Viljattomat Mantelikeksit (V, Gf)




Olen kehitellyt pidemmän aikaa ohjetta hirssikekseistä ja suunta alkaa olemaan mieluisa. Sillä välin kuitenkin ohje näistä ihanista viljattomista kekseistä, jotka käyvät täydellisesti iltateen pariksi. Ohje on todella helppo ja kekseistä tulee helposti koossa pysyvät ja mehevät cookiet. Rakenne on ihanan pehmeä ja keksi on mielestäni parhaimmillaan teehen kastettuna!

Eilen oli väsyttävä päivä ja taas tuntuu siltä, että kouluhommat voisivat olla jo tehty. Välillä mietin, teinkö virheen kiriessäni opinnoissa, sillä tämä kevät on ollut todella raskas. Sitten muistan, että kiitos vaivannäön, minun ei tarvitse ensi syksynä olla paikalla kuin yhden projektin verran, ennen valmistumista. Muistan jälleen, että vaivannäkö on sen arvoista ja voin alkaa rauhassa miettimään mikä minusta sitten tulisikaan isona... Koska olen stressileipuri, niin kaivoin tietenkin taikinakulhot esille kotiin päästyäni.

Minulla on kova hinku laittaa kaikkialle aina kaurajauhoja tai kaurahiutaleita. Nyt kuitenkin yritin pitää ainekset mahdollisimman yksinkertaisena, enkä lisännyt joukkoon mitään ylimääräistä. Blogiani seuraavat tietävätkin hulluuteni kikhernejauhoihin. Näitä saa ostettua esim. punnitse & säästä tai Ruohonjuuresta. Suosittelen kuitenkin kurkkaamaan etnisten myös kauppojen valikoiman. Omat jauhoni sain 5e hintaan ja ostin suuren 2kg säkin. Huomaathan että kyseessä ei ole graham- vaan gramjauho. Gramjauholla on raakana hiukan pistävä maku ja siksi keksitaikinakin luultavasti maistuu hiukan pistävälle ja hernemäiselle. Se kuitenkin katoaa, kun keksit paistaa ja malttaa jäähtymistä hetken.

Keksit ovat täysin viljattomia, eivätkä vaadi muita taitoja kuin mittaamisen ja sekoittamisen. Chiasiemenet sitovat taikinaa, joten niitä en unohtaisi ohjeesta. Voit kuitenkin korvata hampunsiemenet vaikka seesamilla tai miksei kookoksellakin, mikäli haluat. Jos kuoritut hampunsiemenet ovat kuitenkin uusi asia, lämpimästi suosittelen pienen testierän ostamista. Ne ovat yksi suosikkisiemeneni ainakin maun puolesta. Lisäksi ne sisältävät hyviä rasvoja ja monipuolisesti aminohappoja. Rusinat ovat minulle vähän uusi innostus ruoanlaitossa, mutta voisin kuvitella että myös taatelipalat, karpalot tai aprikoosit toimivat yhtä hyvin! Taateleista saa varsinkin lisää makeutta, mikäli sellaista tietää kaipaavansa. Nämä keksit eivät nimittäin ole kovin makeita, vaan juuri sopivia naposteltavia teen kanssa. Lisää makeutusta muutaman ruokalusikallisen verran, mikäli haluat makeamman lopputuloksen. Myös rusinat toimivat makeina sattumina keksien seassa . Huomaathan että ohjeessa käytetään mantelijauhetta, ei mantelijauhoja.

Käytin maustamiseen yksinkertaisesti vain vaniljaa. Ole kuitenkin luova. Oletko koskaan katsonut mitä teepussisi sisältävät? Monet pussit sisältävät vain mausteita, kuten kanelia, kardemummaa, appelsiininkuorta. Teepussin sisällön voi rikkoa keksitaikinan joukkoon villinä maustekorttina. 


Viljattomat Mantelikeksit

2.5dl gram- eli kikhernejauhoja
2.5dl mantelijauhetta
2tl aitovaniljajauhetta
Pieni ripaus suolaa

0.5dl chia-siemeniä
1dl kuoittuja hampunsiemeniä + 1dl koristeluun
1dl rusinoita

2 banaania
1dl mantelimaitoa
3rkl kookosöljyä
3rkl hunajaa tai agavea

Levitä leivinpaperi pellin päälle ja lämmitä uuni 200 asteeseen.

Soseuta banaanit ja lisää joukkoon öljy, agave ja mantelimaito. Sekoita kuivat ainekset sekä siemenet  ja rusinat keskenään ja lisää banaaniseos joukkoon. Sekoita huolellisesti ainekset keskenään.

Nostele lusikalla leivinpaperille kekoja. Keksit leviävät hiukan paistuessaan, joten älä laita niitä aivan kiinni toisiinsa. Yhdelle pellille sopii noin 9-12 keksiä koosta riippuen. Käytin noin 2rkl taikinaa yhteen keksiin. Voit halutessasi tehdä isompia tai pienempiä, mutta ota tämä paistoajassa huomioon.

Ripottele hampunsiemenet kekojen päälle ja painele kevyesti kädellä.

Paista 12-15min ajan. Keksit ovat valmiit, kun reunat ja pinta on kullanruskea.

Nauti hyvän teen kanssa!







7 kommenttia

  1. Näitä pitää kokeilla ehdottomasti! Mulla on nyt vaan ollu ongelmana toi aitovaniljajauhe, en löydä sitä mistää ja en tiedä osaanko oikeen etsiä oikein :D Mistä sitä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ostan sitä yleensä ruohonjuuresta. Mutta jos juuri tätä jauhetta ei satu olemaan, niin voit ihan hyvin käyttää vaniljatangon tai jotain perusvanilja-aromia. Ihan mikä maistuu itselle :)

      Poista
  2. Tuo teepussien sisällön tyhjentäminen on tuttua puuhaa täällä! :) Blogistakin löytyy muutamia reseptejä, joissa yhtenä ainesosana tosiaan on teepussin sisältö. :p

    PS. Ootko jo kokeillut chiasiemenjauhetta/-rouhetta? Se sopii kivasti esim "vanukkaisiin", smoothiehin ja juurikin leipomuksiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun joku muukin harrastaa tätä! Teepusseilla saa vaikka mitä ihania makuja leipomuksiin. En ole kokeillut chiajauhetta. Yleensä vaan käytän seokset blenderissä jos haluan sileämmän lopputuloksen :) onko sillä erilainen lopputulos?

      Poista
  3. Mitä eroa on mantelijauholla ja -jauheella??? Mulla olis sitä jauhoa vaikka miten paljon ja sekö ei käy tähän? Miksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monen mukaan täysin samaa tavaraa. Eli voit hyvin käyttää mantelijauhoa. Huomautin sen jauheen tuossa siksi että tuotteita on erilaisia ja itsellä on kaapissa myös mantelijauhoa joka on vähärasvaista, ja rakenteeltaan erilaista. Nyt kun ajattelee, niin tosiaan voisi tarkentaa tuota.

      Poista
  4. Nämä keksit näyttävät niin kotoisilta, siis kaikkein parhaalla mahdollisella tavalla. Kahvin tai teen kanssa varmasti juurikin passeleita! Itsekin harrastan teepussin sisällön kumoamista keksi- ja smoohietaikinoihin, varsinkin monet mausteteet jotka eivät siis oikeasti sisällä ehtaa teetä ovat ihan kultaa. Sellaista mausteiden kirjoa mitä niissä on kun ei löydy edes tällaisen himoleipojan maustekaapista :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top