Uuniperunaa ja Quinoasalaattia - Etikkaiset Tuplatreffit


 Olen mukana Rajamäen Viinietikoiden ja Indiedaysin yhteisessä kampanjassa. Olen Rajamäen omenaviinietikan vakikuluttaja, mutta muihin en ole koskaan tutustunut sen koommin. Kylmiltäni keksin tasan muutaman keinon jolla voin hyödyntää etikoita... salaattiin ja leivontaan. Ja salaattiin? Onko muka muuta? Viinietikkakurkut tulivat hyvänä päivänä mieleen ja keksin että sushiinhan tulee riisiviinietikkaa. Sushietikasta ei nyt kuitenkaan ole kyse eihän..? Kuika avuton voikaan olla ihan perus tuotteiden käytössä.

Sen verran sentään tiesin, että viinietikka ja sooda toimivat yhdessä innokkaasti kuohuen ja ovat leivonnassa kuohkeiden herkkujen salaisuus. Kun ruokaohjeessa vaaditaan piimää, vegeilijä sekoittaa viinietikkaa kasvimaitoon ja toki salaattiin voi aina pirskotella viinietikka tuomaan makua. Kissanomistajat tietävät myös etikasta yhtä sun toista, siitä peruskamasta. Nyt on kyse kuitenkin paljon jännittävimmistä tuotteista, sillä maustetut ja herkulliset viinietikat sopivat hyvin yllättävän moniin ruokiin.

Insipiraatiota viinietikoista löytää Rajamäen nettisivuilta! Tägää instagramissa oma kesäherkkusi @rajamaen #rajamäenkesä #makusalaisuus ja olet mukana kesäisen tuotepaketin arvonnassa, joita arvotaan joka viikko kesä- ja heinäkuun ajan!


Pääsin siis kokeilemaan ja testaamaan erilaisia etikoita ja luonnollisesti googlailin minkä kerkesin, mitä kaikkea näillä voi tehdä. Päädyimme pitämään tuplatreffit ysätäväparin kanssa viinietikkaruokien ja Star Warsin parissa, ihan paras tapa viettää siis lauantai-ilta. Ilta meinattiin aloittaa viinietikkashoteilla, mutta koska shottikokemus on vähän vähäistä, jätimme ne ensi kertaan... Viinietikkaruokien kanssa maistui kuitenkin valkoviini erinomaisen hyvälle.

Minulla on usein tapana tehdä makeita herkkuja ja viinietikan käyttää leivonnassa onkin peruskauraa. Elokuvan kanssa oli kuitenkin tarkoitus syödä täyttävämpää ruokaa ja menu koostui siis viinietikka-yrttiperunoista, marinoidusta quininoasalaatista ja viinietikalla terästetystä hummuksesta, joka muuten oli niin pirun hyvä hetken mielijohdekeksintö että hummukseni saavat kyllä viinietikkaterästykset jatkossakin. Ei sitä joka päivä saa kutsua ystäviä viinietikka-illalliselle. Kuulemma myös vieraita hieman epäilytti, mutta ruoka sai kehuja ja katosi lautasilta, Obi-Wanin valomiekan heiluessa taustalla. 

Kovasti epäilytti ohje johon tulee 5dl viinietikkaa ja jännitin marinadin voimakkuutta. Vaikka itse sanonkin, ruoasta tuli hyvää ja viinietikka maistui ja sai maistua! Halusin pitäytyä yksinkertaisissa jutuissa ja koen onnistuneeni siinä aika kivasti. Ohjeet ovat nimenomaan helpposti lähestyttäviä mutta kuitenkin pienellä #makusalaisuus lisällä terästettyjä. 

En innostu kovasti valmiista salaatinkastikkeista, mutta huomaan käyttäväni valmiita maustettuja viinietikoita lähes päivittäin. Tylsä salaatti työeväänä saa nopeasti lisää makua ja erityisesti viinietikat sopivat kaikenlaisiin dippeihin ja levitteisiin. 



 Yrtti-Uuniperunat

Voin vakuuttaa, että tämä on kaiken etikkaujuttelun arvoista. Perunoihin tulee mahtava vivahde ja ne maistuivat minulle aivan uudella tavalla myös seuraavana päivänä. Nyt kaupoissa on uusia perunoita jotka sopivat kuin valettu tähän ohjeeseen!


1.5kg perunoita

10dl vettä
5dl Rajamen Valkoviinietikkaa
Ripaus suolaa

3rkl oliiviöljyä
1rkl maissitärkkelystä
Suolaa päälle
Yrttejä

Lisää vesi ja suola kattilaan. Kuumenna kunnes vesi kiehuu ja siirrä pois levyltä. Lisää joukkoon viinietikka ja sekoita. Halkaise perunat kahteen tai neljään osaan ja laita ne kattilaan. Anna liota tunnin ajan. 

Laita uuni lämpemeään 225 asteeseen.
Valuta perunat vedestä ja painele niitä talouspaperilla kuivaksi. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja maissitärkkelys. Levitä perunat tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle suolaa ja kuivattuja yrttejä, kuten rosmariinia. Paista 40-60min riippuen kuinka suuret perunat ovat. Kun peruna on pehmeää haarukalla kokeiltaessa, se on kypsää.

Sitruuna-Hummus

Suuri kulhollinen hummusta sopi hyvin perunoiden pariksi. Loppuillasta siihen dippailtiin kasviksia! Jos hummusta jää yli, laita se kannelliseen rasiaan ja käytä seuraavana päivänä levitteenä.

2tlk kikherneitä
2rkl tahinia
0.5-1dl sitruunamehua
2rkl oliiviöljyä
2rkl Rajamäen Sitruuna Valkoviinietikkaa

Lisäksi paahdettuja siemeniä ja oliiviöljyä


Soseuta kikherneet ja tahini. Lisää  puolet sitruunamehusta, oliiviöljy sekä etikka. Tarkista maku ja lisää halutessasi vielä nestettä joukkoon. Sitruunamehun ja etikan lisääminen terävöittää makua, öljy taas pehmentää.

Lusikoi hummus kulhoon ja tee lusikalla kolo keskelle. Kaada ennen tarjoilua oliiviöljyä keskelle ja ripottele paahdettuja siemeniä koristeeksi.




 Marinoitu Quinoasalaatti

Salaatti on itsessään todella helppo ja sisältää perusaineksia. Kun lisäät marinadin, salaatti saa kunnolla makua. Marinoidut salaatit ovat usein parhaita seuraavana päivänä, jotta maut saavat kunnolla muhia! 

3dl quinoaa
250g kirsikkatomaatteja
1 kurkku
1 ruukku rucolaa
1dl cashewpähkinöitä
1dl vihreitä oliiveja

Keitä quinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan ja valuta ylimääräinen vesi pois. Viipaloi joukkoon kirsikkatomaatit, kurkku sekä hienonna rucola. Lisää myös cashewpähkinät sekä oliivit. Tee alla oleva salaatinkastike. Pähkinöitä voit halutessasi laittaa enemmänkin. Ne imevät itseensä marinadia ja pehmenevät maukkaiksi! 

Viinietikka Salaatinkastike

Hyvä sääntö salaatinkastikkeen ja marinadin tekoon on 3 osaa öljyä, 1 osa viinietikka. Tällä säännöllä saat hyvän pohjan johon voit lisäillä mitä vaan mielesi mukaan!

Peruspohja:
0.5dl Rajamäen Yrtti Valkoviinietikkaa
1.5dl oliiviöljyä

Lisäksi:
2rkl sitruunamehua, tai limeä, appelsiinia, mandariinia
1tl agavea tai hunajaa
Mustapippuria ja ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään pieneen lasipurkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada puolet salaatin joukkoon ja sekoita huolella. Tarjoile loput kastikkeesta salaatin kera ja ripottele sitä lisää päälle makusi mukaan



2 kommenttia

  1. Nam! Näyttää ja kuulostaa herkulliselta, täytyypä kokeilla noita! Etikka tuo makuun ikään kuin uuden ulottuvuuden ja syvyyttä, täytyy harjotella sen käyttöä.

    VastaaPoista
  2. Ihania kuvia, ihania reseptejä, ihana blogi ! Jään seurailemaan :-)

    http://syotavaksitarkoitettu.blogspot.fi/2015/06/superi-tomaatti-vuohenjuustopasta.html

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top