Bataatti-Maapähkinävoi Browniet Kookoskermalla (Gf, V)

Olen instagramissa kiusannut muutamaan otteeseen brownie kuvilla ja #vegan #glutenfree #guiltfree vihjauksin. Päädyin leipomaan kolmea erilaista brownieta, joista nämä olivat suosikkeja. Heräsin toisaalta miettimään, kannattaako näitä enää brownieksi edes nimittää, sillä näistä puuttui ehkä se tyypillinen tekstuuri. Rakenne on mielettömän mehevä ja ihana, mutta väittäisin että se on kuitenkin kevyempi kuin tyypillinen brownie. Itse ainakin miellän brownieksi sen rapean kuoren ja hiukan sitkeän sisustan? Oli miten oli, brownieita mä lähdin leipomaan, ja sain aikaan herkullisia suklaaleivoksia. Kutsutaan niitä nyt brownie nimellä.

Leivontainnostus lähti siitä, kun sain vihdoinkin tilaamani riisijauhon käsiini. Tähän mennessä olen kaurajauhon suuri kannattaja, mutta nyt mieleni saattaa jopa muuttua, ehkä.. katsotaan. Innostus bataatin ja maapähkinävoin yhdistelmästä syntyi tästä kakusta, joka oli siis kerrassaan menestys. Olen edelleen vakuuttunut siitä, että mikään ei ole parempaa kuin syödä maapähkinävoin ja bataatin seosta suoraan blenderistä. Taivas.


Ensimmäinen versio oli hyvä, mutta hiukan liian pehmeä. Laitoin taikinan joukkoon psylliumia ja totesin myöhemmin, että sitä ei todellakaan olisi tarvittu. Ohje 2 oli tiivis ja rapsakampi, mutta jäin kaipaamaan kevyempää rakennetta ja makeampaa makua. Kolmanteen versioon olen vihdoinkin tyytyväinen! Mulla asuu onneksi yläkerrassa oma testaaja ja miehellekin maistuu. Taisin syöttää palan tai pari myös opinnäytetyöparilleni ja äidilleni. Kolme brownie erää neljän päivän sisällä... 

Makeutukseen käytin hunajaa, mutta myös mikä tahansa siirappi käy oikein hyvin. Laitoin V= vegan merkinnän ohjeeseen, sillä oletuksena on, että hunajan tilalla voit käyttää vaikka agavea tai siirappia. Itsekin käytän näitä vaihdellen. 

Varoituksen sanana, nämä eivät ole todella makeita. Mikäli siis haluat oikeasti makean lopputuloksen, haluat etkä harkita jotakin kuorrutetta vielä lisäksi. Makeutta riitti kuitenkin juuri sopivasti omaan leivoshimooni. Versiossa 1 ja 2 käytin vielä vähemmän hunajaa. Koin kuitenkin, että kaakaojauhe kaipaa parikseen sitä hiukan enemmän. Laskin, että neliskanttisesta brownievuoasta tulee 9 mehevän kokoista palaa. Hunajaa olisi siis alle ruokalusikallinen per pala. 

Näitä pohdin siksi, että minulla on luonnollisesti takataskussa ideana leipoa hiukan terveellisempiä herkkuja. Sellaisia, joista vatsa ei turpoa ja omatunto kolkuta. Tässä koen onnistuneeni aika hyvin ja käytän itse tätä ohjetta takuulla vielä toisenkin kerran. 

Päälle vatkasin kookoskermaa, johon lisäsin vaniljasokeria hiukan. Tämä riitti minulle oikein mainiosti, mutta toki voi lisätä lisää makeutta oman mielensä mukaan. Alla  myös ohjeet, miten sitä kookoskermaa kannattaa vatkata.


Bataatti-Maapähkinävoi Browniet

2.5dl vaaleaa riisijauhoa
1.25dl mantelijauhetta
3-4rkl kaakaojauhetta
1/2tl leivinjauhetta

1 bataatti 500-600g
1/2dl maapähkinävoita
0.8dl + 3rkl hunajaa

2dl alpron soijajogurttia
1dl kylmää kahvia
1tl vanilja-aromia

2.5dl vadelmia(pakaste)

Koristeeksi kookoskermaa ja muutama pakastevadelma

Kuori bataatti ja pilko se valmiiksi. Aseta kattilan höyrytysosaan ja anna kypsyä kannen alla. Tällä välin voit sekoittaa kuivat ainekset keskenään. Kaakaojauhe kannattaa sihdata siivilän läpi, jotta taikinaan ei jää paakkuja. Laita myös uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun bataatti on kypsää, soseuta se yhdessä maapähkinävoin kanssa. Lämmitä hunaja juoksevaksi mikrossa ja valuta 0.8dl joukkoon. Käytin tehosekoitinta tähän, mutta myös sauvasekoitin toimii. Lisää seokseen soijajogurtti, kahvi ja vanilja-aromi.

Yhdistä seokset ja kaada neliskanttiseen (20x20cm), leivinpaperilla vuorattuun brownie vuokaan. Lisää päälle vadelmat ja loput 3rkl hunajasta. Tasoita pintaa ja siirrä uuniin keskitasolle. Paista 45min ajan.

Vaikka houkutus on kova, malta useampi tunti ennen kuin leikkaat paloja. Rakenne tiivistyy jäähtyessään, joten kannattaa malttaa jopa seuraavaan päivään. Luonnollisesti en tähän pystynyt, mutta ainakin 2-3h odotin, ennen ensimmäisen palan leikkaamista.

Kun leivokset jäähtyvät, voit tehdä kookoskerman tai haluamasi kuorrutteen.

Miten vatkaat kookoskerman?

Kookoskerman vatkaaminen herättää monissa aina kysymyksiä. Tässä niin kuin minä sen teen. Kookoskerman on hyvä olla useamman tunnin ajan jääkaapissa, ennen kuin lähdet sitä käsittelemään. Se maistuu vahvasti kookokselle, joten mikäli se ei kuulu suosikkimakuihin, myös kookoskerma voi olla hiukan vierasta. Minä voisin syödä tätä lusikalla suoraan purkista. Varsinkin vaniljaa ei mielestäni kannata unohtaa vatkatusta kookoskermasta. Alla oleva kuvasarja myös havainnollistaa miten tämä toimii. 

Vinkki: Kaada avattu tölkki kannelliseen lasipurkkiin. Se säilyy jääkaapissa 2-3vrk. Mikäli et ehdi käyttämään sitä siinä ajassa, voit myös pakastaa sen. Toiset pakastavat kookosmaitoa jääpalamuoteissa, ja napsauttavat tarvitsemansa palat suoraan keiton, curryn tai smoothien sekaan.

Kookoskerma erottuu kylmässä selväksi kerrokseksi päälle, ja tämä on se osa joka käytetään. Olen joissain merkeissä huomannut, että näin ei käy. En osaa tarkempaa selitystä tälle antaa, mutta useimmat merkit toimivat kuitenkin ihan hyvin. Myöskään ligh maito ei näin toimi, joten valitse täysrasvainen. Käytän usein Pirkan kookoskermaa.

1. Ota jääkaappikylmä kookoskerma. Voit myös käyttää kylmiä vatkainpäätyjä mikäli haluat. 

2. Lusikoi päälle kohonnut kerma erilliseen kulhoon. Jääneen veden voit käyttää vaikka smoothien joukossa.

3. Vatkaa kermaa kunnes se on ilmavaa. Lisää halutessasi joukkoon makeutusta tai mausteita. Käytin vaniljaa. 

4. Käytä heti tai siirrä jääkaappiin jähmettymään. Jääkaappikylmää vatkattua kookoskermaa on helppo käsitellä tai jopa pursottaa.Voit myös vatkata kerman etukäteen, ja vielä pikaisesti ennen tarjoilua. Näin saat rakenteesta mukavan ilmavaa tarjoiluhetkellä.

Ylimääräisen vatkatun kerman voi aina lusikoida kahvin päälle tai minun tapauksessani, tehdä siitä chailattea.

Natalia oli pitämässä Naosta kurissa kuvaushetkellä. Syökö muiden kissat kookoskermaa kuin hullut puuroa?



11 kommenttia

  1. Vaikuttaa hauskalta! Tuo "ei todella makea" kuulostaa minulle oikein hyvältä, sillä en itsekään usein kaipaa äklömakeutta leivonnaisista.
    Miten paljon bataatti maistui näissä bataattisena? Vai hävisikö sen ominaismaku kaiken muun alle?
    Pitää kyllä ehdottomasti joku kerta kokeilla tehdä näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä sitä bataattia ei huomannut valmiissa leivonnaisessa lainkaan niin, että sen olisi tunnistanut. Mikäli sen mausta ei pidä niin tuota kaakaojauhetta kannattaa laittaa se 4rkl niin tulee tumma ja suklaisa. Joo, ällömakeus ei aina toimi. Loppujen lopuksi, aina voi lisätä kuorrutetta tai lisukkeita jotka ovat makeita jos sellaista kaipaa.

      Poista
  2. Mä en ole koskaan testannut bataattia (!!!) ja siksi jäinkin miettimään, että sama resepti toimisi varmaan myös kurpitsalla, vai mitä olet mieltä? :) Sen, kurpitsan, makuhan on miellyttävän makea ja olen myös bataatin maun kuullut olevan makeahko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on mun mielestä vielä makeampi kuin kurpitsa, mutta kyllä kurpitsa toimii varmaan ihan yhtä hyvin. Miksei porkkanakin :)!

      Poista
  3. Hmm :D Näyttää ja kuulostaa todella hyvältä! Mun täytyy kuitenkin tehdä paljastus! Avasin tämän postauksen, mutta heti huomattuani bataatti-sanan suljin ikkunan - vaikken ollu ees alkanu lukemaankaan! Sitten mietin, että "hei camoon et voi olla noin skeptinen!!!" :D Onneksi luin :) Ehkä joskus uskaltaudun testaamaankin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tiedän tuon. Mulllekin käy joidenkin ohjeiden kanssa niin. Nykyään se on usein maitorahka joka saa mut klikkaamaan pois. Vaikka maitotuotteet ja munathan on helppo vielä korvata muuten kivasta ohjeesta. Bataatti ei tässä maistu, mutta jos se on kovin paha juttu niin miksei tilalle voisi laittaa vaikka porkkanaa, kurpitsaa tai hedelmäsoseita?

      Poista
  4. Oi mikä ihanuusleivos! Tätä täytyy testata :)

    VastaaPoista
  5. Kissoja!!! <3

    Reseptiä en uskalla edes katsoa, koska se kuulostaa TODELLA hyvälle. Harmi, että ne kaikki vanhatkin ovat vielä testaamatta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pitäähän niitä kissakuviakin julkaista kun blogin nimi sitä lupailee. Kurkkaa vaan ohjekin, lupaan että tää on todella helppo ja toteuttamiskelpoinen versio :)!

      Poista
  6. The cake looks so delicious!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top