Keväinen Pinaatti-Parsapiiras (Gf, V)



Aurinko paistaa jo yhä enemmän ulkona ja parsat ovat ilmestyneet ruokakauppoihin. Suolaiset piirakat ovat lähes aina ihan mielettömän hyviä, kun haluaa päästä tarjoilujen kanssa helpolla ja tehdä jotakin suolaista etukäteen.  Piirakka säilyy jääkaapissa kelmun alla yön yli ja maistuu kylmänä paremmalta kuin uunituoreena. Monet tuntuvat luulevan, että piirakan teko ilman kermaviiliä ja kananmunaa on jotenkin todella haastava juttu, mutta entäpä jos kerron, että vegepiirakoissa kananmunaa ei edes tarvitse korvata millään? Tällä hetkellä markkinoilla on ihan todella hyviä tuotteita, joilla piirakoiden teko sujuu käden käänteessä. Tämä johtuu sitä, että piirakoihin sopivat Alpron kasvisjogurtit hyytyvät uunissa. Alpron sokeriton ja maustamaton soijajogurtti yhdistettynä Tofutin maustamattomaan tuorejuustoon ovat yhdessä takuuvarma pari. Kun joukkoon lisää tuoreita yrttejä ja vähän mausteita, täyte tekee mieli lusikoida sellaisenaan suuhun. Niin vähän teinkin. 

Alpron jogurtteja löytyy nykyään lähes jokaisesta suuremmasta kaupasta ja myös tofutin ostan lähimmästä Citymarketista tai Prismasta. Tofutilla on myös valmiiksi maustettuja tuorejuustoja jotka sopivat loistavasti suolaisen piirakan tekemiseen.  Huomaathan että Alprolla on markkinoilla kaksi maustamatonta jogurttia, toisessa on sokeria, toisessa ei. Suolaisiin piirakoihin kannattaa käyttää sokeroimatonta versiota.

Pohjana voit käyttää kaupan valmispohjaa tai tehdä itse lempipohjasi. Minä tein yksinkertaisen mantelijauhopohjan. Pohjan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se vaatii täydellisen jäähtymisen, ettei murene, mutta kylmänä se toimii loistavasti, kuten kuvastakin näkyy. Leikkaa siis piirakkaa vasta jääkaappikylmänä. Pohja on tästä huolimatta loistavan makuinen ja helppo tehdä! Psylliumin lisääminen toimii myös yleensä rakenteen parantajana, mikäli tällaista kaipaa. Käytin piirakassa irtoreunavuokaa ja sellainen toimii yleensä parhaiten, jos haluaa piirakan siistein reunoin tarjolle. 

Piiras oli mahtavan makuinen ja siitä piti myös mies, joka katseli kauhuissaan, kun lappasin parsaa ostoskoriin. Piirakka katosi päivässä, eikä parsa näyttänyt haittaavan. Pidän kovasti pinaatista, ja käytän sitä päivittäin. Jos et halua käyttää pinaattia, voit korvata sen myös muilla yrteillä tai vaikkapa rucolalla.

Viikot ovat menneet vauhdilla ja voin vinkkailla, että mulla ja Ainolla on ihan mieletön pieni projekti meneillään. Kuulette tästä tarkemmin perjantaina, joten nyt kannattaa alkaa jo virittäytymään herkullisiin (ja terveellisiin, tietenkin) tunnelmiin. Tällä hetkellä tunnelma ainakin täällä on hyvin innostunut. 



Keväinen Pinaatti-Parsapiiras

Pohja:

4dl mantelijauhetta
1dl perunajauhoja
2 valkosipulin kynttä
1/2tl suolaa
1tl rosmariinia
mustapippuria
Hiukan vajaa desi oliiviöljyä
2rkl kylmää vettä

Täyte:

10cm purjoa
1 valkosipulinkynsi
Kaksi kourallista baby-pinaattia
Nippu tuoretta tilliä
1/2 ruukku persiljaa
1.5rkl perunajauhoja
ripaus suolaa
1tl mustapippuria
1/2 prk alpron maustamatonta soijajogurttia
1/2prk tofutti maustamatonta tuorejuustoa
1rkl sitruunamehua

Päälle:

10 tuoretta tankoparsaa



Lämmitä uuni 200 asteseen. Murskaa valkosipuli ja sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää oliiviöljyä vähän kerrallaan. Kun taikina alkaa ollaa sellainen, että voit lähes painella sitä vuokaan, lisää vesi ja sekoita vielä huolella. Öljyn määrä riippuu käyttämästäsi mantelijauheesta ja sen karkeudesta. Yleensä minulla kuluu muutama rkl vajaa desi öljyä. 

Painele pohja tiiviisti piirakkavuokaan ja esipaista noin 10-15min. Pohja kypsyy, mutta se ei saisi tummua reunoista liikaa.

Tee sillä välin täyte. 

Napsauta parsojen varsi ja kuori niitä hiukan. Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja pudota parsat sinne. Keitä yhden minuutin ajan ja siirrä siivilään odottamaan. 

Viipaloi purjo ja murskaa valkosipuli. Hienonna pinaatti, persilja ja tilli valmiiksi. Sekoita tuorejuusto ja jogurtti huolellisesti keskenään. Voit käyttää vatkainta tai tehosekoitinta, mikäli haluat. Lisää perunajauho ja sitruunamehu joukkoon. Yhdistä seos muihin aineksiin ja levitä tasaisesti pohjan päälle. Täyte ei juurikaan leviä joten se kannattaa tasoittaa lusikalla ennen paistamista. Asettele tankoparsat haluamallasi tavalla.

Paista noin 45min.

Ota uunista ja anna jäähtyä noin tunnin ajan. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään. Tarjoile runsaalla salaattipedillä balsamicon kera!



9 kommenttia

  1. Voi miten herkullisen näkönen! Osaatko sanoo, että pystyykö pinaatin korvaamaan pakastepinaatilla? Niiin ja jääkö nuo parsat semmoisiksi että niissä on pureskeltavaa vai onko ne semmosia löllyköitä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ella! Voi varmasti korvata pakastepinaatilla, en usko että käy rakenteelle mitään ihmeellistä. Kokeilemalla selviää ja voisin itsekin tehdä seuraavan piiraan pakastepinaatilla. Sillä saa varmaan koko täytteeseen kauniiin vihreän värin. Parsa ei ollut piirakassa löllö, vaan pureskeltavaa oli hiukan. Jos haluat ihan löllöä niin esikeitä parsojasi hiukan pidempään, tai vaihtoehtoisesti jätä se kokonaan väliin jos haluat rapsakamman lopputuloksen.

      Poista
  2. Oli pakko tehdä tätä piirakkaa, se vaikutti niin hyvältä!
    Muutin reseptiä sen verran, että käytin purjon tilalla kevätsipulia ja jätin tillin pois. Kevätsipuli sopi oikein hyvin kokonaisuuteen. Täyte oli kyllä käsittämättömän hyvää ja sitä olisi tosiaan voinut lusikoida vain sellaisenaan suuhun, kulhon ainakin nuolin hyvin tarkoin :D
    Tankoparsa toimii kyllä tosi tässä piirakassa. Löysin itse kaupasta vielä sellaisia hyvin pieniä ja ohuita tankoparsoja, jotka helpottivat piirakan koristelua, kun sopivat kätevästi ympyrään vuoassa, eikä paksua kantaakaan ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva kuulla! Kevätsipuli sopii tosiaan varmaan myös hyvin joukkoon. Toimiko pohja ihan hyvin?

      Poista
    2. Käytin pohjaan tosiaan hieman psylliumia, kun halusin pelata varman päälle, mutta muutoin sama. Kun sitten levitin pohjaa irtopohjavuokaan, niin arvioin täytteen määrän hieman väärin, ja tein reunoista hieman liian korkeat, eli ne nousivat ehkä puolisen senttiä täytteen yli. Siitä johtui sitten, että jääkaapituksen jälkeen reunat hieman sortuivat kun piirakkaa leikkasi tai viimeistään palaa lautaselle siirtäessä.
      Pohja toimi siis periaatteessa ihan hyvin, mutta pidän ehkä itse hieman koossapysyvämmästä pohjasta. Pohja pysyi siis kutakuinkin kasassa ja siistinä ja maistui hyvältä. Kuitenkin pohja tuntui hieman murenevalta ja jos tätä söisi kädestä, niin lattialla olisi varmaan enemmän pohjaa kuin suussa. En sitten tiedä oikein teinkö jotain erilailla, pohjataikina tuntui kuitenkin sitä levittäessäni hyvältä ja juuri sopivan rakenteiselta, mutta paistuttuaan+jäähdyttyään meinasi murentua.

      Poista
  3. Tämä kuulostaa uskomattoman hyvältä! Oon muutenkin saanut sun blogista todella paljon hyviä vinkkejä vegaaniuteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia! Ja siis aivan ihana kuulla :) saa aina myös esittää reseptitoiveitakin!

      Poista
  4. Näyttää tosi herkulliselta <3 Parsa sopii tosi hyvin piirakkaan!
    Ootko muuten koskaan tehnyt tänkaltaista "perinteistä" piirakkaa ilman soijaa? Oon miettinyt vaihtoehtoja, onkohan muita kun kikherne- tai perunajauhot...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tätä tuli eilen tehtyä ja koko piirakka onkin jo kadonnut ;). Nykyään on markkinoilla maustamatonta tuorejuustoa kauraversiona, samoin jogurtteina löytyy kauraa. En ole kokeillut miten ne toimivat, mutta lähtisin ehkä niistä liikkeelle ensimmäisenä. Perunajauhon tarkoitus on tuossa sitoa, joten miten olisi hienojakoinen maissijauho/maissitärkkelys tilalle?

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top