Kesäkurpitsa-Maalaissämpylät (Gf, V)


Iltaa kaikille! Ihan ensiksi haluaisin kiittää teitä! Olen saanut ihania kommentteja blogiin ja moni on klikannut seuraaman minua facebookissa ja instagramissa. Te olette suuri osa tätä blogia ja sen kasvua sellaiseksi kuin se nyt on. Kommenteista tulee aina hyvä mieli ja yritän vastailla niihin aina pikimmiten. Älkää myöskään arastelko heittää joukkoon toiveita ja kysymyksiä. Sain viimeksi toteuttaa arvontaa facebookin puolella, mikä on aina erityisen ihanaa. Minulla on takataskussa myös toinen arvonta, joka tulee sopivassa saumassa Instagramin puolelle, pysykää kuulolla kaikki. 

Muistattehan myös että koodilla LIISALLA, saatte 20% alennusta Nature's Design nettikaupasta. Koodi on voimassa 30.9.15 saakka. Minä menin ja hyödynsin tämän itsekin, pirullinen kun olen. Tilasin itselleni nämä Chakra lasit ja oli kyllä paras ostos vähään aikaan. 

Mutta hei, nyt se on korkattu. Nimittäin kesäkurpitsakausi. Pian ryhdytään siihen ‘’ilmaiseksi sain niin pakko syödä’’ kiereeseen. Sopii minulle. Kesäkurpitsa on yksi monipuolisin raaka’aines joka löytyy. Se sopii mainiosti suklaan pariksi, tehden mehevät leivonnaiset. Samalla siitä tulee nopeaa pannuruokaa, loistava keitto ja tässä tapauksessa: täydelliset evässämpylät. 

Evässämpylät syntyivät oikeastaan aidosta tarpeesta saada jotain salaattini rinnalle töissä lounastauolla. Kun salaatti on tarpeeksi runsas, sillä lähtee kyllä nälkä hyvin. Usein kaipasin siihen rinnalle ‘’sitä jotain’’. En ole vehnäpullien ystävä ja tavallinen ruisleipäkin on vähän tylsää. En jaksa alkaa tekemään leivälle sen ihmeellisempiä täytteitä, vaan haluan että se on erinoimainen sellaisenaan tai jonkin levitteen kera, jota voin nauttia salaattini joukossa. Haluan sämpylän olevan täynnä hyviä ainesosia, pelkkä jauho-hiiva-vesi ei ole päivittäisenä juttuna omaan mieleen. Ei ole epätavallista, että salaattini sisältää hummusta, pestoa tai jotakin paputahnaa. Samat sekoitukset käyvät erittäin hyvin myös leivälle!


Nämä sämpylät sisältävät runsaasti siemeniä ja rouhetta. Ne ovat rakenteeltaan tuhteja, tiiviitä ja herkullisia, juuri täydellisiä kevyen evässalaatin pariksi. Makua voit säädellä valitsemillasi yrteillä ja mausteilla. Maalaissämpylä-tunnelma näistä tulee kuitenkin juuri tillin ja ruohosipulin ansiosta. Nämä eivät tarkoituksella sisällä mitään kohottavia ainesosia, joten palloset pysyvät suurin piirtein sen kokoisina, minkä kokoisiksi ne pyörittelet pellille. Olen ottanut useasti tällaisen sämpylän töihin ja lähes aina saan kyselyjä, mitä moinen ihanuus sisältää? 

Ohje on yksinkertainen ja sitä on helppo muunnella maun mukaan. Pellava muodostaa geelin, joka vaikuttaa sämpylän rakenteeseen. Sitä en siis muuttaisi. Hasselpähkinöiden tilalla voit käyttää muita siemeniä tai pähkinöitä. Villi vinkki, tein nämä kerran pistaasirouheella ja ai että. Ei varmaan tarvitse kertoa kauan meni pellillisen syömiseen….

Kotimaisen kauran ystävä kun olen, sitä on monissa ohjeissani. Moni kuitenkin kysyy, millä sen voisi korvata. Kaurahiutaleen voisi kokeilla korvata jollain toisella hiutaleella, esimerkiksi quinoahiutaleella? Rehellisyyden nimissä kerron, etten ole niitä pitkään aikaan käyttänyt ja en osaa luvata, miten ne toimivat tässä ohjeessa. Muutenkin jos kokeilet ohjeita jollain omalla sovelluksella ja se sattuu toimimaan erityisen hyvin, niin pistähän kommenttia täällä tai vaikkapa facebookissa. Moni usein kyselee samoja asioita, ja eipä olisi ensimmäinen kerta kun lukija on saanut hyvää vinkkiä toiselta kekselijäältä lukijalta.



Kesärkurpitsa-Maalaissämpylät 

1.5dl pellavan siemeniä
1dl hasselpähkinärouhetta

2dl kaurahiutaleita
2dl tattarijauhoja
3rkl psylliumia
½-1tl yrttisuolaa

3.5dl vettä
3dl raastettua kesäkurpitsaa
0.5dl + 3rkl oliiviöljyä

1dl hienonnettuja yrttjeä, ilmavasti mitattuna
Käytin tilliä ja ruohosipulia

tai kuivattuja mausteita

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. 

Raasta kesäkurpitsa ja valuta ylimääräinen pois siivilässä. Minä raastoin suoraan siivilään ja odottelin noin 5min, kun vesi valui.

Hienonna myös yrtit hienoksi saksilla tai veitsellä. Yrttejä saa olla löyhästi noin desin verran, vähemmälläkin pärjää.

Sekoita kesäkurpitsa, vesi ja 0.5dl oliiviöljyä keskenään. Sekoita märät ainekset kuiviin aineksiin huolella ja anna taikinan turvota muutaman minuutin ajan. Sekoittamiseen käytän usein apuna käsiä. Taikinan kuuluukin olla aika jämäkkää.

Pyörittele taikinasta 8-9 palloa ja aseta ne leivinpaperille.  Ota jäljelle jäänyt 3rkl oliiviöljyä ja sivele sämpylöiden pinnat. Anna öljyn valua pannulle, jotta myös pohja ja reunat tulevat katetuksi.

Paista 25min, käännä sämpylät välissä ja paista vielä 20-25min, kunnes sämpylät ovat valmiin näköisiä ja kauniin värisiä. 

Anna jäähtyä hetki jotta rakenne tiivistyy  ja nauti ensimmäiset kuumina!

Eväitä varten, olen ostanut paperipusseja joissa otan sämpylöitä töihin mukaan. En tykkää laittaa niitä samaan rasiaan salaatin kanssa, sillä ne vettyvät muuten. Erillinen rasia pelkkää sämpylää varten tuntuu vähän oudolle, siispä paperipussi toimii hyvin. 


10 kommenttia

  1. Vaikuttaa tosi herkullisilta sämpylöiltä :)
    En itsekään ole mikään "tavallisen" leivän suuri fani, vaan se on aina mukavaa että siinä on sitä jotain. Monesti kotitekoiseen leipään upotan läjän siemeniä, porkkanaraastetta ja joskus jopa valkosipulimurskaa.
    Kesäkurpitsaa pitääkin näemmä sitten seuraavaksi käyttää. Sämpylöihin en ole sitä vielä kokeillut, mutta moniin muihin leivonnaisiin kyllä. Kiitos jälleen hyvästä reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni<3 Tuota valkosipulimurskaa voisi näihinkin kokeilla, hyvä idea!

      Poista
  2. Siitä kesäkurpitsan vedestähän tulee sitä taikinan nestettä ei missään tapauksessa sitä pois. Vartavasten olen ylimääräisiä kypsentänyt pakkaseen sänpylöiden nesteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan sen nesteen toki säästää ja laittaa sitten vettä sen verran vähemmän. Valinta on toki jokaisen oma :) Minä en ole kypsentämään jaksanut ruveta, mutta kieltämättä ihan hauska idea.

      Poista
  3. Moi oot tosi kiva ja sinulla on kiva blogi kauniskin olet ihanat sämpylät gaahhhhhhhhhh anna minulle sämpylä ggahhhhhhhhhhhh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos salainen_ihailija94 t. kiitollinen_bloggaja91.

      Poista
  4. Voikohan pellavansiemenet korvata chia-siemenillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin niin. Pellava geeliytyy samalla tavalla joten eiköhän sekin toimi :)

      Poista
  5. Mitä toi levite on mitä oot kuvissa käyttänyt? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on pestoa joka on rennoilla mitoilla surauautettu basilikasta, avocadosta, paahdetuista kurpitsansiemenistä, rucolaata ja sitruunamehusta :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top