Kardemumma-Kauravohvelit (Gf,V) KitchenTimen Jälkiruokakilpailu


Yksi sana. Vohvelit. Oikeastaan useampia sanoja, ei pidä nimittäin unohtaa kardemummaa, vaahterasiirappia ja mustikoita, jotka ovat näiden luomusten ydin. 

KitchenTime.fi lähestyi minua ja kysyi, haluaisinko luoda kesäisen jälkiruoan ja osallistua sillä KitchenTimen jälkiruokakilpailuun. Vihdoinkin kesäsäät ovat saapuneet, joten kesäjälkkärin luominenkin onnistuu. Jälkkäriä varten sain valita, testattavaksi tuotteen, jota luomukseeni tarvitsisin. Vaikka kuinka kaverini minulle nauroivat tästä, minä päätin että teen teille vohveleita. Ja minulla on myös tosi hyvä syy siihen!

On hienoa esitellä teille jälkiruoka, joka on hieno, maukas, terveellinen ja onnistuu laitteella x. Laite x maksaa vähintään 100e ja laadukkaat vielä enemmän. Resepti ei onnistu ilman laitetta x, mutta hei, suosittelen ostamaan. Jotta voit tehdä tämän hienon jälkkärin kerran vuodessa. Jep, ei kuulosta hyvältä…

Sen sijaan, vohvelirauta lojuu jokaisen äidin tai isoäidin kaapissa, ellei omassakin. Sitä ei välttämättä tule käytettyä kovin usein, mutta sellainen on olemassa. Jos hankkimiseksi menee, hinnat eivät ole kovin pahoja. Meilläkin oli kotona vohvelirauta, niin kotona eli äitini luona. Ja on vieläkin. Sillä tuli hyvät vohvelit neuvostoliiton aikaan, tulee muuten vieläkin. Testaa siis mummon  vanha laite, ennen kuin lähdet toteamaan ettei se toimi. Minulla oli käytössä tämä vohvelirauta, joka toimi erinomaisesti. Vohvelit eivät tarttuneet kiinni ja pinnasta tuli kivan rapea.


Nyt vohvelitunnustus. En ole koskaan tehnyt suomalaisia vohveleita. Siis niitä paksuhkoja joiden taikina muistuttaa lettutaikinaa. Meillä vohveli oli ohutta ja murenevan rapeaa. Se käärittiin rullalle kuumana ja odotettiin, että se jähmettyy rapeaksi. Innoissani aloin siis kehittämään reseptiä tälle paksuja vohveleita tekevälle raudalle. Halusin luoda jotain helppoa mutta herkullista. Ohjeen tuli olla tarpeeksi yksinkertainen, että kaapista löytyy siihen ainekset ilman kauppareissua (unohdin lompakon kotiin, palasin kaupasta tyhjin käsin). 

Vohveleita voi nauttia kesäjälkkäriksi jäätelön tai kermavaahdon kera. Mustikat ovat nyt parhaimmillaan joten käytä tuoreita! Loppuvuosi on aikaa syödä pakastekamaa. 

Kesäistä jälkiruokaa on luomassa myös muutama muu bloggaaja. Tätä kirjoittaessani, minulla ei ole harmainta aavistusta keitä on mukana tai mitä jälkkäreitä on tulossa, käykö niin että pian onkin 6 vohveliohjetta joista valita?  Jos arvelen oikein, painitaan raskaassa sarjassa, joten olen iloinen päästessäni edes mukaan tähän. Nyt kuitenkin porkkana just sulle. Käynnissä on äänestys parhaasta ohjeesta. Äänestys tapahtuu instagramissa, Kitchen Timen sivuilla @kitchentimefi. Tykkää heidän Instagram tilistä ja suosikkiohjeestasi. Palkinnoksi äänestäjien kesken arvotaan tämä kattilasetti. Alkuperäinen arvo tuotesetille on yli 300e. Tämän jos voittaisi, niin varmaan kaikki vanhat kattilat voisi samantien joutaa roskiin. Tykkään kovasti kun arvottavana on oikeasti käytännöllinen tuote, jolle jokainen varmasti löytää käyttöä!  Linkki tuotteeseen tässä. Äänestysaikaa on viikon verran. Yhteydenotto tapahtuu Instagramin kautta ja sen hoitoo Kitchentime.fi.

Mitenkäs on, löytyykö teiltä vohvelirautaa? Miltä kuullostaisi, jos seuraavaksi olisi luvassa suolaisia pinaattivohveleita??




Resepti on toivottavasti teidänkin mielestä tarpeeksi simppeli. Testasin ohjetta useammalla eri tavalla, paras maku tuli kun käytin Alpron makeutettua mantelimaitoa. Myös kookos-riisimaito ja soijamaito toimivat hyvin. 

Vaahterasiirapin voi korvata, agavella tai hunajalla. Olen kuitenkin sitä mieltä että paras tuli vaahterasiirapilla. Ohjeeseen ei tule kovin paljon makeutusta ja voit vähentää siirapin määrän 1rkl. Kun taikinaan itseensä ei tule paljon makeaa, sitä voi pirskotella vohveleiden päälle vahvemman makuelämyksen saamiseksi. Parasta juuri näin!

Jos et halua käyttää tehosekoitinta, laita taikinaan valmista pellavasiemenrouhetta. Ja vielä jauhot. Käytin tätä Semper hieno gluteeniton jauhoseosta ja sillä tuli ehdottomasti paras lopputulos niin koostumuksen kuin maunkin kannalta. Kokeilin huvin vuoksi myös maissijauhoa, jauhoseoksen tilalla ja tuli vohvelit niinkin. Ne eivät kuitenkaan olleet yhtä maukkaita ja rapeita kuin Semper jauhoseoksella tehdyt. 

Lisää halutessasi myös hilloa, jotta saat kokonaisuuteen mehevyttä. Mustikoiden kanssa sopii hyvin vadelma-chia hillo. Tee se ensimmäiseksi, niin chia ehtii geeliytyä vohveleiden valmistamisen ajaksi.


Pieni purkillinen Vadelma-Chiahilloa

100g vadelmia
2dl vettä
1rkl vaniljasokeria
2rkl chia siemeniä

Sekoita ainekset huolella keskenään ja odota noin 15-30min välillä sekoittaen. 


Kardemumma-Kauravohvelit

2.5dl Mantelimaitoa
0.5dl + 2rkl kookosöljyä
2rkl Vaahterasiirappia
2rkl Pellavansiemeniä

2.5dl kaurahiutaleita*
2.5dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
1tl soodaa

2tl vanilja-jauhetta
1tl kardemummaa
1tl kanelia
Ripaus suolaa

Tarjoiluun tuoreita mustikoita ja vaahterasiirappia

*Älä unohda tarkistaa kauran ''gluteeniton'' merkintää, jos vohvelien on oltava täysin gluteenittomia.

Sekoita mantelimaito, kookosöljy, vaahterasiirappi ja pellavansiemenet keskenään. Käytä tehosekoittimessa kunnes siemenet ovat hienontuneet pieniksi. Tee tämä ensin, jotta seos ehtii seistä pari minuuttia, kun sekoitat kuivia aineksia. 

Sekoita kuivat ainekset ja mausteet keskenään. Yhdistä seokset. 

Laita vohvelirautasi päälle. Käytin kuumuustasoa 4 asteikolla 1-6. Paista vohveleita kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Minulla meni tähän 2-3minuuttia. Jos käytössäsi on hyvin vanha ja kulunut rauta, öljyä pinta kevyesti vohvelien välissä. Irroita vohveli puuhaarukalla, jottei vohveliraudan pinnoite vaurioidu. Siirrä ne jäähtymään ritilälle, jotta pinta rapeutuu. Paista kaikki vohvelisi ja kasaa pinoksi. 

Kaada mustikoita pinon päälle ja pirskottele vaahterasiiapilla. Lusikoi päälle hilloa ja nauti! Ja hei, älä unohda hyvää kahvia!

Ja PS! Huomenna on viimeinen päivä kun tämä arvonta on käynnissä! Älähän unohda osallistua.



5 kommenttia

  1. Voi ei, tämä resepti tuli niin tarpeeseen! Oot kyllä uskomaton. Tottahan minäkin selaan Pinterestistä kaikenmaailman -free -ruokavalioita, mutta ne tuntuu siellä niin kovin mahdottomilta toteuttaa. Sitten vasta, kun sinä olet testannut jotain ja tuonut julki, uskaltautuu itsekin, ja ilahtuu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenny! <3 Pinterest on omakin suosikki ja paljon sieltä saa ideoitakin. Nämä free ruokavaliot alkavat olla jo aika tuttua puuhaa. Huomaan että mun mielestä ei ole ongelma eikä mikään korvata maitoa tai kananmunaa. Sen sijaan gluteenittomiin jauhoihin on vielä tutustumista, vaikka niit käytänkin arjessa säännöllisesti :)

      Poista
  2. Onnistuisikohan tällä vohvelit pannulla? Mulla kun on kyllä vohvelirauta, mutta sitä on käytetty gluteenillisten vohveleiden tekoon ja toinen syöjistä on keliaakikko..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Yleensä lettu- ja vohvelitaikina toimivat aika samalla tavalla. Uskaltaisin väittää että tästä tulee myös kivat letut. En kuitenkaan ole kokeillut, en voi täysin luvata :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top