Mustikka-Aamupalamuffinssit (gf, v)



K&K toivottaa kaikille tiistaihuomenta muffinssitunnelmissa.

Aamupalamuffinssien idea on olla helposti mukaan tai kahvin kaveriksi napattava ruoka. Varsinkin arkiaamuisin haluan aamupalaksi ensimmäisenä pinaattismoothien, mutta aamun kahvitauolla tai miksei iltapäivälläkin, on muffinssi kyllä paikallaan. 

Minulla on melkein pakkomielle jo miettiä, miten jokainen ohje olisi mahdollisimman käytännöllinen. Voiko tätä ottaa evääksi, antaisinko tätä lapselle, voiko pakastaa?! Joku toinen päivä otan vähän rennommin, mutta näiden muffinssien kohdalla vastaan jokaiseen kysymykseen isosti KYLLÄ!

Netti on täyynä erilaisia muffinssiohjeita mutta yhtä asiaa jäin ihmettelemään… miten ihmeessä niin moneen breakfast muffins ohjeeseen kuuluu pari desiä sokeria tai siirappia, puoli pakettia margariinia ja saman verran vehnää? Se että muffinsseissa on pähkinä, ei tee niistä aamupalamuffinseja? Takertuuko kukaan muu sanavalintoinhin.... Miellän kuitenkin aamupalamuffinssit terveellisemmäksi kuin tavalliset jälkiruokaversion. Niiden ei tarvitse olla yhtä makeita ja ne maistuvat hyvälle ilman suklaakuorrutteita. Muffinssin voi aina halkaista ja päälle sipista hunajaa tai hilloa, mikäli tulee pakkosaadamakeaa hetki. 

Netin reseptivalikoimasta johtuen tuli pakkotilanne kehittää oma resepti. Sehän sopii. Pakkasin ylimääräiset kahden pareina pakkaseen paperipusseihin. Näin niitä on helppo ottaa sulamaan edellisenä iltana, kun tietää että tuleva työpäivä vaatii muffinssivahvistusta. 

Huonoja uutisia banaanivihaajille: näissä on banaania. 
Hyviä uutisia banaaninystäville: näissä on monta banaania. 

Citymarketissa oli tummuneita ja pehmeitä banaaneja ja sitten oli ehjiä, keltaisia ja siistejä. Miksi minä valitsin niitä valmiiksi tallottuja? No sen hemmetin 30snt hintaeron takia. Periaate.
Kotona tallotut banaanit olivat vielä enemmän tallottuja kassin pohjalla. Osan pelastin jääkaappiin, loput piti pelastaa näihin muffinsseihin. 

Muffinsseista tuli mukavan meheviä ja pehmeitä. Mustikka kosteuttaa kivasti ja banaani antaa makeutta juuri tarpeeksi. Hienonna taateleita vielä joukkoon, jos haluat makeamman lopputuloksen. Toinen vinkkini on sivellä muffinssien pinnat ennen paistamista kevyesti hunajalla tai siirapilla. Näin pinta saa makean maun ja pieni määrä makeaa maistuu selvemmin, kuin pari ruokalusikallista agavea taikinan seassa. 



Mustikka-Aamupalamuffinssit
12kpl

1.25dl kaurahiutaleita
1.25dl kaurajauhoja
2.5dl tattarijauhoja

1.5tl soodaa
1tl psylliumia
1tl kardemummaa
1tl vaniljaa

4 keskikokoista banaania

1dl mantelimaitoa
2rkl omenaviinietikkaa
3rkl kookosöljyä

3dl mustikoita

Päälle siemeniä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa 12 paikkainen muffinssipelti muffinssivuoilla tai leikkaa leivinpaperista sopivat palaset. 

Jauha kaurahiutaleita jauhoksi tai käytä valmista kaurajauhoa. Käytin Urtekramin valmista kaurajauhoa ja tavallisia kaurahiutaleita. Tattarijauhona käytin tätä viljatuote merkkistä tattarijauhoja. Se on sopivan hienojakoista leivontaan, löytyi perus citymarketista.

Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Kaada banaanit, mantelimaito, omenaviinietikka ja öljy tehosekoittimeeseen. Voit myös muussata banaanin haarukalla ja sekoittaa ainekset käsin keskenään. 

Yhdistä kuivat ainekset märkiin. Sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon mustikat ja sekoita vielä hetki, älä kuitenkaan niin kovaa että taikina värjäytyy siniseksi. 

Lusikoi taikina tasaisesti 12 osaan muffinssipeltiin ja ripottele päälle siemeniä. Paista 25-30min ajan, kunnes pinta on saanut väriä.

Anna jäähtyä hiukan ennen ensimmäisten syömistä. Nauti pari, laita pari seuraavaksi päiväksi eväspussiin, pakasta loput. Välipalakriisit ratkaistu.


10 kommenttia

  1. Loistavaa, kiitos!! Koska ajattelin leipasta heti, ja pari ainesosaa puuttuu kaapeista, niin voisikohan kaurajauhon mahdollisesti korvata mantelijauholla ja etikan jättää pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kaurajauhon voi varmasti korvata jos hiutaleet kuitenkin pitää. Rakenne tuskin muuttuu liikaa, kerro sitten miten toimi. Viinietikka vaikuttaa yhdessä soodan kanssa rakenteeseen niin, että siitä tulee mehevä ja ilmava joten sitä suosittelen laittamaan. Jos jätät pois, laita ehkä hiukan leivinjauhetta lisäksi. Voivat kohota hiukkasen eritavalla :)

      Poista
  2. Mites jos on kokonaan viljaton, kaura ei sovi ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut muilla versioilla mutta mites mantelijauho + quinoahiutale? :)

      Poista
  3. Kiitos ihanasta reseptistä! Jouduin tätä hieman soveltamaan raaka-ainepulan vuoksi, joten korvasin mantelimaidon kauramaidolla, sekä psylliumin yhdellä kananmunalla - toimi loistavasti näinkin! Muffineista tuli ihanan kuohkeita. Ehdottomasti suosittelen muitakin kokeilemaan, näppärä ja terveellinen välipala! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana kuulla! Kaikki sovellusversiot ovat tervetulleita, itse kun ei ehdi kovin montaa variaatiota kokeilemaan aina :)

      Poista
  4. Vaikuttaa kyllä todella herkulliselta ja käytännölliseltä.
    Olen monet kerrat itsekin ihmetellyt minkä ihmeen takia kaikkeen pitää tunkea järkyttävät määrät sokeria ja makeaa. Juuri mainitsemasi aamupalamuffinssireseptit -> "jee pähkinöitä ja kaurahiutaleita, varmasti terveellistä"... Sama pätee paljolti kaikkeen valmiiksimaustettuun mitä on myynnissä, "terveelliset" jugurtit, jotka ovat niin sokeroituja että oksat pois ja vähäsokerinenkin tarkoittaa oikeastaan paljon, mutta väheMMÄN sokeria. Sokeri ja liika makeus tuppaa vain peittämään kaikki maut alleen ja ei maista sitä mitä jokin ruoka otsikossa on. Miksi siis vaivoitella käyttämään marjoja aamupalamuffinsseihin kun sokerilta ne maistuvat kuitenkin :D
    Mutta tästä paasauksesta päästäänkin siihen, että näitä täytyy ehdottomasti kokeilla! Vaikuttaa hyvältä ohjeelta myös päästä eroon jauhopussien jämistä, surullisista banaaneista ja kaikesta muusta, oikeastaan siis kunnon hävikinvälttöresepti, niistä pidän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa joo siis ihan samaa mä oon monien reseptien kohdalla ihmetellyt. Jenkkiresepteissä tätä näkee jotenkin selvästi eniten. Nimetän ruoka välipalaksi ja aamupalaksi, mutta minun silmiin reseptit ovat usein ihan järlkkärimateriaalia :D. Mutta hei, kiva jos ohje miellyttää ja ihan saada sulta jälleen kommenttia <3

      Poista
  5. Tosi hyviä, toimii!
    Vähän vähensin tattarijauhoja ja tilalle laitoin mantelijauhoa ja jauhettua hasselpähkinää. Aion omenasadon koittaessa kokeilla tätä omenasoseesta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi hyvä tietää että mantelijauhokin toimii! Ties vaikka itse kokeilisin seuraavaksi sillä :)! Mietin omenasosietta banaanien tilalle, kun sitä kaikki eivät halua käyttää. Yhden banaanin uskallan aina suositella korvattavan ''muulla hedelmäsoseella'' mutta noinkin monta banaania kun tähän tulee niin päätin myös, että pitää ennen testata itse omenalla, ennen kuin uskallan suositella mitään. Jos ehdit ennen niin vinkkaa miten toimi :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top