Banaanileipä viidellä ainesosalla (Gf, V)


Keskiviikkohuomenta! Viikko on puolessa välissä ja vielä lyhennettynä sellaisena.. öö JES?! Sen kunniaksi voikin leipaista helpon banaanileivän. Tätä olen napostellut iltapalaksi tai aamupalaksi. Yksi vuoallinen säilyy mehevänä pitkään, jos sitä nyt tarvitsee säilytellä...

Tunnustaudun banaanihamsteriksi. Kun niitä saa halvalla, kannan niin paljon kuin jaksan. Töissä saan naurahteluita banaanieväilleni ja vetelee mieskin niitä ihan kiitettävästi. Syön banaanini täysin kypsän pilkullisena, jolloin ne eivät aiheuta ruoansulatukselle ongelmia. Joskus banskuja ehtii kypsymään enemmän kuin jaksan syödä. Tiedän myös, että monet syövät (minun silmissäni) banaaninsa raakana, ja eivät keksi käyttöä tummuneille yksilöille. Tähän leipään uppoaa runsaasti banskuja ja leipä on parasta kun käytät tumman pilkullisia yksilöitä. Hätäpäissään olen tehnyt myös keltaisista ja hyvin on onnistunut myös niin.

Parasta tässä on se, että ohje on todella helppo ja terveellinen. Banaanit makeuttavat ja leipä syntyy todellakin vain viidestä raaka-aineesta. Usein kun teen ''helppoja'' ohjeita, pohdin että vaihtaisiko hyvä ystäväni ja naapurini näistä mitään pois. Katsokaas, hänellä on tapana korvata kaikki ainesosat joko banaanilla tai kaurahiutaleilla... Hän puolittaa öljyn määrän vaikka sitä olisi kuinka vähän, ja korvaa kaiken lopun soijajgurtilla jos ei muuta keksi. Tätä leipää tehdessä tulin siihen tulokseen, että jopa hän voisi toteuttaa tämän sellaisenaan. Toki mahdollisuus on, että hän vaihtaa mantelijauheen kaurahiutaleisiin ja jättää viinietikan laittamatta. Mutta hei Natalia, kerro sitten miten onnistui myös kolmella raaka-aineella...?

Halutessasi voit toki sekoittaa joukkoon mausteita, pähkinöitä, siemeniä tai muita sattumia. Minä olen tehnyt leivän tällaisenaan jo monesti enkä oikeastaan kaipaa mitään lisukkeita joukkoon. Uskon muuten, että tämä maistuu myös pienemmille lapsille terveellisenä välipalana. Ruokasooda ja viinietikka toimivat yhdessä erinomaisena kohottajana. Muista, että kaura ei sellaisenaan sovi gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, käytä siis tarvittaessa puhdistettua kauraa.

Banaanileipä on parasta kun se leivotaan supermeheväksi ja kosteaksi! Tämä on koostumukseltaan juuri sellainen ja  that's the way aha aha i like it aha aha. Anna leivän jäähtyä seuraavaan päivään, jos pystyt... t. Söimme vuoallisen tänään uunituoreena. 


Banaanileipä viidellä ainesosalla

5dl banaanisosetta + 1 banaani koristeeksi
3dl kaurahiutaleita
2dl mantelijauhoa
1tl ruokasoodaa
1 rkl viinietikkaa*

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. 

Soseuta banaanit, niitä menee koosta riippuen noin 4-6. Sekoita kaurahiutaleet, mantelijauho ja sooda kulhossa. Lisää banaanisose ja sekoita tasaiseksi. Lisää viinietikka ja sekoita vielä huolella.

Kaada vuokaan ja aseta päälle kahdeksi halkaistu banaani. Paina sitä kevyesti taikinan sisään ja paista 40min ajan. Anna jäähtyä ennen syömistä jotta sisus tiivistyy.

Nauti!

*Käytin itse persikka-vadelma maustettua valkoviinietikkaa, mutta myös esim. omenaviinietikka tai tavallinen valkoviinietikka käy hyvin.



25 kommenttia

  1. Damn. Meinasin just, että no tätä mä nyt teen, mutta mantelijauhe.... Ei löydy..... Olis kaurajauhoja ja kikhernejauhoja... Heheh. Ehkä meen ostamaan tota mantelijauhoa(jauhetta?) nyt viimein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai ostit sitä? Et voi mokata tätä! :D

      Poista
  2. JES JES JES!!!! Liisa oot mun enkeli!! Oon aina halunnu tehä banaanileipää, mutta oon aina keksinyt jotain muuta "parempaa" tekemistä (huom: jotain "paremman" _ruuan_ tekemistä..) ;'D Nyt tää resepti menee kyllä HETI testiin, koska sen verran ihanalta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JESJES! Nyt tää on niin helppo ja hyvä ettei varmaan löydy parempaa tai helpompaa :DD

      Poista
  3. Kiitos hyvästä reseptistä :) Käytin mantelijauhon sijaan kookosjauhoa, tuli hyvää! Suosittelen myös kokeilemaan taatelisattumien pilkkomista joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti sulle! Ja ihanaa kun testasit, ehkä mäkin ensi kerralla kookosjauhoilla sitten!

      Poista
  4. Ihan törkeän hyvän näköistä <3___<3 Ja mikä mehevyys noin vähillä ainesosilla, aivan maagista. Aamen ja tämä menee testiin, jos vaan muistan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pipsa :)! Joo siis tuttujuttu, testattavien lista vaan kasvaa, ei meinaa enää muistaa mitä piti kokeilla :D!

      Poista
    2. Tein banaanileipää mut ei ollu mantelijauhoja niin siitä tuli yllättävän vähän erilainen... ikuinen soveltaja :-D Lisäsin sit tummaa suklaata, kun mietin että jos ei muuten tuu tarpeeksi hyvää. Tosi maukasta tuli silti, kiitos inspiraatiosta!

      Poista
  5. hitto, ei oo mantelijauhoja :--( oon aina surku kun niitä tarvis kaikkeen ja manteli on parasta mut se jää jotenkin aina ostamatta. kookosjauhoa ois ja meinasin just kysyä et toimiskohan sillä, mut onneks joku ihana anonyymi on jo testannut ja varmaan sitten uskallan koittaa itekin sillä. en oo koskaan tehny banaanileipää, haaveillu vaan. banaanikakkua (sellasta suklaista kuivakakkua) olen kyllä tehnyt. pitää varmaan koittaa kanssa noita taatelisattumia. (tai mantelirouhetta??mun lemppariasia)(siis mantelit ylipäätään on min lempiasia kaikessa, joten joo, seuraavalle kerralle sitten pitää ostaa se mantelijauhokin.) kiitos tästä helpon näköisesti reseptistä, ehkä saan (uskallan siis) nyt tosiaan vihdoin testata banaanileipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, onneksi ihmiset testailevat eri variaatioita niin saa itsekin uusia vinkkejä :) Suklainen banaanikakku onkin ihanaa. Tämän on tarkoitus olla enemmän välipala, aamupala tai terveellinen herkku, sill siinä ei ole ekstra sokereita tai öljyä. Sulkaista banskukakkua pitäisi kyllä kanssa tehdä ihan jälkiruoaksi :)

      Poista
  6. Mietin sitä, että onko tämä leipä tarkoitus syödä "paljaaltaan" vai onko suosituksia leivänpäälliseksi..? Ohje vaikuttaa kiinnostavalta jopa laiskalle kokkaajalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä syön tosiaan ihan sellaisenaan mutta maapähkinävoit tai muu pähkinävoi sopii kyllä kuin valettu. Lisäksi erilaiset hillot voisivat käydä, esm. chiasiemenistä ja vadelmasta voi tehdä terveellisempää ''hilloa'' jääkaappiin. Leipä on banaanien ansiosta makeaa joten päälle voisi sopia myös joku toinen hedelmä tai marja. Mitenkäs olisi viipaloitu kiivi tai mansikka?

      Poista
    2. Hei joo hilloja ja erinäisiä hedelmäsopotuksia kyllä löytyy, kiitos vinkistä! :)

      Poista
  7. Voi jestas, just äsken tein ja oli kyllä niiin hyvää! Kerkes tosin vähän tummua uunissa liikaa, mutta tuli silti niin hyvää, että tekis mieli santsata koko ajan...

    VastaaPoista
  8. harmittaa kun banaani on tosi lempparijuttu ja hyvä ainesosa vähän oikeastaan kaikkeen mutta pari kuukutta takaperin huomasin järjestään saavani sen syömisestä tosi kovat vatsakivut. mietin että uskaltaisiko tätä kumminkin kokeilla jos teen sitten oikeinoikein oikeasti kypsistä tummista banaaneista (yleensä syönyt semmosina vähäsäsen täpliä jo saaneina mut muuten keltasina).. voikohan kyse olla siitä? vietin koko viime yön miettien banaanileipiä ja varioaatioita bataattiversioista omenasoseisiin jne. sitten muistin että oot joskus tainnut tehdä kurpitsaleipää, joten voiskohan tää toimia banaanin sijasta kurpitsasoseella? (syksy-jee-halloween-oranssi-ihanaa-ääh-kohta-joulu-oiettä) ..laittais vähän(paljon) ehkä kanelia ja ripauksen vaniljaa(?) niin sittenhän se sopis tähän syksyteemaan. jos hyvää tulis niin vois syödä tämmösiä ihan liikaa sinne jouluun asti. juhlavaksi jos ryhtyis niin taatelisattumia ja vähäsen kaakaojauhetta..
    ..joo, tämmöisiä minä mietin unettomina öinä. en tosin ole koskaan kypsentänyt kurpitsaa enkä kyllä bataattiakaan, joten banaani ois ehdottomasti helpoin vaihtoehto. mut sieluni silmin yhdistelin jotain tästä banaanileivästä ja sin 'mini cinnamon cake':sta..

    VastaaPoista
  9. Ihanan simppeli ja "puhdas" herkkunami. Viimeisimpään käytin mantelijauhon lisäksi jauhettuja maapähkinöitä, oli aika kiva. Mutta mikä vasta olikin oikea täysosuma: kaneli. Tuli aivan supernannaa, kiitos tästä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiätkö.... mä menin ja pistin oman leivän (kanelilla!) just nyt uuniin!! Kiitos kommentista ja muistutuksesta että tää leipä on olemassa ;)

      Poista
    2. Tiiätkö.... mä menin ja pistin oman leivän (kanelilla!) just nyt uuniin!! Kiitos kommentista ja muistutuksesta että tää leipä on olemassa ;)

      Poista
  10. Hei, oletko säilyttänyt leipää huoneenlämmössä? Itse laitoin jääkaappiin ja tuntuu että maku vähän hälveni. Banaanista taitaa muutenkin maku vähän karata jääkaapissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mä olen säilyttänyt ihan huoneenlämmössä tai rasiassa jääkaapissa. Huoneenlämmössä säilyy pehmeämpänä ja mehevämpänä mun mielestä, vaikka paperipussissa :)

      Poista
  11. Moi! Voiko mantelijauhon korvata jollain muulla jauholla? Mie kun olen pähkinöille allerginen. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olen kokeillut niin päin että korvaan kauran, oikeastaan lähes kaikki viritelmät ovat toimineet. Uskon että myös mantelijauhon voi hyvin korvata. Itse kokeilisin esim. Riisijauhoa tai ihan vaan vehnää jos sitä käyttää. Taikina saa olla pehmeää joten hiljalleen lisää, manteli kun ei sido niin paljon niin pienempi määrä muuta jauhoa varmaan riittää.

      Poista
  12. Miten tärkee tuo viinietikka on tässä? Ku meil ei oo sellasta koskaan. Voisko korvaa vaan vedellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! viinietikka + sooda reagoi keskenään ja kohottaa kivasti, kun tässä on muuten aika sellainen tiivis kostea rakenne. Kokeile vaan ilman ja lisää vaikka vähän leivinjauhetta joukkoon :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top