Tattari-Hasselpähkinäleipä (Gf, V)



Mikä onkaan täydellisempää vapaaviikonloppuna kuin tehdä uunituoretta leipää. Olen tänään leiponut myös täydellisen makuisia Snickers ruutuja. En ole ikinä syönyt niin hyvää raaka nougatia, kun Snickerpaloissani on, joten olen tästä todella innoissani. Mies on aikoinaan nimennyt Snickersin lempisuklaakseen, joten tätä on siis tarjolla hänen syntymäpäiväkahveilla.  Resepti tulossa blogiin!

Jotta ei ihan aiheesta eksytä, niin puhutaan vähän myös tattarileivästä. Aloin yhtenä päivänä miettimään, miten kalliita kaikki parhaat gluteenittomat leivät ovat. Siis ne ihanat joihin tulee paljon siemeniä ja pähkinöitä. Halusin tehdä jotain vastaavaa, mutten tiennyt että mistä. Kun sitten innostuin keittämään tattaria hiukan enemmän kuin lounaani vaati, päätin tehdä kokeiluja. Neljä lepää myöhemmin, voin sanoa löytäneeni täydellisen kokoonpanon.  

Tattarista tulee täydellinen pehmeä leipä ja vielä edulliseen hintaan. Valitettavasti Suomessa se on kuitenkin niin paljon kalliimpaa, kuin esimerkiksi Virossa, jossa tattaria käytetään muutenkin runsaammin. Toiset raahaavat lavoittain olutta, toiset tattaria. Tuleepahan halvemmaksi. Tattarijauhoilla on luonteikas maku, mutta keitetty tattari on pehmeämpää ja mietoa. Se ei hallitse leivan makua ja lopputulos oli mielestäni ihanan neutraali, arkileiväksi sopiva. 


Hasselpähkinät tuovat mukavan suuntuntuman, mutta voit laittaa tilalle mitä vaan sattumia. Viimeisimpään leipään laitoin suolapähkinöitä joita sattui olemaan kotona ja kuinka hyvä leivästä tulikaan! Myös pellavansiemenrouhe on vapaaehtoista. Pellava sitoo taikinaa hiukan ja lisää rouskuvia sattumia. Myös ilman tätä onnistuu mainiosti ja leivästä tulee täydellisen mehevä ja hyvin koossa pysyvä! Pellavan tilalla myös chia toimii hyvin. 

Levitteeksi tein avocado-paputahnaa, jonka ohjeen julkaisin jo Instagramissa aikaisemmin, kurkkaa se TÄÄLTÄ. Säilytä avocadopohjaiset tahnat kannellisessa lasipurkissa, niin ne eivät tummu, kuten avocadolla olisi muuten tapana tehdä.


Tattari-Hasselpähkinäleipä

2.5dl keittämätöntä tattaria
5dl kaurahiutaleita
½-1tl suolaa
3rkl psylliumia
(0.5dl pellavasiemenrouhetta)

0.5dl oliiviöljyä
1dl vettä
1-2rkl hunajaa tai siirappia

1.5dl hasselpähkinöitä

Keitä tattari kypsäksi runsaassa vedessä. Käytän GoGreenin tattaria joka kiehuu 10min. 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 

Valuta vesi pois ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet, suola, psyllium ja pellavasiemenrouhe. Lisää mausteita mikäli haluat ja sekoita kaikki tasaiseksi. Lisää joukkoon myös hasselpähkinät.

Kaada mittamukiin öljy, vesi ja hunaja tai siirappi. Mielestäni paras tulos tulee vaahterasiirapilla, sillä pidän sen mausta. Sitten yhdistä kosteat ja kuivat ainekset keskenään ja sekoita tasaiseksi. 

Öljyä vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Minä käytän silikonista leipävuokaa josta leipä sujahtaa helposti pois puolessa väissä. Painele taikina vuokaan tasaisesti ja paista 30min. Kumoa leipä varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille.  Paista kumottua leipää toiset 30min. 

Anna jäähtyä hetki ja nauti!






8 kommenttia

  1. Näyttää mielettömän herkulliselta - tätä on pakko kokeilla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vinkkaa sitten että miten toimi ;)

      Poista
  2. Tässäpä hyvä ja helpon kuuloinen gluteenittoman leivän ohje, menee mietintälistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kannattaa kokeilla, mausteilla ja pähkinöillä/siemenillä saa helposti muokattua oma makuisen :)

      Poista
  3. Vau.
    Tää oli ihan mielettömän hyvää. Ja helppoa.

    Oodi blogillesi, jopa minä (ennen keittiöstä visusti evakossa pysytellyt kokin vaimo) olen alkanut kokkailemaan sun reseptejäsi! Ihania helppoja ja terveellisiä ohjeita, hyvistä raaka-aineista huippusafkaa! Rentoa ja iloista otetta unohtamatta :) Kiitos!
    Petra

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kiitos lämmittävästä kommentista Petra <3 ja ihanaa että leipä maistui!

      Poista
  4. Löysin juuri uuden lempileipäni! :D Onneksi en päätynyt korvaamaan hasselpähkinöitä millään. Ja sopii kiireisen ihmisen aikatauluun! Täydellistä, isot kiitokset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes<3 Mahatava että innostuit :) Hasselpähkinät antavat tähän kyllä sen jonkun ''jutun'' mutta muutkin pähkinät kyllä toimivat:)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top