Viljattomat Pinaattiletut (Gf, V)


Hyvää perjantaihuomenta kaikille! Olen aamuihmisiä, joten jälleen kerran istun koneen ääreen ja julkaisen reseptin aamusta, ennen töihin lähtöä. Tänään matkaan töihin raakaherkkujen kera, sillä olen viimeistä päivää työpaikallani. Ensi maanantaista lähtien aloitan uudessa pisteessä, työnkuva säilyy suhtkoht samana mutta onpahan jälleen uusi alku tiedossa. Aloitetaas tämä resepti pienellä pinaattitarinalla...

Menin noin viisivuotiaana uuteen päivähoitopaikkaan väliaikaisesti, en edes muista syytä. Muutokset olivat mielestäni pelottavinta ikinä ja ei varmaan ollut mitään järkyttävämpää, kuin mennä vieraaseen paikkaan, sen tutun ja turvallisen sijasta! Jännitti kamalasti (kuten kaikki silloin pienenä). Menin ovesta sisään äidin kanssa ja olin päättänyt olla reipas. En itke, vaikka itkin varmaan joka asiasta joka oli uusi. Uusi oli pelottavaa joten se oli paha. Rutiinien lapsi jo silloin! Ovella ystävällinen hoitaja tuli vastaan ja tervehti minua. Kertoi että tänään onkin herkkuruokaa, pinaattilettuja. Ja silloin se alkoi. Hysteerinen paniikki-itku. Voiko päivä alkaa huonommin kuin pinaattilettu-uutisella. En ollut varmaan koskaan maistanut pinaattilettuja, tiesin että se keitto on vihreää ja kamalaa. Tiesin että se on todella hyvä syy olla peloissaan. Ensimmäinen pinaatti-muistoni. 

Tässä sitä vaan syödään pinaattia kaikessa ja kaikissa muodoissa. Uudet pinaattimuistot ovat niin paljon ihanempia, sillä pinaattia kyllä kuluu päivittäin. Vieläkin pidän rutiineista ja muutokset eivät ole parasta mitä tiedän. Rutiinit kunniaan. Onneksi pinaattirutiinin ovat rikkoutuneet!


Pinaattiletut eivät ole kuuluneet perinteisessä muodossaan suosikkiruokani. Niissä ei ole mielestäni ollut koskaan mitään ihmeellistä, ne maistuivat letuille jotka olivat vihreitä. Kotona ei koskaan tehty niitä ja koulussa tarjottiin niitä pieniä suurtalouskeittiö-lettuja. Tylsiä sanon minä. 

Nyt olen innostunut pinaattiletuista ihan uudella tavalla. Iltapalaksi molemmille pari lettua on juuri sopiva välipala, täyttävä ja nopea. Pinaattilettuja on tarjolla, kun pitää olla nopeaa ja täyttävää. Kaapissa on ehkä jämäsalaattia rinnalle tai vanhaa salsaa ja hummusta. Pinaattilettuja tehdään kun mitään muuta ei ole. Jauhopaketti, soijajogurtti ja pinaatti, niitä nyt on aina kaapissa. Jauhopakettina toimii nimenomaan kikhernejauho, josta tehdyt letut valitsen mennen tullen ohi perinteisen vehnäversion. 


Gramjauhosta olen kirjoittanut aiemminkin ja minua seuranneet tietävät intoni tähän liittyen. Gramjuaho (ei siis graham jauho) eli kikhernejauho on valmistettu kikherneistä. Näin ollen se on täysin viljaton ja gluteeniton. Se sitoo taikinaa ja sopii kananmunasta erilaisiin pihveihin ja pyöryköihin.  Kikhernejauhossa on raakana hernemäinen maku, mutta tämä katoaa paistaessa ja kaikenlaiset viljattomat keksit ja letut onnistuvat erinomaisesti. Kikhernejauhoja myy esim. Ruohonjuuri ja muut ekokaupat. Omani ostan nykyään etnisistä kaupoista. Etsi Gram- tai Besan jauhoja, niitä on nimittäin melkein joka etnokaupassa. 

Jos innostut ostamaan paketillisen itsellesi niin kurkkaa ainakin nämä ohjeet:


Pinaattiletut kikhernejauhoista ovat tällä ohjeella jämäkämpiä kuin tavalliset ja se on syy miksi niistä erityisen paljon pidän. Letut ovat parhaimmillaan salsan, humuksen tai avocadon kanssa. Myös makea chilikastike, tahini tai vaikka molemmat täydentävät kokonaisuuden. Letut kannattaa syödä kuumina ja juuri paistettuina. 

Kikhernejauhoissa on jotakin hassua, minkä takina ne eivät tahdo tarttua pannulle. Tämähän sopii. Laita ensimmäisen letun kohdalla öljyä ja lisää vain tarvittaessa. Suosittelen käyttämään laadukasta pannua. Tällä ohjeella saat 8-10 pientä lettua. Pidän ohuemmista itse, mutta hiukan jauhoja lisäämällä saat paksumman taikinan ja paksummat letut! Toimii niinkin.

Kuvassa olevat letut tarjosin avocadon, tahinin ja kurpitsansiementen kera. Päälle tuoretta oreganoa. Käytä mahdollisuuksien mukaan tuoreita yrttejä, sillä niistä tulee paras maku. Älä säästele mausteissa.


Viljattomat Pinaattiletut

2dl kikhernejauhoja

2dl vettä
0.5dl Alpro soijajogurttia
1rkl oliiviöljyä

1dl yrttejä, ruohosipulia, persiljaa, basilikaa...
Kourallinen baby pinaatin lehtiä

Lisäksi: Yrttisuolaa, mustapippuria, valkosipulijauhetta ja muita haluamiasi mausteita

Öljyä paistamiseen tarpeen mukaan


Ohje on yksinkertainen: Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa keskenään. 

Lämmitä hyvä paistinpannu keskilämpöä kuumemmaksi, älä kuitenkaan täydelle teholle. 

Kaada pannulle öljyä ja kaada taikinaa pannulle. Minä mittaan taikinan yleensä ¼ cup (vähän yli 0.5dl) mitalla suoraan tehosekoittimesta. Näin kaikista letuista tulee saman kokoisia. 

Paista hetki, kunnes reunat ovat kypsiä mutta sisus on vielä pehmeä. Käännä lettu ja paista vielä hetki. Siirrä lautaselle ja toista. Lisää öljyä vain tarvittaessa.

Tarjoile runsain lisukkein ja muista nauttia!


14 kommenttia

  1. Ihana tuo eka pinaattimuisto! Vaikka kamala kokemus tietenkin silloin :D
    Minä teen kikhernejauhoista nokkoslättyjä. Sellaisia isoja, koska olen laiska.
    Erityisen houkuttelevat kuvat tässä postauksessa! Vihreää ja pieni ripaus vastaväriä punaista. Toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula<3 Oli joo todella kamalaa mutta onneksi ei sentään terapiaa vaatinut hehe. Nokkoslettuja en ole vielä koskaan tehnyt! Pakko kokeilla, kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. Hei! haluaisin kysyä voiko kukkakaalicalzonen tehdä ilman mikroa ja millä voi mikro-osuuden korvata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikrotuksen sijaan voisi kukkakaalin varmaan keittää/höyryttää ja sitten murskata vaikka haarukalla. Ylimääräinen vesi pois samoin kuin mikrottamallakin. Näin siihen jää kuitenkin herkästi enemmän nestettä joten lisää tarvittaessa jauhoa taikinaan, ettei jää liian kosteaksi :)

      Poista
    2. kiitos, kysyisin vielä mikä on soodan osuus reseptissä? onko sekin sitova aine? olen tehnyt porukoilla mistä löytyy mikrot ja kaikki ja se on ehdottomasti paras resepti ikinä! (p.s. talvikurpitsa kausi alkaa pian, täällä yksi kurpitsan rakastaja, sitä odotellen :D )

      Poista
  3. Voiko kikhernejauhot korvata mantelijauhoilla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelijauhot eivät pysy yhtä hyvin koossa, joten niiden käytöstä en osaa sanoa. Näissä letuissa se ''helppojuttu'' on nimenomaan se kikhernejauho. Mantelijauhot voivat tarvita ehkä ainakin psylliumia tai toista jauhoa kaveriksi. Pidetään mielessä että toiveena on myös kikhernejauhoton lettuohje, jospa sitä seruaavaksi tekisi mantelijauhoista jotain herkkua :)!

      Poista
  4. Töissä tulee lapsille tehtyä aina välillä pinaattilettuja ja ne ovatkin suuressa suosiossa, ainoa vaan että paistamiseen niin monelle menee ikuisuus :) Tässä onkin itselleni hyvä versio, kikhernejauhot ovat itselläni nyt todella pop! :) Mukavaa viikonloppua Liisa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hauskalle! Jännää muutenkin että lapsena syödäänkyseenalaistamatta pinaattilettuja ja keittoja. Samoin toki aikuisenakin . Nyt kun ehdottaa aikuielle että ''laitav pinaattia smoothieeseen' niin katsotaa outodlla ilmeellää *hippeilyä* :D Hyvää sunnuntaita sulle<3

      Poista
  5. pitääpäs koklata kikhernelättyjä pinaattiversionakin. kuulostavat tosi hyviltä!

    tulee muuten tosi outo olo, lähinnä ajatuksen tasolla, kikhernelättyjen ja hummuksen yhdistämisestä :--D yritän yleensä tehdä joistain muista pavuista tahnaa täytteeksi, tuplekikherneys tuntuu liialta heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja testaa ihmeessä. Enpäs ole muuten ajatellutkaan että kikhernettä on molemmat, vaikki siis älyhoi, tietenkin ovat! Pistä tilalle kunnolla kypsää avocadomössöä ja sweet chiliä <3

      Poista
  6. Kuulostaa niin hyvältä ja aivan ihanat kuvat. :) Voisikohan noissa käyttää härkäpapujauhoja? Olis kotimaista. ;)

    VastaaPoista
  7. Nami Liisa mikä resepti. Olen onnistunut välttelemään kikhernejauhojen ostoa jo pienen ikuisuuden, nyt olisi jo korkea aika vihdoin kokeilla! En myöskään kestä, miten nättejä nämä kuvat ovat :) Kaikki vihreä tuntuu niin oikealta tähän aikaan vuodesta - ja ehkä vähän myös siksi, että kesällä on tullut herkuteltua kaksin käsin, ups.

    VastaaPoista
  8. Oi, ihanaa! Ei mulla pinaattia sattunut olemaan, mutta lehtikaalia löytyi jääkaapista (ja reilusti tuoretta basilikaa). Tuli muuten todella hyviä lehtikaalillakin! :) (Ja pinaatti tulee kokeiluun sitten ens kerralla.)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top