Tofu-Mustikkapiiras Mökkitunnelmiin (V, Gf)


Keskiviikkoiltaa kaikille!

Olin viime viikonlopun mökillä perheeni kanssa. Kuljin ulkona ja katselin mustikoita. Pakkaseen asti en jaksanut kerätä, mutta kyllä harmitti että piirakka-aineksia ei ollut valmiina, sillä muutaman desin nyt kerää hyvin pienessäkin ajassa. Mitkä ne mökkipiirakka-ainekset sitten olisivat? Mökkiolosuhteet vaihtelevat modernista alkeelliseen mutta oletetaan nyt että käytössä olisi ainakin uuni ja ehkä jonkinlainen sekoitin?  Vaihtoehtoisesti piirakan voi tehdä kotona valmiiksi ja kuljettaa mökille mukaan helposti vuoassa. Mökkipiirakkaa siis jokatapauksessa. 

Piirakasta tuli mehevä ja ihanan perinteinen. Sitruuna tuo raikkautta ja kardemumma saa keittiön tuoksumaan lämmölle ja halauksille. I know, runollisuus ei ole se minun juttuni, mutta lyhyesti sanottuna piirakka oli pirun hyvää. Ei hienosteluja, ei kikkailuja, ei supervälineitä, ei jääkaappia. 

Jälleen olen postaamassa jälkkäriä, joten lupaan että seuraava ohje on suolainen. Vaihtelu virkistää.


Silken tofu on siitä hyvä raaka’aine, että se säilyy myös lämpimässä. Näin ollen sinun ei tarvitse murehtia kylmäketjusta kun kuljetat aineksia mökille. Ja vinkkivitosena mainittakoot, että etniset kaupat myyvät silken tofua usein huomattavasti halvempaan hintaan kuin suomimarketit. Meidän cittarissa silken tofua löytyy etnisten maustekastikkeiden ja kookosmaitojen läheltä, toisin kuin muut tofut siis.  Myös kasvimaidot ovat yleensä avaamattomina huoneenlämmössä, tietenkin myös öljyt ja jauhot.  Mitä vähemmän päänvaivaa sen parempi, eikö vaan!  Mökkivarusteet vaihtelevat leipojan mukaan, mutta kaurajauho on sellainen hyvä peruskaura (#hulvatonruokabloggaaja) mitä on hyvä olla gluteenittoman leipojan varastossa. Tähän ohjeeseen mittasin kaurahiutaleita, jotka sitten jauhoin tehosekoittimella itse jauhoksi. 

Öljynä käytin Viridianin kookosöljyä, jonka sain testiin kun kävin vierailulla Sugar Helsingin Showroomilla. Alun perin innostuin tästä öljystä sen miedon tuoksun vuoksi. Käytän usein kookosöljyä hiuksiin ja ihon hoitoon. Valitettavasti se mies joka meillä asuu, ei aina osaa arvostaa sitä, että koko makkari tuoksuu trooppiselle malibudrinkille. Nyt kokeilin kuitenkin tätä myös leivontaan ja herkullisen mehevä kakku puhuu kyllä puolestaan, hyvin tomii! Myös kuvassa oleva Lime-Minttu Yogi Tee tarttui aikoinaan testiin. Ensimmäisen testailin ja seuraavat sata pakettia olenkin ostanut itse. Kerrastakoukussa!

Voit laittaa piirakkaan kookosöljyä kuten minä tein, mutta testasin myös 1dl + 1dl oliiviöljyä ja omenasosetta (tai banaanisosetta). Toimii sekin hyvin, joten käytä sitä mikä miellyttää sinua enemmän. Sokerina käytin raakaruokosokeria mutta myös kookossokeri tuo kivan kinuskista makua. Sokeria välttelevä laittaa erytriolia.


Tofu-Mustikkapiirakka Mökkitunnelmiin
Vuoka: 23cm x 33cm


1pkt silken tofua
1dl sitruunamehua
1.5dl kasvismaitoa
2dl kookosöljyä (tai 1dl öljyä + 1dl omenasosetta)

5.5dl kaurajauhoja
2dl raakaruokosokeria tai muuta haluamaasi sokeria 
1.5tl soodaa
1/2tl kardemummaa
1tl vaniljaa
1/2tl suolaa

3dl + 2dl mustikoita tuoreena tai jäisinä

Soseuta keskenään tofu, sitruunamehu, kasvismaito ja öljy. Käytin tehosekoitinta mutta myös vatkain, sauvasekoitin tai kärsivällisyys ja käsivoima hoitaa homman. 

Sekoita loput kuivat ainekset keskenään. Yhdistä seokset ja lisää joukkoon 3dl mustikoista. Kaada levinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele päälle loput mustikat. Paista noin 45-50min 175 asteessa. Anna jäähtyä 30min ennen tarjoilua, jotta piiras tiivistyy. 

Lisukkeeksi vaniljajäätelöä, kookoskermaa, kuppi teetä?


2 kommenttia

  1. Nam, nyt kun meillä on metsässä ja jääkaapissa niin paljon mustikoita, kaikki herkulliset piirakkareseptit ovat olleet mielessä. Eipäs ole mulla tullut mieleen kokeilla tofua piirakassa, mutta taidetaan kokeilla! Jee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyllä, mustikkaohjeita ei vaan ole liikaa :) Tofua kannattaa testata. Se tuo kivasti ravintoarvoa mukaan ja samalla tekee rakenteesta tosi mehevän ja pehmoisen.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top