Meheväpohjainen Pinaattipiiras (Gf, V)


Thank god it's friday...

Jossain vaiheessa aloin jo epäilemään, onko tämä viikko koskaan loppumassa, mutta kohta päästään viettämään viikonloppua. Huomenna on edessä hardcore ruokakuvausta ja ruoanlaittoa ja sunnuntaina tie vie luonnollisesti äidin luokse äitienpäivän viettoon.

Tässä välissä myös mainitsen, että blogini ulkoasu saa tällä hetkellä päivitystä. Älkää siis ihmetelkö epämääräisiä palkkeja tai hyvin keskeneräisiä arkistoja. Pian ne korjataan! 

Hyvin onnistunut piirakka saa minut aina innostumaan. Se tunne kun olet töissä, istut tietokoneen ääressä raportteja kirjoitellen ja päässä on vain yksi idea – kotona on pinaattipiirasta! Piirakat tuovat mieleen aina juhlia seuraavan päivän, kun syödään jämiä suolaisista ruoista sekä tietenkin kakkua. Suolainen piirakka onkin parasta seuraavana päivänä, kunnolla jäähtyneenä ja vetäytyneenä. Tämän vuoksi piirakat ehkä ovatkin mitä parasta juhlatarjoiltavaa niin rippijuhlissa kuin syntymäpäivilläkin, niitä voi valmistaa monta kappaletta edeltävinä päivinä ja tarjoiluhetkellä ne ovat silti parhaimmillaan!

Ps. Tästä ei millään tavalla huomaa, että kyseessä on maidoton versio. Jos siis epäilet vegaaniversioita, suosittelen rohkeasti kokeilemaan!


Olen mantelijauhon ystävä ja fanitan siitä tehtyä murupohjaa. Monia kuitenkin häiritsee sen hentoinen rakenne, joka saattaa murentua herkästi. Googlailin piirakoita ja törmäsin ideaan käyttää perunaa tai bataattia pohjan sidosaineena. Ohje neuvoi myös käyttämään runsaasti voita ja kananmunia, mutta olin itse vähän eri mieltä tästä.

Ohje: käytä voita
Liisa: oliiviöljyä ¼ suositelluista määrästä

Ohje: 3 kananmunaa
Liisa: soijajogurttia ja perunaa?

Ohje: vehnäjauhoja ja muutama vähän sokeria
Liisa: gluteeniton jauhoseos ja valkosipuli!

Ei mitään eroa alkuperäiseen ohjeeseen! *nyökyttelee tyytyväisenä*

Kiinnostaisi tietää, kuinka moni oikeasti noudattaa uskollisesti ohjeita? Minulla on tapana valita ohje, lukea se ja alkaa leipomaan. Kun saan lopputuloksen uuniin, huomaan että en ole vilkaissutkaan ohjetta ja kaiken lisäksi unohtanut kaiken mitä suositeltiin. Toinen vaihtoehto on, että luen ohjeen ja julistan tekovaiheessa sen ideat täysin typeriksi, ja teen silti niin kuin minua huvittaa.

Tästä pohjasta tuli uskomattoman hyvä ja väitän kaiken olevan sooloilun ansiota. Pohja pystyy huoletta kasassa ja irtoaa helposti syvästä reunusvuoasta. Koostumus on paksu ja mehevä. Koristepalloja ei ole pakko tehdä, tällöin piirakkapohjasta tulee vielä hiukan paksumpi. Väitän että söpö helminauhareunus kerää kuitenkin katseita ja kehuja esimerkiksi juhlatarjoiluissa. Pienellä vaivalla saa aikaan kivan lisän perinteisiin piirakoihin. Pohjasta riittää myös suurempaan vuokaan pohja. Tätä voin to-del-la-kin suositella!

Piirakan täyte on samankaltainen kuin aikaisemmin postaamassani parsapiiraassa. Täyte toimii edelleen hyvin ja on paras kasvispiirakkatäyte mitä olen syönyt. Tässä sitä tuli kuitenkin tehtyä enemmän, sillä käytössä oli suurehko vuoka. Täyte jähmettyy hyvin ja joukkoon voi sekoittaa myös esim. parsakaalia tai isomman erän tofua sattumiksi.



Meheväpohjainen Pinaattipiiras

Pohja 25cm halkaisijan vuokaan, 4cm korkeat reunat

4 pientä eli 225g kypsäksi keitettyä perunaa
1dl Alpron maustamatonta jogurttia
0.5dl oliiviöljyä

3.5 + 0.5dl Urtekramin kuituleivontamix jauhoseosta
1tl psylliumia
1/2tl leivinjauhetta

1 murskattu valkosipulin kynsi
Mustapippuria
1/2tl suolaa

Täyte:

150g baby pinaatin lehtä
1/2pkt Jalotofun marinoitua tai kylmäsavutofua
15cm purjoa
1dl vihreitä kivettömiä oliiveja*
Runsas nippu ruohosipulia ja tilliä

Ripaus suolaa ja runsaasti mustapippuria
3dl eli loput Alpro soijajogurtista
1prk Tofutti yrteillä maustettua tuorejuustoa
2rkl perunajauhoja

Tee ensin pohja.

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Murskaa perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää joukkoon jogurtti ja öljy ja murskaa kunnes peruna on aivan muussia.

Murskaa joukkoon valkosipuli ja lisää mausteet. Sekoita kuivat ainekset keskenään huolella, käytä ensin vain 3.5dl jauhoista.

Yhdistä seokset ja muotoile taikina palloksi samalla vaivaten loppu jauho taikinan sekaan.

Öljyä piirakkavuoka ja painele taikina reunoja myöten vuokaan. Tee halutessasi koriste-helminauha vuoan reunoille ja paina sitä kevyesti jotta se ei putoa irti.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, tee sillä välin täyte.

Hienonna pinaatti ja yrtit sekaisin sekä murenna tofu käsin joukkoon.
Sekoita jogurtti ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi. Voit sekoittaa käsin, mutta mielestäni paras lopputulos tulee kun käyttää vatkainta tai tehosekoitinta. Vatkaa joukkoon myös perunajauho ja mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa.

Yhdistä pinaatti-tofuseos tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuoan pohjalle ja tasoita lusikalla. Lisää päälle oliiviviipaleet ja purjo. Painele niitä kevyesti massan joukkoon.

Paista 50-60min. Anna jäähtyä tunnin ajan ja siirrä jääkaappiin kelmulla peitettynä. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi ainakin muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

*Jos et pidä oliiveista niin mitenkäs olisi aurinkokuivatut tomaatit täytteen sekaan pilkottuna?

Tarjoile ja nauti!



6 kommenttia

  1. Ooh, nyt alkaa kuulostaa herkulliselta!
    Hyvin totta tuo mitä sanoit ohjeista :'D Välillä sitä huomaa oikeasti vain että "no teempäs tämän ohjeen mukaan nyt tätä" ja sitten jälkikäteen joko a) ei ole jotain raaka-ainetta kaapissa b) ei syystä x halua käyttää jotain raaka-ainetta c) ei muista katsoa ohjetta ja tekee tuntuman mukaan. Ja sitten jälkeenpäin on hyvä vain miettiä että kyllä, tein tämän ohjeen mukaan tai sitten ei...
    Mutta, tästä päästäänkin tähän positiiviseen(?) ongelmaan, että usein sinun reseptejäsi katsellessani tulee sellainen olo, että oikeastaan ei tarvitsisikaan hirveästi vaihdella tuotesisältöjä, ehkä lähinnä sen mukaan mitä on/ei ole kaapissa tai jos nyt ei juuri pidä jostain yhdestä asiasta, mutta pääosin aina on juuri sopivaa omiin mieltymyksiin.
    Tätä pohjaa pitääkin kokeilla piakkoin, en olekaan vielä Urtekramin kuituleivontajauhomixiin tutustunut, joten voisi olla korkea aika. Tähän mennessä gluteenittomista jauhoista suosikkinani piirakkapohjassa ovat olleet Jyten tummat jauhot, ne maistuvat hauskalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha mahtavaa että muutkin sooloilevat! Niinhän sitä syntyy myös omia oivalluksia ja ehkä vielä parempi resepti. Ihan huippujuttu että mun ohjeet toimivat raaka-aineiden osalta. Yritän aina mahdollisuuksien mukaan tarjota vaihtoehtoisia aineksia, jos tiedän että joku voi osoittautua hankalaksi. Joskus niitä myös kyselläänkin. Hankalaa on toki suositella, jos ei itse ole kokeillut muulla tavalla. Tuo leivontamix saattaapi olla vielä melko uusi, joten sitä ei ehkä ihan kaikkialla vielä ole. Jyten jauhoja en ole vielä kokeillut koskaan, mutta kiitos vinkistä. Pitää ehdottomasti testailla :)!

      Poista
  2. Rakastan suolaisia piiraita ja tää näyttää niin herkulliselta! Reseptien soveltaminen ja luovuuden hyödyntäminen on kyllä lähes kaiken kokkailun punainen lanka ainakin minulle - en kerta kaikkiaan vain kykene noudattamaan ohjetta tarkasti :D Ehkä siihen on tässä vuosien vegeilyjen jälkeen kehittynyt sellainen hyvä tuntuma, että pystyy aika helposti muokkaamaan epävegetkin reseptit eläinystävällisiksi ilman suuria kommelluksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mäkin oon huomannut samaa, epävegeohje ei säikäytä enää ollenkaan kun tietää heti miten sen toteuttaa vegaanisena. Piirakat ovat munkin suosikkeja, vaikka teenkin niitä valitettavan harvoin!

      Poista
  3. Aaaaah, oot paras!!!
    -Emmi

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top