4 Raaka-aineen Mutapalat (Gf, V)




Eilen touhusin kotona, tein ruokaa ja kuvailin. Yksinkertaiset ohjeet saavat aina hyvän vastaanoton, joten minun pitää ehdottomasti jakaa myös tämä teille. Istuin ystävieni kanssa sohvalla, söimme mutapaloja ja katselimme kuvia. Tänään on viimeinen työpäivä apteekissa ennen lomaa, mikä tarkoittaa sitä että teen kuukauden ajan vain yhtä työtä. Ja sitten tietenkin alkaa se koulu. Todellinen loma, iltapäivät ja viikonloput ovat vapaita, mitä teenkään kaikella tällä vapaa-ajalla!? Ystävät nauravat minulle, ettei  kukaan muu ole innoissaan tällaisesta vapaudesta. Toinen työhän kuitenkin jatkuu arkipäivisin normaalisti. Se että voin rentoutua kotona neljän jälkeen on kuitenkin todellinen voitto.  Rentoutua = hoitaa kaikki rästit, siivota, kokkailla, suunnitella ja opiskella! Jes.


Näihin mutapalasiin törmäsin Pinterestissä ja olen kerrasta koukussa.  Harmikseni en muista nyt mistä blogista oli kyse, idea ei kuitenkaan ole omani vaan olen sen pinterestin inspiraatiotaivaasta napannut. 

Koostumus on tuhti, tahmainen ja mehevä. Paras tulee mielestäni mantelivoilla, mutta käytä maapähkinävoita mikäli siitä pidät enemmän. Myös siemenvoi ajaa varmasti asian pähkinäallergiselle.  Herkut syntyvät vain neljästä ainesosasta: banaanista, mantelivoista, hunajasta tai siirapista ja kaakaojauheesta. Jokainen voi lisätä mielensä mukaan mausteiksi vaikkapa kardemummaa tai vaniljaa. Ja nyt minä ennakoin. Kohta joku kysyy, millä voisin korvata banaanin? Makunsa puolesta banaanilla tuli ehdottomasti paras, mutta yleisön toiveesta (tai toiveita ennakoiden) testasin myös bataattia. Ulkonäkönsä puolesta bataattipalasia ei juurikaan erota banaanilla tehdyistä ja ne olivat aivan yhtä herkullisen tahmaisia ja suklaisia.  Tarjoiluun sopii hyvin raikas mansikkasose ja mintun lehdet. 


Minusta on ihanaa löytää ohjeita, jotka valmistuvat terveellisesti ja helposti ilman turhaa hienostelua.
Nämä mutapalaset maistuvat varmasti suklaan ystäville ja ovat sopivan kokoisia makeanhimon tyydyttämiseen vaikka ihan arkipäivänäkin.  Ystäväni innostui näistä niin, että suunnitteli tekevänsä näitä myös lapsen synttärijuhliin, mikä mahtava idea! Mansikka päälle ja juhlaleivos on valmis.


Mutapalaset

2 kypsää banaania/puolikas kypsä bataatti
0.5dl + 3rkl kaakaojauhetta
0.5dl vaahterasiirappia tai hunajaa
2.5dl mantelivoita/muuta pähkinä- tai siemenvoita

+ mausteita halutessasi

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Se saa olla paksua. Vuoraa muffinssipelti paperivuoilla tai käytä silikonista vuokaa. Kaada melkein täyteen ja paista 15min ajan. 
Anna jäähtyä ennen kuin irrotat vuoasta, niin ne irtoavat parmmin. Nauti heti  tai säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa.

Tarjoile raikkaan marjasoseen kera ja herkuttele!



19 kommenttia

  1. Ihanaa, ohje jossa banaanille on korvike! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin että joku tätä kaipaa! Bataatin lisäksi voi aina sujauttaa pari taatelia ja rkl enemmän makeutusta sillä se ei ihan niin makea ole kuin oikein kypsä bansku ;)

      Poista
  2. Oi että, vaikuttaa kyllä niin herkulliselta!
    Yksi vaarallinen ongelma näissäkin tosin taitaa olla, jonka takia valmistamista tulee harkita hyvin pitkään ja hartaasti. En nimittäin usko, että pystyisin olemaan syömättä näitä suoraan yhdeltä istumalta :D
    Mansikat ja suklaamuta kuulostaa vain joltain niin herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kyllä vaan tuo ongelma on ihan realistinen! Minä kutsuin viimeksi kaverit teelle ja he kyllä pitivät huolen ettei minun tarvitse näitä yksin popsia ;)

      Poista
    2. Yhtään en syönyt.... Mitään en ole koskaan sun luona herkutellut.


      Nää oli <3__________<3

      Poista
    3. Nyt tuli kokeiltua näitä, superherkullista oli! Ihanan pehmeä rakenne, vaikka vaikutti kuvien perusteella tiiviimmiltä.
      Tarjoilin mansikka-vadelmasoseen kanssa :)

      Poista
    4. Jes, hyvä että maistuivat! Kuva voi tosiaan vähän hämätä joskus. Näissä tosin myös se vaikuttaa, mitä pähkinävoita käyttää :)

      Poista
  3. pystyisköhän tän tekemään vähän niinkuin mutakakuksi pieneen irtopohjavuokaan, vai onko jonkun rakenteen/kypsymisen/tms. kannalta tärkeää tehä nää erikseen muffinivuokiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, uskoisin että hyvin pystyy tekemään myös irtopohjavuokaan. Tarkkaile hiukan kypsymistä tällöin, vuoan koosta riippuen kypsymisaika voisi olla ehkä hiukan pidempi. Jos kokeilet, niin kerro ihmeessä miten toimi!

      Poista
    2. Heippa ☺ kokeilin tehdä tämän vuokaan mutakakuksi ja lisäsin vähän pähkinää massaan. Paistoaika n. 30 min ja tuli taas ihan taivaallisen hyvää. Kiitos taas ideasta.

      Poista
  4. Tein noita just mut mulla ei kyllä tullu noin hienon näköisiä, mutta tosi hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta makuhan ratkaisee eikö :D! Mä teen näitä jo useampaa kertaa niin vähän osasin ennakoida että ne kypsyy "just" sen näkösiks miten ne muotoilee vuokaan. Eli käytin ehkä ylimääräisen minuutin taikinan tökkimiseen ja käänsin ruman sivun poispäin kuvasta ;)

      Poista
    2. Mutta makuhan ratkaisee eikö :D! Mä teen näitä jo useampaa kertaa niin vähän osasin ennakoida että ne kypsyy "just" sen näkösiks miten ne muotoilee vuokaan. Eli käytin ehkä ylimääräisen minuutin taikinan tökkimiseen ja käänsin ruman sivun poispäin kuvasta ;)

      Poista
  5. Kaakaojauhe on siis tummaa vai mitä? Ei O'boyta tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, siis ehdottomasti tummaa kaakojauhetta suosittelen käyttävän :) O'boyssa on enemmän sokeria ja maitojauhetta kuin kaakaota, joten sillä ei leivonnassa saa kovin hyvää lopputulosta.

      Poista
  6. O'boyssa ei ole maitojauhetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa siinä, että o'boy less sugar kaakaojuoma ei sisällä maitojauhetta, mutta siinä on sokeri heti ensimmäisenä raaka'aine luettelossa. O'boy original on sen sijaan varmaan tunnetuin valmiste, ja siinä maitojauhe ihan ekana. Voihan o'boylla olla tuotteita joista en tiedä tai joita ei suomalaisilla nettisivuilla ole, jotka sopivat myös leivontaan. Jokatapauksessa olennaista varmaan tässä on se, että suosittelen tähän ohjeeseen ja leivontaan yleensäkkin tummaa kaakaojauhetta, jossa ei ole sokeria tai/ja maitojauhetta. Vaikka sellaista voi toki käyttää, en voi luvata toimiiko se ohjeissani kovin hyvin maun ja koostumuksen kannalta :)

      Poista
    2. O'boy originalin sisällöstä on netissä ristiriitaista tietoa. Ovat kai sitten ottaneet maitojauheen takaisin tuotteeseen.
      Kaakaojuomajauhe ei muutenkaan todellakaan sovi leivontaan, tru dat.

      Poista
  7. Hei. Mitä on siemenvoi? Perheessä manteli ja maapähkinäallergigot.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top