Pähkinäinen Battaatileipä (gf, v)





Eilen oli perhettä kahvilla, joten kokeilin jälleen kaurajauhon käytöstä leivonnassa. Tähän mennessä olen ainakin kovin tyytyväinen tähän löytöön. 

Bataatti makeuttaa kivasti ja lisäsokeria ei kovin paljon tarvita. Päälle ripottelin hiukan hunajaa, maun vuoksi. Kuten moni tietää, käytän hunajaa leivonnassa satunnaisesti. Sen voi kyllä korvata siirapilla ilman makuelämyksen kärsimistä.

Koko annoksesta riitti yksi pieni leipävuoallinen, mutta myös kaksi testimuffinssia, jotta tietää kehtaako tätä tarjota edes. Testiraatina toimi luonnollisesti mies, yläkerran matsanopiskelija ja omat makunystyräni .

Tein tämän aikaisempaa (Kurpitsa-chaileipä) ohjetta muokkaillen. Isoäitini on alkanut noudattamaan low fodmap ruokavaliota, joka kannustaa minua kehittelemään erityisesti helppoja ja edullisia leipäohjeita. Myös kahvitarjoilun idea on luonnollisesti se, että kaikkien vatsalle ne sopivat. Ainakin yhdestä kauraleivästä kuulette myös pian!

Mikäli teet itse kaurajauhon kaurahiutaleista, voit laittaa myös ne yhdessä pähkinöiden kanssa tehosekoittimeen. Gluteenittomat jauhot voivat olla kalliita, joten oman kaurajauhon tekeminen puhdistetuista kaurahiutaleista voi toisinaan tullakin edullisemmaksi. Tällöin sekoita niitä tehosekoittimessa, kunnes rakenne on aivan hienoa.

Tänään on muuten jännä päivä tulossa josta kerron hiukan lisää myöhemmin. Lisäksi, käykääs kaikki hamstraamassa kaurahiutaleita kaappiin, sillä myös puuroreseptejä on tulossa aika monta seuraavan parin viikon aikana.


Pähkinäinen Bataattileipä

2dl kaurajauhoja
2.5dl kaurahiutaleita
0.5dl perunajauhoja
2dl cashewpähkinöitä
1dl kookossokeria
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1/2tl ruususuolaa
2tl psylliumia
1tl kardemummaa

1dl kookosöljyä
2.5dl mantelimaitoa
2tl omenaviinietikkaa
1 pieni kypsä bataatti
2tl vanilja-aromia

Päälle:
Kurpitsansiemeniä
1rkl hunajaa tai siirappia

Laita cashewpähkinät tehosekoittimeen ja hienonna hienoksi.  Sekoita kuivat ainekset keskenään. 

Bataatin kypsytin uunissa etukäteen. Kuori hiukan jäähtyneestä bataatista kuoret ja soseuta muiden märkein ainesten kanssa. Mikäli bataatti on vielä lämmin, kookosöljy sulaa kivasti joukkoon. Muussa tapauksessa, lämmitä kookosöljy juoksevaksi ennen käyttöä.  

Yhdistä seokset ja anna levätä 5min. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele päälle kurpitsansiemenet. Hunaja kannattaa valuttaa vasta uunista tulleen leivän päälle. Paista 200 asteessa 45-60min riippuen vuokasi koosta. Käytin pienehköä vuokaa, joten omani oli valmis hiukan alle tunnissa. Mikäli taikinasta jää ylimääräistä, niistä voi tehdä muffineja. Paista tällöin noin 30min.

Anna jäähtyä ja nauti!


4 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta! Pakko oli kokeilla ja tuli aivan mielettömän hyvää :) Täytynee vielä harjoitella gluteenitonta leivontaa ja psylliumin käyttöä, sillä leipä ei minulla meinannut pysyä kasassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että maistui :) Gluteeiton leivonta voi toisinaan tosiaan olla vähän temppu. Rakenteeltaan tämä oli minulla myös melko mureneva, mutta kuitenkin leikattavissa kuten kuvasta näkyy. Psylliumia voi vaikka lisätä jos tuntuu että jää muuten liian pehmeäksi.

      Poista
  2. Nami, loistava kahvikakku! Tykästyttiin koko perhe, kardemumma tuo ihanaa pullafiilistä ilman sokerihiivavehnäturvotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Kiva kuulla! Mä olin jo melkein unohtanut tämän ohjeen. Nyt alkoi itseäkin himottaa taas...

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top