Paahdettua Parskaalia ja Kalsiumpaniikki



Kirjoittamani riisipostaus herätti kivasti keskustelua. Olin tästä positiivisesti yllättynyt, sillä kirjoittelin tekstiä iltamyöhään kaverille asiasta naureskellen. ''Kirjoitan riisistä, kuinka syvällistä''. Ruokavalintojen pohtiminen kiinnostaa kuitenkin kovasti ainakin itseäni. 

Tulin tänään koulusta turhautuneena, kun jälleen kerran käteen lyötiin maitoesitteet ''ihan vain katseltavaksi''. Näissä oli esimerkkiaterioita koulussa käyvälle nuorelle. Lehtisessä mm. mainittiin että kasvisyönti on rakettitiedettä (ainakin melkein) ja pitää syödä todella monipuolisesti. Ihan kuin muuten ei tarvitsisi? Lisäksi samassa tekstinpätkässä todettiin, että ainakin sen kalsiumin takia maitoa olisi juotava, koska se imeytyy maidosta niin paljon paremmin kuin kasviksista. Ja että kasvissyöjän tulisi syödä kalaa pari kertaa viikossa. Sitä kala-kasvia siis...? 

Lehtisessä oli toki myös lueteltu proteiinin lähteitä. Listan kärjessä oli lihatuotteita ja olipa joukossa myös juusto ja kananmuna. Onneksi kasvisproteiininlähteitä ei unohdettu, sillä listalla oli viimeisenä Peruna 1g proteiinia. Huh, onneksi nyt selvisi että myös kasvisruoassa on tätä arvokasta ravintoainetta. Myös hiilihydraattien lähteitä lueteltiin. Täysjyväleipä, puuro, mysli. Lista taisi koostua kokonaan viljatuotteista. Niinpä niin. 

Aikaisemmilla tunneilla puhuimme myös nuorten ravitsemuksen ohjauksesta. Tunnilla oli vierailija, joka kertoi että kysyy usein nuorelta ''mitä juomalasissa on... mitä siellä pitäisi olla?'' Tähän saimme ystävällisesti vastauksen, ''no kaikki tietävät että siellä pitäisi olla sitä maitoa''. Teki mieli huutaa AMMMUUUU! takapenkiltä. 

Luonnollisesti minua turhauttaa näissä asioissa se, että muut vaihtoehdot jätetään kokonaan mainitsematta. Lista mistä kalsiumia saa, voisi sisältää myös muutaman kasvikunnan tuotteen. Juomalasissa voisi olla myös kasvismaitoa (tai ihan vaan sitä vettä?) ja proteiininlähteissä voisi ainakin tofu vilahtaa. Tätä asiaa toki pohdin jo, kun uudet ravitsemussuositukset julkaistiin. Pydamidissa ei näy kasvisproteiinin lähteitä juuri lainkaan (paitsi se peruna toki...). Maitotuotteiden kohdalla on sen sijaan kaksi kipollista jotakin valkoista. Mä väitän että toinen niistä on mantelimaito ja toinen soijajogurtti. Whatever helps you sleep at night.

Positiivista on, että kun juttelee näistä asioista luokkatoverien kanssa, monet ovat hyvin tietoisia tästä maitovouhotuksesta. Se että hyvin monet osaavat oikeasti tarkastella tietoa kriittisesti, ajatella itse ja lukevat ajankohtaista tietoa ja tutkimustuloksia, on mielestäni aivan mahtavaa. Sitä vaan välillä useinkin toivoisin, että vähän useampi ihminen pääsisi tästä maitoamaitoa- hysteriasta eroon.

Viimeaikoina maidosta on kuitenkin uutisoitu melko paljon. Kasvismaitojen myynti on kasvanut ja entistä useampi valitsee toisinaan mantelimaidon tai kaurajogurtin, lehmätuotteiden sijaan. Sen lisäksi että joku jättää maitotuotteet pois terveydellisistä tai eettisistä syistä, on myös niitä joilla on maitoallergia. Kaikki tuntemani maidottomalla ruokavaliolla olevat ovat onneksi vielä hengissä, luut ehjinä. 

Tässä nyt vielä finelistä napattuja kalsium-pitoisuuksia.

  • Rasvaton maito 180mg
  • Papu, ruskea tai valkoinen 139.5mg
  • Manteli 276mg
  • Tofu 350mg
  • Mantelimaito 120mg
  • Soijamaito 120mg
  • Seesaminsiemen, kuorineen 975mg (josta tehdyssä tahinissa 426mg).


Mä en vaan ymmärrä mikä tässä on ongelma. Finelissä on muuten todella kätevä tuo eniten-vähiten ominaisuus, jolla voit listata itsellesi vaikka ''eniten rautaa sisältävät kasvikset'' tai mikä ikinä onkaan kiinnostuksen kohteena. Suosittelen kurkkaamaan.

Miten muut ovat kokeneet tämän maito-asian?


Nyt ruokaan. Parsakaali on yksi suosikki lisukkeeni ja minulle uppoaa helposti 400g parsakaalinippu yksinäni. Muuten, siinä saakin kerralla sitten 192mg kalsiumia ja 18.5g proteiinia. Tyypillisesti höyrytän parsan, mutta nyt kokeilin huvin vuoksi myös uunissa tehtynä. Ihme kyllä en ole ennen uunissa parsaa tehnyt. Tänään katselin parsaa kaupassa kuitenkin vähän sillä silmällä, että jospa sitä paahtaisi erän.

Lisäksi tein todella yksinkertaista tandoorimausteista linssimuhennosta. Tässä myös hiukan vastaava linssiohje joka on suosikkieni listalla.

Paahdettu Parsakaali

400g parsakaali
2 valkosipulin kynttä
3rkl oliiviöljyä
Mustapippuria

Sweet chili kastiketta tarjoiluun


Leikkaa parsakaalin nuput pieniksi. Kaada kulhoon oliiviöljy, mustapippuria ja viipaloidut valkosipulin kynnet. Pyörittele parsaa aineksissa kunnes sitä on melko tasaisesti kaikkialla.

Levitä parsa leivinpaperille ja aseta 200 asteeseen uuniin. Kun parsakaali tuntuu haarukalla kokeiltaessa kypsälle, ota se uunista. Kaada tarjoilussa hiukan chilikastiketta päälle.

Tandoori Linssimuhennos

2dl punaisia linssejä
400g tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1 suuri valkosipulin kynsi
1tl inkivääritahnaa
2rkl soijakastiketta
1tl juustokuminaa
Mustapippuria
Tandoori mausteseosta maun mukaan

Tuoretta korianteria


Keitä linssit kypsiksi. Valuta ylimääräinen vesi pois. Voit valmistaa linssit myös padassa hauduttaen, mutta mielestäni on nopeampaa keittää ne etukäteen.

Raasta porkkana (minä ''raastan'' omani tehosekoittimessa), viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota porkkanaa ja sipuleja öljytilkassa. Kun sipuli on kypsää, lisää linssit ja tomaattikastike joukkoon. Sekoittele ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää myös mausteet ja anna hautua noin 10-15min välillä sekoittaen.

Pilko päälle korianteri ja tarjoile!







30 kommenttia

  1. Ei hitto! Tää tuli tosi hyvään saumaan. Lidlissä on huomenna alessa perunat 40 senttiä ja tuli taas urheiltua. Ei muuta kun proteiinitankkaamaan perunalla. Woop Woop! Huomenna Lidlissä perunanostotreffit?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon mukana! Ja jos syödään perunaa 17kg, saadaan päivän annos kalsiumiakin.

      Poista
  2. Hyvää pohdintaa! (ja tässä lisää sellaista joskin epäselvemmässä muodossa)
    Hauskaa, miten tuntuu, että tämä ns. maitopropaganda on viimeaikoina puhuttanut tosi paljon. Hiljattain satuin juuri selaamaan jotain "nuori mies ja ravinto" vihkosta, jossa juuri selitettiin näistä mainitsemistasi ravintoasioista ja maidon huippuominaisuuksiakaan ei unohdettu mainita. Näin kun asiaa olen hieman enemmän miettinyt, niin kasvisruokavalion ravintoainesaanti on kysymysmerkki sekasyöjille varmaankin juuri siksi, että se on jotain tavallaan uutta suomalaisessa ruokavaliossa. Kun ollaan totuttu syömään perunoita ja (liha)soosia, niin jäyhille suomalaisille voi kuulostaa oudolta, että pinaattikeitto ei olekaan ainoa kasvisruoka, jota voi syödä pääruan asemesta (eikä vain lisukkeena). Eli ykinkertaisesti asioista ei vain tiedetä tarpeeksi, joten ravinto on helposti suhteellisen monipuolista sekasyöjällä, kun taas kasvisruokavaliossa pitää hieman tutkia, että mitä sitä oikeasti pitää syödä (sen proteiinipitoisen perunan lisäksi), kun näistä informatiivisista esitteistä ym. ei saadakaan kaikkea tarpeellista tietoa.
    Maitopropagandahan lienee pitkälti perisuomalaista tai pitäisikö sanoa pohjoismaalaista. Maito ollut vain hyvä jatke kaikkeen ja kun siihen sitten ruvettiin D-vitamiiniakin lisäämään, niin se on ollut hyvin yksinkertainen vaihtoehto kalsiuminsaannin turvaamiseksi. Paljolti varmaankin kasvikunnan kalsiumpitoisten tuotteiden ongelmana on se, että kalsiumin imeytymisen kannalta varsin olennaista D-vitamiinia ei ole valmiiksi samassa paketissa, niin asiaan pitänee kiinnittää enemmän huomiota.
    Mutta tämän hyvin epäselvän selityksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että asioita, jotka annetaan meille valmiissa paketissa, on helppo pitää helpoimpana, oikeimpana, normaalimpana yms. vaihtoehtona, kun muista vaihtoehdoista ei ole huvitusta tai tarvetta etsiä tietoa. Ihmiskeho on kuitenkin varsin sopeutuvainen, joten vähemmälläkin ravintoainesaannilla selvitään varsin pitkälle, kunhan vain niitä välttämättömiä aminohappoja saadaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentista! Mua vähän epäilyttää sen sekasyöjänkin monipuolisuus. Meillä oli aiheena kouluikäinen nuori, ja katsoimme esimerkki kuvia kouluruoka lautasista. Siellä oli toisinaan lusikallinen makaronia, toisinaan näkkileipä. Tämä nyt kuitenkin ääriesimerkki.

      Olet ihan oikeassa tuosta maidon "suomalaisuudesta" ja sillä tavallahan sitä myös markkinoidaan. Nykyään kun luetaan ja tutkitaan paljon myös netistä, pitää mun mielestä terkkarilla olla valmius reagoida eri tilanteisiin. Samoja asioita moni varmaan miettii meidänkin koulutuksessa. Ensin vaaditaan kriittisyyttä, ajantasaista tietoa ja tutkimusten lukemista. Sitten kun pöydällä on tilastot maidon kulutuksesta, osteoporoosista, luunmurtumista, dm: sta ja maidon prosessoinnista (puhumattakaan siitä että ihminen ainoana nisäkkäänä juo toisen lajin maitoa ja valittaa parhaassa tapauksessa kun ei vatsalle sovi), niin tästä ei sanota mitään. Kun nuori on näiden kysymysten kanssa vastassa, todetaan vaan että " mutta muutenhan sä et kasva!". Asiantuntevaa...

      Hyvä pointti myös tuo helppous. Onneksi myös osat kasvimaidot on rikastettu :)

      Poista
    2. Joo. Välillä kyllä ihmettää se pelkän valmiin paketin tarjoaminen. Viimeksi kun olin AMKissa terkkarilla ja olin ruksannut paperiin, että en harrasta juuri ollenkaan liikuntaa... ja tietenkin, että en myöskään juo maitoa, niin näistä maitoa alettiin tietysti tuputtamaan (Valion laktoositon maito - flaijerilla, tietenkin, kun sanoin, että olen allerginen ollut lapsena ;) ) Liikunnasta ei taidettu sanoa juuri mitään. On kuitenkin ollut jo aika kauan yleisessä tiedossa, että just liikunnan vähyys on suurimpia syitä d-vitamiinipuutoksen kanssa osteoporoosin synnyssä.

      Ja eiköhän sitä litran päivittäistä "pientä maitoannosta", mikä jokaisen tulisi juoda että saa kaiken tarvittavan, tärkeämpää ole se, että nuoret ja aikuiset _liikkuvat_..... Kuitenkin kun istutaan 24/7 tietokoneilla, niin luulisi, että maitoa enemmän järkyttäisi liikkumattomuus.

      Mutta ilman, että menee foliohattuhomiin, niin onhan se niin suuri osa Suomen kansantaloutta, että kai tämä hype on ihan ymmärrettävää....

      Vähän myös mietityttää, että jos on 4 lasta ja kaksi aikuista taloudessa, niin miten nämä maitolitrat raahataan kotiin, että varmasti täyttyy kalsiumsaanti?

      Poista
    3. Joo. Toki kyseessä oli vain yksi esite (ja tänään onneksi vilahti tunnilla toinen ja monipuolisempi esitenippu) mutta tuntuisi hölmöltä käyttää moista työssään millään tavalla, kun jo vilkaisemalla näkee kuinka suppeaa infoa se sisältää. Lisäksi tuntuu olevan suuren painotuksen alla se kasvisruoan monipuolisuus. Siis toki yhdyn tähän, mutta yhtä suurta meteliä saisi kyllä tehdä liharuoastakin. Jos on nirso nuori, joka ei mielellään maistele erilaisia ruokia, niin yhtä köyhää se ravitsemus on silloinkin.

      Poista
  3. Tää yleinen maitokeskustelu ja se mitä vihkosissa suositellaan saa mut niin raivonpartaalle, oon niin kypsä koko hommaan.. Onneksi tietoisuus ja tiedon arvostelu on alkanut pikkuhiljaa kasvamaan niin kuin sanoit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja olisi myös kiva jos kasvipohjaisten juomien hinnat laskisivat, se että ne katsotaan virvoitusjuomiksi verotuksessa on ihan älytöntä ja todella iso lovi lompakollekin, ymmärrän sinäänsä jos suuuurella lapsiperheellä ei ole varaa ostaa kasvipohjaisia vaihtoehtoja.

      Poista
    2. Joo ymmärrän hyvin sun ärtymyksen. Eniten varmaan raivostuttaa juuri tuo maidon ainoana korostaminen. Juokoot kukin mitä juo, mutta tärkeää on tiedostaa, että on vaihtoehtoja.

      Mä myös kovasti odotan kasvimaitojen hinnan laskua. Ovathan ne hintavampia. Samalla herään miettiään sitä maidon käyttötapa. Maidon mainehan on, että sitä olisi juotava lasitolkulla ja jogurtti ja juustot päälle. Monet kuitenkin suhtautuvat kasvimaitoihin eri tavalla. Niistä tehdään smoothie, käytetään puurossa tai kahviin. Enpä minä ainakaan juo soijamaitoa ruokajuomana, kun siellä lasissa on se vesi. Rinnalla sitten monipuolinen ruokavalio, josta oikeasti saa kaiken tarvittavan.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Mitä ihmettä!?!? Järkyttävää, että tuollaista opetetaan ruoka-alan ammattilaisille (jos nyt käsitin oikein). Jos asenteet ovat edelleen noin kivikautisia, niin ei ihme, että kasvisruuan taso on monessa paikassa todella huono.

    Mitä taas maitoon tulee, niin itse en ole koskaan sitä juonut, koska en ole pitänyt maidon mausta. Toki nuorempana maitoa tuli nautittua mm. murojen kanssa ja kaakaon muodossa, mutta ruokajuomana sitä ei ole lasissani ollut koskaan. Nykyään käytän maitotuotteita lähinnä vain juuston muodossa, siitä kun en ole osannut (halunnut) luopua. Muuten olen siirtynyt ihan kokonaan kaura- ja soijavalmisteisiin, kun näin "aikuisiällä" (24v) vatsani ei siedä laktoosia enää ollenkaan. Luita on murtunut tasan yksi, pikkurillini, sekin kymmenisen vuotta sitten.

    Linssimuhennokset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveydenhoitajille, vielä pahempi :D. Onneksi monet ovat silti todella tietoisia ja osaa hankkia ja lukea itse tietoa. Enemmän törmään kivikautisiin ajatuksiin vanhemmissa ikäpolvissa työelämässä.

      Poista
  5. Näin sekasyöjänkin näkökulmasta tuntuu tosi vanhanaikaiselle tuo tuollainen yksinkertaistaminen, aivopesu ja monimuotoisten vaihtoehtojen dissaaminen. Repesin "ammuulle", pakko sanoa :D

    Nykyään kasvimaitoja on kyllä tosi hyvin saatavilla, onneksi. Munkin lähikaupasta (joka taipui ottamaan pähkinävoin valikoimiinsa vasta tämän vuoden puolella, vaikka pk-seudullahan sitä on löytynyt jo pienimmistäkin kitskasta ainakin vuoden päivät) löytyy kokonainen hyllynpääty eri kasvimaitoja! Siellä on joukossa jopa Almond Breezen (uusi jenkkibrändi Suomessa?) makeuttamatonta mantelia ja sitten näitä perinteisempiä kauraa, riisiä, soijaa... useampaa sorttia, ja se ilahduttaa minua.

    Toi Fineli on kyllä yksi kultakaivos, niin kätevä. Ja itsekin olen taannoin huomannut, että valkosipulilisä on ihan ehdoton paahdettuun parsakaaliin! Tosin sitten koko kämppä tuoksahtaa... hmm, aika mielenkiintoiselle, kun kumpikaan noista raaka-aineista ei ole hajultaan mikään kovin mieto :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Se ei ihan onneksi ole sitä vaihtoehtojen dissaamista, mutta ei niistä kyllä juuri puhuta. Mitä minä hönkäilen takarivissä :D ja huudan päässäni sitä ammuuuuu! :ta väliin ;).

      Tuota almond breezeä pitääkin maistaa! Ostin eilen alpron suklaa-mantelia ja oli hyvää!!

      Poista
  6. Mainio teksti, jaoin facessa!

    Olen aivan samaa mieltä kanssasi, enkä oikeastaan jaksa ees käsittää, miten ihmiset on niin tiedottomia tuosta maito-aivopesusta... No, etenkin iäkkäämmät ihmiset, mutta kyllä paljon muutkin. Multakin on monta kertaa vegaaniin suuntaan siirtyessäni (ja maitotuotteita siis jättäessäni) kysytty nimenomaan, että "mites se kalsium". Ja toisena tietenkin sitten se proteiini-kysymys, kun en syö lihaa...

    Se on kyllä totta, että itse täytyy ihan kunnolla välillä miettiä, että saanhan nyt kaikkea tarpeellista (enkä ole siitä aina ihan varma). Olen esimerkiksi käyttänyt aiemmin nimenomaan Oatlyn luomu-kauramaitoa, mutta sitten huomasin, että siinä ei ole mitään lisättyjä vitamiineja... joten vaihdoin sitten siihen rikastettuun ei-luomuun versioon, ihan vain niiden B-vitamiinien vuoksi. Kauramaito on ollu mun valinta siksi, että mua hirvittää ne soijamaitojen pitkät ainesosaluettelot... kaurassa oli lyhin. Enkä kyllä oikein siitä soijan mausta ees tykkää.

    Kieltämättä mua itseäkin aika ajoin mietityttää se proteiinin saanti... en ole kauheesti jaksanut perehtyä niihin määriin, mutta välillä on ihan selkeästi sellanen olotila, että nyt tarttee jotain vahvempaa sapuskaa (eli proteiinia). En ole pitkiin aikoihin enää syönyt lihaa, hyvin harvoin munia, maitoa en ole juonut kuin joskus pikkulapsena, juustoa olen kyllä käyttänyt ja jogurttia, rahkaa, raejuustoa yms. Tammikuisen vegaanihaasteen aikana jätin oikeastaan nuokin sitten pois (joitain satunnaisia juustosiivuja, oivariinia leivälla ja perinteisiä leivonnaisia lukuunottamatta). On päiviä, etten syö mitään papuja/linssejä tms vaan lähinnä smoothieita (joissa on kenties loraus kaura- tai soijajogurttia), puuroa kauramaidolla ja leipää... Tarttis vissiin vähän perehtyä paremmin tähän asiaan, ettei ala tulla mitään puutoksia. Huomasin esimerkiksi, että pitkästä aikaa mulla meinasi suupielet aueta.. eikös sekin ole vitamiinin puutos (B)??

    On mielenkiintoista lukea noita sun "mitä vegaani syö"-postauksia, saa vähän perspektiiviä asiaan. Ainoa mikä vähän häiritsee on se, että kovin paljon vegaaniruoissa tunnutaan käyttävän mausteita... sellasia mausteita, mistä en oo koskaan ees kuullut... Monesti mietin, että jotain olis kiva kokeilla mutta sit se tyssää siihen, ettei mulla ole aineksia, enkä tiedä miten paljon ohjeen muokkailu sitten pilaa lopputulosta, jos jätän siitä mausteita pois. Joten postaustoiveina olis ihan sellasia perusruokia... mausteena suunnilleen vain suola ja mustapippuri. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo luomussa ei ole vitamiineja lisättynä, useimmissa tavallisissa on. Mä taas tykkään nimenomaan soijamaidon mausta, mutta käytän melko tasapuolisesti kaikkia. Riisimaitoa vähiten, mantelia ja soijaa eniten.

      Suupielien aukeminen voi olla sitä b-vit puutosta, mutta useimmiten se on kuitenkin muista syistä johtuvaa. Varsinkin jos syö yhtään monipuolisemmin (kuten tunnut syövän) en usko että se on siitä. Protskun saantiin kannattaa toki perhetyä, mutta kasvissyöjänä sitä ei tarvitse sen suuremmin tankata. Sitä tärkeämpää on että syö riittävästi ja monipuolisesti, niin sitä protskua tulee samalla. Mulle sen ''vahvemman'' sapustan tarve tulee jos ei ole syönyt ihan vaan tarpeeksi energiaa. Luonnollisesti:D. Leivästä ja puurostakin saa aminohappoja ja samoin soijajogurtissa on protskua. Voisiko smoothien/puuron päälle heittää siemeniä ja pähkinöitä? Leivällä voi olla hummusta ja viipale tofua? Näin sitä kertyy kivasti päivän mittaan monipuolisesti eri lähteistä, ilman että lisäjauhoja tarvitsee ottaa mukaan.

      En olekkaan ajatellut tätä mausteasiaa. Mulla on usein vakiot mausteet kaapissa joita käytän. Suurimman osan ruoasta maustan sitruunamehulla, misotahnalla ja mustapippurilla. Myös yrttejä kuluu. Kysy hei ihmeessä jos joku mauste on vieras, tai haluat korvata sen jollain. Postaustoive huomioitu :)!

      Poista
  7. Huippuhyvä postaus! Olen itsekin useampaan otteeseen törmännyt siihen, että kasvissyönnin (tai varsingin vegaaniruokavalion) ajatellaan olevan jonkinlaista rakettitiedettä. Todellisuudessahan monissa kasviksissa on runsaasti kalsiumia ja hyviä kasviperäisiä proteiinin lähteitäkin on vaikka miten paljon! Usein nämä vain jostain syystä jätetään mainitsematta.

    En olekaan käyttänyt tuota Finelin eniten-vähiten-ominaisuutta. Kiitos vinkkauksesta, vaikuttaa tosi kätevältä! Sulla on kyllä ihan mahtava blogi ja tästä on tullut yksi mun lemppariblogeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Weera! Mäkin luen sun postaukset aina ;)! Tuntuu että aika samanhenkinen ruoka maistuu meille. Yhtä rakettitiedettä se on syö sitten lihaa tai ei. Huvikseni olen syöttänyt päivän ruokia cronometeriin ja tänään mm. kaikki aminohapot ovat vihreällä palkillla täynnä ja kalsiumiakin tuli runsaasti yli suositusten. Kaikkien ruokavalio on erilainen ja jokaisen on hyvä tietää mikä siitä voisi jäädä mahdollisesti uupumaan, riippumatta mitä ruokavaliota noudattaa.

      Poista
  8. Itsekin koulussa (ja lapsen kanssa neuvolassa) näitä esitteitä, lautasmalleja ja ruokapyramideja nähneenä tunnistan sen absurdin hämmennyksen, jota ne herättävät. Samanmielisen lähipiirin turvallisessa kuplassa ja valveutuneessa todellisuudessa tuntuu ihan käsittämättömältä, että tuollaista voidaan paperille painaa.. osa esitteiden sisällöstä tuntuu suorastaan kasvissyönnin mustamaalaamiselta. Etenkin perheelliselle vegaanille lähde kuin lähde tarjoaa sen kummemmin perustelematta ei-oota; "et voi, ei kannata, se on hirveän vaikeaa." Nauroin ääneen kun kirjoitit, että teki mieli huutaa AMMUUU. Jotain näistä propagandatilaisuuksista kertoo sekin, että sävy on (kokemukseni mukaan) erittäin harvoin keskusteleva ja erittäin usein valistava.

    Palasin juuri kolmen sukupolven etelänmatkalta. Siellä seurasin appivanhempieni ruokavaliota ja tajusin, että anoppini ei ilmeisesti syönyt _yhtä ainoata_ kasvista koko matkan aikana. Hänen ruokavalionsa koostuu nähtävästi juustoista, makkarasta, kahvista, valkoisesta vehnästä, oluesta, punaviinistä ja no okei, tomaattikastikkeesta. Jengi ihan oikeasti elää noin. Ei mikään ihme, jos yhteisymmärrystä on välillä vaikea löytää - ruokavaliommehan koostuvat täysin eri asioista. Hän ei syö melkein mitään mitä minä, ja sama toisinpäin :)

    En haluaisi salaliittoteorioida, mutta suomalaiset ravitsemussuositukset mukailevat aika kivasti niitä tuotteita, joita Suomessa paljon tuotetaan ja edullisesti kuluttajille tarjotaan. Kunpa asia ei olisi näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo perhe + vegaanius on tosiaan sellainen aihe mistä ihmiset tahtoo möykätä. Kun vegaanit yleisesti ottaen tietävät paljon ravitsemusasioista, niin miksi syöttäisivät lapsellensa jotain sellaista mitä eivät itse söisi? Musta tää on ihan älytöntä. Puhutaan myös että ''pakotetaan kasvissyöjäksi' ja siitä miten lapsella ei ole vaihtoehtoa. No eipä ole kenelläkään lapsella varmaan, syö sitä mitä kotona tarjotaan. Neuvolassa työharjoittelussa olin aina ihan innoissaan kun vastaanotolle tuli kasvissyöjäperheitä. Kuuntelin toki miltä ruokavalio kuulostaa ja neuvoin parhaani mukaan. Hekin olivat tyytyväisiä kun saivat vastauksia kysymyksiinsä. Muistin aina kirjoittaa neuvolakorttiin että ''ravitsemusasiat ovat ok''. Jospa seuraava sitä katsova aina toteaisi että ei tarvitse tästä aiheesta ainakaan syyllistellä tai vääntää :D

      Tunnen kanssa ihmisiä, jotka eivät syö melkein mitään mitä minä, ja toisinpäin. Vähän turha lähteä edes keskusteluun mukaan jos puhutaan ruoasta, kun on niin eri maata.

      Varmaan salaliittoteroria on vähän paikallaan kun katsoo minkä firman esitteitä ja mainoksia yleensä jaellaan ja mitä niissä sitten sanotaan esim. maidosta.

      Poista
  9. Joo, täälläki tulee korvista suomalaiset ravitsemussuositukset. Viljaa ja maitoa namnamnam. Ilman niitä et pärjää, saat kaikki puutostaudit ja luut murtuu heti, jos kaadut! Oiskohan eri asia, jos Suomi ois vaikka pähkinöiden ja kasviperäisten proteiinivalmisteiden tärkeä tuottajamaa...? Kompsin siis ylempää kommentoijaa, todella harmillista että ravitsemussuositukset mukailee niitä tuotteita, joita Suomesta tulee. Toki hyvä suosia kotimaista, mutta aina se vaan ei oo se paras...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja ajatuksia siis. Pitää toivoa että kasvimaitojen verotus muuttuu ja niitä ei lasketa enää ''virvoitusjuomiksi''. Matalempi hinta varmaan alentaa ihmisten kynnystä niiiden kokeilemiseen!

      Poista
  10. Hyvä postaus ja fiksuja kommentteja!

    Maidontuottajien tyttärenä myös minut on koko elämäni ajan aivopesty tähän asiaan, ja vasta parin viime vuoden aikana ympäristöalaa opiskeltuani ja elintapoja muutettuani ovat silmäni auenneet. Sitä lobataan mitä täällä tuotetaan, surullista mutta totta. Teollisuus muokkaa ravitsemusssuosituksia ja näin myös määrää mitä valtaosa ihmisistä syö. Tästä pitäisi juurikin päästä siihen keskustelevampaan ilmapiiriin ja osoittaa, että on muitakin vaihtoehtoja kuin se lehmänmaito!!

    Itse käytän maitotuotteista vain luomumaitoa kahvissa, juustoja ja rahkaa, koska yksinkertaisesti pidän niistä niin paljon. Mutta punnitsen jatkuvasti, luovunko niistäkin kokonaan (ekologisista ja eettisistä syistä), vai jatkanko sukuni elinkeinon tukemista edes tämän verran. Vaikea asia siis näin henkilökohtaisesti! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Sulla onkin mielenkiintoinen näkökulma tähän asiaan, kun olet noin lähellä tekemisissä asian kanssa. Minäkään en ole vuosina pitkään ollut maidottomalla ruokavaliolla (kasvissyöjä kyllä yäasteelta), mutta nykyään en enää kaipaa maitotuotteita. Söin maitorahkaa ja raejuustoa, koska pidin niistä mutta kun mies ehdotti maidottoman kokeilua, ei ikävä juuri tullut. Alkuaikoina olin vähemmän tarkka, ja saatoin syödä esim. juustoleivän, jos muuta ei ollut. Maitotuotteita en sinänsä ikävöinyt, mutta ne eivät myöskään inhottaneet minua. Nyt juuston syöminen olisi paljon vaikeampi juttu. Mä olen niiin tottunut myös soijamaitoon kahvissa (Käytän Alpro Light) että mielestäni se on vain superhyvää niin. Myös lehmänmaidon kanssa kävi niin että alussa saatoin ottaa normikahvin, eikä maito säikäyttänyt vaikka sitä kotiin ei ostettukkaan. Nykyään taas lehmänmaito kahvissa maistuu niin omituisen pahalle että juon mielelläni kahvin mustana.

      Juuri samaa mieltä olen tuosta keskustelevasta ilmapiiristä. Hyvin sanottu. Varmaan tosiaan vaikea asia. Voithan ajatella asian niin, että sun ei tarvitse tehdä mitään suuria äkkiluopumisia, mutta voit kokeilla kahvimaitona jotakin kasvimaitoja välillä ja tutustua mitä kaikkea voisi sen juuston tilalla. Nauti kokeiluista ja uusista mauista, äläkä ota stressiä. Terv. eninen juustotiskillä työskennellyt juustofriikki ;)

      Poista
  11. Kyllä suomalaiset suositukset ärsyttää ja välillä naurattaa. Pitäähän valtion firmoja tukea ja mainostaa, jotta rahaa ja työpaikkoja saadaan säilytettyä. Semmoinen oravanpyörä, eikä asiat kyllä muutu miksikään. Sitä vaan en ymmärrä, vaikka miten paljon puhutaan tutkimuksista yms. mediassa ja ihmiset tietävät miten asiat ovat, mutta se ei mene käytännön tasolle asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Mä en oikeastaan alkuun kaipaisi mitään muuta, kun että tunnustettaisiin että kyllä vegetaarisella ruokavaliolla voi elää terveesti ja ongelmitta.

      Poista
  12. Mun on pitänyt jo monta päivää kommentoida tätä maito-asiaa, mutta tiivistän nyt lyhyesti eli: Puhut asiaa! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :D lyhyt ja ytimekäs on hyvä!

      Poista
  13. Mahtava postaus! Itse olen maatilalta kotoisin, ja kasvissyöjä noin 16 vuotta, josta vegaani suunnilleen viimeiset kuusi vuotta.

    Tuosta vegaaniperheasiasta jaksetaan kyllä paasata - ei se nyt oikeasti niin rakettitiedettä ole. Meille sattui vieläpä ravitsemusterapeutti (lääkäri suositteli ravitsemusterapeutin seurantaa), jolle olimme ensimmäinen kosketus vegaaniruokavalioon eli joka ei tiennyt asiasta yhtään mitään... Ja suurta kalsiumlisää tuputetaan innokkaasti, vaikka niitä hyviä kalsiumlähteitä on terveellisessä vegaaniruokavaliossa paljon. Ehkä osa ennakkoluuloista johtuu siitäkin, kun julkisuudessa on joskus ollut sentyyppisiä uutisia, että "vegaani"perhe on näännyttänyt lapsensa nälkään tai muuta vastaavaa.... Tämä siis silloin, kun ruokavalioon ei ole perehdytty ja se on ollut hyvin niukka ja yksipuolinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, sulla on monta vegevuotta takana! Onnea :) Se on mielenkiintoista, miten perheellinen vegaani ei yhtäkkiä muka osaisikaan koostaa ruokavaliota monipuolisesti. Mitä pienempi lapsi on, sitä isompi paniikki, vaikka lapsi maistelisikin vasta vähän bataattia tai avocadoa maidon lisäksi. Itse koen noi ravitsemusterapia asiat tosi mielenkiintoiseksi, mutta toki se vaatii sen että vastassa on ammattitaitoinen ihminen. Ideana ei pitäisi olla kenenkään ruokavaliosta tappeleminen, vaan tukeminen jotta se olisi mahdollisimman täyspainoinen. Ennakkoluulot johtuu varmaan uutisoinnista ja tiedon puutteesta. Toisaalta minuakin ärsyttää vegaanit, jotka möykkäävät ja syyllistävät muita ''tavallisia'' kuluttajia. Samalla sitten meidän hiljaisemmat ja vähemmän rajut tyypit leimataan kuulumaan samaan porukkaan :(

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top