Socca Flatbread ja Tofusalaatti (Gf, V)


Tervetuloa uusille seuraajille! Muistuttelen taas, että jos blogini on liian leveä näytöllesi, paina ctrl ja - niin lukeminen on helpompaa. Nyt on jälleen tullut postauksia vähän tiheämpään. Olen kirjoitellut loppuun luonnoksia, jotka ovat roikkuneen puolivalmiina ties kuinka kauan. Kai sitä voi julkaistakkin, kun on valmiita postauksia. Sitten joskus on kuitenkin taas kuiva kausi tulossa. 

Arvonnan yhteydessä kysyin, minkälaiset reseptit kiinnostavat. Monet olivat sitä mieltä, että helpot ja yksinkertaiset ohjeet ovat aina tervetulleita. Arvonnan voitti muuten Raakaa ja Kypsää blogin @teeasi. Onneksi olkoon, ja liput tulevat ykkösluokan postissa! 

Tämä ohje on juurikin niin helppo ja simppeli kuin voi olla. Socca on siis kikhernejauhoista valmistettu litteä (flatbread) leipä, jota voi nauttia esimerkiksi salaatin tai keiton lisukkeena. Googlen kuvahaun perusteella voin todeta, että tämän paksuus vaihtelee parista sentistä pariin milliin. Se voi siis olla hyvin lettumaisen ohut, tai vähän paksumpi, mutta tiivis ja mehevä, kuten minun tekemäni. Socca on täysin gluteeniton ja vegaaninen leipä. En ole kovin kova syömään leipää, mutta tällaisesta pidän kovasti. 

Mausteilla jokainen voi muokata siitä omaan makuun sopivan. Päälle voi sipaista esimerkiksi tätä mantelihummusta. Pipsan Terveen Hyvää blogissa oli myös ihana linssitahna joka varmaan sopisi mahtavasti tämän leivän pariksi. Pitäisköhän tässä vielä pyöräyttää yhdet tahnat...

Omasta Punnitse & Säästä kaupasta on ollut kikhernejauho pitkään loppu. Samoin Ruohonjuuressa ei ollut sen merkin jauhoja, mitä halusin. Onneksi Tikkurilan kävelykadulta löytyi uusi Afro-Asian Market (Huomio Vantaalaiset!), josta sain ostettua itselleni 2kg säkin gramjauhoja, noin 5e hintaan. Ei paha! Tässä postauksessa jaoin muuten vinkkini, mitä kannattaa hankkia etnisistä kaupoista, ja kikhernejauho = gramjauho on yksi niistä. 

Olen varmaan hehkuttanut sen mahtavuutta täällä blogin puolella ihan tarpeeksi, mutta jos nyt vielä vähän. Eli gramjauho on loistava valinta terveellisempiin leipomuksiin, kasvispihveihin ja pyöryköihin. Siitä saa valmistettua munatonta munakasta ja muita lettuja. Loistavana ominaisuutena on se, että gramjauho ei tahdo tarttua millään pannuun kiinni. Letut paistuvat siis ilman öljyä ja tämäkin leipä luiskahti kuin itsestään irti leivinpaperista. Se sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Raa’assa taikinassa gramjauholla on hyvin vahva ominaismaku, mutta se häviää lähes kokonaan paistamisen aikana.  Seuraavia olen linkitellyt paljon, mutta kerta kiellon päälle.

Kikhernejauhoista valmistuvat

Huomaathan että kikhernejauho on gramjauho, ei siis ole kyse graham jauhosta. Minäkin ensimmäistä kertaa nimittäin ostin väärän pussin kotiin, ihmetellen miksi ohje ei toiminutkaan kuten kuvassa.
Näin tämän Socca Flatbread ohjeen jossakin blogissa, mutta en valitettavasti enää muista missä. Muistin kuitenkin, että kikhernejauhoja ja vettä tuli yksiyhteen, ja pikaisen googletuksen tuloksena totesin, että monet ohjeet ovat hyvinkin samanlaisia. Luotin siis muistiini tällä kertaa, ja hyvä tuli.

Lisäksi söimme yksinkertaista tofusalaattia, johon paistoin sieniä ja purjoa. Mausteiksi riitti chilikastike, sitruunamehu ja mustapippuri. Vakiosuosikkini siis. Salaattiin upposi kokonainen Jalotofun Hempnut, mutta sitä voi toki laittaa myös vähemmän. Hempnut on minun suosikkini erityisesti salaateissa, joissa paistan tofun. Socca ainesten sekoitteluun kuluu kaksi minuuttia, vuokaan kaatamiseen 15sek. Uunissa menee 30min, mutta sinä aikana voit rauhassa tehdä salaatin valmiiksi. 10min jäähtymisen aikana voit siistiä keittiön ja kattaa pöydän. Tehokasta, eikö?


Socca Flatbread

Peruspohja:

2.5dl gram-jauhoja
2.5dl vettä
3rkl oliiviöljyä
1/2tl suolaa
1/2tl mustapippuria

Mausteet:

1 suuri valkosipulin kynsi
pieni nippu korianteria
15 mustaa oliivia

Ohje on yksinkertainen. Sekoita kaikki ainekset (oliiveja lukuunottamatta) blenderissä ja kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokan. Tähän sopii käyttää neliskanttista brownie-vuokaa tai noin 20-22cm pyöreää vuokaa. Minä tein ylläolevan ohjeen kaksinkertaisena, käytin 22x33cm vuokaa.

Kuten yllä mainitsin, tästä voi tehdä myös aivan ohutta leipää. Otathan huomioon lyhyemmän paistoajan, mikäli teet omastasi ohuempaa.

Pudottele oliivit päälle ja paista 30min, 180 asteessa. Anna jäähtyä 10min ennen leikkaamista. 


Tofusalaatti 
Kahdelle

1 pkt Jalotofu Hempnut
1 rasia kirsikkatomaatteja
150g ruskeita herkkusieniä
250g kirsikkatomaatteja
10cm pätkä purjoa
Pinaattia tai muuta salaattipohjaa
Tuoretta korianteria

Lisäksi

3rkl sweet chili kastiketta
Oliiviöljyä
Mustapippuria 
Sitruunamehua

Viipaloi tofu paloiksi ja pyörittele ne chilikastikkeessa. Paista oliiviöljyssä pannulla, kunnes pintaan tulee hiukan väriä. Siirrä tofut syrjään ja kaada pannulle halkaistut sienet ja purjoviipaleet. Paista korkeassa lämmössä niin, että sienten pinta ruskistuu.

Nostele pinaatti tai muu valitsemasi salaattipohja lautasille. Pilko joukkoon kirsikkatomaatit ja asettele tofuviipaleet haluamallasi tavalla. Lusikoi rinnalle sieni-purjoseos. Purista päälle reilusti sitruunamehua sekä rouhi mustapippuria. Lopuksi ripottele korianteria tai muuta yrttiä. 

Tarjoile ja nauti!

4 kommenttia

  1. Minä taas olen mieletön leipäfani, voisin elää leivällä :D Nuo kuvat näyttävät todella herkullisilta ja leipä just sellaiselta ihanan mehevältä. Tämän ohjeen laitan korvan taakse. Ja teen tuollaista paksumpaa versiota. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olin ennen, mutta sitä kummasti tottuu ja nykyään kun leipää tulee syötyä vähemmän, sitä myös himoitsee vähemmän. Tää socca on jännittävä, sillä leipähän ei kohoa yhtään. Siiitä tulee tiivis, mutta todella hyvää. En osaa edes verrata tätä mihinkään :)

      Poista
  2. Olen tehnyt kikhernejauhoista littanaa leipää nimellä farinata. Ohjeeseen tuli vettä reilummin, mutta muuten kuulostaa samalta. On ne vaan ihme jauhoja nuo kikhernejauhot!
    Voi tuo salaattisi näyttää mahtavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelenkin, että olen joskus nähnyt jotain sentyyppistä jossain. Pitää googletella tarkemmin :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top