Kevyt Raparperipiirakka Bataattipohjalla (Gf, V)


Hyvää kesää kaikille!

Kuinka moni on aloittanut kesätyöt? Kuinka monesta tuntuu että mitään muuta ei oikein jaksa ajatellakaan? Jep, täällä yksi. Uuden opettelu, jatkuvat asiakaskontaktit ja toisinaan hiukan haastava työ vie kyllä voimat. Odotan ensi viikkoa silmät kiiluen, sillä silloin koko viikon ajan on vain yhtä työtä, eli iltapäivät ovat täysin vapaita. Kyllähän kaikki sen tietävät, uudessa paikassa pelkästään oleminen on uuvuttavaa ainakin alussa. En ole jaksanut tehdä kunnolla ruokaa, saatikka kuvailla sitä. Onneksi hommat alkavat selkiytyä töissä ja ruoanlaitto innostaa taas. Mikä parasta, koko illan ehtii rauhassa kuvailemaan, auringon paistaessa! Mutta hei, valivali itsehän olen päättänyt tehdä kahta työtä. Kun töitä kerran on, niin kai sitä pitää vähän raataa.


Olen kulkenut pyörällä töihin, josta olen kovin innoissani. True multitaskaaja tietenkin kuuntelee bilsaluentoja samalla, aika on rahaa. Kuljen Jopolla, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että kaikki yli 5-vuotiaat ja alle kasikymppiset ohittavat minut. Fanitan Jopoani, mutta kieltämättä 3.5km matka sujuu vähän turhan hitaasti. Ainakin niitä luentoja ehtii kuuntelemaan… ehkä varastan miehen pyörän kun alan hermostumaan totisesti paikallani sutimiseen. 
Kesäviikonloput vietetään usein mökeillä ja ulkona syöden. Lähes jokaisella on joku tuttu, jolta saa myös varsitolkulla raparperia. Minä en ole vielä päässyt mökkitunnelmiin, mutta raparperipiirakkaa piti silti saada. Tämän piirakan voit myös helposti kuljettaa vuoassa mukana, sujauta pakettiin kylmäkalle, jotta piirakka säilyy viileänä. 


Halusin tehdä hyvin yksinkertaisen piiraan mutta ehdottomasti terveellisen sellaisen, ilman turhia lisäyksiä. Monet ovat arponeet, onko Alpron jogurteista mihinkään siitä lähtien, kun he uudistelivat joidenkin tuotteiden koostumusta. Voin kokemuksella kertoa, että minulla ne ainakin hyytyvät erinomaisesti. Usein käytän Tofutti tuorejuustoa piirakan teossa, mutta tästä jätin nyt senkin pois. Jos haluat juustokakkumaisempaa lopputulosta, lisää 1/2pkt tofuttia vielä jogurtin sekaan. Halusin päästä rehellisesti sanottuna halvalla ja helpolla. Raparperi äidin pihalta ja jogurtti kaupasta. Sekaisin ja uuniin, vain muutamin pikku lisäyksin.

Gluteenittomat pohjat vaativat joskus omat temppunsa, mutta voin sanoa kehittäneeni oman suosikkini! Tässä suolaisessa piirakassa testasin ensimäistä kertaa perunaa ja ei perhana… koukussa ollaan. Makeaan luonnollisesti valitaan bataatti! Plussana ihana väri tietenkin. Taikinaa oli niiiin ihana muotoilla, että räpelsin sitä nautinnollisesti pitkään, ennen kuin maltoin painella sen vuokaan. Taikinasta riittää korkeareunaiseen piirakkavuokaan, mutta voit myös tehdä pieneen piirasvuokaan hiukan paksumman pohjan. Ensi kerralla pyörittelen jälleen palloja, kuten suolaisessakin piiraassa tein! Takuulla yllättää syöjät positiivisesti ja ei muuten murene. #mehevienpohjienystäville 

Piiras ei ole kovin makea, joten viikunat tuovat kivaa lisää. Lisää enemmän siirappia tai hunajaa, mikäli haluat makeamman lopputuloksen. Tarjoile sellaisenaan, lusikoi päälle vaniljajäätelöä tai vatkattua ja makeaa kookoskermaa. Kyllä sujuu mökki-iltama hyvissä tunnelmissa. Eikä ole muuten epäterveellisimmästä päästä tämä leipomus.


Kevyt Raparperipiirakka Bataattipohjalla 

Gluteeniton Bataattipohja:

1 pienehkö kypsä bataatti, n. 225g
3.5dl + 0.5dl gluteenitonta jauhoseosta. Käytin Semper hienoa jauhoseosta
0.5dl oliiviöljyä
1dl Alpron Soijajogurttia, Kookos makua
2rkl vaahterasiirappia
1tl psylliumia
0.5tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa

Kypsennä bataatti kypsäksi joko uunissa tai mikrossa. Mikrossa bataatti kypsyy, kun tökit siihen haarukalla reikiä, käärit sen talouspaperiin ja kypsennät täydellä teholla ensin 10min ja sitten toiset 10min bataattia välissä kääntäen. 

Muussaa bataatti haarukalla ja sekoita siihen soijajogurtti sekä öljy. Sekoita jauhoseokseen psyllium, leivinjauhe ja suola. Käytä ensin vain 3.5dl. Suosittelen käyttämään mahdollisimman hienojakoista jauhoseosta.

Sekoita jauhoseos bataattiseokseen ja vaivaa massaa käsillä. Lisää loput jauhot. Massan tulisi olla hyvin pehmeää ja muovailuvahamaista, eikä se juurikaan tartu käteen. 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja öljyä piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan ja siirrä sivuun.

Raparperitäyte:

5dl raparperipaloja
Loput Alpro Soijajogurtti tölkistä, käytin Kookos-makua
1-2tl vaniljaa
2rkl vaahterasiirappia
2rkl perunajauhetta
200g pehmeitä kuivattuja viikunoita tai taateleita reunoille

Kuori ja pilko raparperi pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon jogurtti, vanilja, siirappi ja perunajauho. Tarkista maku ja lisää halutessasi lisää siirappia tai hienonna joukkoon esimerkiksi taateleita tuomaan makeutta. 

Leikkaa viikunat neljään. Kaada täyte pohjaan ja asettele viikunat reunoille. Paista 35-40min kunnes pohja on kypsynyt reunoista ja täytteen pinta on kiinteä. Anna jäähtyä ja tarjoile!






6 kommenttia

  1. Voikohan bataatin keittää, tuleeko liian "märkää"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistit pahan, en ole koskaan keittänyt, ellen satu tietty tekemään keittoa. Ehkä höyryttäisin varmuuden vuoksi?

      Poista
  2. Namnam!
    Bataattipohja on vain niin herkullista piirakassa! Pitääpä kokeilla tällaisella raparperitäytteellä, vaikuttaa juuri herkulliselta. Mitenköhän kookoshiutaleet päälle paahdettuna toimisivat kookosjugurtin lisänä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kookoshiutaleet olisivat varmaan ihan tosi hyvä lisä! Pistän korvan taakse:)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top