Vadelma #moreismore Tartletit (V, Gf)


Olen haaveillut pienistä tartleteista jo pitkään. Olen mokannut kaksi suklaakakkua parin päivän sisällä ja BD (bloggaajan depressio) oli iskemässä. Se perinteinen musta ei ole mihinkään ja olen surkea kokki hoituu vain, jos vastapainoksi saa tehtyä jotain über upeaa. Pieniä, raikkaita ja täynnä makua. Nämä herkut olivat juuri sellaisia mistä olin haaveillutkin, joten laitetaan vielä SSRI drugsit syrjään. Tartletteja (kuka tietää mitä ne ovat suomeksi?) voi tehdä mukavasti yhden kappaleen vierasta kohti, ja syödä luonnollisesti itse kaikki loput. Nämä valmistuivat äitini syntymäpäiväkahville ja kukat luonnollisesi pääsivät koristamaan pöytää.

Näitä tehdessäni mietin pitkään, miksi lapsuusmuistot tulevat niin vahvasti mieleen. Sitten tuttu tuoksu välähti. Äitini teki kaurakeksejä, ja hänellä oli aina tapana paahtaa kaurahiutaleet ennen niiden sekoittamista keksitaikinaan. Minä alan just nyt tekemään niin jokaiselle kauraohjeelle, sillä lopputulos oli vaan niin hurmaava! Pohjasta tuli mieleen keksitaikina ja tekovaiheessa jo aika moni nokare katosi suuhuni... Maapähkinävoin lisääminen pohjan taikinaan saa ainakin muutaman tutun riemusta. More is more.


Pohjan valmistaminen on tässä se työläs vaihe, joten halusin pitää täytteen simppelin yksinkertaisena. Kookoskerma sopii mielestäni tähän parhaiten mutta feel free jos haluat käyttää muuta kasvisvaahtoutuvaa, esim soijavispiä tai kauravispiä. Vadelma tuo tähän mukavasti makua, joten jos pelkäät kookoksen ominaismakua, tässä se ei ole kovin voimakkaasti mukana. 

Pohjasta tulee noin 8 pientä vuokaa, riippuen toki vuoan koosta. Kaupoissa myytävät pienet alumiinivuoat ovat hitusen pienempiä kuin käyttämäni pienet silikonivuoat, joten niitä tulee varmaan jopa 10.

Olen käyttänyt ohjeessa agar agar jauhetta, joka toimii liivatteen tavoin mutta on kasvisperäistä. Agaria voi ostaa mm. apteekista, luontaistuotekaupoista tai joistakin marketeista.Voit käyttää vapaasti myös kookosöljyä tai kaakaovoita (ehkä muutama rkl), psylliumia tai chiasiemeniä jähmettämään täytettä. Tällöin myöskään kuumennusta ei tarvita muuten kuin kookosöljyn tai kaakaovoin sulattamisen osalta. 


Vadelma #moreismoreTartletit

Pohja:

2.5dl kaurahiutaleita
2.5dl auringonkukansiemeniä
10 tuoretta taatelia 
tai maapähkinävoita 0.5dl

2-3rkl kookosöljyä 
4rkl agavea tai siirappia
1dl kookoshiutaleita
1/4tl suolaa

Poista taateleista kivet ja hienonna ne pehmeäksi massaksi joko haarukalla muussaten tai tehosekoittimella. Paahda kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä pannulla, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Hienonna ne tehosekoittimella tai yleiskoneella jauhoksi. Mikäli haluat, myös suurempia sattumia voi jättää. Sekoita joukkoon muut ainekset.

Painele vuokiin ja siirrä hetkeksi pakkaseen. Kun pohja jähmettyy kunnolla, se on helppo napsaista vuoasta irti. 

Täyte:

1tlk kookosmaitoa (Käytin Pirkka)
2rkl sitruunan kuorta
1tl vaniljaa
½ ruukku tuoretta minttua
2-4rkl siirappia, agavea tai hunajaa
2dl vadelmia
1/2tl agar jauhetta
3rkl sitruunamehua

Kaada sitruunamehu, vadelmat ja siirappi kattilaan. Lisää agar ja sekoittele vispilällä tai vatkaimella samalla kuumentaen. Kuumenna muutaman minuutin ajan, ja siirrä jäähtymään. 

Avaa jääkaappikylmä kookosmaito ja lusikoi päällä oleva kerma kulhoon. Lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori ja vanilja. Hienonna minttu ja sekoita se kerman joukkoon. Vatkaa kylmillä vatkainpäädyillä vaahdoksi ja siirrä kylmään odottamaan.

Kun vadelmaseos on jäähtynyt, vatkaa se kookoskerman joukkoon. Tarkista makeus, ja lisää hiukan halutessasi. Lusikoi täyte vuokiin, ja anna jähmettyä vielä jääkaapissa tunnin ajan. 

Koristele haluamallasi tavalla. Käytin koristeluun kukkia, kookoslastuja sekä kuivattuja vadelmia. Tarkistathan käyttämäsi kukkien myrkyttömyyden.
*Huomaa käyttää agar jauhetta, eikä agar hiutaleita. Mikäli käytät hiutaleita, niitä on kuumennettava pidempään ja käytettävä kolminkertainen määrä.

15 kommenttia

  1. Soooo prettyyy. Kesää kohden kyllä alkaa taas tällaiset marjaiset herkut kiinnostaa, suklaajutut saa siirtyä vähän vähäksi aikaa syrjään. Näistä inspiroituneena taidankin tehdä vaikka ensi viikonloppuna jonkinmoisia marjaisia tarteletteja :) Toivottavasti teillä oli mukavat juhlat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei oot ihan oikeassa. Nyt kun ilmat lämpenee niin mä mokannu kaikki mun suklaaherkut! Eikä ees tee mieli niitä, vaan enemmänkin just marjajuttuja: )

      Poista
  2. Aivan ihania kuvia! :-) Ja kyllähän noi torttusetkin kuulostaa hyviltä...

    VastaaPoista
  3. Paahdetut kaurahiutaleet ovat äääääääärettömän hyviä! :) Niistä valmistuu mulla viikoittain muun muassa paahteista kaurapuuroa (hihi, muistatkin varmaan kun joskus puurostani kysyit Instassa :p) sekä jälkiruokaa, jossa jäisen banaanin päällä oleilee keko paahteisen rapeita isoja kaurahiutaleita kanelin, kohmeisten vadelmien sekä kookosnektarin kera. Mums! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin taisi ollakin! Joo mä oon kanssa ihan vannoutunut siihen että kaurahiutaleet pitää paahtaa enenn käyttöä. Lopputulos on ihan eri luokkaa :)!

      Poista
  4. Nams nams! Näitä mä aion tehä - ihania! :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ps. miks musta tuntuu, että sanon aina jokaiseen sun reseptiin, että "Näitä mä aion tehä"? :D

      Poista
    2. haha Just hyvä! Kai sä oot pinterestissä? Siellä vaan kato pinnaamaan ''nämä aijon tehdä' ohjeet talteen niin kun inspiraatiopula iskee, sieltä on mun mielestä kivempi selailla kuin bloglovinin tallennetuista.

      Poista
  5. Aivan uskomattoman kauniit kuvat taas! Nää näyttää niin hyviltä :)

    Ja kiitos termistä BD, otan sen käyttöön. Taidan olla tällä hetkellä hyvinkin sen syövereissä, mutta eiköhän täältä vielä nousta, kun kanssabloggaajat julkaisevat tällaisia postauksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :)

      Ja BD termi on ehdottomasti jokaista bloggaajaa joskus koskettava joten vapaasti käyttöön. Mullakin on aina välillä BD mutta juuri kanssabloggaajien ihanat postaukset ja nämä ihanat kommentit kyllä piristävät <3 Pakko alkaa itsekin ahkerammaksi kommentoijaksi, koska vaikka kuinka usein katson ja kuolaan muiden ohjeita, en välttämättä läheskään aina kommentoi mitään. Tähän pitää kyllä tehdä muutos! Sillä kommentilla on niin piristävä vaikutus, itsehän sen tiedän :)

      Poista
  6. Näyttää todella ihanalta! :) Äiti varmasti piti kovasti (tai ihmettelen jos ei)
    Kuulostaa kyllä ihan loistavalta kokonaisuudessa, missä on kaikkea mutta ei kuitenkaan mässäillä liikaa yhdessä asialla, Minttu tuo varmasti ihanaa raikkautta kokonaisuuteen. Pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Kyllä äiti näistä piti onneksi kovasti. Minttu on vaan niin pala taivasta leivonnassa, sopii mihin vaan! Ja sitten se sitruuna. Kaikki raikas on aina hyvää :)

      Poista
  7. Hei, tuo kaurahiutaleiden paahtaminen kuulostaa tosi hyvältä idealta! Taidampa ottaa sen käyttöön ensi kerralla kun raakakakkua teen. Kiitos!
    Ja kuten edellä jo kommentoitu: näyttää ihanalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan oikeasti, testaa! Ja siis mulla alko heti vilistä päässä mahdollisuudet vähän edullisempiin luomuksiin. Raakakakut kun ovat vähän hintavampaa luokkaa.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top