Raaka Suklaajuustokakku (Gf, V, R)


Oikein mahtavaa ja aurinkoista äitienpäivää jokaiselle äidille ja äitienpäivää viettävälle! Tervetuloa myös uusille seuraajille.

Pitkään ovat kelit olleet harmaita ja märkiä, mutta nyt kuin tilauksesta aurinko paistoi ja ilma oli lämmin. Mikä mahtava mahdollisuus istua ulkona tai käydä kävelyllä äidin tai isoäidin kanssa!

Tänään tulin tapani mukaan äitini luokse heti aamusta, josta siirryimme lounaalle isovanhempien luokse. Äitienpäivälahjaksi olen vuosittain ostanut äidille muumimukin, jota hän myös keräilijänä odottaa. Mukin kaverina on kimppu keltaisia ruusuja, hänen suosikkejaan.


Äitini oli tehnyt ohjeellani suolaista pinaatti-tofu piirakkaa ja lisäksi oli kuohuvaa ja mansikoita. Kahvin kanssa söimme suklaajuustokakkua! En voi kyllin korostaa, kuinka ylpeä olen äitini ruonalaittotaidoista ja vegekokkailuista. Tekee mieli julistaa kaikille ’’katsokaa mitä minun äiti teki!’’. Tiedän että monella kasvisruokaa noudattavalla on toisinaan vaikeuksia sosiaalisissa syömingeissä perheen kanssa. Voin vaan kiittää onneani, että ydinperhe ottaa asian hyvin ja saan maistella myös muiden taidonnäytteitä kasvisruoan osalta. Muuta vinkkiä haastaviin tilanteisiin en oikein osaa antaa kuin kärsivällisyys ja myönteinen asenne. Vaikka se on toki vaikeaa monessa tilanteessa, tiedän itse että hermostun eniten juuri siitä, kun joku alkaa minulle luennoimaan tai tuomitsemaan valintojani. Siispä en halua myöskään itse tehdä niin muille.  Ööh..raamatullista. 

Olemme äidin kanssa hyvin läheisiä ja koen aidosti, että voin kääntyä hänen puoleensa milloin. Äitienpäivänä voi erityisesti muistaa ja kiittää äitiä siitä, että hän on ihana oma itsensä. Muistakaa siis kaikki nauttia tästä päivästä ihan iltaan asti. Arjessa on paljon stressaavia asioita, mutta jokainen on ansainnut myös pienen tauon kaiken sen hektisyyden keskellä. Istu alas ja nauti siitä, että sinulla on ympärillä perhe, ystäviä tai muuten vaan tärkeitä ihmisiä. Huomenna ehtii varmasti taas murehtimaan. 

Instagramin puolella vähän vilautin jo tätä herkkua videon muodossa ja nyt sitten myös ohje kehiin! Ensi viikolla on tulossa sellainen herkkupaketti että pitäkääs hatuistanne kiinni! 

Jälleen se tuli testattua ja todettua, että raakakakut ovat maailman paras keksintö! Olen tässä havainnollistanut, miltä näyttää malttamattoman ja kiireisen kokin kakku. Eli siis tein kakkuun kaksi kerrosta, mutta en jaksanut odottaa, että alempi jähmettyy kunnolla. Kaadoin tumman kerroksen suoraan vaalean päälle ja tein hammastikulla reunoihin marmorikuviota. Kakku sujahtaa pakkaseen jo jähmettymisvaiheessa, ja sen voi vaikka edellisenä iltana siirtää jääkaappiin odottamaan juhlakahveja. Kakun täytteet voi tehdä myös kahdessa erässä, mikäli haluaa siihen kauniit raidat.

Tämä kakku oli mahtavan tuhtia, ja yksi irtopohjaan tehty kakku riittää monelle vieraalle. Raakakakun teko onnistuu niin tehosekoittimella, sauvasekoittimella kuin yleiskoneella. Tutki kaappejasi ja valitse ärhäkin väline.  Kun cashewpähkinöitä liottaa yön yli, ne saa murskattua jopa kädellä puristaen. Pehmeä pähkinä sopii siis mahtavasti kakun tekoon, kun taas muut pähkinät ovat helposti kovempia. Pähkinäallergikko voi korvata cashewpähkinät pinjansiemenillä, mutta ne ovat valitettavasti todella kalliita ja siitä syystä en niitä itse juurikaan käytä. Jos olet kovin tarkka raakaruoan suhteen, haluat ehkä korvata kookoskerman nuorella kookospähkinällä. Minunlaiselle keskitien kulkijalle kookosmaito sopii kakun sekaan paremmin kuin mainiosti!


Raaka Suklaajuustokakku 

Edellisenä iltana: laita cashewpähkinät likoon ja kookosmaitotölkki jääkaappiin.  


 Pohja:

4-5dl parapähkinöitä
13 tuoretta kivetöntä taatelia
(Maapähkinävoita muuraa rkl tuomaan makua)

Reunoille tuoreita mansikoita

Hienonna taatelit ja pähkinät erikseen tehosekoittimessa. Sekoita ne yhteen massaksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle. Asettele myös mansikkaviipaleet reunoille. Varmistin siistin vuoasta irrottamisen asettelemalla kelmun irtopohjavuoan reunalle ja sitten vasta napsautin sen kiinni pohjaan. 

Täyte:

1tlk kookoskermaa
4dl cashew pähkinöitä
1.5dl sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
1.5dl kaakaojauhetta
1tl aitovaniljaa
½ mintturuukun lehdet
2dl kookosöljyä
1dl kaakaovoita
1dl agavea, siirappia tai hunajaa

Vaalea kerros: Purista sitruunanmehu ja raasta sitruunan kuori valmiiksi. Kaada pähkinät siivilän lävitse ja siirrä ne tehosekoittimeeseen. Avaa kookosmaitotölkki ja kaavi pinnalle noussut valkoinen kerma pähkinöiden joukkoon. Pohjalle jäävän kookosveden voit käyttää vaikka smoothieissa. Olen itse tykännyt käyttää Pirkka- kookosmaitoa, sillä siinä tuntuu olevan kookoskermaa mukavan runsaasti. Lisäksi se on hyvän makuista ja kauniin vaaleaa.

Lisää joukkoon 1dl sitruunanmehusta, vanilja, sitruunan kuori ja anna massan pyöriä sekoitussauvalla auttaen. Norota joukkoon hiukan yli puolet rasva-siirappiseoksesta. Vaikka minulla on tehokas tehosekoitin, tässä voi mennä aikaa. Ole siis kärsivällinen niin saat sileimmän lopputuloksen. 

Kaada noin 1-2cm ohut kerros vuoan pohjalle ja siirrä se pakkaseen.

Tumma kerros: lisää jäljelle jääneeseen massaan loppu sitruunamehu, kaakaojauhe, mintunlehdet ja loput rasva-siirappiseoksesta. Sekoita tasaiseksi. Kaada kokonaan tai osissa vaalean kerroksen päälle ja sekoittele marmorikuvio hammastikulla. 

Siirrä pakkaseen tai jääkaappiin jähmettymään. Jääkapissa kakku jähmettyy yön yli mutta pakkasesta voit tarjota sitä jo muutaman tunnin päästä. Jos tiedät että aijot pakastaa kakun, voit laittaa sen suoraan pakkaseen.  Tarjoile vahvan kahvin kera hyvässä seurassa!

Nauti!



6 kommenttia

  1. Oi että miten kaunis kakku! Tuli niin makeannälkä kun katsoi noita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eikun leipomaan sitten vaan :)

      Poista
  2. Nyt on niin herkullisen näkönen, että meinaan kuolla *-*. Pakko testata! Mikä cashew-pähkinämerkki on sun mielestä paras? Joskus nimittäin tullu ostettua semmosia, jotka ei murskautuneet millään vaikka liotin niitä ikuisuuden. Ja sitten: voisko tosta kookosöljystä korvata osan esim. psylliumilla? (se öljy kun on niin hirvittävän kallista!) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!! Täytyy tunnustaa, että ostan aina sitä pähkinää mikä on milloinkin edullisin. Yleensä siis K kaupan omaa merkkiä. Kokeile murskata ensin pienen nestemäärän kanssa, ja vasta sitten lisää enemmän. Se voi joskus auttaa :) Riippuu toki kanssa millä välineellä olet murskannut, ja kuinka tehokas se on?

      Kookosöljyn voi varmaankin korvata psylliumilla, mutta uskon että kakun rakenteesta voi silloi tulla moussemaisempi. Nyt se on tiivis raskas. En ole koskaan psylliumia käyttänyt raakakakun jähmettämiseen, joten pitää pistää korvan taakse ja testailla!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top