Hiivattomat Porkkanasämpylät (Gf, V)

Näistä vilahtikin kuva edellisen mantelijuustopostauksen mukana. Nämä sämpylät syntyivät ystäväni toiveesta. Hän halusi tehdä sämpylöitä, joita voi pakastaa ja jotka sopivat hänen ruokavalioon ja elämäntyyliin. Tiivistettynä siis voisi sanoa, että sämpylöiden piti olla gluteenittomia, edullisia ja helppoa. 

Ystävästäni on muutenkin tullut mittari ruoanlaiton helppoudelle. Hän kyllä osaa laittaa ruokaa, mutta kun raaka-aine luettelo ylittää viiden, alkaa korvailu. Kaurahiutaleita tämän tilalle, banaani tuon tilalle ja osat 4 ja 7  kokonaan pois.. Minä saan nauttia keskusteluista joissa ihmetellään miten pullat eivät onnistuneet kun korvasin kaikki ainekset banaanilla ja rakenteesta tuli kyllä ihan eri kuin kuvassa. Ainesten on myös löydyttävä peruskaupoista, sillä muutenhan resepti päätyy täysin mahdottomien ruokien joukkoon. Jos hän pystyy kokkaamaan jonkun ohjeen sellaisenaan kuin se on, pystyy kuka tahansa muukin. Mä tuun Natalia katsomaan kun sä sitten leivot näitä...

Minulla oli ennestään foodinin riisijauhoa, mutta käytin näitä varten ihan lähi-cittarista saatavaa karkeampaa riisijauhoa. Minulla oli hiukan levottomampi putki kuluneen viikon aikana, jolloin ongelmana oli lähinnä miljoonat asiat päässä samaan aikaan. Tämä johti siihen että oikeastaan kaiken keskittymistä vaativan tekeminen jäi puutteelliseksi. Torstaina minusta kuoriutui hermostunut mutta määrätietoinen sämpyläleipuri. Paistoin viisi erää sämpylöitä ja voin nyt hyvällä omatunnolla todeta.. kyllä näitä on testattu useampaan otteeseen. Nyt osaan kertoa että esim. kaurahiutaleiden vaihtaminen perunajauhoon toimii yllättävän kivasti, jos psyllium loppuu niin se kyllä näkyy rakenteessa ja porkkanat kannattaa raastaa aivan pieneksi jotta saa mehukkaimmat sämpylät

Ajatus lähti näiden laskiaispullien ohjeesta, joiden rakenteeseen tykästyin. Näissäkin rakenne on suoraan uunista tullessa paljon pehmeämpi sisältä, kuin mitä se jäähtyessä tulee olemaan. Tätä ei siis kannata säikähtää. Olen itse tyytyväinen tähän ohjeeseen ja nautin siitä että sämpylöitä voi tehdä nopeasti, ilman että tarvitsee odottaa kohottamista tai sen koommin vaivailla.

Huomaathan että näissä on kauraa. Täysin gluteenittomalla ruokavaliolla olevan on hyvä varmistaa että käytössä oleva kaura on puhdistettua.


Hiivattomat Porkkanasämpylät 
noin 6 kpl

3dl kaurajauhoja
1dl kaurahiutaleita
1dl karkeaa riisijauhoa
2rkl psyllium jauhetta
1.5tl soodaa
1/2tl suolaa

2.5dl vettä
1/2dl alpron maustamatonta soijajogurttia
3rkl oliiviöljyä
1.5rkl omenaviinietikkaa
1dl porkkanaraastetta (noin 1 suuri porkkana)
1tl siirappia tai hunajaa

Auringonkukansiemeniä
Voiteluun tilkka soijamaitoa + oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.

Sekoita kuivat ainekset huolellisesti keskenään. Raasta porkkana ja sekoita märät ainekset keskenään. Minulla on tapana hienontaa porkkana tehosekoittimella ja lisätä lopuksi muut märät ainekset joukkoon.

Yhdistä kuivat ja märät ainekset keskenään. Sekoita hyvin ja odota 2min. Ota viereesi kulho jossa on vettä, ja märin käsin pyörittele taikinasta noin 6 pyöreää sämpylää. Vesi auttaa, että taikina ei takerru käsiin. Sämpylöiden rakenne ei kärsi tästä joten voit kostuttaa käsiäsi useamman kerran.

Aseta sämpyläpallot pellille ja sivele päälle pullasudilla soijamaidon ja öljyn seosta. Ripottele päälle siemenet ja paista noin 15-20min. Pohjasta on helppo tarkistaa kypsyys. Mikäli pohja on saanut hiukan väriä, sämpylät ovat luultavasti kypsiä.

Vinkki: myös oliivien lisääminen sämpylöiden päälle maistuu ihanalle!

Nauti!

8 kommenttia

  1. Hahahahahaha. Kiitos Liisa. Arvostan <3

    Tää resepti menee kokeiluun (kun oon eka syönyt sun tekemät pakkasesta) ;)

    Olisko tää muuten mahdollista tehdä vaan kaurahiutaleista, vedestä ja soodasta? Löytys valmiiks kaapista.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun teet niinkuin on tarkoitettu :D

      Poista
  2. Riisi ei ole ilmastovalinta. Juuri oli HS:ssa informaatiota, että riisi sisältää arseenia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tiedossa on, tästähän on ollut tutkimuksia ja uutisointia jo pidempäänkin.

      Poista
    2. Juu tiedossa on, tästähän on ollut tutkimuksia ja uutisointia jo pidempäänkin.

      Poista
  3. hei! voisitko tehdä lisää ruokapäiväkirja -postauksia? Kiitos edellisistä! pidin niistä kovasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit niistä :) teen mielelläni lisää tulevaiduudessa!

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top