Itämainen Lehtikaali-Nuudelikulho (Gf, V)



Pääsiäinen meni vauhdilla töissä ja opinnäytetyötä tehdessä. Nyt kun suklaat on syöty, voisi pitää pienen terveystauon ennen vappuherkkuja, äitienpäivää, synttäreitä… Onnistuukohan?

Lehtikaalia on jälleen näkynyt kaupoissa ja ihmisten lehtikaalikuume senkun tuntuu jatkuvan. Hyvä niin, sillä kyseessähän on todella ravinnerikas ja monipuolinen juttu. En lähde lehtikaalin ravinnerikkauden puolia sen tarkemmin avaamaan, mutta Finelin perusteella mainitsisin ainakin c-vitamiinin, proteiinin ja kalsiumin!

Monet haluavat sovittaa lehtikaalin ruokavalioonsa, mutta jämäkkä koostumus ja omanlaatuinen ominaismaku koetaan haasteeksi. Omasta mielestäni se maistuu erinomaiselle sellaisenaankin, mutta harvemmin syön lehtikaalia käsittelemättömänä esimerkiksi salaatissa. Smoothien joukossa kaali maistuu parhaalle, kun siihen yhdistää raikkaita makuja. Esimerkiksi appelsiini, tuore minttu ja kiivit ovat mielestäni toimineet parhaiten. Minulle vihreälle maistuva smoothie on tuttua, mutta banaanien tai taatelien lisääminen joukkoon pehmentää lopputulosta ja tekee juomasta pirtelömäisemmän. Toimii! 

Lehtikaalissa kannattaa jättää kova keskiruoto käyttämättä ja repiä tai leikata lehdet reunoilta. Aloita pienestä määrästä, mikäli et ole tottunut makuun. Baby pinaatti on miedon makuinen vihreä, jota on helppo lisätä juomiin mikäli vihresmoothiet kiinnostavat, mutta vahva vihreä maku ei vielä innosta. Myös sitruunamelissan ja mintun lisääminen tekee mausta ihanan raikasta!


Lehtikaalista saa aivan loistavia sipsejä, ja näistä onkin kohuttu ympäriinsä jo pidemmän aikaa.  Olen lehtikaalisipsien reseptin yhteydessä luetellut lehtikaalisipsien valmistamisen kriittiset kohdat sekä hiukan tarkemmin ravintoarvoista. Käy kurkkaamassa ja kokeile, mikäli tämä terveellinen ja nopea herkku on vielä vieras.


Kuten mikä tahansa muukin kaali, lehtikaali sopii hyvin paistettavaksi wokin tyyppisiin ruokiin tai lisukkeeksi. Tällöin rakenne pehmenee ja maustamalla voit sovittaa sen muuhun ruokaan. Lehtikaalia kannattaa paistaa pieninä paloina ja lisätä öljyn lisäksi pieni vesitilkka joukkoon, hyvän rakenteen aikaansaamiseksi. Paistamisessa kärsivällisyys, sitruunamehu ja itämaiset mausteet ovat minun keittiössäni se juttu. Mikäli haluat lisätä lehtikaalia salaatteihin, sen voi myös silloin hauduttaa pehmeäksi.


Tähän nuudelikulhoon käytin riisinuudeleita, joita ostan etnisistä kaupoista edullisemmin kuin tavallisista ruokakaupoista. Riisinuudelit ovat edullisia, sekä käyvät hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Lisäksi ne valmistuvat todella paljon nopeammin kuin riisi tai pasta! 


Ohjeessa on kolme vaihetta: avokadokastikkeen soseutus, lehtikaaliseoksen paistaminen ja lopuksi vielä sienien ja tofun ruskistaminen.  Kaikki lisätään kypennettyyn riisinuudeliin. (Huomaako että joku on kirjoittanut työn vaihteita opinnäytetyöhön?)


Lehtikaali Nuudelikulho

200g paksumpia riisinuudeleita, voit myös käyttää vermiselliä

Avokadokastike:

1 avokado
1/2 sitruunan mehu
1 limen mehu
1 valkosipulin kynsi
1tl tulista chilitahnaa
1rkl soijakastiketta
2rkl oliiviöljyä

Keitä riisinuudelit kypsäksi ja valuta ylimääräinen vesi pois. Kaada yllä olevat ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Sekoita kypsän riisinuudelin joukkoon.

Mausteinen lehtikaali:

3 lehtikaalin lehteä
2 kourallista baby pinaatin lehtiä
2 valkosipulin kynttä
Ruukku korianteria
½ sitruunan mehu
1-2tl sitruunaruohotahnaa
2tl misotahnaa tai 1rkl soijakastiketta
Maun mukaan inkivääriä, käytän sushi inkiväärilastuja
Runsaasti mustapippuria
1dl vettä

Lisäksi:

Ruskeita herkkusieniä
Jalotofun marinoitua tai kylmäsavutofua
Seesaminsiemeniä koristeluun
Öljyä paistamiseen

Poista lehtikaalista kova keskiosa ja revi tai pilko muu kaali pieneksi. Pilko myös valkosipuli ja hienonna korianteri.

Kuullota lehtikaalipaloja öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuliviipaleet ja paista kunnes niistä alkaa irtoamaan tuoksua ja ne ovat ruskistuneet hiukan. Lisää loput ainekset (paitsi tofu ja sienet) ja sekoittele kunnes suurin osa vedestä on haihtunut. Paistan yleensä jatkuvasti sekoitellen, melko korkeassa lämpötilassa.

Sekoita seos nuudeleiden joukkoon ja paista lopuksi vielä sieniä ja tofua öljyssä niin että ne saavat ruskean pinnan.
Koristele seesaminsiemenillä ja nauti!




4 kommenttia

  1. Oii nam! Tämmöset aasialaiset ruuat on kyllä parhaita, etenkin, kun pitää ohjeen suht simppelinä :) Pitää laittaa kokeiluun, kun on taas aikaa kokkailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, nykyään innostun entistä enemmän ihan muutaman raaka'aineen jutuista.

      Poista
  2. Kuulostaa jälleen kerran todella hyvältä! Blogissani olisi haaste sinulle, toivottavasti otat sen vastaan! :) (ja apua kun en nyt tiedä onko sinulla alle 1000 lukijaa vai ei :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmi, todellakin on alle 1000, ja tosi paljon alle vielä! Käyn kurkkaamassa haasteen!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top