Appelsiini-Pistaasi Raakadonitsit (Gf, V, R)


Ihanaa huomenta teille kaikille!

Vappu tekee tulojaan ja munkkikattilat kaivetaan kohta kaappien kätköistä. Se kattila kannattaa kuitenkin jättää sinne kaappiin, sillä minulla on teille mukavaa kerrottavaa!

Tulevana vappuna voisitkin pistää perinteet sekaisin, ja tehdä donitsisi raakana. Toivottavasti innostutte näistä yhtä paljon kuin minä, sillä voin käsi sydämellä sanoa raakadonitsien olevan tämänhetkinen suosikkiherkku!

Seuraavassa esitän kiistämättömät argumentit raakadonitsien puolesta:

1.  Ajankäyttö

Koska munkkien tai donitsien paisto ei ole mitään nopeinta puuhaa, eivät nämä raakaversiot jää yhtään toiseksi vaikeusasteellaan. Oikeastaan, nämä on helppo valmistaa, mutta rankin vaihe näiden tekemisessä on odottaminen ja itsehillintä joka siihen vahvasti kuuluvat. Pitää odottaa että kuorrute jäähtyy ja pitää odottaa että se jähmettyy donitsien päälle. Koska olen universumin kärsimättömin ihminen, olen laatinut reseptin, joka minimoi odottamiseen käytettävän ajan. Ja hei, halleluja sille joka keksi pakastimen. Raakadonitsi 1 - Öljymunkki 0.

2. Turvallisuus

Odottaminen vs. öljypalovammat??? Raakadonitsi 2 - Öljymunkki 0.

3. ei-turvota ei-ahdista

Sen lisäksi että nämä valmistuvat takuulla nopeammin kuin tavalliset öljymunkit, voit kerrankin syödä jälkiruokasi hyvällä omatunnolla. Kun syön raakaleivonnaisia, huomaan kesittyväni makuun enemmän, nautiskellen ja maistellen. Tiedättehän sen ongelman, kun joku tekee munkkeja koko ämpärillisen. Syöt, et pysy laskuissa, juttelet niitä näitä. En yhtään kiellä etteivätkö normimunkit maistuisi ihanille. Yhtäkkiä kuitenkin havahdut äkilliseen tarpeeseen avata housun nappi, eikä olokaan tässä vaiheessa ole kovin mahtava... Raakadonitsi 3 - Öljymunkki 0. 

4. Vehnä-sokeriargumentti

Raakadonitsi 4 - Öljymunkki 0.

5. Maku

Raakaleivonnaiset herättävät kiinnostusta ja ne usein koetaan erikoisiksi. Näissä raakadonitseissa erityisesti viehättää ihanan murea koostumus ja makujen määrä, joita saat joka puraisulla. Raakadonitsi 5 - Öljymunkki 0.

6. Vegaaninen ja Gluteeniton vappumenu

Kahvia & Kasvisruokaa ja Feel Good Kitchen solmi pienen liittoutuman ja Ainon kanssa löimme viisaat terveyskokkipäämme yhteen. Olemme kehittäneet vegaaniset ja gluteenittomat menut kevään ja kesän tuleviin juhliin! Ja vappuhan onkin ihan kohta käsillä. Varsinaisen menun saatte nähdä noin viikkoa ennen juhlapäivää, joten ostoksia ehtii vielä hyvin tekemään. Menu koostuu muutamasta vanhasta hyväksi koetusta ohjeesta, sekä uusista varta vasten vappua ajatellen kehitetyistä herkuista. Ruokalista on suunniteltu innostuksella ja terveellisellä otteella niin tietokoneen välityksellä kuin kahvikuppien äärellä. Mausta ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tingitty ja luvassa onkin tajunnanräjäyttävää herkkuruokaa!

Raakadonitsi 10 - Öljymunkki 0.


Ystäväni pääsivät töihin ja nyt kun kaikki valmiit yksilöt on koemaistettu, voin kertoa lopputuloksen olevan ehdottomasti paras ikinä! Koemaistajina toimi minun lisäkseni kolme henkilöä, joten laatu on takuulla tarkastettu. 

Donitseissa valmistetaan ensin kuorrute jäähtymään ja sen jälkeen itse donitsit (koska kärsimättömyys). Käytin massan käsittelyyn tehosekoitinta, mutta tehokas sauvasekoitin käy yhtä hyvin. Cashewpähkinät ovat rakenteeltaan ihanan pehmeitä, joten niitä on helpompi jauhaa myös vähemmän tehokkailla välineillä. Ei siis hätää, vaikka keittiövälineet eivät kuulu järeämpien sukuun. Murskaa pähkinät osissa ja anna sekoittimesi levätä välillä, niin säästät laitettasi ylikuumenemiselta. Syvä ja kapeahko muovirasia on yleensä toimivin sauvasekoittimelle, niin palaset eivät pääse sinkoilemaan ympäri keittiötä.

Valmistamisessa on muutama tekovaihe, mutta lopputulos on sen arvoista. Mikäli keittiössä näpertäminen ei ole sinun juttusi, kutsu ystävät kylään ja tehkää donitsit porukassa. Mikä olisikaan sen parempi tapa aloittaa herkuttelu ja vapun vietto?

Ohjeesta tulee 10-12 donitsia. Koristeluun käytin kookoshiutaleita ja pistaasipähkinöitä. Jos haluat lopputuloksen olevan täysin raakaruokaa, käytä paahtamattomia pähkinöitä. Suolatut pistaasit olivat kuitenkin mahtava yhdistelmä (allekirjoittaneen suosikki) pehmeänmakuisen pohjan ja appelsiinisen kuorrutteen kanssa. Koska kuorrutteeseen ei tule kaakaojauhetta tai kookosöljyä hämäämään makua, suosittelen käyttämään laadukasta ja hyvänmakuista kaakaovoita. Oma tämänhetkinen suosikkini on Puhdistamon, mutta Aino vinkkasi että myös Green Streetin kaakaovoi on hyvää. Näihin käytin Govindan kaakaovoita, joka on helppo mitata raemaisten koostumuksensa ansioista. Myös maku miellytti pehmeydellään.

ps. Ottakaahan kaikki mun klassikkomunkkidissaus huumorilla. Vaikka allekirjoitan joka kohdan, omat jalat ovat heikkona joka kerta kun kuljen Arnoldsin ohi. Joten pidetään Vapun kunniaksi pilke silmäkulmassa!


Appelsiini-Pistaasi Raakadonitsit

Koristeluun:

0.5dl paahdettuja ja suolattuja pistaaseja
0.5dl kookoshiutaleita

Appelsiinikuorrute:

4rkl kaakaovoita
2rkl agavea 
1rkl appelsiinin raastettua kuorta
ripaus suolaa
2rkl appelsiinimehua

Sulata kaakaovoi miedolla lämmöllä tai vesihauteessa, ja sekoita joukkoon agave. Lisää myös muut ainekset ja sekoita kunnes kaikki on tasaista massaa. Kaada laakeaan kulhoon ja siirrä sivuun jäähtymään. 

Jauha pistaasipähkinät tehosekoittimessa (noin 0.5dl) valmiiksi pienelle lautaselle. Aseta myös kookoshiutaleet valmiiksi. 

Valmista tämän jälkeen donitsit. 


Donitsit:

3.75 dl mantelijauhetta
2.5dl hienojakoisia kookoshiutaleita
1dl kookosjauhoja
0.5dl kookos sokeria

200g cashew pähkinöitä
1 vaniljatanko tai 1-2tl vaniljajauhetta
0.8dl agavea
0.8dl kookosöljyä

Sekoita mantelijauhot ja kookosjauhot keskenään. Kaada cashewpähkinät tehosekoittimeen ja jauha aivan hienoksi. Jatka sekoittamista vielä hetken, jotta osa pähkinöistä alkaa muodostaa ’’voita’’. Jos kookoshiutaleesi ovat suurirakeisia, käytä ne tehosekoittimessa samaan aikaan cashewpähkinöiden kanssa.

Kaavi sisältö muun jauhon joukkoon.

Lämmitä agave ja kookosöljy yhdessä juoksevaksi. Siirrä sivuun 0.5dl nestettä. Kaada tehosekoittimen kookossokeri, vaniljatangon sisältö ja loput agave ja kookosöljy. Sekoita tasaiseksi ja kaada jauhojen joukkoon. 

Sekoita seosta lusikalla tai käsiä apuna käyttäen. Massan tulisi olla muotoiltavaa, mutta ei tahmaista. Lisää hiljalleen loput agavesta ja kookosöljystä seokseen, jotta saat hyvän koostumuksen aikaiseksi. Massan rakenne riippuu hyvin paljon käytössä olevista jauhoista, joten se voi vaihdella hiukan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä lopulla agave-öljyseoksella voit säädellä kosteutta. Jos huomaat että massa on liian märkää, ripottele mantelijauhetta rkl kerrallaan joukkoon kunnes saat mieleisen koostumuksen. 

Muotoile taikina leivinpaperin sisällä pötköksi ja leikkaa se 10-12 viipaleeksi. Muotoile viipale kerrallaan tiiviiksi palloksi ja litistä se donitsin muotoon. Tee sormella tai jollakin välineellä reikä keskelle. Tee pakkaseen tilaa, laita lautaselle tai leikkuulaudalle leivinpaperi ja siirrä se pakkaseen. Siirrä donitsi pakkaseen leivinpaperille odottamaan kuorrutetta. Kylmää donitsia on mukavampi kuorruttaa. 

Älä murehdi jos muotoilussa reunat hiukan halkeavat. Voit halutessasi kostuttaa käsiäsi hiukan kookosöljyllä, niin muotoilu on helpompaa ja pinnasta tulee sileämpi.

Nyt kuorrutteesi pitäisi olla jäähtynyt. Mikäli se on vielä aivan vetistä, voit siirtää sen jääkaappiin hetkeksi odottamaan. Koostumus saa kuitenkin olla juoksevaa ja pakkasessa ollut donitsi kyllä jähmettää sen nopeasti.

Kasta donitsit yksi kerrallaan kuorrutteeseen ja siirrä saman tien takaisin pakkaseen. Toista minuutin päästä uudestaan. Toista niin monesti kuin haluat tai kuorrutetta riittää. Minä tein jokaiselle donitsille noin kolme kerrosta ja viimeisen kerroksen jälkeen kastoin donitsin vielä joko pistaasi tai kookosrouheeseen. 

Lopuksi siirrä donitsit pakkasesta jääkaappiin ja odota ainakin muutaman tunnin ajan, ennen kuin tarjoilet. Mikäli tarjoilet ne heti, pidä vielä pakkasessa, kunnes kuorrute on jähmettynyt kokonaan. 

Hyvää vaapputunnelmaa, ja muista nauttia!


22 kommenttia

  1. Mun ilmeet vaihtelivat näiden välillä kun näin nää bloglovinissa: <3______<3 ja 0_______0!!! Olet huikea kyllä, en olisi ikinä uskonut että raakaleivonta taipuu näin moneen! Aivan ihanan näköisiä donitseja, ja klassikkomunkkidissaus Arnold's-kommentteineen oli just paras :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Just samalla hetkellä mä valutin kuolaa näppikselle, kun facebookissa näkyi sun porkkanaruudut! Kiitos kovasti! Raakaleivonta on tosiaan monipuolista, mun kokemus siitä on vielä ihan pintaraapaisu, mutta ihanaa ajatella mitä kaikkea on vielä kokeilematta. Ja siis... vaikka kuinka tykkään tehdä ja syödä terveellisempää niin ei vaan voi kieltää etteikö Arnolds sekoittaisi päätä :D

      Poista
  2. Voi että, miten herkullisen näköisiä! En ole itse koskaan tehnyt munkkeja ja tänä vuonna ajattelin korjata asian, mutta ilmeisestikin tällä ihanan kuuloisella ohjeella. :) Olet aivan uskomaton näiden reseptiesi kanssa - valokuvista puhumattakaan. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. ÄÄ miten hyvännäkösiä!! :O Pakko päästä testaamaan ja niin upeat kuvatkin :)

    VastaaPoista
  4. Näitä lienee ihan pakko testata! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa Heimo :)! Mun on kanssa varmaan pakko tehdä uusi erä..

      Poista
  5. Menee ehdottomasti kokeiluun! Omnomnom <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin että tykkäät Lemmi :D

      Poista
    2. Testasin ja rakastuin! :O Söin sitä taikinaa semmosenaan jo ihan hyvän määrän, huomenna on hyvä mässäillä noilla darrasena ;)

      Poista
  6. Could you translate it into english sometime? <3

    VastaaPoista
  7. Kaikkea muuta löytyy kaapista paitsi agavea. Mitä luulet, voisiko korvata hunajalla? Tahtois kokeilla HETI :D Vai kannattaako kärsivällisesti odottaa seuraavaan kauppareissuun ? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi korvata! Lämmitä juoksevaksi mikrossa, ellei ole jo juokseva valmiste.

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Meillä syödään tänään näitä :)

      Poista
    3. Oi jee! Kerro ihmeessä sitten että miten onnistui :)

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Valmistun syksyllä terveydenhoitajaksi :)

      Poista
  9. Moi! Mitä luulet, onnistuuko mantelijauheen korvaaminen osittain tai kokonaan vaikkapa tattarilla? Menee vappuna kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmaankin onnistuisi ainakin osittain. Anteeksi kun vastaan näin vapun jälkeen vasta. Kerro ihmeessä miten onnistui jos testasit. Jos käyttää liotettua tattaria, niin se pitää toki osttaa huomioon nesteen määrässä, kun säätelee kosteutta.

      Poista
  10. Hei! Herkullisen kuuloinen resepti mutta pähkinä ja vanilija allergiselle vaihtoehdot korvaavista aineista olisi hyvä juttu...sitten voisin kokeilla... Hyvää Vappua :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top