieheni valitsee kaupassa pitkäjyväistä riisiä. Minun on kaiken lisäksi vaikea uskoa, että kukaan oikeasti tykkää kuivasta pitkäjyväriisistä. Vai tykkääkö? Syön mielummin vaikka puuroriisiä ruoan lisukkeena.

Vaalean ja tumman riisin välillä ei ole juurikaan eroja energiasisällössä tai hiilihydraattien määrässä. Näitä minulla ei kuitenkaan usein ole tapana tuijottaa. Mainitsemisen arvoisia eroja olisi ehkä magnesium ja kuitu, joita molempia on tummassa riisissä enemmän kuin vaaleassa. Toivon kovasti, että riisi ei ole kenenkään ruokavaliossa ainut vitamiinien ja hivenaineiden lähde. Kun näin tarkastelee asiaa, kaikessa on jotain vitamiineja tai hivenaineita, joten onko tumman ja vaalean riisin ero niin merkittävä? Ja ovatko pitoisuudet merkittäviä, kun miettii mitä kaikkea muuta päivän aikana syö?

Joskus kuulee mainittavan, että tumma riisi olisi myös proteiinirikkaampaa. Finelin mukaan tummassa riisissä on kuitenkin vain gramma enemmän protskua. En kuitenkaan kiinnostuisi riisin kohdalla tästä arvosta, kun kyseessä on kuitenkin hiilariruoka. Mikäli kaipaa selkeästi proteiinipitoisempaa lisuketta niin quinoassa sitä löytyy jopa 15g/100g ja olisi ehkä tässä tapauksessa selvempi valinta.



Tumman riisin glykeminen indeksi on kuitenkin alhaisempi, ja näin ollen se nostaa verensokeria hitaammin. En paneudu sen tarkemmin tähän, mutta tästä taulukosta pääset näkemään monien eri ruokien glykeemisen indeksin. 

Oma lempiriisini on jasminiriisi, jota nautin misotahnan ja sitruunamehun kera vaikka sellaisenaan. Tykkään kuitenkin kovasti kokeilla eri riisejä ja ostin lähellämme sijaitsevasta etnisestä kaupasta kokeiluun mustaa riisiä. Paketissa luki Black Glutinous Rice ja nopean googlailun tuloksena selvisi, että se tarkoittaa nimenomaan takertuvaa, liimaista, tahmaista, tarttuvaa. Ihanaa! Maku on pähkinäinen ja mieto, tätä on ihana syödä niin sushin kanssa, kuin myös sellaisenaan lisukkeena. Tämä musta riisi on kypsennettynä myös mukavan tahmainen. 

Mites sitten ne ravintoarvot? Mustariisi paketti kertoo, että 100g mustaa riisiä sisältää, 360kcal, 8g proteiinia ja 74g hiilihydraatteja. Hyvin samankaltaisa tulosta siis kuin tumma = ruskea riisi, finelin mukaan. Eräät lähteet kertovat, että tumman ja mustan riisin välillä ei juurikaan ole eroa mineraaleissa, mutta tumma riisi sisältää huimasti enemmän antioksidantteja. Erityisesti silmään osui monessa eri paikassa korostettu seikka:

''The American Chemical Society says that a spoonful of black rice bran has more antioxidant power than a spoonful of blueberries.''

Anteeksi mitä? Sekä täällä että täällä mainittiin sama asia. Että mustassa riisissä olisi tumman värin ansiosta enemmän antioksidantteja kuin mustikassa? Oli miten oli, niin musta riisi nousi suosikiksi ensikoikeilulta ja aijon sitä jatkosskin riisihimooni syödä (sen vaalean riisin lisäksi). Jos ruokavalio on muuten monipuolien, sisältää runsaasti kasviksia,vihanneksia ja hedelmiä, niin joukkoon mahtuu kyllä sitä vaaleaa riisiäkin. Toiset myös kokevat, että vaalea riisi on ruoansulatukselle kivempi. Jos taas päivittäinen ruoka koostuu suurelta osin leivästä, pastasta, riisistä ja ehkä siitä palasta kurkkua, suosittelisin siirtymistä tummaan tai tähän mustaan riisiin.

Tästä pääset kurkkaamaan tumman riisin ravintoaineet ja tästä vaalean, puuroutuvan riisin.

Mitenkäs muut? Onko väliä mitä riisiä siellä lautasella vai onko ollenkaan?





28 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Mä olin jo henkisesti varautunu et "oot tyhmä ja rumat kuvat" vai miten se meni ;D?

      Poista
    2. Se oli "paska blogi, ooot tyhmä. ps. rumat kuvat"

      Mut mulla ei ollutkaan enää Internet-trolli -olo niin sait vähän nätimmän komentin. <3

      Poista
    3. haha :D Voit trollaa mua millon vaan!

      Poista
  2. Tuo mustasta riisistä tehty sushi näyttää huomattavan paljon mustalta makkaralta, saatanpa lähteä jossakin vaiheessa kehittelemään vegaanista viersiota tuosta tamperelaisten herkusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaha, mahtava huomio :D Muista vinkata kun ohje on valmis, mua ihan kiinnostaa mitä saat aikaan :)!!

      Poista
  3. Sun niin pitää antaa tarkat koordinaatit tohon etniseen kauppaan! Taateleita ja mustaa riisiä!!!!! Tykästyin mustaan riisiin Thaikuissa ollessani sillä paikallisissa "terveysrafloissa" nautin aina black-sticky-rice with mango - settiä, joka oli ihan törkeen hyvää! Perusriisi on mulle nimittäin aika mauton ja turha ruoka, siis et menee se nyt Aasiassa reissatessa curryen kaa lievittäen chilin poltetta, mut enpä muista koskaan riisiä itse keittäneeni kotona Suomessa - mielummin just tykkään hirssistä, kvinoasta ja tattarista, joissa on mun makuun enemmän sitä makua! Mut musta riisi alkoi houkuttelee just nyt!!! Eli osoitetiedot kehiin, et voin säntää tohon etniseen vklna !! Kiitän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu mistä päin olet :) Väitän että tätä löytyy myös muista etnisistä kaupoista, mutta tämä kyseinen on Vantaalla Koivukylän asemalla, aukiolla jonka läpi kuljetaan, kun tullaan juna-asemalta kirjastolle tai alepalle päin. Eli kun seisoo keskellä aukiota naama Alepalle päin niin tämä kauppa löytyy oikealta. Tuo mango-mustariisi kuulotaa tooodella hyvälle! Pakko testata!!

      Poista
  4. Niin samaa mieltä noissa riisijutuissa. Rakastan basmatiriisiä, jota syön kasvisten ja hedelmien kanssa. Kun ruokavalio koostuu kasviksista, hedelmistä ja pavuista, en näe valkoisessa riisissä mitään ongelmaa, sillä kuidun saanti ei ole ongelma.
    Aasian maissa syödään joka aterialla valkoista riisiä ja voidaan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mun riisi-innostus katoaisi kokonaan jos pitäisi valita aina tumma (kuiva) riisi :D Luin postauksen itse alusta loppuun ja totesin että täähän on kuin kirje itselle, jolla oikeutan mun vaalean riisin popsimisen, hehe.

      Poista
  5. Täällä toinen riisifani! Voin kyllä ihan rehellisesti sanoa tykkääväni täysjyväriisistä enemmän kuin vaaleasta. Laitan täysjyväriisin joukkoon yleensä vähän öljyä ja lisäksi maustan sen suolalla ja yrttiseoksella. En siis välttämättä sittenkään tykkää täysjyväriisistä niin paljoa sellaisenaan, mutta oma versioni voittaa mielestäni kyllä vaalean riisin. ;)

    En valitse läheskään aina terveellisintä vaihtoehtoa, koska usein maku ratkaisee. Ja niin kuin sanoit, kyllä niitä vitamiineja ja hivenaineita saa muualtakin kuin riisistä ja kokonaisuus ratkaisee. Mustaa riisiä en olekaan ikinä kokeillut, täytyy testata! Kiitos vinkistä ja muutenkin kivasta ja mielenkiintoisesta postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niitä tumman riisin ystäviä on oikeasti olemassa :D!? Olen uusille asioille avoin, joten lupaan testata sun versiota joku päivä. Maku ratkaisee todella. Ainakin tällaisissa pienen eron asioissa.

      Kiva että postaus kiinnosti. Välilllä luen ''informatiivisia''postauksia ja mietin että ''missä lähteet!'' tai että ''milloin alkaa se asia??''. Turhaa jaaritusta on tylsä lukea, mutta aina on riski että kirjoittaa itse samanlaisen. Blogiteksteihin ei kuitenkaan halua liikaa asiaa tunkea ja meno on kiva pitää kevyempänä. Tutkimuksia voi jokainen lukea sitten itse :)

      Poista
    2. Joo, kyllä meitä on olemassa (ainakin yksi), mutta toisaalta tää voi olla myös vähän tottumiskysymys. Ja mun mielestä tätä postausta oli tosi kiinnostavaa lukea, hyvin kirjotettu ja mielenkiintoista asiaa!

      Poista
    3. Kiitos :)!! Mitä yrttiseosta muuten laitat riisin joukkoon?

      Poista
    4. Yleensä tätä: http://meira.fi/fi/maustaminen/mausteseokset/yrttiseos-provencale-suolaton

      Poista
  6. Mä olen törmännyt Prismoissa mustaan riisiin useampaankin otteeseen. Ne on pakattu sellaisiin inhimillisen kokoisiin vakuumipakkauksiin eikä hintakaan ole kummoinen. En kuitenkaan vielä koskaan ole napannut mustaa riisiä ostoskoriini, koska pidän ylettömän paljon punaisesta riisistä. Njamnjam! Viimeisin paketti (tarkemmin sanottuna säkki ;)) on ostettu ViiVoanista, mutta sitä ennen olen aina ostanut punaisen riisini joko irtona tai sitten Urtekramin. Ehkä mustan riisin aika koittaa vielä jossain vaiheessa kunhan saan nykyiset riisini ensin tuhottua. Siihen tulee varmasti menemään aikaa, koska syön riisiä muutaman kerran vuodessa. : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2013/09/delicious-red-rice-with-crispy-carrot.html <-- Tuossa vielä eräs tekemäni ruoka punaisesta riisistä 1,5 vuoden takaa. :)

      Poista
    2. Hei hyvä vinkki, että prismastakin voi löytää. Mulla on etninen kauppa todella lähellä (jossa on muuten myös sitä punaista riisiä, menee testiin seuraavalla käyntikerralla) mutta hintavertailu on aina kivaa. ViiVoan on munkin vakio hamstrauskauppa, siellä kun tuntuu olevan kaikkea aina. Mulla kuluu kyllä riisiä hyvällä omatunnolla viikottain ;)

      Poista
    3. Kiitti linkistä, käynpäs kurkkimassa :)

      Poista
  7. Tykkään riisistä, mutta en siitä kuivasta. Itselläni riisin syöntiä painaa todella paljon se miten se on tuotettu, kuluttaja lehdessä oli tästä juuri hyvä juttu, ja ikävä kyllä reilun kaupan riisiä ei vastaan tule oikein missään ja taisi lehdessä olla mainintakin ettei reilun kaupan riisin tuottaminen kannata, kun hinta on niin korkea ettei sitä osteta.. Blaah nää on taas näitä; tykkään syödä, mutta eettisyys mietityttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä ihan oikeassa tässä kohti. Kun näin alkaa tarkastelemaan, niin monessa asiassa on eettisiä ongelmia. Niin ruoassa, kuin myös kulutustavaroissa ja tavoissa esimerkiksi liikkua/matkustaa. Siksi onkin mun mielestä hyvä, että tutustutaan myös eettisempiin vaihtoehtoihin. Syön kuitenkin riisiä viikottain ihan hyvällä omatunnolla. Toisinaan lisukkeeksi syntyy vihanneksia ja joku kerta kvinoaa tai hirssiä. Monipuolisesti kaikkea :)

      Poista
  8. Ite en ole taas koskaan oikein ollut riisin ystävä! Se onkin välillä vaikeuttanut syömisiä, kun pastoja ja muita en syö, mutta riisi olisi gluteenittomuutensa vuoksi hyvä lisä ruokavalioon (tietty on sitten kaikki quinoat ja hirssit ja tattarit jajaja...). Maistoinkin mustaa riisiä joitakin kuukausia sitten, ja tykästyin tosi paljon! Ihana pähkinäinen tuoksu ja lempeä maku. Mii laik! Eli jos mun lautaselta löytyy riisiä, on se mustaa riisiä ;D En tiiä ootko mun blogista bongannut, sitä mustariisivanukkaan ohjetta, mutta se oli mun mielestä tosi herkullista (ja niin riisi päätyi aamupalaankin..) !

    Jos kiinnostaa niin tsekkaa se ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikille ei vaan uppoa, mutta kiva että musta riisi maistuu :) Sillä on ihan oma makunsa kyllä, juurikin sellainen pähkinäinen mistä pidän. Pitääkin mennä metsästämään tuo vanukkaan ohje, kuulostaaa juuuri sellaiselta mikä mulle maistuu!

      Poista
  9. Minäkin tykkään enemmän tahmaisesta riisistä. Kuiva tumma riisi on pahaa! Olen myös lukenut tutkimuksista, joissa kerrotaan, että täysjyvä- ja tummassa riisissä on enemmän arseenia kuin valkoisessa. Joten se siitä terveellisyydestä. Valitsen nykyään vaaleata maun ja myrkyttömyyden takia. Mustaa riisiä en olekaan vielä kokeillut, vaikka joskus kaupassa olen sitä bonganut. Puuroriisi rules! Hyvä riisi ei kaipaa mitään muuta kuin vahän mausteita. Ihanan herkulliset kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mäkin oon lukenu niitä tutkimuksia, joten senkin takia voisi alkaa jo kyseenalaistamaan että riitäähö hiukan korkeampi kuitumäärä nostamaan tumman riisin niin paljon vaalean yläpuolelle? ja Kiitos :)

      Poista
  10. Ooo voiko mustasta riisistä tosiaan tehä sushia?!:D Millä lailla keitit sen, sushiriisiohjeen vai mustan riisin keitto-ohjeen mukaan? Tai oonko ees ymmärtäny oikein että sushia varten on nimenomaan se oma riisinvalmistustapansa jotta siitä tulee oikeenlaista...?:D (Tähän asti oon tehny sushia ihan tavis-puuroriisistä sushiriisi-ohjeen mukaan.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä keitin tätä vaan tunteella. Eli keittelin kunnes se oli kypsän oloista, sekoitin joukkoon riisiviinietikkaa ja vähän vettä. Jatkoin hauduttamista vielä hetken kunnes oli kypsän oloista ja tahmaista :) Kyllähän sushi riisiä keitellään mun mielestä vähän pidempään ja sekoitellaan lopussa varsinkin kovasti että siitä saa tahmaista. Mäkin teen puuroriisistä usein.

      Poista
  11. ihana että joku toinenkin on löytänyt mustan riisin ihanuuden! minun ensikokeilu oli aivan samanlainen, ja tein jo seuraavana päivänä mango sticky rice mustalla riisillä - nam!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top