Hoisin Soba-Nuudelikeitto




Olen aiemmin vannonut paksujen ja kermaisten keittojen nimeen. Nämä syntyvät kun soseutetaan juureksia pienellä nestemäärällä tai tehdään tomaattipohjainen ja lämmittävä keitto. Kirkasliemiset keitot toivat mieleen kuuman veden, jossa lilluu muutama pakastevihannes. Makuni on kuitenkin hiljalleen laajentunut, ja esimerkiksi alkukeiton haluan olevan makuja täynnä, mutta rakenteeltaan selvästi ohuempaa. Yksi makuni muuttaneista keitoista on ehdottomasti tämä kurpitsa-currykeitto, joka sopii mainiosti pääruoaksi tai alkukeitoksi. 

Kirkasliemisistä keitoista suosikkimme kotona on Tom Yum keitto, johon tulee sieniä, tofua, kirsikkatomaatteja sekä paljon mausteita. Keitosta tulee helposti täyttävää kun sen kanssa nauttii riisiä tai nuudeleita. Itämainen ruoka on kiinnostanut minua selvästi enemmän viimeaikoina, osittain myös siksi että olen viihtynyt enemmän etnisissä kaupoissa valikoimaa tutkimassa. Sattuupa myös hyvin, että ruokaohjeita tutkiessani huomaan, että lempi mausteeni ja raaka-aineeni yhdistyvät juuri itämaisessa ruoassa. Tällä hetkellä suosiossani on sienien, parsan ja pinaatin käyttö. Lisäksi maustan ruokaa sitruuna- ja limemehulla, inkiväärillä ja tuoreilla yrteillä. Myös erilaiset tahnat, kuten misotahna ja sitruunaruohotahna ovat suosiossani. Lisukkeena näkyy usein nuudeleita tai riisiä.


Itämaisissa keitoissa mausteiden käyttö pääsee mielestäni edukseen ja uusia yhdistelmiä on ihana kokeilla. Vaikka tämä keitto on juurikin kirkaslieminen, se ei missään nimessä ole tylsä tai mauton. Runsas pinaatti, sienet ja nuudelit tekevät keitosta täyttävän ja antavat runsaasti suutuntumaa. Ostin Ruohonjuuresta näitä bataatti-tattari-nuudeleita, sillä halusin kokeilla jotain muuta kuin riisinuudeleita. Pidän kovasti soba-nuudeleista (tattarinuudelit) ja idea keittoon lähti oikeastaan siitä, kun istuin junassa nuudelipaketti kädessäni ja mietin mihin ne voisi käyttää.

Kuten olen aiemmin maininnut, olen suuri miso-tahnan ystävä. Hetken mielijohteesta, päädyin ostamaan myös Hoisin kastiketta. Se on vahvan makuista tummaa ja paksua kastiketta, joka sisältää seesamiöljyä, soijapaputahnaa ja valkosipulia. Huomasin nopeasti, että osassa kastikkeissa oli mukana myös vehnää. Purkki kannattaa siis lukaista, mikäli tätä välttelee. Lisäksi kannattaa varmistaa, etteivät tämänlaiset tuotteet sisällä kalakastiketta. Päädyin Blue Dragon merkkiseen hoisin kastikkeeseen, joka on vehnätön ja purkki sisältää maininnan, että se sopii vegaaniruokavalioon. Maun puolesta olen ainakin koukussa!

Alla olevasta ohjeesta tulee suuri annos keittoa kahdelle. Säätele lopputuloksen määrää laittamalla nuudeleita ja sieniä haluamasi määrän mukaan. Tämänlaiseen keittoon sopii mainiosti myös tofu tai tempeh tuomaan lisää täytettä. Itujen sijaan voi joukkon suikaloida kaalia. Lisää se tällöin heti alussa, sipulin kanssa samaan aikaan. 


Hoisin Soba-Nuudelikeitto

3rkl Hoi Sin kasitketta
2tl vahvaa chilikastiketta
2tl sitruunaruohotahnaa
1-2rkl raastettua inkivääriä

1/2-1 limen mehu
1/2 sitruunan mehu

kaksi kourallista baby pinaatin lehtiä
1 ruukullinen korianteria
kourallinen ituja + lisää tarjoiluun
1 suuri sipuli
2 valkosipulin kynttä

1-2 nippua soba-nuudeleita
4 suurta herkkusientä tai pieni rasiallinen siitakesieniä

Valuta kattilaan vettä pari litraa ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon maustekastikkeet, sitruuna- ja limemehu sekä sipuli että valkosipuli. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin 5min. Tarkista liemen maku ja lisää mausteita, mikäli niitä toivot lisää. Lisää tarvittaessa myös vettä lisää, liemen määrä riippuu oikeastaan omasta mieltymyksestä. 

Lisää joukkoon nuudelit ja keitä vielä niin kauan, kuin niiden keittoajaksi on merkitty. Vähän ennen kun nuudelit ovat valmiit lisää joukkoon pinaatti, korianteri ja idut.

Kuumenna pannu ja lisää tilkka öljyä. Paista herkkusienipalat pinnalta ruskeiksi. Voit halutessasi pilkkoa sienet suoraan keiton joukkoon, minä pidän niistä kevyesti ruskistettuna. Mikäli laitat sienet suoraan keittoon, lisää ne heti nuudeleiden jälkeen.

Kaada keitto kulhoihin, lisää päälle sienet ja nippu ituja. Koristele korianterilla ja nauti!

ps. Nämä ihanat astiat löytyivät Indiskasta tällä viikolla, ja vielä alehyllystä.


Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top