Seasonal Persikkajuoma


Maanantai huomenta kaikille vanhoille tutuille ja tervetuloa myös uusille seuraajille! 

Onko juhannusruoat syöty? Me vielä tuhoamme lauantain jääneitä mutta yhdelle smoothielle on aina tilaa. Olen suuri smoothieiden ystävä ja nautin niiden tuomasta kevyestä olosta mutta täydestä vatsasta. Välillä näkee ohjeita pienen lasillisen juomiin, mutta itse koen että jotta smoothie pitää nälkää, siinä on oltava kokoa. Säästä vanhat hillopurkit äläkä arkaile hedelmien kanssa, jotta voit nauttia juomasi kunnolla täyttävänä.

Eilen join niin mahtavan smoothien, että en voi muuta kuin jakaa vinkki myös tänne. Smoothieissa minulla on paha tapa olettaa, että ne ovat itsestään selviä. Kuinka vaikeaa voi olla heittää hedelmiä blenderiin ja kokeilla mikä maistuu hyvälle? Ja luonnollisesti sinne voi myös paiskoa vihreitä, marjoja, porkkanaa? Mitä vaan siis… Kuitenkin kahvihuoneissa usein kysellään, että mitä oikein juon ja mistä keksin yhdistää aineksia moisella tavalla? ööh.. 1) avaa jääkaappi 2) kaada blenderiin… eikö niin? Sitten kuulin, että mummoni oli laittanut smoothien joukkoon tomaattia, kun sinne voi kuulemma laittaa mitä vaan? Kertoman mukaan oli hyvää, mutta en lähtenyt kuitenkaan testaamaan.


Smoothieainekset jakautuvat päässäni selviin kategorioihin. Mitä on ok laittaa ja mitä ei laiteta. Entäs mitä sekoitetaan keskenään ja mitä ei? Kurkkua voi laittaa, tomaattia ei. Porkkana sopii hyvin, bataattia ei laiteta. En myöskään sekoita kahta värjäävää ainesosaa keskenään. Mustikka värjää siniseksi, pinaatti vihreäksi. Kun ne laittaa sekaisin, tulee tummanvihreää tujun väristä seosta. Ananas antaa kevyen kellertävän värin mutta pinaatti jyrää sen vihreäksi, tuloksena on siis vihersmoothie. Banaani ja avokado ovat neutraaleita ja pehmeitä, jotka sopivat kaikkeen. Appelsiini raikastaa kaikkea värjäämättä ja minttu ja sitruunamelissa tuovat makua, ilman runsasta vihreää sävyä. Luon kokoonpanoni siis suurin piirtein värien perusteella. Tykkään että salaattini on luokiteltu väreittäin, pidän myös, ettei smoothieni ole liian sekamelskaa. Ajatuksenjuoksuni on siis suurin piirtein seuraavanlaista:

Keltaiseen smoohieeseen porkkanaa, aprikoosia, banaania, ananasta, appelsiineja… makua tuomaan inkivääriä, sitruunaa?

Tumma marjaisa smoothie syntyy kun sekoitetaan mustikoita, mansikoita, banaania.

Vihreään laitan pinaattia, lehtikaalia, appelsiinia, kiiviä, banaania tai avocadoa. 

Oranssia tulee porkkanasta, mangosta ja lakasta. 

Vihreän ja marjaisan joukkoon voi myös laittaa keltaisia hedelmiä tai oransseja, sillä ne häviävät värjäämisominaisuukissaan. Monimutkainen tämä logiikka.. pääseekö kukaan jyville?

Vaikka minkälaiset yhdistelmät toimivat, mutta jos koet että sinun on vaikea keksiä mitkä sopivat yhteen, kokeile väriteoriaa. Virallisen kuuloista, eikö? Aloita muutamasta ainesosasta ja lisäile niitä yksitellen, testaillen ja maistellen.


Vakio smoothieni sisältää pinaattia, banaania, appelsiinimehua sekä inkivääriä. Appelsiini raikastaa ja banaani tekee juomasta ihanan kermaista. Pinaatti värjää koko komeuden vihreäksi, jolloin banaanien tummuminen ei haittaa. Toisiaan, pelkkä banaanivoittoinen juoma tummuu ajan kuluessa, joten jos teen smoothien evääksi, valitsen jotain värjäävää joukkoon. Kun ajattelee väreillä, haluan myös värien pysyvä sellaisena kuin ne valitsin. Tällaisen vihersmoothien juon lähes päivittäin, mutta eilen päätin kokeilla jotain uutta. 

Ananas on kaupoissa euron kilohintaan ja litteät persikat ovat kypsiä ja makeita. Ensimmäistä kertaa aikoihin tein banaanittoman drinksun. Vain muutaama ainesosa, täydellinen kokonaisuus! En tiedä onko tällaiset ylihelpot smoothiereseptit tylsiä, mutta jos et ole vielä kokeillut litteän persikan ja ananaksen liittoa, niin nyt on sen aika. 

Seasonal Persikkajuoma

1/2 Ananas
3 litteää persikkaa
1/2cm pala tuoretta inkivääriä
Vettä
(Sitruunamelissaa tai minttua)

Kuori ananas (laita halutessasi koko hedelmä). Poista persikoista kivi ja lisää ne joukkoon. Kuori inkivääri ja lisää se ja vesi smoothiekannuun. Soseuta tasaiseksi. Nauti!


6 kommenttia

  1. Itse ainakin kaipaan vinkkejä smoothieisiin, aina ei jaksa ja osaa yhditellä kovinkaan fiksusti. Tuo värien perusteella tekeminen ei muuten oo yhtään huono idea! Oon tehnyt muutaman niin kauhean yhdistelmän ettei tosikaan, sen jälkeen tulee pitkä paussi smoothieitten tekoon :D Mukavaa alkavaa viikkoa sinulel Liisa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MIkäli on epävarma sopivatko maut yhteen, kannattaa juuri miettiä värejä ja aloittaa yksinkertaisista yhdistelmistä. Kun on kerran todennut että ''banaani ja mango sopivat hyvin yhteen'' voi seuraavalla kerralla laittaa joukkoon appelsiinia ja sitten hiukan inkivääriä jo seuraavalla.

      Poista
  2. Ite oon vähän niitä et heitetään mitä millonkin sattuu kaapista löytyy, mutta yleensä banaani on vakio eli se toimii pohjana kaikelle :D värien suhteen en oo kovin nipo eikä mua tummuminen haittaa, toisinaan toki saatan sitruunamehua heitää joukkoon et ei ihan niin nopsaa tummuis.

    Mut tosiaan, banaani/mustikka/pinaatti smoothie muuttuu aika mielenkiintoiseksi harmaaksi liejuksi kun on ollut yön yli jääkaapissa :D Herättää hieman kummaksuvia katseita kanssaruokailijoilta, mut onneksi maku on ulkonäköä parempi ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Banaani uppoaa kaikkialle kyllä täälläkin! Mustikka ja pinaatti ovat tosiaan aika ärhäkkä yhdistelmä. Mä vähän pelkään mustikkaa myös siksi, että kun vo:lle tulee asiakkaita, en halua olla hampaat sinisenä. Vaikka voisihan sitä katsoa peiliin välillä ja tarkistaa että naama näyttää ookoolle :D

      Poista
  3. Heippa!
    Olen joskus pikaisesti eksynyt blogiasi lukemaan mutta unohtanut laittaa sen kirjanmerkkeihin. Nyt hyviä kasvisruokia etsiskellessäni törmäsin tänne uudestaan ja heti muistin että hitsi, tämähän oli se hyvä!
    Niinpä selailin äsken varmaan tunnin ohjeitasi ja pistin talteen vaikka kuinka monta odottamaan kokeilua :D

    Ps. Nuo littanat persikat ovat niiiin herkullisia, etten ole ikinä raaskinut surauttaa niitä smoothieen vaan syönyt heti sellaisenaan. Ehkäpä nyt postauksesi ja "littapersikoiden" tämän hetken halvan hinnan (Lidl!) seurauksena voisin jopa ajatella tekeväni persikkasmoothieta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihana kuulla! Kerro ehdottomasti palautetta ja kommenttia, että mites ruoat maistui. Persikat kannattaa rohkeasti surauttaa, ainakin tässä reseptissä ne pääsevät vain edukseen smoothien joukossa!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top