Proteiinit Kasvisruokavaliossani x10


Hyvää sunnuntaihuomenta kaikille! Kiitos kaikesta kannustuksesta jota eri someissa sain liittyen edellisessä postauksessa julkaisemaani K-Ruoka yhteistyöhön. Olen tästä todella innostunut ja mahtavaa että otitte homman ihanasti vastaan. Nyt vuorossa  aihe jota olen vältellyt sen (mukamas) itsestään selvyyden takia ties kuinka pitkään.

Alku sisältää hillittyä paasausta ja pohdintaa. Sitä tuli hiukan enemmän kuin oli tarkoitus. Rullaa alas lukemaan ruokavalioni kasvisproteiineista, mitä otsikossa lupailtiin!

Hyviä proteiinin lähteitä on paljon, eikä ole järkevää, että alan luettelemaan ne kaikki. Listaan loppuun lähteitä ja hyviä linkkejä, joten käy hakemassa lisää tietoa mikäli aihe kiinnostaa. Ravitsemus on minua vahvasti kiinnostava seikka ja lähimmät ystäväni tietävät, minkälaisen luennointpuuskan voin parhaimmillaan saada (anteeksi kaikista maratonviesteistä ja ääniviestiluennoista). Blogin yritän pitää osittain vapaana tutkimusten linkittelystä, sillä tiedän että minusta tulee herkästi aivan ylikriittinen sen suhteen, mitä lähden esittämään täällä faktana. Mitä tulee ruokavaliopohdintaan, en voi välttyä pieneltä hyväntahtoiselta avautumiselta.

Ensimmäinen virhe jonka itse teen, on se että pidän kasvisperäisten proteiinilähteiden nimeämisen täysin itsestään selvänä. Tietenkin kaikki tietää. Siitä syystä tämä postaus on ollut kirjoittamatta vaikka kuinka pitkään. Nyt ryhdyin tuumasta toimeen ja esittelen proteiinin lähteen joita minun arjessani näkyy. Se ei kuitenkaan ole itsestään selvää, ja jos tästä saa joku edes yhden vinkin lisää, niin sehän on jo voittoaskel?

Kun ajautuu keskusteluun kasvisruoasta, pitää välillä pidätellä ihmetystään. Edessäni on suuri kasa linssisalaattia, riisikakkuja tofulla ja hummuksella. Jälkkäriksi Yosa Sport ja kilo manteleita. Valmiit viivat Sunwarrioirista odottavat tiskipöydällä. Vastapäätä istuu ihminen joka totetaa että: ai mä en vois elää ilman proteiinia kun en vaan jaksais. Siis täh? Yritän muistuttaa itseäni, etten minäkään vastaavasti tiedä liharuokavaliosta kovin paljon. Se että olen ihan kohta valmis terveydenhoitaja ja ruokabloggaaja auttaa toki paljon.  Mitä tulee liharuokaan, tiedän terveyteen liittyviä asioita, mutta se mitä minä tekisin esimerkiksi pihville, on täysin mysteeri.

Kotona, liha = kissanruoka ja se tarjoillaan pääasiassa raakana. Munuainen pitää viillellä ja liottaa, järvikala keittää. Muistan kuinka paljon missäkin on fosforia ja kalsiumia. Mutta mistä tietää että kana on kypsää? Ei mitään hajua.  Ergo, on myös täysin luonnollista, että enimmäkseen lihaa syövät voivat todeta, että eivät osaa tehdä mitään linsseille tai tofulle. Koska ruokavalio herättää aina keskustelua ja sanomisia, haen tällä molemminpuolista ymmärrystä. Toki ennakkoluulot omaa ruokavaliota kohtaan ovat turhauttavia, mutta kahvihuoneessa kiukkuinen ’’lihaonmurha’’ kylttiä kantava vegaani ei myöskään pitkälle pötki. 

Syy avuttomuuteeni liharuokaan liittyen on toisaalta myös se, että jätin lihan pois kasvisruokavaliosta hyvin nuorena. Samoihin aikoihin oli kotitaloustunnit ja alettiin kokkaamaan myös kotona itse. En siis ole koskaan tehnyt itse itselleni lihaa ruoaksi, siis nevör. Kotitaloustunneilla välttelin näitä tilanteita minkä ehdin, onneksi työtä tehtiin ryhmissä. Tilanne on toki eri niiden kohdalla, jotka ovat vasta myöhemmin siirtyneet lihattomalle.  

Kaikki kasvissyöjät eivät ole omituisia hihhuleita, ja suurin (kaikki?) osa ovat ihan itse omasta tahdostaan syömättä lihaa. Minua ei harmita etten syö pekonia ja toki voin sellaisen vaikka heti paistaa, jos vain haluan. Vastaavasti sekasyöjä ei ole tosi yksinkertainen tyyppi, ellei hän osaa paahtaa kikherneitä tai marinoida tofua. Uusi on aina uutta. Vaikka minun mielestäni on niiin itsestään selvää, että kasvisruoasta saa kaiken tarvittavan, se ei kaikille sitä ole.  Eikä ollut aina minullekaan. En lähde mielellään väittelemään aiheesta, mutta toki suorat syytökset ärsyttävät. Kerron mielelläni ruokavaliostani ja kuuntelen perusteltuja näkemyksiä. Jos kuitenkin haluat kertoa minulle kärsimästäni proteiinipuutostilasta (koskaennenvanhaankinsyötiin…), jätän keskustelun mielellään väliin.  

Mistä saat proteiininia? Kysymys johon usein törmään ruokapöydässä vieraampien kanssa. Ruoasta tuntuu olevan luontevin vastaus, mutta se kaikessa järkeväsiyydessäänkin kuulostaa hiukan nenäkkäältä. Kysymys ei kuitenkaan ole turha ja varsinkin aloittelevan kasvissyöjän kannalta, se on luultavasti ensimmäisiä kysymyksiä joita joutuu pohtimaan. Proteiininsaanti on myös asia jota joutuu eniten selittelemään muille. Nuorena pitää selittää ensiksi vanhemmille, sitten tädeille ja sedille. Sitten pitää selitellä koulussa miksi tarvitsee eriruokavalion. Sitten vietät loppuelämäsi selitellen kaikille muille joiden tarjoiluista kieltäydyt tai joiden seurassa syöt.  

En laske proteiineja tai kaloreitani. Pyrin syömään monipuolisesti ja värikkäästi, vaikka välillä sitä jumittuukin samoihin ruokiin. Joskus olin itsekin kiinnostuneempi proteiinien saannista, mutta tilanne on muuttunut.  Kun kerta toisensa jälkeen laskin päivän proteiinikertymän, aloin hyväksymään asiaa. Kyllä niitä vaan kertyy ihan tarpeeksi, sen koommin tilastoimatta. 

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että vegaaniruokavaliolla tarpeeksi proteiineja saa niin aikuinen kuin lapsikin. Treenaava sekä sohvaperuna. Sen tarkemmin aiheeseen paneutumatta korostan vain monipuolisuutta kaikkien ryhmien kohdalla ja erityisesti lasten. Kun syö monipuolisesti, aminohapot kertyvät eri lähteistä ja kokonaisuudesta tulee täyspainoinen. En tiedä onko tässä edes kysymys mielipideasiasta. On aminohappoja ja on niiden lähteitä, sitä joko syö näitä ruokia ja saa niitä aminohappoja tai sitten ei. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen tutustumaan asiaan ihan biologisesta näkökulmasta. Kun hahmottaa miten proteiini muodostuu, monipuolinen syöminen saa ihan uuden valon. 

Samaa monipuolisuutta toki korostan aina kaikkien ruokavalioiden kohdalla, en pelkästään kasvisruokavalion. Loppujen lopuksi, ruokavaliota koostaessa, on turha keskittyä vain yhteen ravintoaineryhmään ja sen laskemiseen. #terkkarisaarnaa

Nyt asiaan! Seuraavassa käyn läpi protskun lähteet joita minä käytän. Kaikki proteiinimäärät on esitetty /100g tuotetta.

1. Tofu ja Tempeh

Tofu 15-20g proteiinia
Tempeh 19g proteiinia

Tofua käytän viikottain niin lämpimässä ruoassa, salaateissa tai leivän/riisikakun päällä. Tiedän että osa ihmisistä kammoaa soijaa, mutta minä syön sitä huoletta. Syön soijani kuitenkin mieluiten edellämainituissa muodoissa ja kuivattuja soijatuotteita harvemmin.  

Tempehiä ostan Hakaniemen Vii Voanista, aina kun siellä olen. Tempehiä voi myös pakastaa ja rakastan sen luonteikasta makua. Tempehiä käytän yleensä wokeissa tai salaateissa, pannulla ruskistettuna. Lempi tofujani ovat ehdottomasti Jalotofun ja Taifunin tofut. 

Tempehiä on saatavilla myös esim. lupiinista valmistettuna. Näitä en ole maistanut kovan hinnan takia, mutta suosittelen testaamaan jos soijaa ei halua käyttää. Joku päivä vielä raaskin näitäkin testata.

Tofua voi esimerkiksi kääriä vietnamilaisiin kevätrulliin tai sitä voi laittaa pinaattipiirakan joukkoon. 
Tempehiä voi syödä paistettuna salaattitacoissa.


2. Linssit ja Pavut

Linssi, kuivattu 23-25g proteiinia
Kikherne, nesteessä 8g proteiinia
Voipapu, nesteessä 7g proteiinia

Linssit ja pavut ovat lähes päivittäin jollain tavalla ruokavaliossani mukana. Rakastan hummuksia, tahnoja ja levitteitä. Lisäksi käytän paljon tetroja jotka kumoan salaattini joukkoon. Eniten käytän linssejä, kikherneitä ja voipapuja.

Rahallisesti toki säästää, jos jaksaa aina keittää omat pavut ja linssit itse. Teen parhaani, mutta aina ei monen tunnin keittelyyn ole aikaa. Siispä keitän usein linssit mutta käytän pavut ja herneet valmiista tölkistä. Pavuista on nykyään saatavilla myös pastaa. Hiljattain postaamassani Alfredo pastassa käytin papupastaa, joka sisälsi proteiinia 43g. Ohje linkkinä alla. 

Katso edullisesti valmistuva porkkana-linssi curry
Linssihummus uunijuuresten kera
3. Pähkinät ja siemenet

Manteli 24g proteiinia
Cashewpähkinä 20g proteiinia
Parapähkinä 25g proteiinia
Auringonkukansiemenet 23g proteiinia
Chia siemenet 21g proteiinia

Pähkinöistä ja siemenistä saa runsaasti proteiinia ja samalla myös hyviä rasvoja. Ei ole lainkaan huonopi tapa heittää salaatin joukkoon pieni kourallinen vaikka valmista siemen-pähkinäsekoitusta. Niitä voi myös sekoittaa patoihin ja kastikkeisiin. 

Koska en käytä maitotuotteita, teen pähkinöistä ja siemenistä itselleni juustoa ja levitteitä.  Ne ovat ravintoarvoiltaan erinomaisia ja hyvä mantelihummus riittää sellaisenaankin leivän päälle tai sopii vihannesten dippailuun. Pähkinät ja siemenet ovat hyvin helppo lähestymistapa kasvisproteiinien maailmaan, sillä niitä voi syödä sellaisenaankin. Sitä paitsi, aika hyvä lisä ruokavalioon ihan kenelle tahansa oikeastaan.

Chia on monelle tuttu, sillä se on viimevuosina noussut oikeaksi trendiruoaksi. Minä teen chiasta vanukkaita, korvaan kananmunaa leivonnassa ja joskus blendaan smoothien joukkoon. Chiaa on aina kaapissa sen loistavan geeliytyvän ominaisuuden vuoski. 

4. Quinoa ja Couscous

Quinoa 14g proteiinia
Täysjyvä couscous 12g proteiinia

Quinoa on erinomainen lisuke ja sitä voi käyttää riisin tai nuudelin asemasta. Quinoan maku on pähkinäinen ja mieto, se kypsyy nopeasti ja sopii niin kastikkeisiin kuin esim. vihannesten täytteeksi. Quinoa sopii gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle mutta couscous ei. Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että ihan tavalliset lisukkeet kuten couscous tai riisikin (noin 8g proteiinia) sisältävät protskuja. Proteiinin saannin turvaaminen ei ole mitenkään mahdotonta, sillä sitä kertyy myös kaikkialta muualta, kuin varsinaisesti lihaa korvaavista lähteistä. 

Kurkkaa herkullinen Lehtikaali-Quinoapata


5. Soija ja herne

Soijapavut 16g proteiinia
Soijarouhe, kuivattu 49g proteiinia
Hernerouhe, kuivattu 18g proteiinia

Aiemmin mainitsinkin jo tofun ja tempehin, molemmat ovat soijaa. Soijaa on lisäksi rouheen, suikaleiden, palojen yms. muodossa. Ne valmistetaan keittämällä mausteisessa liemessä ja tämän jälkeen esimerkiksi paistamalla pannulla. Tällä hetkelle on myös pakastealtaissa erittäin hyvät valikoimat pyöryköitä, pihvejä ja rouheita. Oma suosikkini on Hälsans Kökin kasvismureke. Mies pitää kovasti Anamma merkin pihveistä ja pyörryköistä.

Soija- ja herne kuivatuotteita käytän hyvin vähän sillä pidän muita vaihtoehtoja maukkaampina. Toisinaan teemme kuitenkin myös kuivarouheista ruokaa. Soijaa välttelevä voi valita hernerouheen tai kotimaisen härkäpapurouheen. 


6. Parsakaali 

Parsakaali 4.5g proteiinia

Parskakaali kuuluu suosikkeihini, mutta koska mies on vähän vaihteleva mieltymyksiensä suhteen, teen kaaleja yleensä vain itselleni töiden jälkeen. Parsakaalia käytän usein lisukkeena esimerkiksi perunan tai juuresten asemasta tai niiden rinnalla. Minulla on myös tapana vetäistä parsakaali välipalaksi töiden jälkeen. Olen usein aikaisemmin kotona kuin mies ja haluan töiden jälkeen jotain täyttävää ja nopeaa. Siispä höyrytän tai paahdan kokonaisen 400g parsakaalin ja syön sen tilkalla soijakastiketta. Toimii! Koko parsakaalissa onkin protskuja yhteensä 18g. Kokonaisesta parsakaalista saat samalla muuten noin 190mg kalsiumia. 


7. Kasvisjogurtit

Alpron jogurtit 4g proteiinia
Yosa Sport 5g proteiinia

Rakastan Alpron jogurtteja ja syön niitä joka viikko.  Tarkemmin tarkoitan niitä 500g paketteihin pakattuja. Harvemmin jogurttiin tulee tartuttua kotona, mutta ne pelastavat työpäivän ja kotiin jääneet eväät tai nälkäiset välipalahetket. Käytän usein maustamatonta marjojen ja hedelmien kera tai syön kookosjogurtin sellaisenaan. Kun syö koko purkillisen, niin kuin minä yleensä teen, kertyy protskuja 16g annokselta. Sekaan voi heittää pähkinöitä ja muita lisukkeita ravintoarvoja ja energiaa lisäämään. 

Yosa Sport on rikastettu herneproteiinilla. Ne ovat 200g kokoisia ja mukana tulee lusikka! Nämä ovat valintani usein, kun juoksen töistä kouluun, koulusta töihin tai jostain muualta kiireellä ja vauhdilla. Todellinen nauti junassa –ruoka siis. Koko annoksesta tulee 10g proteiinia ja ne ovat soijattomia ja gluteenittomia. Sain hiljattain testiin Sugar Helsingiltä Yosan uuden jogurttimaun.Yllä kuvassa näkyvä marjamix oli minulle ennestään vieras mutta nousi hetkessä lemppariksi. Paras tähän mennessä! Sport välipaloissa maistuu herneproteiini ja tiedän, että monet eivät siitä innostu. Minua lievä maku ei haittaa ja ostan mielelläni näitä välipalaksi myös jatkossa. 

Jogurtit taipuvat myös piirakan täytteeksi! Kurkkaa Kevyt Raparperipiirakka

8. Proteiinijauheet

Makrobios Kurpitsasiemenproteiinijauhe 65g proteiinia
Leader Natural Protein Mix 74g proteiinia

Käytän nykyään hyvin vähän proteiinijauheita, mutta joskus lisään 1-2rkl smoothieeseen. Oikeastaan vain silloin, kun sille päälle satun.  Tällä hetkellä suosikkiproteiinijauheeni on Makrobiosin Kurpitsasiemenproteiinijauhe, sillä se maistuu oikeasti sille mitä paketissa sanotaankin. Tätä voi käyttää keittoihin, smoothieisiin tai leivontaan. Se maistuu kurpitsansiemenille eli hyvälle! Seuraan Makrobiosia instagramissa ja sain onnekkaana testiin kassillisen tuotteita, joissa tämäkin jauhe oli mukana. Hyvä niin, sillä muuten en olisi koskaan tajunnut tätä kokeilla. 

Toinen jauhe jota käytän enimmäkseen marjaisiin smoothieisiin on Leaderin Natural Protein.  Siinä maistuu herneproteiini jonkin verran, mutta ei minua häiritsevällä tavalla. Kun jauheita käyttää vähän kerrallaan, tuovat ne kivasti täyteläisyyttä ja vivahteita, mutta eivät pilaa muuten hyvää juoman. 


9. Proteiinipatukat

Organic Food Bar, 1 patukka sisältää 24g proteiinia
Pulsin Maple & Peanut Proteiinipatukka, 1 patukka sisältää 12g proteiinia
Leader Barebar Taateli-Marja, 1 patukka sisältää 12g proteiinia

Mitä tulee patukoihin, minulla on kolme suosikkia joita ostan kerta toisensa jälkeen. Patukoita syön ehkä pari kertaa kuukaudessa, valitsen ne silloin kun ruoan on mentävä pieneen tilaan ja säilyttävä lämpimässä. Usein nappaa laukkuun patukan kun edessä on pitkä päivä, ja tiedän että pysähdyksille ei aikaa juuri ole. 

Organic Food Bar patukka on raakapatukka jossa on seassa riisiproteiinia. Se on suhteellisen kookas ja sisältää kunnolla energiaa. Riisiproteiini kyllä maistuu läpi mutta tämä patukka on suosikkini kerta toisensa jälkeen. Ostan omani yleensä Punnitse & Säästä kaupasta.

Kun olen Ruohonjuuressa, valitsen Pulsin Maple & Peanut patukan.  Pidän sen mausta kovasti, samoin kuin jämäkästä suuntuntumasta.  

Leaderin BareBar on valintani kun olen (pian entisessä) työpaikallani apteekissa, ja hyllystä on ostettava välipalaa. Sain näitä testiin kauan sitten,  kun ne ensimmäisen kerran tulivat markkinoille. Siitä lähtien olen ollut koukussa.  Tämäkin olisi päässyt kuvaan, ellen olisi kerta toisensa jälkeen syönyt sitä ennen kuvauspäivää…

10. Muu ruoka

Kuten olen jo useasti tuonut esille, proteiinia on vaikka missä. Herneessä on 5.5g proteiinia ja Viikunassa 4.5g. Kaurahiutaleissa proteiinia on 14.5g, eli aika hyvin! 

Myös vehnägluteenista valmistettu seitan on hyvin proteiinirikasta, jos tämä kuuluu ruokavalioon. 


Miltäs teidän ruokavaliot näyttävät proteiinin suhteen? Lasketko määrät, vai luotatko siihen että monipuolinen ruokavalio takaa kaiken riittävän?

Lähteitä sekä lisää luettavaa:

http://vegetariannutrition.net/docs/Protein-Vegetarian-Nutrition.pdf
http://www.veganhealth.org/articles/protein
http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi
http://www.health.com/health/gallery/0,,20718479,00.html
http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/urheilijan-ruokavalio

18 kommenttia

 1. Kiitos kattavasta postauksesta! Ite oon siirtynyt vähän aikaa sitten pois kanan ja punaisen lihan syönnistä ja itse koko ajan mietin sitä mistä kaikesta saan proteiinia. Perusjutut on tietty selvillä, mutta tää postaus avasi silmiä siitä kuinka prodea saa oikeastaan mistä vaan:) Kirjottelin just omaan blogiin siitä, kuinka kasvispainotteisempi ruokavalio on saanut meikäläisen kokkailemaan paljon ennakkoluulottomammasti (onko toi oikee sana?:D) ja oon paljon inspiroituneempi ruokavalion suhteen! Kiitos mielenkiintosesta blogista :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista! Mä itseasiassa oonkin lukenu sun postauksen aiheesta, hyvä teksti! Mustakin on aina kiva kokeilla uusia juttuja ja siksipä ruoanlaitto onkin niin kivaa :)

   Poista
 2. :D "Kaikki kasvissyöjät eivät ole omituisia hihhuleita" :D

  Oikein havainnollisesti kirjoitettu proteiini -juttu! Olen muutamaan otteeseen laskeskellut proteiinin saantia ja tullut siihen tulokseen, ettei se ole mikään ongelma. Sitä kyllä tulee tarpeeksi jos ei sitten kitsastele syöminkiensä määrässä. Ja minähän en :D Toisaalta otan proteiininsaannin huomioon päivittäisessä ruuanlaitossa, eli joka päivään kuuluu palkokasvit sekä pähkinät/siemenet, leipäkin, aika usein myös tofu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samat lopputulokset täällä. Vaikka tokihan sitä tekee ruokaa sillä ajatuksella että ''jotain papua, jotain sossia, jotain lisuketta''. Se tulee jo vähän selkärangasta.

   Poista
 3. Kiitoksia näin kattavasta postauksesta! Pitänee bookmarkata :-) Kyllä proteiinin saantia tulee mietittyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! Proteiini on aihe joka puhututtaa aina, toiset kaipaavat selvästi enemmän kuin toiset. Mulle yllämainitut ainekset ovat ujuttautuneet jo arkeen niin sitä ei tarvitse niin paljon miettiä enää. :)

   Poista
 4. Heippa! Aluksi iso kiitos mitä mahtavimmasta blogista joka inspiroi ihan mielettömästi! Tykkään lueskella kirjoituksiasi ja palaankin niihin usein uudelleen, kuten tähänkin postaukseen:-) tämä oli hyvin kattava ja monipuolinen, taas olenn fiksumpi! Haluaisin itse vähentää lihan syöntiä mutta urheilijana proteiinin saanti mietitytttää vaikka uskonkin sen olevan täysin mahdollista turvata proteiinin saanti, kuten kirjoititkin. Ongelmana itselleni on tullut ravintojakauman uusiksi meneminen, eli esim linsseissä/pavuissa/soijassa on myös esim hiilihydraattia mitä lihassa ei ole. En laske ravintojakaumia, mutta olen kovasti miettinyt, että ei ole sama asia syödä about 100g lihaa josta saa reilut 20g proteeinia ja 0g hh, kun taas vastaavassa proteiini määrässä papuja tulee hh myös lisänä. Kyseessähän ei ole suuri "ongelma" sillä kun en ruokaani punnitse mutta tälläiset pohdiskelut ovat mietityttäneet :D pohdin myös tuleeko pidemmällä tähtäimellä esim linssit halvemmaksi, josta opiskelijan kukkaro kiittäisi.. Anyways aion kyllä perehtyä lisää kasvisruoksvalion saloihin ja saada mielenrauhan aikasemmin mainitsemaani asiaan sitä tutkimalla! Oikein ihanaa syksyn alkua sulle:-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkka! Ymmärrän vallan hyvin ruon ravintojakauman miettimisen, vaikken itse sitän juuri ajattele. En siis pelkää hiilareiden saantia, enkä voisikaan sillä syön päivässä niin paljon hedelmiä, hiilarien rajoittaminen ei tämän kanssa yheen kävisi. Itse mietin enemmän hiilareidel lähdettä kun teen ruokaa, tuleeko se pavuista vai pastasta? Soijatuotteet ovat nyt vähähiilarisimpia mitä taitaa olla (http://www.jalotofu.fi/tuotteet/), samoin kuin soijarouhe mutta toki moni ei soijaa halua syödä ja onhan sitä hyvä syödä myös muita proteiinin lähteitä rinnalla.

   Kasvisruoka ei mielestäni ole kallista, vaikka kaikki erikoisjutut ovat hintavampia. Yritän ostaa kauden mukaan ja jos joku kesäkurpitsaa pihamaalta tarjoaa, otan sen aina mielellään vastaan. Kun liha/maito/muna ei ole kauppalaskussa, niin siihen mahtuu tilalle mantelimaito ja tofu. Jos edullisesti haluaa päästä etniset kaupat on mun suosiossa hintojen takia. 1kg linssipaketti maksaa lähietnisessä 2.5e, joten 1dl (noin 85g) jonka käyttäisin ruokaan maksaa 20snt. Kurkkaa tämä teksti: http://www.kahviajakasvisruokaa.fi/2015/03/10-asiaa-mita-ostaa-etnisista-kaupoista.html

   Moni tuttuni käyttää jauhelihan tilalla soijarouhetta siksi että se on edullisempaa, vaikka he muuten lihaa söisivätkin. Puhut nimenomaan lihan syönnin vähentämisestä, joten voithan kokeilla pitää kerran viikossa kasvisruokapäivän tai päättää että päivän toinen isompi ateria on kasvista? Pikkuhiljaa hyvä tulee ja oppii tutustumaan mikä sopii itselle ja mistä tulee kylläinen ja tyytyväinen olo.

   Toivottavasti mun vastauksesa oli apua :) <3

   Poista
  2. Iso kiitos vastauksestasi, apu oli suuri!<3 :-) tosian tofua olenkin syönyt, mutta supermarketeissa se on lihaa kalliimpi vaihtoehto, joten en sitä kovin usein osta. Ehkä lähden etsimään sitä etnisistä kaupoista halvemman hinnan toivossa. Osaatko vinkata turussa olevia hyviä etnisiä kauppoja? Kaupasta saatavia soijarouheita olen monenmonta kertaa hypistellyt käsissäni, mutta vielä en ole uskaltanu sellaista kotiuttaa.. lepopäivinä tykkään tehdä varsinkin pavuista ja linsseistä varsinkin ruokaa,mutta takaraivooni on iskostunut jotenkin "oikea" määrä proteeinia(lihaa) sekä hiilihydraattia(riisiä,perunaa..) treenin jälkeisenä ateriana ja siksi on vaikea ollut kuvitella esim juuri soijarouhetta siihen tilalle. Tiedän, että nämä ovat vain oman pääni ajatuksia, mutta niistä on vaikea päästä eroon.. ehkä pikkuhiljaa pitäisi oppia kokeilemaan uutta ja monipuolistuttaa sillä omaa ruokavaliotani. Itse en omista ruoka vaakaa, mutta osaatko äkkiseltään esim sanoa deseissä kuinka paljon soijarouhetta vastaa esim 20g proteiinia? ps. kiitos linkkaamisistasi linkeistä, innolla luin ne läpi!:-)

   Poista
  3. Heips! 1dl kuivaa soijarouhetta painaa noin 75g eli sisältää noin 40g protskuja. Eli siis karkeasti mitattuna, puoli desiä sisältäisi 20g.Tämä VegeSun merkkisellä tummalla soijarouheellla.

   Valitettavasti en tunne lainkaan turun alueen etnisiä, kun asun itse pääkaupunkiseudulla :( Pistäs kysymystä johonkin facebookin Vegaaniryhmään? Niissä on niin paljon porukkaa, että varmasti joku osaa neuvoa myös turun alueelta hyviä vinkkejä. Ymmärrän hyvin tuon hinnan ajattelun, tofu onkin hintavampaa, mutta mielestäni joka euron arvosta :)! Maksan ihan mielelläni siitä että lihalle löytyy vaihotehtoja. Hyvin monella on varmaan tuo sama ajattelumalli, että pitää olla tietty määrä kaikkea. Kokeilulla se lähtee, itse en niinkään tarkkaile noita lukemia vaan keskityn syömään mahdollisimman paljon tuoretta ja terveellistä ruokaa. Tsemppiä kokeiluihin, toivottavasti löytyy sopiva suunta just sulle <3

   Poista
 5. Ihana postaus. Olen myös vegaani ja miellän itseni hihhuliksi, ihan mielellään. En laske tosiaan proteiineja, usein katson että pääruoassa ja välipaloissa on tarpeeksi energiaa ja proteiineja. Ärsyttävää onkin toi jatkuva selittäminen ettei MULLA OLE NÄLKÄ tai proteiinin vajaasaantia. Kiva että tartuit vihdoin tähän aiheeseen! Ja voin ärsyyntyneenä linkata tän kaikille proteiinin kyselijöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Kyllä jokaisessa varmaan pieni hihhuli asuu mutta automaattisesta oletuksesta en tykkää. On myös ns. ''roskaruokavegaaneja'' jotka syövät hamppareita ja pizzaa siinä missä muutkin. En tykkää oletuksesta että ''no sä et sit varmaan syö mitään?'' :D Mutta tosiaan, ei tässä nälkä jää ja ei olla kuihtumassa kasaan, tätä saa jatkuvasti vakuutella hehe!

   Poista
 6. Kiva kun kirjoitit aiheesta! Itse olen tällähetkellä kasvissyöjä, mutta syön siis maitotuotteita ja kananmunia. Tosin vegaaniksi olen pikkuhiljaa tähtäämässä eettisistä syistä. Proteiinin saanti on minulle tärkeää, koska harrastan ahkerasti salilla käymistä ja pyrin lihaskasvuun. Syön joka aterialla proteiinia 25-32g, jonka saan helposti kasaan. Hiukan olen kuitenkin kauhulla ajatellut, että miten saan tämän proteiinimäärän kasaan kun ryhdyn vegaaniksi. Vegaanina proteiineja kyllä saa, mutta tämä määrä jonka itse haluan saada kasaan joka aterialla tuottaa hiukan ongelmia kun aina ei huvittaisi tofuakaan syödä, vaikka siitä paljon pidänkin. Monissa muissa proteiinipitoisissa ja vegaaneissa vaihtoehdoissa kun sattuu nyt olemaan myös paljon hiilareita samalla, joiden ylensyöntiä olen pyrkinyt välttämään. Tätä tavanomaista proteiinimäärääni olen pyrkinyt myös vähentämään, mutta itselleni se tuottaa vain järkyttävän nälän tunnin päästä syömisestä. Proteiinijauheitakin tulee käytettyä, mutta niitäkään ei nyt ihan joka aterialla tee mieli. Kysyisinkin, että olisiko sinulla sattumoisin jotain vinkkejä ongelmaani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips!

   Tuossa ylempänä vastailinkin samantyyppiseen kysymykseen. Itse en hiilareita pelkää, joten syön niitä mielin määrin. Hyvä välipala minulle on esim Alpron maustamaton soijajogurtti, jonka nautin puoliksi tai kokonaan esim marjojen, hedelmien tai pelkän kanelin kera. Koko tölkissä on 20g protskua ja hiiilaria tulee 2.5g. Tämän toki luettelinkin jo listassa. Toki nämä ovat hiukan kalliimpia kuin maitorahka mutta ruokalaskuni ei kokonaisuudessaan näytä kovin paljon erilaiselta kuin muiden tuttujen, jotka ostavat tavallisia maitotuotteita/lihaa.

   Proteiinijauheita en minäkään kovin usein halua syödä mutta tavalliseen hedelmä/pinaatti-smoothieeseen sujahtaa helposti pari ruokalusikallista ihan huomaamatta. Samoin keittoja voi suurustaa esim. herneproteiinilla, pari rkl sopii loistavasti esim. parsakaalikeittoon.

   Toki kiinnittäisin huomiota proteiinipitoisiin lisukkeisiin. Kun riisin/perunan tilalle valitsee quinoaa tai papuja, myös lisuke sisältää enemmän protskuja ja näin saa tavoitemäärän helpommin kasaan. Kurkkaa nämä linkit, toivottavasti niistä löydät itsellesi vastauksia.

   Tuli vielä mieleen että kirjastosta pitäisi löytyä ihan kirja nimeltä Vegan Bodybuilding ja Fitness, jossa on ruokavalioesimerkkejä ja kokonaisuuksia paljon treenaavalle.

   Tsemppiä<3

   http://www.nomeatathlete.com/vegetarian-protein/ Muutenkin hyvä blogi urheilijan näkökulmasta!
   http://ohsheglows.com/2014/05/07/sample-high-protein-vegan-menu/ Esimerkkejä annoksista ja proteiineista

   Poista
 7. Jes, näitä postauksia ei varmaan voi olla vielä liikaa. Peukku. :)

  VastaaPoista
 8. Vihdoinkin aikaa ja rauhaa lukea kunnolla tämä postaus, ollut pitkään jo listalla "pakko lukea" :D Itse uskon saavani protskuja ihan ok määrän mittailematta, mulla tosin syömiset vaihtelee todella paljon päivästä riippuen. Pähkinät ovat sairasteltuani olleet aivan korvaamattomat, niistä saa protskua ja energiaa ja maistuvat aika hyvin siinä kohti kun mitään muuta ei kykene syömään. Pakkailin huomista sairaalakeikkaa varten pähkinöitä mukaan, olen kuullut kauhutarinoita vegaanin sairaalaruoasta ja en halua kuitenkaan nälkään kuolla :D Oikein mukavaa sunnuntai iltaa sinulle Liisa :)

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Olen ollut 4kk ilman lihaa, ja tänään olen päättänyt lopettaa maitotuotteidenkin käytön eettisistä syistä. Aktiivisena liikkujana minuakin mietityttää riittävä proteiinin saanti ja soijan ja tofun käyttö houkuttaa. Mitä sinä olet mieltä geenimanipuloidusta ravinnosta? Varmahan ei ilmeisesti voi olla siitä, että onko Suomeen tuotu soija geenimanipuloitua vai ei.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top