Mantelihummus-Salaatti (V, Gf)


Jaksan aina markkinoida sitä, miten paljon pidän erilaisista tahnoista ja levitteistä. Toisinaan ilmaisen asian vähemmän kauniisti, kun pitäväni erilaisista mössöistä. Maapähkinävoi- rakkauteni ei varmaan ole jäänyt epäselväksi. Kaikki muutkin pähkinä- ja siemenvoit mahtuvat lemppareiden joukkoon, kärkisijalla maapähkinävoin lisäksi tahini.

Erilaiset hummukset ja tahnat ovat siitä käteviä, että niihin voi upottaa kaikki jämät ja avatut paketit, ilman että ruokaa tarvitsee heittää roskiin. Joskus olen soseuttanut tahnan sekaan keitetyt porkkanat, saaden aikaiseksi porkkanahummusta. Jos linssejä tulee keitettyä liikaa, niistä voi helposti tehdä levitteen jääkaappiin. Joukkoon sujahtaa myös oliivipurkin loput tai ne yksinäiset aurinkokuivatut tomaatit jääkaapin pohjalta. Myös jokaikinen pähkinä- ja siementahna sopii varmasti joukkoon, niin kauan kun niissä ei ole sokeria mukana.

Testaa esimerkiksi myös tämä Linssihummus uunijuuresten kera.


Hummuksia myydään myös kaupoissa sellaisenaan, mutta halvemmaksi toki tulee tehdä itse. Kikherneet ovat halvimpia kuivattuna, mutta eivät ne paljon maksa käyttövalmiina tölkeissäkään. Voit toki valmistaa hummusta ihan vain levitekäyttöön, mutta minä syön sitä mielelläni ihan sellaisenaan salaatin joukossa tai käytän dippinä vaikkapa uunijuureksille. 

Pähkinöitä ja siemeniä lisäämällä, tai niistä tehtyjä voita käyttämällä saat vielä lisää ravintoarvoja hummukseen, ja voit syödä sitä vaikka pääruokana. Näin tein tässä ja lisäsin sekaan kuorellisia manteleita. Manteleiden sijaan voit käyttää muitakin pähkinöitä. Myös pannulla ruskistetut auringonkukansiemenet ovat loistava valinta. Huomaathan, että ruskistamisen jälkeen niitä ei tarvitse enää liottaa.

Olen myös kuullut parilta kaverilta, että lapset napostelevat kasviksia mielellään, dipaten niitä hummukseen. Tätä teen itsekin, mutta en yhtään ihmettele että mieto ja pehmeä hummus maistuu myös perheen pienimmille. Vink vink siis kaikille perheellisillekin!

Salaatissani oli muuten tammenlehtisalaattia ja pinaattia. Lisäksi viipaloin joukkoon muutaman kypsän avocadon ja rouhin päälle mustapippuria. Lisäksi höyrytin suuren parsakaalin ja avasin tölkin viininlehtikääryleitä, jotka ovat ehdottomasti lempiruokieni top 10 listalla. Tölkkitavara on hyvää, mutta voi luoja mitä määriä näitä tulee Kreikassa syötyä, kun pääsee miehen sukulaisten patojen ääreen. Tämä salaatti oli ensimmäinen kunnon ruoka koko päivänä, voitte vaan kuivitella kuinka hyvälle se maistui. 

Tästä ohjeesta tulee suuri annos ja siitä söi salaatin osana neljä ihmistä. Lisäksi annoksesta jäi vielä jääkaappiin levitteenä käytettäväksi. Annoksen voi puolittaa, mikäli ei halua tehdä niin suurta erää. Teen oman hummukseni aina tehosekoittimella, mutta voit käyttää myös sauvasekoitinta.

Mantelihummus

2dl manteleita liotettuna
2tlk kikherneitä
1dl sitruunamehua
0.5dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
2rkl tahinia

tarjoiluun oliiviöljyä ja kuorittuja hampun siemeniä

Valuta liotetuista manteleista vesi pois Valuta myös kikherneet vedestä. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Minä pidän sileämmästä lopputuloksesta, mutta joukkoon voi toki jättää myös sattumia. Voit halutessasi lisätä myös enemmän öljyä tai sitruunamehua, maun ja halutun rakenteen mukaan. 

Lusikoi valmis hummus kulhoon ja tee ennen tarjoilua keskelle onkalo. Kaada siihen oliiviöljyä ja ripottele siemenet ympärille. Voit käyttää mitä tahansa siemeniä tai pähkinöitä, kuoritut hampunsiemenet ovat suosikkejani ja käytän niitä aina kun vain olen raaskinut niitä ostaa. Päälle voi myös pyöräyttää mustapippuria tai hienontaa yrttejä.

Nauti!

Ps. Muistakaa myös osallistua lukijakilpailuun, edelliseen postaukseeni (klik klik) liittyen.
Ps. Ps. Onko kukaan muu menossa Luomu & Lähiruokamessuille?


4 kommenttia

  1. Minäkin r-a-k-a-s-t-a-n maapähkinävoita ja hummusta! :P~~~ Syön toisinaan hummusta pääruokana salaatin seuralaisena ja tosiaan sinne sekaan saa heitettyä vähän vaikka mitä. Porkkana- ja bataattihummukset on lemppareitani. Tää ohje vaikuttaa tosi hyvältä, varmasti herkullista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taitaakin ollla sellainen, että siitä joko sekoaa tai ei innostu millään tavalla. Bataattihummusta on pitänyt tehdä, mutta tuppaan aina syömään kaikki bataatit, niin niistä ei oikein jää hummukseen :D

      Poista
    2. Heh, mun oli tarkoitus ensimmäisessä kommentissa sanoa rakastavani tahinia maapähkinävoin ohella, mutta toisaalta, nämä kaikki tahnat ovat mun suurta herkkua :D Mulla on usein bataatin kanssa sama ongelma, se on vaan niin hyvää :D

      Poista
    3. Haha, menee tahnat sekaisin kun kaikki on niin hyvää :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top