Paremmat Laskiaispullat Kaurasta



Muistaako kukaan mun epätoivoisia yrityksiä leipoa täydellistä ja terveellistä pulla? Minä muistan, jonka vuoksi pullan leipominen aiheutti pientä hymynpoikasta. Tästä tulee joko tosi hyvä juttu, tai tosi hauska juttu. Överimmäksi kuin viimekerralla, ei varmasti voi vetää. Voitto siis jokatapauksessa. Tästä ja tästä linkistä pääset kurkkaamaan epätoivoiset pullahetket. Olen yrittänyt useaan otteeseen leipoa runebergintorttuja, mutta tulos on ollut vähän vaihetelva.

Yritys 1. Yritin leipoa runebergintorttuja vuokiin, revin ne kuumana sieltä irti ja ihmettelin miksi murenevat. Laitoin aivan liikaa manteliaromia, koska se on mun mielestä hyvää. Mies kysyi että ''mitä alkoholia näissä on?'' 

Yritys 2. Runebergin letut. Ohjeella jolla lettu ei ikinä tartu pannuun, tarttui lettu pannuun. Söin kardemummalla ja manteliaromilla maustettua terveellistä mutta epämääräistä mössöä.

Yritys 3. Runebergin kakku joka paistuikin hienosti ja koostumus oli mehevä ja tiivis. Maku sen sijaan oli enemmän banaanikakku jossa on sitä kuuluisaa manteliaromia. Naapurin kanssa istuimme alas ja söimme toistemme tekemää kakkua. Kakku sai nimekseen runeberginkakku joka ei ole runeberginkakku. Päälle laitoin chia-vadelmahilloa ja kookoshiutaleita. Ei mitään eroa alkuperäiseen.

Tässä vaiheessa olin epätoivoinen. Söin Alpron uutta mantelijogurttia ja mietin miten se voikaan maistua niin runebergintortulle. Laitoin kahviini manteliaromia ja totesin että ''ei mitään eroa runebergintorttuun!'' Söin puuroa kardemummalla ja manteliaromilla. Sen sijaan että menisin ostamaan oikeat runebergintortut, tai leipoisin hyvällä valmiilla vegaanisella ohjeella, olen vakuuttunut että minun jogurttini, kahvini ja puuroni ajavat saman asian. Ei mitään eroa alkuperäiseen. Ei siis mitään!

Yritys 4. Sinne meni runebergin päivä ja katse kohti laskiaista. Osaan leipoa hyvin pullaa, mutta koska en halunnut tehdä vehnä + sokeripullaa, oli jälleen uudet haasteet edessä. Kaivoin esiin manteliaromin ja mantelirouheen. Mulle ei vitt... Yksi Runeberg ei mulle ala. Kaapissa ei ollut hilloa eikä mantelimassaa. Banaania oli ja viipailoin tyytyväisenä banaanit pullien väliin. Ei mitään eroa.

Lopputulos: Leivoin vihdoin ja viimein onnistuneesti laskiaispullaa manteliaromilla. Koostumus oli ihanan mehevä! Täytteeksi vatkasin kasvisvispiä. Myös kookosvispi sopii hyvin. Tein nämä jälleen kaurajauhoon, suosikkiini! Mikäli se on vielä vierasta, suosittelen ehdottomasti testaamaan. Täysin gluteeniton tekee nämä luonnollisesti puhdistetusta kaurasta.

Nämä pullat ovat valmiita hetkessä, joten kohotteluun ei tarvitse varata aikaa. Ohjeesta tulee noin 6-8 pullaa, niiden koosta riippuen. Juoksin äkkiä viemään pullaa myös naapurille, jotta en voisi vain väittää näiden onnistuneen. Minulla on todistaja. Mies kun syö pullansa kiltisti, mutta ei jälkikäteen kysyttäessä tiedä mistä leivontakerrasta puhutaan. Sori rakas. 

Paremmat Laskiaispullat Kaurasta

3dl kaurajauhoja
1dl kookosjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1rkl psylliumia
1.5tl soodaa
1/2tl suolaa
1tl kardemummaa

2dl kookosmaitoa
1dl alpron maustamatonta soijajogurttia
1/2dl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1/2dl oliiviöljyä
1rkl omenaviinietikkaa
1/2tl manteliaromia

Voiteluun siirappi-vesiseosta ja päälle mantelirouhetta.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 

Sekoita kuivat ainekset keskenään. 
Kaada kookosmaito ja hunaja yhteiseen astiaan, ja lämmitä mikrossa mikäli ne ovat jähmeitä ja kylmiä. Sekoita muuten kaikki kosteat ainekset hyvin keskenään. Kaada kuivien joukkoon ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Odota minuutin verran. 

Ota kostein käsin sopiva annos taikinaa, ja muotoile se kevyesti palloksi. Taikinan on tarkoitus olla melko mehevää, joten sitä ei voi vaivata, kuten tavallista pullataikinaa. Kosteat kädet helpottavat muotoilemista ja pinnasta tulee kivan sileä. Tee pallot leivinpaperin päälle, ja voitele siirappi-vesiseoksella

Paista uunissa 12-16min pullien koosta riippuen. Ne ovat kypsiä, kun pinta on kullanruskea ja pohja näyttää kypsälle. Anna levätä hetki ennen halkaisua ja täyttämistä. Käytä leikaamiseen terävää veistä.

Vinkkivitonen: kannattaa kurkata Chocochili ja Kamomillan Konditoria blogit, mikäli hakusessa on myös perinteisten mutta edelleen vegaanisten pullien ohje!

Nauti!



17 kommenttia

  1. Oi kuinka näyttää hyvältä!!! Saapa nähdä, jos nyt (näitäkin) joku päivä kokeilisin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Testaa ihmeessä ja kerro mitä pidit! Mua ainakin houkuttaa jo toinen erä...

      Poista
  2. Olet kyllä Liisa taitava yhdistämään kaikkea kaikkeen ja käsissäsi syntyy tuote kuin tuote (ehkä parin kömmähdyksen kautta, mutta silti!). Olet inspiroiva! :)

    PS. minä olen viimeaikoina tehnyt todella usein omppupiirakkaa, jonka pohjassa kanelin ja kardemumman lisäksi kaurajauhoja ja -leseitä, kookosjauhoja sekä perunakuitua. Nesteenä olen käyttänyt mantelimaitoa ja hitusen omenaviinietikkaa ja kohottanut soodalla. Onnistuneita tuotoksia ovat olleet, mutta hämäryys ei ole innostanut kuvaamaan, joten reseptikään ei ole luonnollisesti ilmestynyt blogiini. Mutta ehkä vielä jonain päivänä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Nanne :)! Omppupiirakka kuulostaa hyvälle! Vinkkaa kun ohje on blogissa, jos en sitä itse huomaa :)! Omenaviinietikka + sooda on toimiva yhdistelmä. Käytän sitä nykyään melkein kaikkialla! Pimeässä onkin vaikea kuvata, mulla on kaksi lamppua valaisuun mutta tuntuu että nekään eivät aina riitä.

      Poista
  3. Ihana ohje, testaan tätä viikonloppuna :) Olisi kiva jos joskus esiintyisit itsekin enemmän blogissasi. Vaikka kuvissa, sellaisia on aina kiva lukea, missä pääsee ''lähelle'' kirjoittajaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, odotan kovasti palautetta! Olen todella huono kuvaamaan itseäni (kärsimätön ja en kovin kuvauksellinen) joten asia on haastava :D Pistän korvan taakse että myös omaa naamaa saa joskus näyttää, vaikka eikö niin että ruokakuvat ovat pääasia ;)?

      Poista
    2. Mä voin tulla kuvaamaan sua uudestaan Liisa sun kakkujen kanssa ;)

      "Kakku sai nimekseen runeberginkakku joka ei ole runeberginkakku. Päälle laitoin chia-vadelmahilloa ja kookoshiutaleita. Ei mitään eroa alkuperäiseen" :''''D

      ei kyllä ollut yhtään mitään eroa alkuperäiseen.

      oot mun idoli. <3

      Poista
    3. :D Katotaan jos näytän joskus ihmiseltä.

      Poista
  4. Voi vitsit, näyttää ja kuulostaa superhyviltä! Mitä luulet, voisikohan tuon kookosjauhon korvata jollain? :) Kaikki muut ainekset mulla nimittäin melkein olis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aino! Kookosjauhon voi varmaan ihan hyvin korvata esim. Mantelijauholla? Kannattaa huomata että se sitoo aika paljon nestettä. Jos korvaa sen jollain, ehkä nestettäkin kannattaa laittaa alussa vähemmän? Taikinan koostumus oli hyvin pehmeä ja ilmava, mutta pullien pyörittely onnistui vaivatta.

      Poista
  5. VAU MIKÄ OHJE! Mun kaurajauhokokeilut on aina epäonnistunut, kun oon luottanut liikaa omaan näppituntumaan. Laskiaispullat on parasta ikinä mut perinteisimmillään tekee mahan niin kipeeksi, että harmittaa. Mut tää oli nyt parasta hetkeen! Kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hippa! Mahtavaa saada tällaista innostusta aikaan. Mullakin aina välillä ohjeet menevät miten menevät, kuten varmaan tuo tekstikin antaa ymmärtää ;) Sitten on taas niitä onnistuneita kokeiluja! Hyvä jos ohje miellyttää, toki tuleehan niistä gluteenittomista jauhoseoksistaki hyvät pullat mutta kalliitahan ne ovat ja tykkään itse kehitellä reseptejä ainesosista, joita mula oikeasti on useimmiten kaapissa.

      Poista
  6. Haaveilin näiden perään nähtyäni ne instagrammin puolella. Voi ah nams mums, pakko kokeilla! Pikkuhiljaa kai se on pakko hakea sitä psylliumiakin, en oo koskaan sitä käyttänyt ja jotenkin vierastan sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moips Lemmi! Ehdottomasti kokeilemaan ja myös sitä psylliumia ostamaan. Mäkin aluksi vierastin, mutta nyt olen tajunnut kuinka mahtava aine se on. Sen ansiosta nämä vehnättömät herkut eivät murene käsiin. Loppujenlopuksi sehän on vain kuitua :)

      Poista
  7. hei kohta on taas runebergin päivä niin voit koittaa josko tänä vuonna onnistuisitkin kehittelemään jotain 'terveellistä ja herkkua ainakin melkein runebergin torttua'! :-) ja laskiainenkin on ihan kohta, siks tänne reseptiin päädyinkin, nää pullat nimittäin vaikuttaa aika todella hyvältä jutulta!

    VastaaPoista
  8. Oi kun näyttää hyviltä! Mutta yhtä mielipidettä en jaa kanssasi :D manteliaromi on ihan jäätävän pahaa ! :D kauhistuin kun innolla maistoin alpron mantelijogurttia ja sitten se maistuu manteliaromilta. Hyi. Makuasioista ei kuitenkaan voi kiistellä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan nenä! Laskiainen on selkeästi käsillä kun neuvotellaan onko manteliaromi ok vai ei :D mutta joo... Olen kuullut saman kommentin muiltakin. Mä vaan satun tykkäämään siitä. Runebergintorttu manteliaromilla, laskiaispulla mantelimassalla ja paras-> mämmi amaretolla ;)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top